#ÉLETEM

Kerülj kapcsolatba a magzattal!

2009. június 7., vasárnap 19:25

joga_altalanosSzeretnél mélyebb kapcsolatba kerülni a magzattal? Jobban megismerni saját magadat, megőrizni a kondidat, és közben testileg-lelkileg felkészülni a szülésre? Folytatjuk a kismamajógát a Díványon – hogyan jógázz, mikor nem szabad, és egyéb alapvetések.

A jóga ideális és biztonságos mozgást kínál a terhesség idejére. Az orvosok és egészségügyi szakemberek szerint mindenkinek ajánlható, aki szeretné megőrizni jó kondícióját, nem akar elhízni, s emellett teljes nyugalomban akar felkészülni a szülésre. A kismamajóga segít a várandósság időszakában, hogy minél jobban ráhangolódhassunk lelkileg a babára – testileg a szülés folyamatára.

A kismamák számára természetesen külön jógagyakorlatokat alakítottak ki, amelyek a várandós nők sajátos állapotához alkalmazkodva – igényeik és szükségleteik figyelembevételével – segítik a terhesség időszakának kellemesebb megélését, és a félelmek elmulasztását.

A kismamajóga rendkívül kifinomult felkészülést tesz lehetővé a szülésre, mivel nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is felkészíti a nőt – és ha bevonható a felkészülésbe, akkor a papát is – a gyermek érkezésére. A lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és megnyújtását, a helyes testtartás kialakításával megelőzhetők a terhesség alatt oly gyakori hát- és derékfájdalmak. A jóga segíti a nőket elfogadni a testükben zajló változásokat. Fontos, hogy jól érezzük magunkat a testünkben, és rendszeresen átlélegezzük, átmozgassuk azt.

A jógagyakorlatok statikus elemei a kismamajógában kissé átformálva, lágyítva jelennek meg. Minden időpontban végezhetőek, kivéve közvetlenül étkezés után – a szabadban vagy a lakás csendes és tiszta helyiségében.


Hogyan jógázzunk?

Gyakorlás előtt halkítsd le a telefonod, és kérd meg családtagjaidat, hogy ne zavarjanak. Fontos, hogy végig önmagadra tudj figyelni, teljes tudatoddal a testedben legyél, minden mozdulatod lassú és jól megfigyelhető legyen. Ezt nevezzük a jógában testtudatosságnak. Ugyanez vonatkozik a légzésre is. Törekedjünk a lassú, mély, ugyanakkor lágy légzésre. Soha ne erőltessük és ne tartsuk vissza lélegzetünket, mert ezzel árthatunk a babának.

Segít a befelé fordulásban, ha becsukod a szemed a gyakorlat közben – kivétel ez alól az egyensúlygyakorlat.

A relaxáció a jóga végén nagyon fontos, hiszen akkor tudunk igazán befelé figyelni, elengedni a mindennapi gondokat, és feltöltődni, harmóniába jutni saját magunkkal és születendő gyermekünkkel.

A jógagyakorlatok során megtanulhatod figyelmedet befelé fordítani, és a tested érzeteire jobban odafigyelni. Ezáltal mélyebb kapcsolatba kerülhetsz önmagaddal és magzatoddal.


Az anyaság nem a szüléssel kezdődik!

A szülést megelőző 9 hónap alatt már kialakul egy erős kapcsolat az anya és a kis jövevény között.
A magzat mindent az anyja szervezetén keresztül érzékel, ezért nagy hatással van rá a kismama lelkiállapota és erőnléte is. A jóga segít a koncentráció fejlesztésében, hogy kialakuljon egy bensőséges kapcsolat a magzat és az anya között. A gyakorlatok javítják a közérzetet, ami elősegíti a kismama jókedvét, nyugalmát, s így közvetve párjuk és az egész család kellemesebben érzi magát. Mindezeken a gyakorlatokon keresztül a leendő apukák is jobban megérthetik azt az időszakot, amelyen párjuk keresztülmegy, és nagyobb empátiával tudnak majd segíteni a kismamának.

Ha a várandósságot orvosod egészségesnek találja, kezdettől fogva lehet a kismamajógát gyakorolni egészen addig, amíg jólesik és bírod. Ha orvosod időközben bármi eltérést talál, kérdezd meg, hogy folytathatod-e.

 

Nem szabad jógáznod:

• ha volt már vetélésed, vagy ha fennáll a veszélye;

• ha fájdalmaid, görcseid vannak;

• ha fáj a fejed;

• ha szédülsz;

• ha gyakran megkeményedik a hasad;

• ha koraszülés veszélye áll fenn;

• ha szívverésed nagyon felgyorsul;

Nagyon fontos, hogy a pulzusod soha ne haladja meg a 140-et!


Mikor kezdhetsz el jógázni?

Ha a terhesség első 8 hetében minden rendben van a babával, akkor már ebben az időszakban is végezhetsz könnyebb jógagyakorlatokat.

Legközelebb a légzéssel és bemelegítéssel folytatjuk

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta