#ÉLETEM

Túléled, ha pótlod a folyadékot!

2009. június 26., péntek 04:21

kolera_1Nyolc teáskanál cukor, egy teáskanál só egy liter forralt, kihűlt vízben oldva 1/2 csésze narancslével vagy banánpürével. Hogy mire jó ez? Soha nem találnád ki. Ez a folyadék…


…a kolera gyógyszere. Persze nem Európában, ahol csak néha fordul elő, például a nyers osztriga fogyasztását követően. Hiszen Európában és a gazdagabb országokban a beteget azonnal kórházba viszik, s a megfelelő infúzióval ellátják. Nincs azonban mindenhol kórház, ahol a kolera felüti a fejét. És különösen nem volt a világjárványok idején.


Mert nem tudtunk nyugton maradni

Már Kr. e. 400 évvel is feljegyezték a betegséget, mely akkor főként India északi részén pusztított. Sokáig azonban elszigetelt maradt. Akkor került át más földrészekre, amikor a kereskedők és zarándokok rendszeresen jöttek-mentek a világ különböző tájain.
A kolerajárványok megjelenéséből egyenesen következtetni lehet a vándorlásokra. Indiából 1829-ben jött át először Európába, miután Oroszországban is megjelent. 1830-ban Moszkva, 1831-ben egész Oroszország, Svédország fertőzött lett, majd Bécs, Berlin, Magyarország és Anglia került sorra – Franciaországban 55 ezer ember kapta meg. 1832-ben áthurcolták Amerikába is. 1863 elején egy mekkai karaván szedte fel a betegséget, s mintegy 30 000 ember halt meg a vándorlásban, a zarándokok Szuezbe vitték, ahonnan egész Egyiptomban elterjedt, s 60 000 ember életét követelte. A betegség elől menekülők ismét behurcolták Európába a kórt, majd hajón Amerikába is átjutott, és néhány hónap alatt a Föld összes civilizált részét bejárta.

2007-ben nálunk is újra megjelent

A kolerabaktérium, a Vibrio cholerae ma már leginkább csak elszigetelt területen okoz betegséget elsősorban a fejlődő világban, ahol a szegénység a tisztálkodási lehetőségek hiányával és a tanulatlansággal társul. A WHO 50–60 országból kap ma is bejelentést. Valamennyi földrészen előfordulnak országon belüli járványok, legutóbb Vietnamban és Irakban volt több ezer embert érintő járvány. A leginkább érintettek Afrika háborúk sújtotta területei és a menekülttáborok.

Azért nem kell pánikolni!

Megfelelő folyadékellátás mellett a halálozás veszélye csekély. A baktériumok bejutását követően a betegség lappangási ideje 4-5 nap. Ekkor következik be a tipikus, rizslészerű, híg, vizes székletürítés hányással vagy anélkül. Láz ritkán alakul ki, hasi görcsök, fájdalom nincs. Az elvesztett folyadék súlyos esetben meghaladhatja az óránkénti 1 litert is, így a folyadékvesztés 1-2 nap alatt elérheti a beteg testsúlyát, és pótlás nélkül halálhoz vezet. Megfelelő folyadékpótlás mellett a tünetek rendszerint 3–6 nap alatt múlnak el.
A betegek halálát a kiszáradás okozza, nem a bakteriális fertőzés. A legtöbb kolerás fertőzött tehát hatékonyan kezelhető infúziókkal, illetve szájon át adott folyadékkal.
A nátriumot, káliumot, bikarbonátot, cukrot tartalmazó tasakok tartalmát desztillált vagy forralt vízben oldva kell fokozatosan, meghatározott ütemben itatni a beteggel. Az antibiotikum-kezelés lerövidíti a betegség lefolyását, elpusztítja a kórokozókat, és általában 48 órán belül megszünteti a hasmenést.

Sütve, főzve, fertőtlenítve

Ha olyan helyre utazol, például Indiába, ahol a kolera ma is reális veszélyt jelent, figyelj rá, hogy csak palackozott italokat fogyassz. Csak olyan zöldséget, húst egyél, amelyet megsütöttek vagy megfőztek. A gyümölcsöket fertőtlenítős, például hipermangános vízben mosd meg. És semmilyen körülmények között ne jusson eszedbe tengeri ételeket nyersen enni!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta