#ÉLETEM

Már a szőlő is veszélyes gyümölcs

2010. március 29., hétfő 13:33

A barack, az alma, az eper, a körte vagy a szőlő olyan gyümölcsök, amelyekről nem lehet eltávolítani a növényvédő szereket még akkor sem, ha alaposan megmossuk.

pesticideAz Enviromental Working Group összeállította a veszélyes zöldségek és gyümölcsök listáját.Sokan azt hiszik, csak egy bizonyos gyümölcs okoz náluk allergiás kiütéseket, pedig az esetek többségében valamilyen növényvédőszer produkálja a tüneteket. Sajnos ma már kevés, ha - emlékezve szüleink tanácsára - evés előtt megmossuk a gyümölcsöt. Az Enviromental Working Group most összeállított egy listát, hogy milyen gyümölcsből vásároljunk inkább igazoltan organikusat, és melyek azok, amiket elég alaposan megmosni.

A növényvédőszereknek csak a töredéke tűnik el

A tudósok nagy része ma már egyetért abban, hogy ezek a kemikáliák már alacsony dózisban is tartós károsodást okozhatnak, főleg gyerekkorban és a magzat számára jelentenek veszélyt. A lemosás a mérgezőanyagok töredékét távolítja csak el, a hámozás már hatékonyabb, de a legagresszívabb szerek sajnos gyakran a gyümölcs húsába is bejutnak. Azt elkerülni, hogy bizonyos mennyiségű méreg a szervezetünkbe kerüljön, szinte lehetetlen, így a legtöbb, amit tehetünk, hogy megmossuk, hámozzuk, illetve legalább a listán említett gyümölcsöket bio piacon szerezzük be.

gyumik2

Az organikus gyümölcsök

Mint azt korábban a Dívány táplálkozási szakértője kifejtette, a görög eredetű „bio", „öko" és az „organikus" szavak kizárólag természetes technológiákat jelölnek, egészséges és tápanyagokban gazdag készítményekre utalnak. A mozgalom az Egyesült Államokból indult. A bio-gazdálkodók a hagyományos, évszázados mezőgazdasági kultúra elemeit felhasználva, a lehetséges mértékig csökkentik a mesterséges anyagok, vegyszerek használatát, környezetvédő módszereket alkalmaznak, és kerülik az emberre és a környezetre veszélyes technológiák, illetve anyagok használatát. Így tilos a műtrágyázás, az ionizációs besugárzás, a génmanipuláció, a hormonkezelés, és nem alkalmazhatóak gyomirtó szerek sem. A növények kártevőkkel szembeni védelmét természetes eredetű anyagokkal, esetenként egy másfajta növény vagy rovar nyújtotta védelemmel, meghatározott talajgazdálkodási módszerekkel oldják meg.

HAZAI ÖKOPIACOK listája

http://www.edenkert.hu/biopiac/magyarorszagi-okopiacok/430

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.30 12:53:40Anatómus

  Nagyon jó lista, csak arra kell vigyázni, hogy az eredetivel egybevetve nem pontos pl. a BELL PEPPER magyarítása, ugyanis az a holland vagy stb húsos zöld - (sárga, piros, narancssárga) -paprikát jelöli és nem a fekete borsot. A 8. szám alatt megjelenő káposzta helyeén az eredeti listán KALE, azaz fodroskel szerepel. De a lényeg akkor is ugyanaz :-)

 • 2010.04.01 10:17:47zölderdő

  Igen, jó lenne javítani. Anatómusnak igaza van. A bell pepper a kaliforniai paprika magyarul.
  És a listán celery szerepel, azaz a szárzeller. A zellergumó a celeriac. Csodálkoztam is, azért néztem utána, hiszen hámozzuk is, a földben is van, tehát azt kevesebb permetszer éri. Tehát itt a szárzellerről van szó.

 • 2010.04.01 12:14:24Anatómus

  Egy fokkal jobb, de a fodroskel még mindig káposzta :-)

 • 2010.04.01 12:18:41Anatómus

  És erre sem ad 404-et, ha a végéről nem hagyjuk le a /-t :-)

  http://www.edenkert.hu/piac/biopiac/magyarorszagi-okopiacok/430/

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta