#ÉLETEM

Férfi agy – női agy?

2009. május 11., hétfő 04:02

brainAmíg a fényképészek világszerte számtalan és színes magazinokban örökítik meg
csábító idomainkat, szexis vonásainkat a művészet, a figyelemfelkeltés vagy
éppen az eladhatóság érdekében, mi tudjuk, hogy ez csak a látszat, a keret, a felszín, a forma.


A női lélek sokszínűségét, bonyolult és nehéz kiismerhetőségét nem lehet fényképen ábrázolni – a legmodernebb technikákkal sem.

Mi tudjuk, érezzük vagy csak ösztönösen vállaljuk magunkat, nőiességünket és az ezzel járó érzékenységet, hangulati labilitást, látszólagos kiszámíthatatlanságot, a sajátos viselkedést. Ha őszinték vagyunk, nem is tehetünk mást, mert másképpen működik az agyunk, mint a férfiaké.

Középiskolai ismeret, hogy az agyunk két féltekéből áll, egy jobb oldali és egy bal oldali féltekéből. Ezeket vaskos idegi hálózat köti össze. A két félteke működése eltérő mindennapos tulajdonságokat végez. Ez évmilliók fejlődése során alakult ki.

A jobb félteke a mi pályánk

Képességeink, motivációink, reakciós megnyilvánulásaink, kreativitásunk, teljesítményünk vagy éppen viselkedésünk idegi központjai az agy állományában találhatóak, de nem egyenlően elosztva. Egy részük a jobb, a többi a bal féltekében található.

A bal féltekével tájékozódunk, számolunk, beszélünk, de a jobb féltekével viccelődünk, élvezzük a zenét. A bal félteke központjaival elemzünk, vagyunk logikusak, de a jobb félteke a megérzés, az intuíció otthona. A bal féltekéé a valóság, a jobbé a képzelet, a romantika.

Így már természetes, hogy a miénk, a nőké a jobb félteke – minden működő központjával, itt vagyunk otthon, ez a mi pályánk. Engedjük át a bal féltekét a férfiaknak minden gyakorlatiasságával, rendszerben való gondolkodásával, életvezetésével.

Csak mondjuk, csak mondjuk, csak mondjuk…

Magyarázatra szorul a beszéd kérdése. Ismert (nem csak a férfiak állítják), hogy a nők több szót használnak, mint a férfiak, sokat és szívesen beszélnek. Ennek oka, hogy nekünk mindkét féltekénkben van a beszéddel kapcsolatos központ. Beszédközpont-halmozók vagyunk. Meghagyjuk a férfiaknak a logopédust, mert köztük sokkal több a dadogó.

A mai modern eszközökkel már láthatóan kimutathatók a lelki funkciók agyállományon belüli központjainak elhelyezkedése, míg a görögök még az agynak sem adtak önálló nevet, csak „koponyán belüli szerv”-nek (encephalon) nevezték.

Nos, kíváncsi vagy? Beszéljünk még magunkról?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta