#ÉLETEM

Pápá, depresszió!

2009. május 22., péntek 04:25

depresszioUgye te is azt gondolod, hogy a nyár pont az az évszak, amikor kizárhatjuk életünkből a hangulatváltozások okozta depressziót? Hogy a fény feltölt és távol tartja ezt a jellemzően női betegséget? Cikkünkből ez is kiderül!

A depresszió a hangulati élet kóros mértékű változása, szomorúsággal és szenvedéssel járó egyensúlyvesztése. Magyarországon a leggyakoribb lelki megbetegedés. A céltalanság, a kínzó fáradtság, az üresség érzése rontja az életminőséget, csökkenti a teljesítményt, rombolja az emberi kapcsolatokat. A depresszió több mint egy átmeneti rossz hangulat. A depresszió „a lélek börtöne”, „magam alatt vagyok”-érzés.

Előfordulása – a WHO 2001-ben történt felmérése szerint – a nőknél kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál. Ennek oka a női nem aránytalanul gazdag érzelemvilága.

A megbetegedéshez számtalan ok vezethet, így veleszületett tényezők, tartós betegségek, lelki traumák vagy a hibás életvezetés. Általában azok az emberek hajlamosak a depresszióra, akik alulértékelik önmagukat, és pesszimista világszemléletet alakítanak ki. A kiváltó okokat figyelve többféle depresszióról beszélünk.

A szezonális depresszió

A skandináv országokból eredő régi megfigyelés, hogy a hosszú téllel járó,  hónapokig tartó sötétség depresszióhoz vezet. Ezért életszerűen tervezték szabadságukat a mediterrán tengerpartra, ahonnan megújulva, energiával és életérzéssel feltöltődve, vidáman tértek vissza hazájukba. Ma már tudjuk, hogy a fény hatására az agy egyik területén keletkező vegyület (melatonin) mennyisége alacsony marad, így a fény meggátolja a depresszió kialakulását.

Természetesen Magyarországon is megtalálható ez az összefüggés, nagy számban vannak, akik az őszi és téli hónapokban alvászavarról, örömtelenségről, örökös rágcsálási kényszerről, elhízásról, ingerlékenységről, határozatlanságról, inaktivitásról, szorongásról, elmagányosodásról, a megszokott mindennapi munka elvégzésének fokozott nehézségéről panaszkodnak. Társulhat ehhez rossz hangulat, különböző testi panaszok megjelenése – önfigyeléssel, fokozott betegségtudattal. Sokan orvoshoz is mennek, vizsgáltatják magukat, de az orvos nem talál a szerteágazó panaszok mögött testi megbetegedést. A szívritmuszavar, a gyomorgörcsök, a végtagfájdalmak, az ízületi bántalmak, a fejfájás mind-mind a depressziós hangulatra, rossz közérzetre vezethetők vissza.

Ennek most vége, mert jön a napfény, a nyár!

Így lehetőség szerint minél több időt töltsünk a szabadban, kocogjunk és kerékpározzunk. Tervezzünk kinti aktív elfoglaltságokat, sportoljunk, valósítsuk meg elképzeléseinket, járjunk masszázsra és relaxáljunk.

Minél több napfény és jó levegő, sok fizikai és szellemi aktivitás, az eredményesség pozitív megélése és hedonizmus. Nem lesz szükség orvosra vagy gyógyszerekre.

És a felesleges kilókat is sikerül(het) leadni…

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta