#ÉLETEM

Segíts rajta! De hogyan?

2009. június 6., szombat 03:48

veszhelyzeti_abc_kepV észhelyzethez érkeznek
a mentők. Kipattannak a mentőautóból, és már teszik is a dolgukat. De vajon mivel kezdik? Melyek az életmentés legfontosabb alapszabályai? A Dívány szakértője most erre tanítja meg olvasóinkat.

 

Mit tegyünk egy életveszélyes állapotban lévő emberrel?

 

Bizonyára többen elgondolkodtunk már azon, hogy a mentők, orvosok, akik nap mint nap szembesülnek a legsúlyosabb esetekkel, hogyan döntik el, hogy egy életveszélyes állapotban lévő áldozattal mit tegyenek.

Erre is – mint az életben oly sok helyzetre – van egy egyszerű és könnyen megjegyezhető elméleti terv, amelynek betartásával az orvosi egyetem elvégzése nélkül is hatékonyan tudunk segíteni bajba jutott embertársainkon.

 

A követendő lépések megjegyzéséhez elég, ha az abc első pár betűje eszünkbe jut, és máris feleleveníthetjük a legfontosabb lépéseket!

 

 

A/Á – ÁTJÁRHATÓ LÉGUTAK

Az életfunkciók zavartalan működésének alapfeltétele, hogy az ember szervezete hozzájusson a szükséges mennyiségű oxigénhez. Ezt légzőrendszerünk segítségével biztosítjuk, így ha légutaink el vannak záródva, aligha tudják teljesíteni fontos feladatukat.

Ezért az első lépés, hogy ellenőrizzük, hogy az áldozat légutai szabadon vannak-e? Az orr és száj szabadon kell legyenek és a légcsőnek nyitva kell lennie – hátra szegett fej – így a levegő szabadon áramolhat a tüdőbe.

 

B – BELÉGZÉS

Miután a légutakat szabaddá tettük, ellenőrizni kell a légzést. Ennek megfelelő módja, ha fülünket közel az áldozat orra és szája közti területre helyezzük, arcunkat az áldozat mellkasa felé fordítva. Így érezzük a kilégzést az arcbőrünkön, halljuk a légzést, és látjuk, ha emelkedik a mellkas.

 

ABC-2

Amennyiben nem észlelünk légzést 10 másodpercig, úgy haladéktalanul meg kell kezdeni a lélegeztetést!

Az áldozat feje felőli kezünkkel befogjuk az áldozat orrát, a fej hátraszegett állapotban tartása mellett befújunk az áldozat szájába. Ez után megvárjuk, hogy a levegő eltávozzon az áldozat tüdejéből, majd újra megismételjük a belégzést.

 

Ha a légzés beindul, nincs szükség további befújásra. Ha nem, úgy tovább haladunk…

 

C – CIRKULÁCIÓ (KERINGÉS)

A keringést legegyszerűbben a nyaki ütőereknél (carotid artéria) tudjuk ellenőrizni. Az áldozat nyakán, a nyak középpontja és a nyakizom között gyengéden megnyomjuk az áldozat nyakát a mutató-, középső és gyűrűsujjunkkal úgy, hogy ujjaink hosszanti irányban feküdjenek a nyakon. Így nagyobb területen érezzük az ér pulzálását.

Az ellenőrzés 6-8 másodpercig tartson. Ha nem érzünk pulzust, úgy azonnal kezdjük meg a szív-tüdő újraélesztést vagy CPR-t (cardiopulmonalis resuscitatio).

 

ABC-1

Ehhez térdeljünk az áldozat mellkasa mellé, kezünket helyezzük az áldozat két mellbimbója közé félúton, és felnőtteknél kb. 4 cm mély, 100 lenyomás/perc intenzitással végezzünk 30 lenyomást, melyeket 2 befúvás követ.

Ezt háromszor ismételjük, majd újra ellenőrizzük a pulzust. A CPR-t akkor hagyjuk abba, ha pulzust észlelünk, megérkezett a mentő, vagy ha nem bírjuk tovább.

 

 

A legújabb ajánlás szerint, ha valaki viszolyog a befúvástól, vagy nincs védőfelszerelése, csak a benyomás is hatékony! Ebben az esetben csak benyomásokat alkalmazzunk!

 

D – DEFIBRILLÁCIÓ

Ez akkor lehetséges, ha van automatikus külső defibrillátor (egyre több helyen található). Amennyiben a CPR közben ilyen érkezik, úgy kövessük a defibrillátoron található útmutatót. A modern elsősegély-tanfolyamokon ennek használata is elsajátítható!

 

E – ERŐS VÉRZÉS

Csak akkor kezdjük el ellátni az erős vérzést, ha az bajbajutottnak van pulzusa és légzése! Legjobb, ha az áldozatot fekvő helyzetben látjuk el. Ha a beteg valamely sebéből élénkpiros vér lüktet (artériás vérzés), vagy folyamatosan sötétvörös vér szivárog (vénás vérzés), szorítsunk tiszta géz- vagy anyagdarabot a sebre, és tartsuk állandó nyomás alatt. Ha a kötés átázik, soha ne emeljük el, helyezzünk rá újabb anyagdarabot! Szükség esetén alkalmazzunk szorítókötést.

 

Fontos tudni!

 

  • Egy nem lélegző, pulzus nélküli áldozat helyzetén nem tudunk rontani! Mindenképpen kíséreljük meg az újraélesztést!
  • A befúvások kb. 16%-os oxigéntartalma elegendő a létfontosságú szervek szükséges oxiénnel való ellátásához.
  • Ha gyanítható, hogy az áldozatot súlyos ütés érte, lehetőleg ne mozdítsuk meg, mert elképzelhető, hogy gerincsérülése van – kivéve, ha enélkül nagyobb veszélynek van kitéve (pl. forgalmas úton van).
  • A mentők kihívása kiemelt fontosságú, ha más nem tud segíteni, előbb hívjunk mentőt, csak ez után kezdjük meg az újraélesztést!

 

Az itt leírtak az újraélesztés általános lépéseit tartalmazzák – felnőttek esetén, de ajánlott egy elsősegély-tanfolyam elvégzése, ahol mindezt a gyakorlatban is megtanulhatjuk. Léteznek kifejezetten gyermekekre és csecsemőkre kialakított tanfolyamok is. Ha valaki szeretne bővebb információt kapni ezekről, keressen meg bátran a szerkesztőségen keresztül.

 

Biztonságos mindennapokat kívánok mindenkinek!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta