#ÉLETEM

Tízmilliárdos nyári nyalakodás

2009. augusztus 3., hétfő 03:32

icecreamHonnan tudja egy olasz fagylaltporgyáros, milyen íze van a somlói galuskának – és egyáltalán hány milliárdot is nyalunk el egy évben?

 

Márpedig a divatot az olasz fagylaltporgyárosok diktálják, így születnek meg a James Bond vagy Hupikék Törpikék nevű kevercsek – vagy a különféle süteményeket idézők. Cikkünkben a hazai fagylaltpiacot járjuk körbe.

Luxuscsemege hóból

Kivel is kezdjük? A kínaiakkal, az egyiptomiakkal, a rómaiakkal? A fagylalt akkori, kezdetleges formája elsősorban a nagyon gazdagok luxusa volt, főleg mézzel és gyümölccsel ízesített hó alkotta a hideg csemegét. A középkorban és az újkorban a fagylalt gyártása, továbbfejlesztése egyaránt az olaszok nevéhez fűződik, és ez ma sincs másképpen, már ami a porokat, adalékokat, pasztákat, színezőanyagokat, szószokat és aromákat illeti. Ezek gyártásában az olaszok elsősége vitathatatlan, mint ahogyan a fagylaltgépek tekintetében is. Még akkor is, ha először nyilvánosan Párizsban kezdtek fagylaltot árusítani, Pesten pedig a mai Vörösmarty téren mérték először a „hideg nyalatot” 1822-ben.

Az olaszok diktálják a divatot ma is, legalábbis Európában: a mindig újra vágyó – illetve a gyártók által mindig az újdonságok megvásárlására késztetett – fogyasztó aztán rendre kipróbálja a legbolondosabb fantázianevű és ízű „vegyipari” édességeket.

Mozart és a jelmezek

A divat nagy úr. Míg régen 3-4 fajtából választhattak a fagylaltkedvelők, ma többtucatnyi színes, agyondíszített tégely csábít a fölös kalóriabevitelre. Ma két irányzat hódít: az egyik a túldíszítés nélküli, klasszikus, a termékre jellemző valódi alapanyagot (is) tartalmazó fajta, azaz eperből készül az eperfagylalt, citromból a citrom – ez ritka! –; a másik a különféle fantázianéven futó porok, aromák és túldíszített tégelyek kavalkádja. Így születnek meg a James Bond vagy Hupikék Törpikék nevű kevercsek, vagy a különféle süteményeket idézők…

Van már mézeskalács, almás pite, mézes puszedli, szatmári szilvatorta, barackos túrós, gesztenyepüré, Mozart, marcipántorta, somlói galuska, mákos guba elnevezésű. Aztán jönnek a csokoládévariációk: fehér csokis, sztracsatellás, tejcsokis, raffaellós, keserű csokis, mentás, bonbonmeggyes, mandulás, kókuszos, kávés, mogyorós, cherry brandys, whiskys, kapucsínót idéző is.

Ezeknél nagy divat a túldíszítés: az ízléstelenség határát súrolja a „jelmezek” és „díszletek” aránya olykor: dinnyeszeleteket, ezüst- és aranymasnikat, fél kókuszokat, héjas narancsokat, süteményeket, citromokat, tortaszeleteket és egész csokoládétáblákat helyeznek a felhabosított, szinte művileg felfújt fagylalthalmok tetejére.

Sóska- és lecsófagyi

Egy teljesen másik irányzat a biohívőket veszi célba. Egyik felük a nem permetezett, biokörülmények között nevelt gyümölcsökből, tej nélkül készült szorbetet favorizálja, a másik a sós jellegű, zöldséges hideg nyalatokat helyezi előtérbe, így születhettek meg a cékla-, spenót-, sóska- vagy éppen lecsóízre emlékeztetőek, sőt csilisek is. (Bár ez inkább édes csokoládéval párosítva volt finom.)

E témában a legemlékezetesebb fagylaltot Kalla Kálmán, a Gundel híres mesterszakácsa készítette e sorok írójának: spárgafagylaltja hideg, nyári előételként és desszertként páratlanul finom volt.

A szinte abszurdnak tűnő külhoni fagylaltok között izgalmas érdekességre bukkantam tavaly, amikor a világhírű londoni Harrods áruházban Nagy-Britannia jellegzetes ételeit öntötték fagylaltba a helyi cukrászok és séfek a füstölt halastól a disznósajtig – nekem a hurkára emlékeztető tűnt a legfurcsábbnak.

fagyi-shop

Az amerikai gombóc 730 forint

Az idén jelentősen emelkedtek az árak: 120 forint/gombóc alatt alig találni fagylaltot, a fellelt legdrágább Budapesten 730 forint volt. Igaz, ez a jókora gömb nem más, mint a világ egyik leghíresebb amerikai fagylaltja.

Az amerikai fagylaltdinasztiák egyikét a lengyel Mattus család alapította 1921-ben Brooklynban. Ma több száz fagylaltozójuk és kávézójuk van világszerte – immár nálunk is.

Termékük semmilyen tartósítószert, port vagy mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, kizárólag jó minőségű friss tejszínt, tojássárgáját, cukrot, valamint természetes ízesítőket. A világ számos országába repülőgéppel szállítják, most már két éve Magyarországra is. Kedvelt ízvariációjuk a vaníliás pekándiós, a kapucsínós-karamelles trüffeles, a makadámiadiós, a kekszes, a grillázsdarabos, az epres túrótortára emlékeztető és a mangószorbet.

A fagylaltok sokáig mint önálló nassok voltak népszerűek, ma már részei a jobb éttermi menülapoknak is. Elegánsabb vacsorákon divat az ételsort megszakítani és gyomorpihentető hűsítőként beiktatni egy-egy szorbetet, amely akkor jó, ha savanykás zamatú. Ilyen lehet a citrom- vagy grépfrútszorbet, de kedveltek a dinnyéből készült, fagylalt jellegű előételek is. Elegáns éttermekben kötelező a saját gyártású – nem készen beszerzett – szorbet.

Zárófogásként mindig népszerű volt a fagylalt – újabban kávéval házasítják, kánikula idején tört jeges, granitaszerű, élénkítő búcsúitalt kreálva belőle.

Évi közel húszmilliárd jégkrémre

A fagylaltok otthoni fogyasztása is jelentős, bár a gyártók a tégelyes/dobozos fagylaltokat jégkrémnek nevezik. A vaníliafagylalt minden háztartási mélyhűtő természetes készlete, főleg Nyugaton: kávé és sütemény mellé, gyümölcsökhöz – főleg eperhez – könnyű, krémes, édes, hűsítő adalék, és mutatós is. Feldob szinte minden desszertet, sült banánt, gesztenyepürét, jegeskávét, gofrit, palacsintát, gyümölcslevest egyaránt.

Míg a vendéglátó-ipari fagylaltfogyasztásról nincs külön nyilvántartás, addig a boltban vásároltról igen: 2008 júliusa és 2009 júniusa között 17 milliárd forintot költöttek a kereskedelemben jégkrémre a magyarok. Ennek több mint egyharmada jut a pálcikás, tölcséres, szendvics formájú nassokra, közel kétharmada pedig a nagy kiszerelésű, dobozos családi adagokra. A legutóbbi év során mintegy 23 millió liter hideg édességet adtak el a magyar üzletekben, ami 3 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző időszakban (a Nielsen Company piackutató vállalat közlése alapján).

A fagylaltfogyasztásban az amerikaiak és a skandinávok vezetnek. Meglepő, hiszen épp ott, ahol rövid a nyár – vagyis mindez nem függ ma már össze az időjárással. Hatalmasak az adagok, és szinte minden háztartás mélyhűtője tele van a nyalakodásra csábító dobozokkal.

 

Ha ez bejött, ne hagyd ki ezeket sem:

 

Az amerikaiak jeget rágcsálnak, de vajon hogyan járnak el a szicíliaiak? | Jegeld magad granitával!

Csak öt perc munka van vele, és nemcsak hűsít, legalább annyira bódít is, ami nem utolsó szempont. | Felnőttjégkrém

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta