#ÉLETEM

Génmódosítás: a genetika tudománya nem bűnös

2010. március 12., péntek 15:17

„Néhány évig génmódosított búza növények alapkutatásával foglalkoztam egy budapesti egyetemen. Tapasztalataim alapján nem lehet általánosságban azt mondani, hogy a géntechnológia csak előnyökkel bír, és azt sem, hogy csak ártalmas." Genetikai szakértőnk ezúton reagál a múlt heti GMO-cikke megjelenése után érkezett kommentekre.

A múlt héten megjelent „A génmódosítás nem az ördög műve" című cikkemhez számos hozzászólás érkezett. A vélemények alapján ismét bebizonyosodott, hogy a génmódosítás (genetikailag módosított, GM) témaköre napjainkban is megosztja a társadalmat. A génmódosított növények termesztésével és fogyasztásával kapcsolatos viták álláspontjai az elmúlt másfél évtizedben nem nagyon mozdultak el egyik irányban sem. Azonban azt a megállapítást, mely szerint az elmúlt másfél évtizedben a génmódosítás fogalma pejoratív értelmet kapott a honlapon feltüntetett vélemények is alátámasztják.

Tömeges egészségkárosodásról nincs adat

A génmódosítás számos érvet és ellenérvet sorakoztat fel maga mögött. Az érvek között egyaránt találunk tudományosan megalapozottakat és érzelmileg fűtötteket. Ezek könnyen befolyásolják tisztánlátásunkat. Pedig napjainkban a géntechnológia a genetika tudományának egyik legdinamikusabban fejlődő ágává vált, és ez számos, kiaknázható előnyt hordoz magában.

Az emberek egy része nincs tisztában azzal, hogy mennyi génmódosított növényt termesztenek a világon, és ennek megfelelően mennyi génmódosított élelmiszer kerül forgalomba. Az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában nagy mennyiségben termesztenek és fogyasztanak génmódosított növényeket. Tömeges egészségkárosodásról eddig nincs adat az elmúlt húsz évből. Ez nem jelenti azt, hogy innentől nem kell odafigyelni a cégek fejlesztésére, hiszen a profit orientált fejlesztések veszélyt rejtenek magukban. Ezt azonban a géntechnológia tudományával ne keverjük össze!

Rengeteg a tévhit

Magyarországon is szigorú szabályok kötelezik a gyártókat, hogy a génmódosított összetevőket fel kell tüntetni. Arra kérem most az olvasót, hogy gondoljon bele, mennyi élelmiszeren ellenőrizte eddig ezt az adatot. A génmódosított élelmiszerek jelen vannak a piacon, emiatt különösen fontos ezeket ellenőrizni. Azonban riogatással nem lehet az egészségünket védeni, csak tudományos érveken alapuló, szakmai ellenőrzéssel.

Genetikai szakértőként azon az állásponton vagyok, hogy a géntechnológia eszköztára hatalmas lehetőségeket rejt magában és meggyőződésem, hogy ezek ismertetésében a szakértőknek komoly szerepet kéne vállalniuk. Géntechnológusok és mezőgazdasági szakemberek kerekasztal beszélgetései megfelelő fórumul szolgálhatna a társadalmi szervek tájékoztatására. Ezeknek az egyeztetéseknek azonban szigorúan szakmai elvek alapján kellene történnie, hogy így megelőzhessük a sok tévhit elterjedését a köztudatban.

Azt mindenképpen le kell szögeznünk, hogy a genetikai tudománya nem bűnös, sőt! Kétségtelen tény, hogy felmerülhetnek aggályos fejlesztések vagy kísérletek. Azonban azért vannak az ellenőrző szervek és hivatalok, valamint a társadalmi szervezetek, hogy az egészség - mind az emberé, mind pedig más élőlényeké - védve legyen.

Nem kell GM növényeket fogyasztani

Visszatérve a génmódosításra. A 2000-es évek elején génmódosított búza növények alapkutatásával foglalkoztam egy budapesti egyetemen, valamint képeztem magam a génmódosítás etikai vonatkozásai tekintetében is. Tanulmányaim és tapasztalataim alapján úgy vélem, nem lehet általánosságban azt mondani, hogy a géntechnológia csak előnyökkel bír, mint ahogy azt sem, hogy csak ártalmas.

Az előző cikkemben is hangsúlyoztam, minden esetben meg kell vizsgálni, hogy miben módosítják az élőlény örökítőanyagát. Ez az egyik alapja a génmódosítás körüli vitáknak. Minden esetben meg kell vizsgálni, hogy az adott növényt miben módosították, és a szakmai szervezeteknek állást kell foglalnia. Ez alapján lehet korrekt tájékoztatást adni a mindennapi emberek felé.

Szeretném kihangsúlyozni a félreértések elkerülése véget, hogy nem vagyok érdekelt a génmódosított növények fejlesztésében, vagy kereskedelmében, semmilyen szinten sem. Végezetül. Senki sem kötelezhető GM növények fogyasztására. Ha valaki úgy dönt, nem fogyaszt GM növényeket, lehetősége van minden információk begyűjtésére. Ezért van szükség minél több szakmai tájékoztatásra. Amennyiben a tévhiteket sikerül eloszlatni, abban az esetben egy tudatos, egészségvédő fogyasztói generáció nevelhető fel.

 

Dr. Nagy Zsolt (PhD)

genetikai szakértő

dr.nagy.zsolt@nagygendiagnosztika.hu

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.14 01:46:11inf3rno

  A génmódosítás hatására megváltozhat bizonyos gének expressziója, vagy új kódoló régiók kerülhetnek be az élőlénybe. Ha csak növényeket veszünk, akkor megváltozik a növény (bio)kémiai összetétele, tehát pl a kukoricára már nem lehet azt mondani, hogy kukorica, bármennyire is szeretnék eladni annak. Faji szinten persze elhanyagolható a DNS mennyisége, ami megváltozott a GM kukoricában a normálishoz képest, viszont olyan dolgok kerültek bele, amik sosem voltak ott, vagy bizonyos összetevők aránya más, mint a megszokott.
  Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz a GM kukorica, mindössze annyit jelent, hogy más, mint a hagyományos, amiről mondjuk már van több ezer év tapasztalata az emberiségnek. A GM termékekről van összesen 20 év, ami a több ezerhez képest iszonyatosan kevés.
  A gond a GM termékekkel az, hogy nem megfelelő a szabályozásuk, és ezt az enyhe szabályozást próbálja rákényszeríteni az USA Európára is gazdasági érdekből. Például egy gyógyszernél legalább 5 év, amíg forgalomba kerül, mert végigmegy egy klinikai kísérlet nagyon szigorúan szabályozott pontjain, és rendesen kivizsgálják az egészségügyi hatásait (persze ez rengeteg pénzbe kerül). Ehhez képest egy GM termék kijön, és utána kezdik el nézni, hogy mik a hatásai, aztán majd fogják a fejüket az illetékesek, hogy pl: meghalt x ember rákban tőle stb... Én őszintén szólva nem értem ezt az aránytalanságot, ami az élelmiszeripar és a gyógyszeripar között van. A gyógyszereket csak bizonyos ideig szedjük, és még akkor is komoly mellékhatásai vannak 1-1 készítménynek, az élelmiszereket viszont egész életünkben esszük, ami nagyságrendekkel hosszabb időtartam, és emiatt nagyobb súlya kéne, hogy legyen. (És akkor még a környezeti hatásokról nem is beszéltünk, de arról felesleges is, mert senki nem foglalkozik érdemben velük.)

 • 2010.03.14 17:28:07kutya7890

  Sajnos a gen modositotta novenyek termesztese is a kapzsisag aldozata lett!!Nem szabad felulni olyan velemenyeknek, amik a technologia mellett szolnak!Egyaltalan nincsenek bizonyitekokkal alatamsztott kutatasok, hogy mik a hatasai a termeszetben. A genmodositott noveny fogyasztasa nem valoszinu, hogy barmilyen negativ kovetkezmennyel jarna az emberi egeszsegre (nem bizonyitott), de termesztesuk mar annal tobbel! hatalmas teruleteket irtanak ki del amerikaban gen modositott szoja termesztesehez, felboritva a termeszetes egyensulyt!sajnos multi cegek tartjak kezukben a termesztest, es az o altaluk eloalitott magot kell megvenni az altaluk gyartott novenyvedo szerrel!!!sajnos a novenyvedo szerek hasznalata nem hogy csokkent volna hanem meg nott is a genmodositott haszonnovenyek termesztesenek megindulasa ota!nem megengedheto hogy egy multinacionalis ceg tartsa kezeben az elelmiszertemelest, mert szamukra csak a PROFIT szamit!sajnos.......
  egy negyszeru otlet dicstelen veggel!!NE VEGYEL genmodositott termeket!mindig nezd meg a csomagolast!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta