#ÉLETEM

Túl sok csecsemőt láttam meghalni!

2009. június 30., kedd 11:06

csecsemo_1A kötelező oltásokkal, illetve azok megtagadásával kapcsolatban a magyar gyermekgyógyászok véleménye egyöntetű. Dr. Mészner Zsófia gyermekgyógyász, infektológus a kötelező oltásokat ért vádakra reagál a Dívány olvasóinak.


„A védőoltás-ellenesség Magyarországon időről időre felüti a fejét, és én ezt nagy bajnak érzem – mondja dr. Mészner Zsófia gyermekgyógyász, infektológus, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet főigazgatója. – Gyerekorvosként 1975-ben kezdtem el a Szent László Kórházban dolgozni. Sajnos nagyon sok csecsemőt láttam meghalni akkoriban a kanyaró, a mumpsz és a HIB-fertőzés (a gennyes agyhártyagyulladás egyik kórokozója) szövődményei miatt. Túl sok szamárköhögéses kisgyerek életéért küzdöttünk heteken át hiába.
Arra is jól emlékszem, hogy édesanyám milyen riadtan nézte meg minden reggel, hogy kezünk, lábunk rendesen mozog-e, mert rettegett a gyermekbénulástól.

Az egészségügy egyik legnagyobb vívmánya, hogy ezeket az ártalmatlan gyermekbetegségeket ma már védőoltással el tudjuk kerülni.
Ami a konkrét vádakat illeti: azok a feltételezések, amelyek szerint az autizmust a vakcinákban lévő higany okozza, teljesen megalapozatlanok, mivel a vakcinákban stilizáló szerként alkalmazott tiomerzál vízoldékony vegyület, a vizelettel kiürül, és nem képes az idegrendszerben lerakódva bajt okozni. A biztonság kedvéért azonban még mára ezt a csekély higanymennyiséget is kivonták a vakcinákból. Az, hogy olyan oltásoknál, amelyek a betegség legyengített vírusait tartalmazzák (ilyen például az MMR-oltás), kialakulhat az oltás után a megelőzendő betegség enyhe formája – ez előfordulhat. Az ily módon kialakult betegségnek azonban nincsenek szövődményei, és nem is fertőző, egy-két nap alatt el is múlik. Magyarországon az utóbbi húsz évben például csak elvétve, behurcolt esetként láttunk kanyarót, míg akár csak a szomszédos Ausztriában is nemrégiben több száz gyereket érintő kanyarójárvány ütötte fel a fejét, számos kisgyereket kórházban, intenzív osztályon kellett ápolni, mert egy alapítványi iskolában úgy gondolták, a szeretet megelőzheti a kanyarót is. Én egyébként biztos vagyok benne, hogy néhány szülőt a kötelező szó bosszant.
Azt gondolom, nagyon jó lenne, ha a védőoltásokat a szülők maguk kérnék, és nem kényszerként élnék meg, de ettől ma még messze vagyunk. Sokkal több figyelmet kellene fordítani a tájékoztatásra, arra, hogy minden szülő megértse, a védőoltások oltalmat jelentenek, és összehasonlíthatatlanul kisebb kockázattal járnak, mint a megelőzendő fertőzések. Nyugat-Európa legtöbb országában az a szülő, aki nem akarja, nem oltatja be a gyerekét, különösen akkor, ha nem akarja se bölcsődébe, se óvodába, se iskolába vinni. A közösségbe kerülőknél azonban ott sem engedhetik meg, hogy mások gyerekeit veszélyeztesse!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.07.03 06:52:10tarajos

    hatásvadász..... semmilyen kötelező betegséget nem szabad már elkapni senkinek, még a portól is védjük a gyerekeket. ez a steril világ sokkal több problémát fog okozni, mint az a néhány gyerekbetegség.

    vakcinagyártók jóindulatú de sokat ártó bérence!

  • 2009.07.03 07:01:56direkt

    Az a kötelező betegség az milyen már?

    Amúgy félig egyetértek nem kell túlzásba vinni semmit, többek között az oltásokat sem, de mint ahogy néhány gyerekbetegségtől sem lesz semmi baja, néhány oltást is ki kell bírnia.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta