#ÉLETEM

Becsengeted a szakácsot?

2009. június 5., péntek 16:36

evribadigard_taplalekIrigylésre méltóan kevesen vannak azok, akik megengedhetik azt az egyébként teljesen normális és fontos dolgot, hogy akkor, úgy és azt egyenek, amikor, ahogy és amit szeretnének. Ha azt mondják, itt egy gyógyszer, vedd be, és lefogysz egy nyár alatt, megteszed? A választ jól tudják azok, akik csodaszerekkel nyomulnak a piacon.

Mi, emberek az evolúció csúcsának képzelve magunkat hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról az egyik legfontosabb tényezőről, ami hitünk szerinti helyünkre juttatott bennünket. Ez a táplálkozás. Biológusok számtalan kutatásban bizonyították, a nagyobb mennyiségű fehérje bevitele egyenes arányban áll az agy fejlődésével és az intelligencia kialakulásával. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vegetáriánus szülők gyermekei csökkent szellemi képességekkel látnának napvilágot, és az emberi faj sem a helytelen táplálkozás miatt fog kihalni…

Ez nem megy ilyen gyorsan – és nem is ilyen egyszerű az összefüggés. De gyorsan lesz számos problémánk, ha nem eszünk normálisan. Súlyfelesleg vagy épp elégtelen testtömeg, állandó fáradtságérzés, levertség, dekoncentráltság, hangulattalanság – és sorolhatnám. Ezek mind-mind csak tünetek.

Menjünk hát orvoshoz vagy gyógyszertárba? Ma Magyarországon ezekre általában felírnak valamit. Ha összejön, akkor majd ezután lesz bajunk bőven, amire felírnak egy másikat… Akarjuk ezt? Azt hinnénk, nem. De tegyük a szívünkre a kezünket: ha két-három súlyos mellékhatással rendelkező pirulával elérhetnénk, hogy egy életre, egy évre vagy csak egy szezonra lefogyhatnánk, és fényesebb lenne a hajunk, szebb a bőrünk, és erősebbek, fittebbek lennénk, bevennénk-e…

Ha nem akarunk válaszolni, válaszoljanak azok az olimpikonok, akiktől megkérdezték: céljuk elérése érdekében vállalnák-e, hogy olyan szert szednek, amelytől akár meg is halhatnak. Tízből kilencen igennel válaszoltak. Hát persze, hogy mi is igent mondunk. Legbelül tudjuk ezt, és tudják ezt a gyógyszergyárak és azok is, akik csodaszerek gyártására hoznak létre külföldön bejegyzett cégeket.

Ha nem úgy indul a napod, hogy becsengeted a szakácsot, és megbeszélitek a napi menüt… Ha fontos, hogy öt-tíz év múlva ne legyenek bőröndnyi táskák a szemed alatt, hogy legyen anyagcseréd, és ne fulladj ki, ha felmész gyalog a másodikra… Ha csak este tudsz normálisan enni… Ha már az összes pizzéria telefonosa a keresztneveden szólít, és már annyira eleged van a munkahelyed melletti menzából, hogy inkább nem is eszel… akkor bizony kell hoznod minimális áldozatokat a táplálkozás terén.

Ezt a minimális áldozatot hívják táplálékkiegészítésnek. Ennek eredményes használatáról, egyes jó és kevésbé jó termékekről beszélünk a következőkben. Emellett párhuzamosan fut az Evribádigárd másik sorozata is – edzésről és fitneszről.

 


evribadigard_fejlec
Több mint testőr. Karatemester és életmód-tanácsadó. Megvéd a gyanús módszerektől. Megvéd a szenvedéstől és a kilóktól. Konkrét kérdésed van? 
Az alábbi linkre kattintva felteheted Tarjáni Gyulának.

Kérdések és válaszok


A sorozat korábbi cikkei:

Félsz a nagy izmoktól?

Érezz rá, mi a jó neked!

Megfeszülve nem megy

Mérlegen a tudat

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta