#ÉLETEM

Orosz rulett lékelőkéssel

2009. augusztus 4., kedd 16:12

dinnyeA halántékodhoz tartod, megforgatod a tárat, és tűz – nem valószínű, hogy szívesen kipróbálnád, de könyörgöm, akkor a dinnyét miért lékelteted a zöldségesnél?


Akár hiszed, akár nem, a tipikusan nyári ételmérgezésekre a saját konyhádban is „szert tehetsz”, ha nem vagy elég körültekintő, s nem tartasz be alapvető higiéniai szabályokat.

Körüljártuk, hol és milyen veszélyek leselkednek rád így, nyár környékén. A dinnyelékelés problémáitól a rosszul átsütött grillhúson át a tojásos majonéz veszélyeiig. A bacik még a mosogatógépben is kíválóan érzik magkat!

Éhkopp és széntabletta – a majonéz és a grillparti

Kriszta barátnőm egyedül él, napjai nagy részét a munkahelyén, illetve „házon kívül” tölti. Kötetlen életformájából következően a hűtőgépéből nem „dől ki” az étel, sőt általában szinte üresen árválkodik. Egy nap este kilenckor rémülten hívott fel, kérve: segítsek, mert a nagyon rosszul van, magas a láza, többször hányt. Hívtam az éjszakai ügyeletet, Krisztát a kiérkező orvos szalmonellafertőzés gyanújával kórházba szállíttatta. Mint kiderült: a bajt a hűtőben jó ideje árválkodó, lejárt szavatosságú majonéz okozta, amelyet előző nap reggel kent rá egy szelet kenyérre.

etelmerg_fokuszkepA konyhai sürgölődést bevallottan nem a kedvenc időtöltései között számon tartó kolléganőm kerti grillpartijára – velem együtt – néhány más vendég is hosszú ideig emlékezni fog. A rosszul átsütött, szinte nyersen asztalra kerülő húsféleségek elfogyasztása után naponta többször kerestük fel az illemhelyet.
A lucullusinak tűnő lakoma után következett az éhkopp, mivel a gyomrunk a vízben főtt sós krumplinál, az almakompótnál, a kétszersültnél különb étkeket képtelen volt befogadni. Az elkövetkező napokban szorgalmasan rágicsáltuk a széntablettákat, tisztességes mennyiségben fogyasztottuk a hányást csillapító tablettákat.

Nem szeretnék különösebb családi titkokat elárulni, de szent rettenettel és nem kis aggodalommal nézem, mi minden lapul az immár családapává, családanyává lett gyerekeim hűtőgépében, a nyálkássá vált felvágottaktól az ételmaradékokon át a rothadásnak indult gyümölcsökig, zöldségekig. Többször próbáltam felhívni a figyelmüket a helytelen ételtárolás egészségkockázataira, nevezetesen az elsősorban nyáron „tipikus” gyomor- és bélfertőzés, szalmonellafertőzés valószínűségére, ám – mindmáig – intelmeimet elengedték a fülük mellett…

Hányás, hasmenés – szárnyasok, tojások, eszközök

Pedig van néhány alapszabály, amelyet azért is érdemes betartani, mert az amúgy is izzasztó nyárban nem nevezhető kifejezetten szórakoztató programnak a betegeskedés, különösen nem, ha az lázzal, hányással, hasmenéssel – tehát folyadékvesztéssel –, rossz közérzettel és gyengeségérzettel jár. Márpedig ezek a nyári ételfertőzések legjellemzőbb tünetei.

Azt tapasztalom a környezetemben, hogy nemcsak a konyhatündérnek kifejezetten nem nevezhető, egyszemélyes háztartást vezető, fiatal nők, az alkalmi, tehát nem rendszeresen főző háziasszonyok, de még a családi háztartást vezető sorstársaim többsége sincs mindig tisztában azzal, hogyan kell – a kórokozók terjedése szempontjából igencsak veszélyes időszakban – a különféle élelmiszer-nyersanyagokat, félkész és kész ételeket tárolni, illetve milyen ételek elkészítését, fogyasztását érdemes a kánikulában elkerülni.

Az egyik fontos alapszabály, amelyre még az egy- vagy kétszemélyes háztartást vezetőknek, a konyhában a szükségesnél többet nem forgolódóknak is érdemes megfogadniuk, hogy lejárt szavatosságú élelmiszereket (húst, felvágottat, tejterméket) akkor se együnk meg, ha – úgy általában – nem szívesen dobunk ételt a szemétbe.

A következő betartandó ételhigiénés szabály a nyersanyagok elő- és elkészítésére, majd a már elkészült étel tárolására vonatkozik.

A tyúktojást felhasználás előtt folyóvízzel alaposan mossuk meg, mert csak így lehet elkerülni, hogy a kórokozóktól hemzsegő, rászáradt ürülékből akár csak egyetlen kórokozó is az ételünkbe kerüljön.

A nyers húsokat, különösen a csirkehúst a többi élelmiszer-nyersanyagtól elkülönítve tároljuk, külön húsvágó deszkán dolgozzuk, daraboljuk fel. Mielőtt más nyersanyagokhoz (pl. zöldségek, fűszerek) nyúlunk, alaposan mossunk kezet.

A konyhai eszközöket (a késeket, a vágódeszkát, a klopfolót) használat után azonnal mossuk át mosogatószeres, folyó, meleg vízzel!

Boldog bacik, avagy a házikoszt veszélyei

A szalmonella – legalábbis az idevonatkozó ÁNTSZ-statisztikák szerint – nem elsősorban a közétkeztetésben részt vevőket, hanem a házikoszton élőket veszélyeztetheti.

A kórokozók egyébként nemcsak a „helytelenül” készített/tárolt ételekből kerülhetnek a szervezetünkbe, hanem szennyezett konyhai eszközeinkről is az ételeinkbe. Ezért fontos, hogy nyáron a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítsunk a konyhában található edények, kisgépek, berendezési tárgyak tisztán tartására. A hőségben az egészségünk és szeretteink egészsége elleni merényletnek számítanak a használat után el nem mosott edények, tányérok, evőeszközök, a kiürítetlen szemetesedény, sőt kiválóan érzik magukat a bacik a mosogatógépben is, ha annak ajtaját a program lejárta után nem nyitjuk ki, és az elmosott edényeket nem szedjük ki.

Az ételkészítés után ne csak a munkalapot, a konyhaasztalt töröljük át mosogatószeres, majd tiszta szivaccsal, viledakendővel, hanem a gáz- és villanytűzhely platniját, gombjait, a sütő fogantyúját is.

A gyümölcs és a zöldség tárolására használt dobozokat, műanyag kosarakat is tartsuk tisztán: béleljük ki papírszalvétával, és azt rendszeresen cseréljük. A hűtő belsejét hetente egyszer törüljük át mosogatószeres, ecetes szivaccsal, viledakendővel. (Az ecet fertőtlenít, szagtalanít és a tárolt ételeket is frissen tartja.)

Így „spájzolj”!

A nyári melegben 1-2 óránál többet ne tároljuk a darált húst, ne készítsünk hideg eljárással, nyers tojásból krémeket, édességeket, mártásokat.

kis_kenyerA kánikulában sokkal több figyelmet kell fordítani a készételek tárolására is. Veszélyesek lehetnek az előző este vagy aznap délben elkészített, ám csak szobahőmérsékleten tárolt, tejtermékekkel ízesített főtt tészták (ilyen pl. a túrós csúsza), a tojás felhasználásával készültek is (tojásos galuska), mert
a szénhidrátdús ételeken néhány órán belül megtelepszenek a baktériumok.

Nyáron a maradék főtt ételeket tanácsos hideg vízben lehűteni, és ezt követően azonnal a hűtőbe tenni.
Újbóli felhasználáskor ne csak melegítsük, hanem forraljuk is fel a főtt ételeket.

Minden élelmiszert fóliával, fedővel letakarva tegyünk a hűtőbe. A felvágottakat is lefóliázva tartsuk, a felbontott hús- és halkonzerveket vegyük ki a fémdobozukból, tegyük át egy tálkába, kistányérra, és fóliázzuk le. A megbontott kefirt, joghurtot, túrót, túrókrémet, pudingot még a fridzsiderben se tároljuk egy napnál tovább.

Mosd szorgosan! – zöldségek és gyümölcsök

Ha te is azok közé tartozol, akik szinte tobzódnak a friss gyümölcsök, zöldségek kínálatában és élvezetében, mielőtt bekebelezed, feltálalod, nyersnyagként felhasználod ezeket, ne feledkezz meg alapos, többszöri, folyóvizes le- és átmosásukról. Ez annál is fontosabb, mert nemcsak a talajból származó szennyeződések, hanem a termesztésük során felhasznált vegyszermaradványok is rajtuk maradhatnak, amelyek aztán a gyomorba kerülve akár enyhébb vagy súlyosabb mérgezési tüneteket is okozhatnak.

Lehet, hogy bocsánatos bűnnek tartod, amikor a piaci standon egy kedves mosoly kíséretében – kóstolóként – bekapsz egy szem málnát, szedret, sárgabarackot, és nem tudsz ellenállni a kísértésnek, amikor autózás közben meglátod az út melletti árus gyümölcskínálatát. Talán nem eléggé közismert, de ezekkel az útszélen vásárolt étkekkel az a probléma, hogy az út porával nemcsak kívül szennyeződnek, hanem folyamatosan szívják meg magukat a benzingőzből és kipufogógázból származó káros anyagokkal.

A szerencsén múlik – a dinnye és az orosz rulett

A dinnye lékeltetését a járványügyi szakértők egyenesen az orosz ruletthez hasonlítják, vagyis csak szerencse kérdése, hogy a gyakori trágyázással termelt gyümölcs héján megtelepedett baktériumok „eltalálják-e” a szervezetedet, vagy sem. Ha volt „töltény” a pisztolyban, vagyis a kórokozó bejutott a szervezetedbe, akkor jön a vérhasfertőzés (amely az egyik „legkomolyabb” az összes, bélrendszert érintő fertőzés közül).

Ne lékeltess, és – ha lehet – ne vásárolj felezett, negyedelt görögdinnyét sem. Egyébként a magukat dinnyeszakértőknek tartók általában két módszerre esküsznek, amikor a legédesebbet, legérettebbet akarják kiválasztani. Az egyik a kocogtatás, a másik a dinnye szárának szemrevételezése. Ha az még zöld, akkor a gyümölcsöt éretlenül „szüretelték” le, így feltehetőleg cukortartalma is hagy némi kívánnivalót maga után.

Épp az előbbiekben emlegetett baktériumfertőzés elkerülése végett tanácsos a hazacipelt gyümölcsöt a hűtés és kiporciózás előtt folyóvízzel alaposan átmosni.

Legyél szemfüles!

Egyébként ha az életformád miatt gyakran étkezel vendéglőben, étteremben (ráadásul mindig abban, ami az utadba kerül), nem árt, ha – mielőtt helyet foglalsz – szemrevételezed a helyet, ahová betértél.

Én például farkaséhesen mondtam le egy balatoni strandon – hosszú sorban állás után – a palacsintaevésről, amikor megláttam, hogy a tésztát töltögető alkalmazott hol a homlokáról törli le puszta kézzel az izzadtságot, hol pedig az ujjáról nyalja le a ráragadt tölteléket.
Aztán fordultam már ki étteremből nem éppen tisztának mondható asztalterítő miatt, és a konyhából az éttermi részbe előjövő séf láttán, akinek külseje sejteni engedte a konyhában uralkodó higiénés viszonyokat… Bár a magyarországi éttermek nagy részét – meghatározott időközönként – felügyelik a tisztiorvosi szolgálatok, nem árt, ha a saját szemünkkel is meggyőződünk a nyári büfék, strandokon működő önkiszolgálók tisztaságáról, az ott kínált ételek frissességéről, elkészítésének körülményeiről.

Ha étel-házhozszállítást rendelsz, és az ízét, színét, állagát gyanúsnak találod, ne fogyaszd el. Csak annyit rendelj egy-egy ételből, amennyit elfogyasztasz. Különösen a tésztafélékkel kapcsolatban érdemes megfogadni a tanácsot: még hűtőben se tárold azokat másnapig.

A bél- és gyomorfertőzés, szalmonellózis kockázatát úgy is csökkentheted, ha az étteremben, vendéglőben frissen készült ételeket választasz. Nyáron ne rendelj maradékokból készíthető fogásokat (pl. hortobágyi palacsinta, brassói aprópecsenye), sőt madártejet, helyben készült (ún. „kézi” ) fagylaltot sem.

Az sem mindegy, milyen forgalmú étterembe térsz be. Ahol kisebb a vendégforgalom, ott nagyobb az esély arra, hogy az előző napról maradt, „felmelegített” étel kerül a tányérodra.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta