#ÉLETEM

Ki hazudik többet: a nő vagy a férfi?

2010. február 7., vasárnap 06:57

hazugsg1leadA hazugság a hétköznapi életben bocsánatos bűnnek számít, hiszen szinte senki sem mond igazat. Mert szeretné jobb színben feltüntetni önmagát, mert nem akarja megbántani a másikat, mert fél a következményektől. Egyesek szerint szükséges önvédelmi taktika, mások szerint jellemhiba.

A füllentés, a valóság kiszínezése, elferdítése már egészen kis, kétéves apróságoknál is előfordul. A pszichológusok szerint a gyerekeket elsősorban a képzeletük, a büntetéstől való félelmük, vagy az igazi érzelmeik elfedésének szándéka készteti a tények megváltoztatására.

A felnőttek hazudozásának hátterében is ott állhatnak ezek az okok, de az igazság eltussolásában, elferdítésében, átszínezésében szerepe lehet a konfliktuskerülésnek csakúgy, mint az érzelmi zsarolásnak, a kiszolgáltatottságnak, a másik fél megkímélésére vagy az önbecsülés megtartására, a kiszemelt partner megszerzésére, illetve a meglévő társ megtartására való törekvésnek, de a hiúságnak, s természetesen egzisztenciális okoknak is.

A hétköznapi életben a hazugság - ha nem vezet valamilyen visszafordíthatatlan folyamathoz - bocsánatos bűnnek számít, hiszen szinte mindenki hazudik, füllent, elferdíti vagy elhallgatja a valóságot, a tényeket. Egyes lélekgyógyászok szerint valójában a hazugság egy lehetséges és szükséges önvédelmi, illetve szeretteinket óvó taktika...


Egy egész Európát átfogó felmérés szerint a legtöbbször a munkahelyünkön kényszerülünk hazudozásra, ezt követik a szülő-gyerek kapcsolatot átszövő, ferdítések, elhallgatások, füllentések, a harmadik helyre pedig a szerelmi, párkapcsolati kelléktárba tartózókat sorolták.


A legtöbben kerültünk már olyan helyzetbe, hogy döntenünk kellett: őszinték és kegyetlenek leszünk, vagy elhallgatjuk, kicsit átfazonírozzuk az igazságot. Gyakran bizony többet ártunk szeretteinknek, barátainknak, ha szembesítjük őket a valósággal, mint ha elcsalunk abból egy kicsit... Ezért is nézzük el, bocsátjuk meg, tekintjük az élet szükségszerű velejáróinak a hazugságot, a füllentést; ám előfordulhat, hogy ezek miatt megvonjuk a másik embertől a bizalmunkat, a szavahihetőségébe vetett hitünket. Ez különösen a szülő-gyerek és párkapcsolatokat áshatja alá.

Nem véletlen, hogy a hétköznapi érzelmek, lelki történések értelmezésével foglalkozó pszichológusok is időről időre kutatják, milyen gyakran, milyen okokból nem mondanak igazat, torzítják el a valóságot a férfiak, és milyen indíttatásokból teszik mindezt a nők...


Ma már léteznek úgynevezett hazugságkutatók is, akik nem csak az indítékokat, hanem azt is vizsgálják, hogy vannak-e a hazudozásnak nemi sajátosságai. A különféle, ilyen irányú vizsgálatok azt igazolják, hogy a nők és férfiak nagyjából ugyanannyit hazudnak, ám más és más indítékból.


Presztízsből vagy pletykálkodásból

A nőkre jellemzőbb, hogy érzelmi okokból torzítják el a tényeket (például önmagukat vagy másokat szándékoznak megvédeni az igazság olykor kellemetlen következményeitől, avagy nem akarnak valakit megbántani. Ezzel szemben a férfiakat leggyakrabban a domináns hím szerepének megőrzési vágya/kényszere, valamilyen presztízs-szempont, illetve a megfelelési vágy, „túlélési ösztön" sodorja a hazudozásokba.

Míg a nők hiszékenyebbek és gyakran maguk előtt is szégyenkeznek, ha füllentésre, az igazság megmásítására kényszerülnek, addig a férfiak könnyebben teszik túl magukat azon, ha megvezetnek, vagy manipulálnak valakit. Az is érdekes, hogy a spontán hazudozók a férfiak, a megfontolt, „feladattartó" hazudozók a nők köréből kerülnek ki. Gondoljunk csak a női közösségekben dúló pletykálkodásokra, rágalmazásokra.


Fejből vagy zsigerből

Sokan azt mondják, hogy a férfiak többsége nem tartja fejben a hazugságait, nem következetesen, hanem alkalomszerűen, szorult helyzetében vagy vadászösztöntől vezérelve torzít, vagy másítja meg a tényeket. A pasik hajlamosabbak az ún. elhallgatásokra is, míg a nők nehezen tudnak eltitkolni kínos vagy bántó dolgokat, inkább valamilyen jól átgondolt mesét találnak ki helyettük. A hazugságfelmérésekből az is kiderült, hogy a nők hamarabb felismerik, ha átrázzák őket, a saját lebukásukat és a másik fél lebukását is nehezen élik meg: kiborulnak, jelenetet rendeznek; ha ők a vesztesek, bocsánatot kérnek attól, akinek a szemébe hazudtak. A becsapott, megtévesztett nők nehezen vagy egyáltalán nem tudnak megbocsátani.

Ezt sokan a két nem agyműködése és érzelmi megnyilvánulásai közötti különbséggel magyarázzák.

Folytatjuk...

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta