#ÉLETEM

Kadinák a seprűnyélen

2009. május 23., szombat 15:12

nokent1Milyen külföldi nőként a török fővárosban élni, elhagyva a turistacélpontok biztonságos menedékét? Annál jobb, mint ha az ember a Maldív-szigeteken próbálkozna ugyanezzel. De azért nem mindig egyszerű, bár sokszor mulatságos.


 

A kadina szóról török nő, különösen, ha iskolás gyermekünk éppen az Egri csillagokkal küzd, először Gárdonyi jut eszünkbe. Esetleg ha kiskamaszként túltengett bennünk a romantikus hajlam, Jókai török világa Magyarországon innen és túl, háremlakó, cselszövő kadináival. A második asszociáció, hála a kilencvenes évek batyuzós buszjáratainak, az isztambuli bazár eladója (de legalábbis a férje), aki ránk beszélte azt a bőrtáskát, a bőrkabátot, „better than original” Adidas edzőcipőt, amelyről persze hazatérve új, ismeretlen tulajdonságok derültek ki.

Ha az elmúlt években messzebbre merészkedtünk a horvát vagy görög tengerpartnál, de Baliig bizonyos okok miatt nem jutottunk el, a tunéziai hasmenés és a jordániai „Gyere, magyar, csecsebecse” (ezúton is köszönet annak a nyelvész honfitársnak, aki ezt Petrában elhintette, számomra örök élmény) mellett alternatívaként a török tengerparti „all inclusive” kínálkozott. Ahonnan persze rémlik a kedves, tiptop recepciós hölgy, a jómódú isztambuli plázsszomszéd, és esetleg a takarító néninek is elmormogtunk reggelenként egy jólnevelt „merhabát”.

S hogy külföldi nőként milyen a török fővárosban élni, elhagyva a turistacélpontok biztonságos menedékét? Annál jobb, mint ha az ember a Maldív-szigeteken próbálkozna ugyanezzel. De azért nem mindig egyszerű, bár sokszor mulatságos.

Először is: Skandinávia nagyon messze van. Nehéz lenne meghúzni a határt, hogy honnantól keletre, de mindenesetre a Boszporuszon átkelve mindenképpen érvényes: ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek tárgyaláson, üzletben, akárhol, akkor minden vívmány mellett jobban teszed, ha viszel magaddal egy kollégát, férjet, testvért, barátot – mindegy, csak hímnemű legyen. Ha elég nyugodt vagy ahhoz, hogy hagyd beszélni, akkor nyert ügyed van. Ha nem, akkor lehet élményeket gyűjteni „A női egyenjogúság érvényesülése a gyakorlatban” című esszéhez.

Egy kicsit könnyebb a helyzet, ha a partner szintén nő, a fővárosban főleg a jól ápolt, festett hajú, manikűrözött, divatosan öltözött típussal lehet találkozni. Ehhez viszont szépségszalonok kellenek.

Folytatjuk – a következő részből az is kiderül, hogy kerülnek a kadinák a seprűnyélre…

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta