#ÉLETEM

Egy született vega az anyját tagadná meg

2010. május 12., szerda 11:34

avo_mAz ember első húsélménye a mellbimbó – tartja Soma Mamagésa, aki azonban már el sem tudja képzelni, hogy elfogyassza egy dög testének szöveteit.

Karafiáth Orsolya kolbászok közt tengette gyermekkorát, majd sokkhatások vezették a zöldségevés felé, mostanra a macskáját is átnevelte. Szürreális vegetáriánus étterem megnyitón jártunk, ahol igyekeztünk megtudni, miért is jó vegának lenni.

 

Az Avokado Ételmanufaktúra Vegetariánus Étterem az Asram Jógaközpontban mutatkozott be. Az eseményt az ezoterikus torpedógyáros Soma Mamagésa nyitotta meg, és rögtön az elején azt javasolta, hogy a száraz tényfelsorolásból inkább egy interaktív, családias hangulatú beszélgetés legyen.

Csak semmi állati eredetű adalék

Czike Klára, az Avokádó étterem alapítója felvázolta hitvallását: megtudtuk róla, hogy nem egy képzett dietetikus, hanem közgazdász-szociológus. 10 éve vegán-vegetáriánus, így bőven volt ideje megtapasztalni az életforma előnyeit: „Nem lehet minden sarkon tiszta és egészséges ételhez jutni, egy vegán pedig nem ehet meg bármit, pedig a gyártók szeretik belecsempészni a nem túl jó minőségű alapanyagokat is a készítményeikbe. Ezért döntöttem úgy, hogy elindítok egy vállalkozást, amely kizárólag kézműves és vegetáriánus ételeket állít majd elő. A kínálat limitált és egyénre szabott, ugyanis a nagyüzemi konyhákkal ellentétben nem több száz adagot főzünk le, hanem adagonként állítjuk össze a menüt, kellő gondossággal és odafigyeléssel. Kiváló minőségű és tiszta alapanyagokat használunk fel, melyekben semmi állati eredetű adalék nincsen. Így nem csak esztétikus, és magas rezgésszámú darabok kerülnek ki a szakácsok kezei alól, de izgalmas ételek is."
Soma ennek kapcsán találóan megjegyezte, hogy ő jelenleg (amire ő sem tud garanciát adni, hogy meddig tart), el sem bírja képzelni, hogy elfogyassza egy dög testének szöveteit. Karafiáth Orsolya bevallotta, hogy nem született vegetáriánusnak, és gyermekkorát kolbászok és brassói aprópecsenyék közt töltötte. Nem lehetett kibújni a húsfogyasztás alól, hiszen ez abban a körben lázadásnak minősült volna.

Az első húsélmény a mellbimbó

A vegaság útjára számos ösztönzés kísérte, többek között a nem túl esztétikusan elkészített, szőrösen hagyott bőrű szárnyas, és sertés ételek, példál körömpörkölt, melyek egyszerre bizarr és taszító látvány egy fiatal lánynak. Hogy hatásosan alátámassza a házias ételek veszélyeit, elmesélte, hogy gyerekkorában egyszer sírva találta anyukáját a konyhában. Amikor megkérdezte tőle, hogy mit történt, az asszony azt felelte, hogy véletlenül az apukája lábizzadásgátlóját keverte az ételbe.
Soma nem beszél a levegőbe, hiszen pszichológusi végzettséget és ezúttal egy nagyon érdekes pszichológiai megállapítást is megosztott velünk: elmondta, hogy aki vegetáriánusnak születik, vagy nem tudatos elhatározásból azzá válik, az az anyját tagadja meg, mert az első húsélmény a szájában nem más, mint az anyuka mellbimbója.

Akinek csodás élmény a káposztaleves

Az ételek tesztalanya Csomor Csilla színművésznő volt, aki egy héten át kizárólag az Avokádó étterem készítményeit fogyasztotta. A művésznő elárulta, hogy ő maga nem vega, ám megválogatja, milyen húskészítményeket vesz magához. Odafigyel arra, hogy ételei ne tocsogjanak a koleszterinben, kerüli a véres steakeket: „Csodás élmény volt a káposztaleves, mert egyes tisztítókúráknak ez az alapja, ráadásul finom is volt. Ami számomra nagy meglepetés volt, azok a fűszerek voltak, ugyanis sokról még csak nem is hallottam. Külön szimpatikus, hogy a hétköznapi eljárásokon túl kreatív ételalkotásokkal találkozhattam. De a húsokról továbbra sem tudok lemondani."

Gyógyszerezett állatok

A prezentáción szóba került Szendi Gábor Paleolit táplálkozás című könyve, amely kategorikusan kijelenti, hogy a gabonafogyasztás ártalmas az emberre nézve. Soma nem osztotta ezen nézetet, hiszen a gabona nem csak a parasztság ősi megélhetési forrása, de számos tápanyag hordozója is. És bár igaz, hogy hosszú időn át nem ettek húst az emberek, de nem véletlen, hogy elkezdtek gabonát fogyasztani, aminek a tárolása is sokkal egyszerűbb volt a régi kor embereinek.
Czike Klára megjegyezte, hogy az ételek összeállításakor az ajurvédát is figyelembe veszik, így tettek akkor is, amikor Csillának állították össze a harapnivalót. A főzőcskét egy személyes találkozó előzte meg, ugyanis nem utolsó szempont a mentális paraméter, ha holisztikus módon, az egészre kívánnak rálátni, azon belül pedig az egyénre. Hogy miért egy jógaközpontban, és nem egy étteremben került sor a bemutatóra, hamarosan megtudtuk, ugyanis maga az étterem Pátyon van, és annak is még csak a konyháját használják. Ezen kívül a jóga és a táplálkozás, mint a testi-lelki egység, szorosan összefügg. Maga a hús többnyire embertelen körülmények közt tartott, gyógyszerekkel felturbózott állatokból származik, ami igen alacsony rezgésszámú matéria, és negatív energiahordozó, hiszen az állatok is szenvedve pusztulnak el. Az adott módon előállitott élelmiszer minden információt tárol, ami belekerült: „Tudomásul kell venni, hogy van egy energiatestünk" – meséli Soma. „Minden energia: a gondolat, az érzés, a szó."

Az Ashtanga jógától brutális hasmenéseim lettek

Soma megemlített egy kulcsfontosságú könyvet Dr. David Hawkins-tól, az Erő kontra erő címmel, mely egy energiarezgés skálán világosan kifejti, hogy mindennek megvan a maga rezgése, úgy egyes szent tárgyaknak és népcsoportoknak, mint bármi másnak: színnek, szagnak, gondolatnak, érzésnek, hitvallásnak, stb, melyeket a szerző egy rezgés skálára vezetett fel. Mi magyarok elég lent vagyunk, viszont megelőztük az amerikaiakat, akiket a kétségbeesettség és a félelem tart fogva, akiket Armageddonnal és 2012-vel rémisztgetnek pénzéhes szekták. Az énekes elmesélte, hogy a 'jóga' szó igát jelent, és önmagunk igában tartása nélkül nem lehet élni: „Ki vagyok én? Az érzéseim? A gondolataim? Változnak a gondolatok, ahogy változik az ember is. De akkor mi vagyunk? Maga a tudatossági szintünk, a tudatosságunk vagyunk. És ennek meghatározása igázás nélkül nem lehetséges. Amikor a Hatha-jóga után az Ashtanga jógát elkezdtem, brutális hasmenéseim voltak, a Tűz-légzés hatására, ami egy erőteljes testi-lelki tisztító folyamatot indít be. Ám a szenvedés nálam átfordult szenvedélybe – azóta is csinálom, harmadik éve, de eleve mindig sokat mozogtam,és mindenki azt kérdi tőlem, hogy honnan van ennyi energiám? Az ép testben ép lélek megállapítás oda-vissza igaz. Egy rossz életvezetésű ember rossz és mérgező dolgokat fog igényelni. Azt hiszi, hogy erre van szüksége. Mert a negatív gondolatai megkövetelik a szennyező ételeket, italokat is, a sok húst, sok italt és sok cigit. De a tiszta étel egyenlő lehet egy kellő tisztulási idő után a tiszta gondolattal. Így a tiszta ételek rendszeres fogyasztásával a rezgésszámunk emelkedni fog. Ezzel egy sugárzó erőteret hozunk létre magunk körül." Soma a közeljövőben változást érez,és előrevetíti, hogy a paradigmaváltás utáni ember nem eszik többé húst: „Az állatok szenvednek, és az embernek a finom gulyás láttán nem a lemészárolt állatok jutnak eszébe."

Az állatok lelke és a Pránanadi

Megkérdeztük Somát, hogy mi a lelki attitűdje a vega életmódnak: „Az állatoknak csoport lelkük van, nem beszélhetünk egyéniségről, de akkor is érző lények, és ragaszkodnak az életükhöz, ergo félnek a szenvedéstől. Ha mi ezek után megesszük, ami belőlük maradt, az nem tesz jót nekünk. Sokat fejlődtem a Pránanadi hatására, immár a negyedik szinten vagyok, és a gyakorlatok itt már megkövetelik az embertől az életmódváltást és a tudatos táplálkozást . Amikor a Pránanadi során magamra vetítek egy tisztító szimbólumot, akkor az is működik, de a vega életmód akkor is ajánlott, segítő." Ha megszorítják a talpraesett magyar embert, első dolga, hogy megkeresse a kiskapukat, ezért megkérdeztük Karafiáth Orsolyától, hogy mennyire élhet egy vega cigivel és alkohollal? Hiszen az nem hús: „A minőségi borok és sörök nemhogy tabu egy egészségmániás számára, de visszafogott mennyiségben egészsége támogatására is szolgálhat, hiszen mindkét említett ital tele van létfontosságú anyagokkal. Mértékkel mindent lehet, de a lényeg az, hogy bármit is tegyél, ha abban nem leled örömödet, hagyd abba. Én elég sokat dohányzom, és akinek kell a dohányzás a boldogságához, az igenis gyújtson rá. Mert az egyéni boldogság mindennél többet számít. Valaki bírja a bioéletet, valakinek meg egyszerűen nem való. Én még a macskámat is ráneveltem a vegetáriánus kajára, ami nem nagy váltás, hiszen minden macskakajában van hozzáadott zöldség."

Fotók: Markovics Balázs

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.12 15:28:02izo

  Érdekes, úgy látszik van az a pénz, amiért Soma csak benyomja a husit. Íme:
  http://vacsoracsata.blogspot.com/2009_01_01_archive.html
  "Előételként disznótoros levest talált asztal- és egyben versenytársai elé, ami annyira jól olyan sikerült, hogy Soma nem is hitte el, valóban tényleg Győző készítette."
  Nem tudom ezek után mért kell "harcos" vegetáriánusnak mutatkozni.
  Az egész sztoriban csak a macskát sajnálom.

 • 2010.05.12 16:11:23teatyauuuuristen

  ennyi idiota baromsagot osszehordani!
  ezek tenyleg elhiszik, amit mondanak!?
  nekem mindenesetre fizikai fajdalamat jelentett elolvasni is.
  nehez valasztani, de azt hiszem a szinek, szagok, szent targyak es nepcsoportok energia rezgesi skalaja viszi el a legnagyobb faszsag dijat. de tenyleg szoros a verseny...

 • 2010.05.12 17:48:58Martian

  "A prezentáción szóba került Szendi Gábor Paleolit táplálkozás című könyve."

  Na, megyek is a Mammutba, mammutra vadászni... :))

 • 2010.05.12 18:00:34egy maréknyi dollár

  Egyetértek.Nálam" a mellbimbó,mint első húsélmény" viszi el a pálmát,az anya megtagadásával súlyosbítva.De az se' semmi,hogy "az állatoknak csoportlelkük van,nem beszélhetünk egyéniségről".Lehet,hogy ezt a pránanadiból merítette Soma,de a valósághoz semmi köze,az biztos.

 • 2010.05.12 18:57:11Nűnű

  "Soma nem osztotta ezen nézetet, hiszen a gabona nem csak a parasztság ősi megélhetési forrása, de számos tápanyag hordozója is. És bár igaz, hogy hosszú időn át nem ettek húst az emberek, "
  Na, nézzük:
  Húst az emberek kétmillió éve esznek (legalábbis nagyjából ekkora teszik az első emberfélék megjelenését, ami előtte volt, az inkább majomszerű volt, mint ember), gabonát 10 ezer éve, az első földműves népcsoportok, de a népesség őseinek nagy része alig néhány ezer éve csak.
  Vagyis akkora baromság a gabonát ősi ételnek állítani, a húst meg letagadni, hogy csak na...

 • 2010.05.12 19:33:24teatyauuuuristen

  ennek a spinenek az elete, hogy halandzsazik, ostobasagok sorat. legbolkapott marhasagokat osszehord, egy rakas nemhogycsak (ezt meg hogyan irjak helyesen?) tudomanyosan nem igazolhato, de kimondottan tudomanytalan es altudomanyos ("megemlített egy kulcsfontosságú könyvet Dr. David Hawkins-tól" - anyad!) baromsagot ad elo, ami nem is gond csak trendin hangozzon. meg ugye o a mamagesa, akkor biztos igaz.
  en is csinaltam ilyet: hateves koromban, akkor nem volt a szobaban fotel meg allolampa, hanem szekervar, ami moge bujva nyilaztam az indianokat. de valahogy kinottem belole...

  ezeknek az idiotaknak (igen, idiotak - vegan macska, baszdmeg) amugy sem kepesseguk, sem kepzettseguk nincs ahhoz, hogy barmi olyasmit allitsanak, mint ami a cikkben szerepelt. arrol nem is beszelve, hogy esetleg igazoljak azokat a badarsagokat.

  Az egesz dolog eszement, meg mint allitasokkal vitatkozni sem erdemes. Hogy lehet azzal a velemennyel szembeszallni, hogy a "Fold lapos"? Mert ezek a joemberek ezen a szinvovalon vannak.

 • 2010.05.12 19:37:53Martian

  A mammuthús az jöhet, de a szójával és hulla-dékokkal felhigított "húsipari termékektől" kíméljenek meg. :)

 • 2010.05.12 23:41:18facial abuser

  Az egészségmániás kerüli a húst, mert abban benne van a megölt állat félelme, de azért a pörkölt kátrány nagy tételben be a szervezetbe, az rendben van, igaz, mert boldogságot okoz? De egy szerencsétlen önámító félresikerült idióta vagy te, Karafiáth Orsolya!
  Aztán majd jöhet következő cikk, hogy Karafiáth Orsolya macskája fiatalon meghalt, pedig hogy szerette, és megetette fénnyel meg orchideaszirom-illattal is.
  Nem volt nagy váltás a macskának a vega, mert a macskajában is van zöldség... Próbálj kizárólag nyersvason élni, te hülya picsa, hiszen a zöldségben is van vas, amit megeszel!

 • 2010.05.12 23:56:32facial abuser

  Bocs az elütésekért, de amikor ilyen "áramlik a csí-ájurvéda-mindegy, csak ázsiai legyen"-féle unatkozó, kiállhatatlan, okoskodó, a világból kiábrándult, s annak gonoszságait nem értő anyukák mondják meg a frankót, az mindig kiborít. Mikor törődnek már bele, hogy az Isten a férfinek adott észt, a nőnek csak megérzéseket?! Megérzések alapján pedig nem lehet ideológiát gyártani, mert abból csak korgó gyomrú, tápanyaghiányos macskák fognak születni, nem pedig birodalmak és technikai vívmányok, mint a férfiak ideológiáiból.

 • 2010.05.13 06:30:22seepheerd

  És akkor most olvassuk el (különösen a nők) a Lazaccal a csontritkulás ellen.

  Barmok...

 • 2010.05.13 06:31:59seepheerd

  Persze hogy elhiszik, különben ki az az állat aki lemond egy jó kis pármai sonkáról, beef wellingtonról, vagy kacsazsíros kenyérről? :)))

 • 2010.05.13 09:45:15Zanthia

  Nono, kár általánosítani mindjárt nőkre, férfiak közt is vannak vegák...
  Egy, az ember kialakulásáról szóló dokumentumfilm megerősítette, hogy az ember agya a hús evése által lett az, ami.

 • 2010.05.13 15:09:47Martian

  Nono, lehet hogy itt az evolúció soronkövetkező lépése:

  http://index.hu/tudomany/2010/05/10/a_tudosok_nem_kepesek_megfejteni_a_hetven_eve_koplalo_jogi_titkat/

  Kisnyugdíjasok esetében különösen előnyös!
  :)))

 • 2010.05.13 16:42:32Martian

  "Az egészségmániás kerüli a húst, mert abban benne van a megölt állat félelme"

  Egy állatorvos ismerősöm mondta, hogy sonkát csak halálos fenyegetésre enne... ne is akarjuk tudni, hogy mi mindent nyomnak bele az állatba ezen a testrészen keresztül.

 • 2010.05.14 17:42:39drica

  Na ja... de a meditáció nem is emészt fel túl sok energiát... El kéne küldeni egy bányába egy hétre... biztos zabálna!

 • 2010.05.14 17:43:06drica

  maMut

 • 2010.05.14 17:44:18drica

  szerinted melyik testrész is pontosan a SONKA??? magyarázd már el...

  Köszi.

 • 2010.05.14 17:45:42drica

  Mondjuk nehéz elhinni, hogy két ilyen Donna Tonna, mint Soma és Csomor Csilla valóban a karalábétól és a kigyóubitól híztak ekkorára...

 • 2010.05.14 21:46:20Martian

  Egyáltalán nem biztos... a régi nomádok jó, ha harmadannyit ettek, mint egy átlag európai, viszont egész nap aktívan használták a testüket... vékony, de igen izmos emberek voltak.
  A "nagy nyugati zabálás" alig pár évtizedes szokás és kevés mozgás mellett rendesen bele is lehet betegedni.

 • 2010.05.14 21:47:18Martian

  Az olasz sajtos-zöldséges tésztákban és a sütikben, csokikban sincs hús... :))

 • 2010.06.21 09:38:10batgirl

  Ez a Soma!!! Ekkora baromságot is képes kiejteni a száján, hogy az első hús élmény...stb..stb..
  Kíváncsi lennék, hogy a hálószobai "husélményről" mi a véleménye? Hülye.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta