#ÉLETEM

Mediterrán étrenddel a termékenységért

2010. április 6., kedd 09:58

A rotterdami Erasmus University Medical Center eredményei szerint a mediterrán étrend jótékony hatással lehet a termékenységre azon nők esetében is, akik meddősség elleni kezelésben részesülnek. A Dr. Regine P.M. Steegers-Theunissen által vezetett, és a Fertility and Sterility című szaklapban közzétett kutatás 161 olyan párt vizsgált meg, akik a holland orvosi központhoz fordultak meddősségi problémák miatt.

A terápia megkezdése előtt a kutatók megvizsgálták az alanyok étkezési szokásait, és megfigyelték, hogy azok alapvetően két csoportot képeztek: a mediterrán étrend követői, akik sok zöldséget, halat, hüvelyeseket fogyasztottak és keveset nassoltak, illetve a tudatos táplálkozás hívei, akik gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket és kevés húst ettek.

Az orvosi vizsgálatok elvégzése után a kutatók megfigyelték, hogy a mediterrán étrend szerint élő nőknek 40%-kal nagyobb esélyük volt a teherbeesésre, mint az egyéb táplálkozási szokásokat követőknek. Dr. Steegers-Theunissen azonban óvatosságra int: ez a tanulmány semmi biztosat nem állít, csupán:

„Egy első lépés a táplálkozás és a termékenység között lévő kapcsolat feltárására, főként a mediterrán étrendre vonatkozóan. Ez igen gazdag omega-6 zsírsavakban, amelyek hatással vannak a prostaglandinszintézisre, így a menstruációs ciklusra, az ovulációra és a szaporodási folyamatokra is. Ezenkívül a mediterrán diéta magas szinten tartalmaz B6 vitamint. Korábbi kutatások az mutatták, hogy a B6 vitamin bevitele megnöveli a teherbeesés esélyeit azoknál a nőknél is, akik korábban ezen a téren nehézségekkel küzdöttek.

Tuttomamma

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.10 16:44:00kovács bori

    Azért érdekes, hogy a mediterrán étkezésből kiemelték a hüvelyeseket. Ha jól tudom, akkor ezekre igencsak sokan érzékenyek. A fel nem ismert étel-intolerancia alattomos tüneteket tud okozni ( http://www.food-detective.hu/etelintolerancia/tunetei.html ) olykor nem is gondolunk arra, hogy a migrén vagy a súlyprobléma is megoldható lenne egy-egy étel kiküszöbölésével. Szóval fejjel kell elkezdeni különböző diétákat, nehogy aztán az egyébként érzékenységet kiváltó ételt faljuk nap, mint nap!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta