#ÉLETEM

Hála pulykával és vörösáfonyával

2009. november 27., péntek 11:24

halaadas-pulykaAmerikában pulykaillat szállingózik: a nagy madár gesztenyével, osztrigával töltve, a szívek meg hálával – a bevándorlók leszármazottai az őslakosok nemes gesztusára emlékeznek, indul a karácsonyi szezon és jönnek az akciós árak.

cikk-tipus-altalanos


Sül a pulyka otthon, a menedékhelyeken, a templomok által működtetett konyhákban, mint ahol tavaly Obama elnök és családja is segített felszolgálni. Mert a Hálaadás Ünnepe az a nap, melyen ki-ki a maga módjan tudatosan megköszöni mindazt, amivel az élet megáldotta. Ilyenkor összejönnek a családtagok, barátok. Az asztalon finomságok, a lélekben hála, hogy élünk, és hogy megoszthatjuk azt, amink van. Ilyenkor szokás meghívni azt is, aki bár nem tartozik a szoros családhoz, de magányos, nincs hol és kivel töltenie ezt a szeretetünnepet.
 

halaadas-kombinalt


Amerikában ez a nagy utazás napja is, mindenki – bármilyen távol is él – igyekszik a szeretteihez. Otthon szól a zene, meleg van és ünneplés, emlékezve 1621 őszére, amikor az éppen odaérkezett bevándorlókat kisegítették az ott élő indiánok (lásd a keretes írást). A tévéműsorokban ezt mesélik el a gyerekeknek.

Ezen a napon, az őszi betakarítások után az amerikaiak Istennek adnak hálát. És az őslakosoknak, akik a hagyomány szerint kisegítették a telepeseket. A vallásüldözések elől menekülő, kiéhezett, átfagyott férfiakat, nőket és gyerekeket a vampanoag indián törzs mentette meg. Megtanították a helyi halászat, vadászat fortélyait, és azt, hogyan termesszenek kukoricát és nyerjék ki a juharszirupot.

Lincoln elnök az 1860-as években nyilvánította ünnepnek a napot, majd Franklin D. Roosevelt elnök kongresszusi határozatban rögzítette november negyedik csütörtökére.  

Szóval, sül a pulyka – az idén Beulah nevet kapott az enyém, mert a délies konyha kukoricakenyeres töltelékét választottam. Illő ehhez ez a régi név, de volt már Giselle is, az osztrigás. Majd jönnek a szinte rituálés kisérők: tökleves, töklepény (az amerikai pumpkin, amit Halloweenkor faragnak is), édes krumpli (kedves barátom bourbon mártással készíti és hozza majd az összejövetelünkre, amelyen ittélő  amerikaiak vesznek részt, mint számukra nélkülözhetetlen ünnepen), s mindenki hozzájárul a gazdag asztalhoz valamivel.

Elmaradhatatlan a zöldszínű zöldség, és persze a cranberry, amelyet itt vörös áfonyának hívnak. Ez egy rendkivül egészséges, C-vitaminban dús gyümölcs, amelyet főleg Massachusetts államban termelnek, ott, ahonnan az eredeti Thanksgiving ünnep is származik, meg az egész Egyesült Államok.

A nagy evészet–ivászat után a fiúk bevonulnak a tévé elé, ahol a nagy hálaadásnapi amerikai focimeccset nézik különböző kommentárokkal, az asszonyok felszabadultan dumcsiznak és előkészítik a hozzávalókat a következő napok pulyka-sokadalom (pulykaleves, pulykalepény, pulykaragu, pulykaszendvics, persze cranberry szósszal) étrendjéhez. S hálát adunk, megköszönve, hogy hálát adhatunk. 

Jómagam megyek összecsomagolni a cranberry chutney-mat, én ezzel szerepelek – friss vörösáfonya (milyen nehez volt ezt az idén itt beszerezni!), birsalma, hagyma, cukor, chilipor, erőspaprikamag, só, bors, almaecet. Nagyon finomra sikerült! 

A szívem hálával teli.

 

cikk-tipus-linkek

Amikor fellebben a fátyol a való világ és a túlvilág között, a földieket védi a jelmez, amely megtéveszti a rossz szellemeket – eredete az őskelta rituáléhoz vezethető vissza. | Tökös ünnepek

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta