#ÉLETEM

Nyugat-Európa a burka betiltása mellett áll

2010. július 16., péntek 09:48

burkaFőként az idősebb nyugat-európaiak támogatják a teljes arcot eltakaró fátyol viselését tiltó francia rendelkezést, és ebben a kérdésben a férfiak és nők is egyetértenek. Az amerikaiak kevésbé támogatják a döntést, derült ki egy nemzetközi felmérésből.

A francia parlament július 13-án fogadta el azt a törvénytervezetet, amely 150 eurós bírsággal sújtaná azokat az iszlám hívő nőket, akik közterületen a teljes arcukat eltakaró burkát viselnek. A törvény hatályba lépéséhez az intézkedést még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Ha a szenátus is megszavazza a jogszabályt, akkor Belgium után Franciaország lehet a második olyan európai állam, ahol hivatalosan is tiltják a fátyol viselését.

A burka viseletének a tiltásáról készült nemzetközi közvéleménykutatás szerint Franciaországban és más nyugat-európai országokban is támogatják a tiltó szabályt. Az Egyesült Államokban azonban nem, írja hírlevelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

Az idősebbek burkaellenesek

A Pew Research Center még a tiltó határozat előtt végezte el a felmérését, amelynek eredményei szerint a franciák 82 százaléka támogatja a burka, vagyis a teljes arcot eltakaró hagyományos muszlim női fátyol viseletének betiltását. A felmérés szerint egy tiltó rendelkezés más nyugat-európai országokban is széles körű támogatást élvezne. A németek 71, a britek 62, a spanyolok 59 százaléka értene egyet azzal, ha nemzeti kormányuk a fátyolviselet betiltásáról határozna. Nyugat-Európával szemben az Egyesült Államok lakóinak többsége nem értene egyet egy ilyen intézkedéssel: az amerikaiak 28 százaléka támogatna, 65 százaléka viszont ellenezne egy hasonló tiltó törvény elfogadását.
A kutatás szerint a tiltás támogatása mind az öt országban mérhetően magasabb az idősebbek körében. A 18 és 34 év közötti korcsoportba tartozó franciák 72, a britek 52, a németek 58, a spanyolok 49, az amerikaiak 22 százaléka ért egyet a muszlim vallási szokások korlátozásával. Ezzel szemben az 55 éven felüli korcsoportban a franciák 91, a britek 71, a németek 77, a spanyolok 70, az amerikaiak 35 százaléka foglalt támogatóan állást.

A nők és férfiak egyetértenek

A Pew adatai szerint a tiltás elfogadására vonatkozóan egyik országban sem mutatható ki különbség a férfiak és nők állásfoglalásában. Franciaországban, Nagy-Britanniában és az USA-ban az iskolázottság és a jövedelem tekintetében sem mérhető eltérés. Spanyolországban és Németországban azonban a magasabb anyagi státuszúak, ha kis mértékben is, de kevésbé hajlanak a fátyolviselet tiltásának elfogadására, mint az alacsonyabb jövedelemből élők. Pártpreferenciát tekintve Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban a jobboldali szavazók valamelyest nagyobb arányban értenek egyet a tiltással, míg Spanyolországban és az Egyesült Államokban a jobb és baloldali pártok támogatóinak véleménye közel azonos.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta