#ÉLETEM

Vitaminok, amelyek fiatalon tartanak

2010. március 19., péntek 09:27

A légszennyezés, az UV sugárzás, és a mindennapi mérgeink hatását több antioxidáns szedésével ellensúlyozhatjuk. Íme tizenkét vitamin és ásványi anyag az idő előtti öregedés ellen.

Az előző részben a májat és megfázást egyaránt gyógyítani képes fekete retekről volt szó.

Nem újdonság, hogy a testünkben folyamatosan bonyolult kémiai folyamatok zajlanak. Ha kibillen az egyensúly, a szervezet egyfolytában igyekszik korrigálni. Márpedig az egyensúly kibillen, egyre gyakrabban, egyre több mindentől. Ilyenkor tombolnak csak igazán a szabadgyökök.

Fogócska a testben

Viszont tévhit, hogy szabadgyökök csak akkor keletkeznek, ha „rosszat csinálunk". Ezeknek a kémiai reakcióknak egy része létünket szolgálják, és nem a pusztításunkat, hiszen szerepet játszanak a szervezetünkbe jutó kórokozók elpusztításában, vagy a véralvadás, vérnyomás szabályozásában.

Ez a normális működés nem is okoz gondot odabent, hiszen ilyenkor megvan az ellenpólus is: védelmi rendszerünk képes a saját maga által termelt szabadgyököket elpusztítani. A gond az, ha túl sok rosszfiú van, mert ilyenkor már az egészséges sejteket is ostrom alá veszik. Köszönhető ez az életmódunknak, a táplálkozásunknak, a légszennyezésnek, az UV sugárzásának, vagy a napi mérgeknek, a dohányzásnak, amelyek segítségével igyekszünk túlélni egy-egy napot. És a stresszről se feledkezzünk meg, ami az egyik legnagyobb ellensége a szervezetnek.

A szőlőtől a padlizsánig

A szabadgyökök rombolása természetesen visszaszorítható, ha a kockázati tényezőket minimálisra csökkentjük, illetve egészségesen, tápanyagokban gazdagon étkezünk. És ha ez nem megy, mert ugye mindenki rohan, akkor az antioxidáns hatású nyomelemeket, ásványi anyagokat, és vitaminokat más formában igyekezzünk pótolni.

A legfontosabb antioxidánsok: C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, karotinok, magnézium, mangán, szelén, réz, cink, bioflavonoidok, likopin, lutein. Mindezek a különböző színű zöldségekben és gyümölcsökben természetes formában is megtalálhatók. Ízelítőül: szőlő (kék, vörös, fehér), alma (piros, sárga, zöld), körte (sárga, zöld), sárgadinnye (narancssárga), padlizsán (lila), brokkoli (zöld), paradicsom (piros) és így tovább.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta