#ÉLETEM

Kadinák a seprűnyélen 2.

2009. május 24., vasárnap 14:46

nokent2Ezúttal nem csupán az derül ki, menjünk-e fodrászhoz Ankarában (és ha igen, akkor nőként ezt tömegközlekedéssel tegyük-e vagy az autós gerillaharcba szálljunk be), hanem az is, hogyan kerülnek a kadinák a seprűnyélre.


Ha valamiből látszólagos túlkínálat van Ankarában, akkor az a fodrászat.
A forgalmasabb útvonalakon átlag minden sarkon akad egy. Megkülönböztetni őket nekem még nem sikerült, próbálkozom velük sorban. A helyi hagyomány – tapasztalataim szerint – ennél konzervatívabb alapokon nyugszik: az embernek van egy fodrásza, akit legalább hetente egyszer felkeres, de fontosabb alkalmak torlódása esetén többször is. A manikűr, pedikűr általában helyben van, kevésbe előkelő helyeken gyantáznak is. Az árak megfizethetők, legfeljebb 4000 Ft egy hajvágás. Ezek után nem kétséges, hogy fenntartani olyan jó szokásokat, mint a szezononkénti egyszeri fodrászhoz vonulás, többé-kevésbé lehetetlennek bizonyult.

A fent említett „szép a nő, de az ember férfi” (vajon miért van az, hogy magyarul is olyan jól emlékszem erre a fordulatra?) attitűd nem ért akkora sokként, mint a híres keleti udvariasságnak, nőtiszteletnek a hétköznapokban megnyilvánuló teljes hiánya. Hogy a buszra felszállni igyekvő sornak álcázott tömegjelenetben letapossák az embert, ez még csak egy dolog. De arra is hiába vár az ember holtfáradt leánya, hogy valaki átadja a helyét.

Ezzel ellentétben öreg néninek lenni abszolút nyerő: a kort tisztelik, mindig van, aki lelkesen felpattan. Alternatívaként lehet vezetni, amely nem más, mint a túlélésért folytatott napi harc, garantáltan csak a budapesti forgalmon edzett, erős idegzetű amazonoknak javasolt. Esetleg megpróbálhatunk gyalogolni, ez kellemes, amíg nem akar az ember átkelni az úttesten. Az utóbbihoz ugyanis leginkább a repülő seprű lenne alkalmas eszköz. Ennek titkát viszont J. K. Rowling féltékenyen őrzi. Illetve nem egészen…

A fent leírtak esetleg azt a benyomást keltik, hogy a nagyvárosi török nőket más se érdekli, mint a külsejük. S mi sem lehetne ennél megtévesztőbb. A kilencvenes évek kezdetétől sorra alakulnak azok a nem kormányzati szervezetek, amelyek a török nők helyzetén szeretnének javítani. Közülük is egyik legrégebbi az „Uçan Süpürge” (Repülő Seprű). Olyanok alkotják, akik nem elégszenek meg azzal, hogy családjuk, társadalmi helyzetük révén a kiváltságos 16%-ba tartoznak, és nőként dolgozhatnak. Akik számára kevés az, hogy őket nem adták szinte gyerekként férjhez a család által kijelölt, jóval idősebb vőlegényhez. Akiket nem elégít ki, hogy nekik van magántulajdonuk. Azt szeretnék, ha mindezekről nem kellene beszélni.

Amit felvállaltak, nem kevés, de eddigi eredményeik azt bizonyítják: megfejtették a repülés titkát. Szavuknak súlya van, véleményüket meghallgatják, a döntéshozatalnál kormányzati szinten is figyelembe veszik. Lehet tőlük tanulni.

 

Folytatjuk

Kadinák a seprűnyélen – első rész

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta