#ÉLETEM

Tévhitek: A magzatvédő vitamin nem mindig véd

2010. január 16., szombat 09:22

folsavA folsav szedése szükséges a terhesség előtt néhány hónappal, valamint a terhesség alatt – de sok nők esetében előfordul, hogy nem hasznosul teljesen. Egyszerű génvizsgálatokkal ellenőrizhetőek azok az anyai génvariációk, amelyek befolyásolják a magzat fejlődését.

Genetikai szakértőnk a terhességgel kapcsolatos hiedelmekről ír.

cikk-tipus-altalanos

Sok helyen lehet olvasni, hogy a folsav szedése szükséges a terhesség előtt 1-3 hónappal, valamint a terhesség alatt.  Az elmúlt húsz évben a hazai és a nemzetközi kutatások is bebizonyították, hogy a folsav szedése a bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulását jelentősen csökkenti, például a velőcső-elzáródási rendellenességekét. Ennek a következménye, hogy az orvosi ellenőrzés mellett történő folsav kiegészítés mellett hazánkban is csökkent az ilyen esetek előfordulása. A folsav azonban nem minden nő esetében hasznosul.

A genetika tudományának fejlődésével megismertük az emberi géneket, melyeknek a számát huszonhatezerre becsülik. Génnek nevezzük az örökítőanyag azon egységeit, melyek egy-egy tulajdonságot kódolnak. Nemcsak a szemszínnek és a hajszínnek vannak génjei, hanem a szervezetünk belsejében folyó molekuláris folyamatoknak is.


Egy gén miatt lehet, hogy nem hasznosul

Az elmúlt tizenöt évben a genetikai kutatások eredményeképpen alaposan feltérképezték a folsav-anyagcserében kulcsfontosságú enzim génjét is, melyet MTHFR génnek hívunk. Ez a gén irányítja a folsav hasznosulását. Az emberek 30-50%-a – népcsoporttól függően – egy olyan génhibákat hordoz az MTHFR génben, amelynek következtében nem tudják maximálisan hasznosítani a bevitt folsavat. Ez azt jelenti, hogy tíz gyermekvállaló magyar nőből három-öt olyan nő van, akinél nem hasznosul teljes mértékben a folsav.

Ma már rutin géndiagnosztikai szinten elérhető szolgáltatás a gyermekvállaló nők számára az MTHFR-génvizsgálat. A génvizsgálat során több génhiba ellenőrzése is megtörténik. A genetikai lelet után nyílik lehetőség a korszerű, egyénre szabott folsav szedésre. A mintavevő pálca már megrendelhető egy genetikai csomag formájában is. A mintavétel otthon történik. A szájnyálkahártya-minta vétele semmilyen szakértelmet és előkészületet sem igényel, bármikor elvégezhető. A mintavevő pálcát kell visszaküldeni a genetikai labornak, ahol pár nap alatt elvégzik a genetikai tesztet.

Ha egy gyermekvállaló nő MTHFR génhibát hordoz, nincs nagy baj, mert a genetikai lelet alapján a szülész-nőgyógyász szakorvos, és dietetiku segít a megfelelő folsav bevitel meghatározásában.

 

Folsav lobbi

A folsav B11-nek is nevezett, vízben oldódó vitamin, amely a vérsejtképzéshez, az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjéhez, valamint a gyomor és bélrendszer épségéhez elengedhetetlen. A leveles zöldségekben, különösen a parajban, valamint a májban és élesztőben is megtalálható. Az elmúlt években nagy folsav kampány indult, amelyben a magzatvédő vitaminok fontosságát hirdették a női magazinokban. Eszerint fogamzás előtt és a terhesség első időszakában kiemelten fontos a folsavpótlás a várandós nő számára, mert azzal több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázata jelentősen mérsékelhető.  A magzat növekedését és fejlődését a sejtosztódás határozza meg. Ilyenkor a folsav bevitele a DNS és RNS szintézisben betöltött szerepe miatt fontos. A hiánya velőcsőzáródási rendellenességeket okozhat a magzatnál az agy és a gerinc kifejlődésekor. Az orvosok a vetélés kockázatának a csökkentése miatt is szokták javasolni a folsav szedését, valamint azért, mert olyan szülési komplikációkat is segít megelőzni, mint a szív fejlődési rendellenességeinek egyes fajtáit, és a végtag deformációkat.

 
A folytatásban genetikai szakértőnk a magzatvíz-mintavétellel szembeni általános félelmeket és a vizsgálat módját részletezi.


Dr. Nagy Zsolt (PhD)
Genetikai szakértő
dr.nagy.zsolt@nagygendiagnosztika.hu

cikk-tipus-linkek


Kilenc lépés a szülőszoba felé
Az első 12 hét a legkritikusabb: ebben az időszakban leggyorsabb sejtosztódás, az embrió testtömegének több ezerszeresét éri el, és ekkor a legérzékenyebb az ártalmas külső hatásokkal szemben – a kivédés módja a rákészülés.

Soron a babaprojekt harmincon túl
Előbb az egzisztencia, aztán a baba – a szakmai sikerek magukban is fogamzásgátlók, ám a biológiai óra ketyeg, sőt le is ketyeghet, mire kellene már az a gyerek: a harmadik x fölött a teherbeesés valószínűsége csökken.

Természetes fogamzásgátlás
Létezik természetes fogamzásgátlás, évezredeken keresztül ehhez folyamodott az ember, főleg az asszony, ha nem akart gyereket – mit tehetsz, ha nem mesterséges vackokkal szeretnéd útját állni a terhességnek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.02.01 22:47:34tibu

    Azon kívül, hogy ez a cikk is egy bújtatott reklám arra, hogy mindenki menjen el géndiagnosztikára, mi is volt az értelme?

    A folsav szedése (persze nem az agyonreklámozott méregdrága mesterséges vitaminkészítményekkel) baromi olcsón megoldható (akár természetesen, akár gyógyszerátri sima folsavval), túlzott bevitele tudomásom szerint nem okoz problémát. Tehát megint minek egy plusz felesleges vizsgálat és idegeskedés? Ne mondja már senki, hogy a géndiagnosztikai centrumoknak nincs máshonnan bevételük, csak a várandós kismamákból.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta