#ÉLETEM

Ránk szakadt a hidegfront!

2009. május 14., csütörtök 09:23

headacheNe csodálkozz, ha ma görcsösen fáj a fejed, hogy ingerlékenyebb vagy, mint tegnap, és minden apróságon felhúzod magad! A fagyos szentek – bizonyos Szervác, Pongrác és Bonifác urak – kitettek magukért. Hogy mit tehetsz a hidegfront ellen? A Dívány szerint…

Ahogy mondani szokták, megelőzni kell, nem gyógyítani. Ez az alapállítás egy kissé sántít a frontérzékenység esetében, felkészülni – tapasztalt frontérzékenyek szerint – nehézkes. A megelőzésre rengeteg jó tippet kapunk, miszerint:
– csökkentsük az alkohol- és nikotinfogyasztást;
– járjunk gyakran masszázsra;
– legalább napi 6-7 órát aludjunk;
– szaunázzunk rendszeresen, a váltott zuhany használata erősíti az érfalakat, így kevésbé válunk hajlamossá az érrendszeri megbetegedésekre, a hidegfront okozta görcsös folyamatokra.
De ha minden szabályt betartasz, és kiegyensúlyozottan táplálkozol, normális ritmusban élsz – kinek jut ez ma osztályrészül? –, még akkor is megeshet, hogy idegrendszeredre támad a front, nem kímélve a fejedet, az ízületeidet, az izmaidat.

Te melyik csoportba tartozol?

Általánosságban négyféle időjárás-érzékenységet különböztetnek meg a szakemberek. Az első csoportba azok tartoznak, akiknek a hirtelen jött időjárás-változás semmilyen problémát nem okoz, szervezetük gyorsan igazodik az új klimatikus helyzethez. A légnyomásváltozás a második csoportban lévők közérzetére hat közvetlenül, ők ingerlékenységgel, fejfájással, depresszióval reagálnak rá.
A harmadik csoport tagjai a változásokat legalább 48 órával előbb érzik, mint a többiek: folytonosan kiújuló ízületi panaszok kínozzák őket. Végül a negyedik csoportba azok tartoznak, akiket már kezelnek a vegetatív idegrendszer működési zavaraival – ők minden változáskor fájdalmat éreznek.

A hidegfront hatásai

A következő panaszokkal, tünetekkel számolhatsz hidegfront esetén:
– nyugtalanság, alvászavar, heves szívdobogás, vérnyomásemelkedés;
– gyakrabbak a görcsös fájdalmak, asztmarohamok és keringési panaszok;
– erősödnek a reumatikus panaszokkal és a gyomorfekély-problémák is;
– romolhat a magas vérnyomásban szenvedők és az epilepsziások állapota;
– lassulnak a reflexek, álmosságérzés és fejfájás is kialakulhat;
– emelkedhet a koraszülések száma.

Melegfront esetén erre készülj!

Van, aki a melegfrontra reagál érzékenyebben, ilyenkor gyorsabbá válik a légzés, emelkedik a vérnyomás, csökken az összpontosító képesség, ingerlékenység, fáradtság, bágyadtság léphet föl. De gyakoribbak a migrénes fejfájások, felerősödhetnek a műtéti hegek fájdalmai, a szívbetegségek és az allergiák tünetei, megnő az infarktus- és trombózisveszély, egyes kutatások szerint melegfront esetén szervezetünk immunológiai szempontból is védtelenebbé válik.

Mit tehet egy frontérzékeny?

Ha már felléptek a fájdalmak, természetesen ne hagyd magad kiütni! A migrénes nők jól tudják, nem éri meg megvárni, amíg a kis fájdalom rohammá növi ki magát, a fájdalom jelentkezésekor a szokásos fájdalomcsillapító tabletta bevétele egy nagy pohár vízzel, legalább tíz perc nyugalom, meleg vagy hideg vizes tarkótáji borogatás, fejmasszás a sorrend.
Lényegesen sokat javíthat a helyzeten a masszázs, a homlok és a fej alapos átmasszírozása.

Egyébként a szakemberek azt mondják, az úgynevezett klímastressz, azaz a frontérzékenység ellen a legjobb védekezés az edzettség. Ugyanis minél gyakrabban szembesül szervezetünk a váltakozó hőingerekkel, védekező rendszere annál jobban működik. Igyekezzünk hát minél többet a szabad levegőn tartózkodni, még rossz idő esetén is, így nagyobb sikerrel védekezhetünk az időjárás-változás kiváltotta negatív hatásokkal. Egységes recept sajnos nincs, hiszen mindannyiunkra különböző hatással vannak a frontok. De ha tudjuk, számolunk a ránk váró időjárási hatásokkal, talán egy ilyen napot is könnyebben átvészelhetünk, mint ez a mai.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta