#ÉLETEM

Egy szívós vérszívó

2009. május 1., péntek 14:07

tick
Veszélyes kis jószág, és roppant kitartó. Ragaszkodik hozzád, leginkább a véredre pályázik. Nem kevésbé elhanyagolható tulajdonsága, hogy lesben áll, áldozatára várva. Aztán csak vedd észre! De semmi pánik, felkészülhetsz ővérszívósága, a kullancs támadására.

A kullancsokkal kapcsolatos legnagyobb félelmünk sajnos nem alaptalan. Elterjedésük, előfordulási gyakoriságuk és életképességük sokfajta tényezővel áll összefüggésben, s csupán azért, mert ritkán járunk a fertőzött kullancsok által közkedvelt bakonyi dombságban, Nyugat-Dunántúlon, Pest vagy Nógrád megyében, még nem feltétlenül vagyunk védettek. Hozzátéve, hogy korántsem minden kullancscsípés veszélyes – sőt, többnyire veszélytelenek –, ma Magyarországon átlagosan minden tizedik kullancs fertőzött a Lyme-kór kórokozójával, és minden ezredik kullancs azzal vírussal, amely az agyhártyagyulladás kialakulásáért felel. Épp ezért fontos, hogy idejében készüljünk fel a kullancsok okozta csípésekre, az ellenük való védekezésre.

 

Mire figyelj – hol és mikor bukkanhatnak fel?

Az apró állat elszaporodásának a nedvesebb környezet és a csapadékos idő kedvez, erre pedig a tavasz az egyik legideálisabb évszak. Napszakok szempontjából a kullancs a reggeli és az esti órákban a legaktívabb, a déli napsütést, a hőséget és a szárazságot nem kedveli, ilyenkor a nedves avar alá húzódik. kullancsveszly_tblaEllentétben azzal a tévhittel, hogy a kullancs magas fákról támad, a vérszívó legfeljebb másfél méter magasságban tartózkodik: bokrokon, fűszálakon megkapaszkodva várja épp arra sétáló táplálékát – legyen az kétlábú, humán egyed vagy négylábú állat. Ha emberre támad, a bőrről vagy a ruháról mászik a számára legalkalmasabb helyre; különösen kedveli a hajlatokat – térd- és könyökhajlat –, majd megtelepedése után néhány óra múlva lát hozzá a falatozáshoz, azaz a vérszíváshoz.

 

Eltávolítása nem feltétlenül orvosi feladat!

Kisebb formájában, amikor még nem szívta magát meg vérrel, nehezen észrevehető, leginkább egy apró, fekete pontra hasonlít, amely dörzsölésre sem hajlandó a bőrről lekerülni. Azonban pánikra akkor sincs ok, ha rájövünk, hogy ez a kis koszfolt valójában egy élősködő. Eltávolítása ugyanis a legkevésbé orvosi feladat. Több házilagos módszer is rendelkezésre áll, hogy megszabaduljunk a kellemetlen vendégtől.
kullancs_newEgy finom csipesszel – lehet szemöldökcsipesz is – fogjuk meg a kullancs bőr feletti részét, és egy határozott, csavaró mozdulattal távolítsuk el a bőrből. Ha nincs kéznél csipesz, akkor egy manikűrollóval tegyük ugyanezt, vagy egy késpengével az állat teste alá nyúlva egyszerűen pöccintsük ki őkelmét. Tévedés, hogy a bőrben maradt szívóka okozza a későbbi problémákat, mert a fertőző anyagot halmozó gyomor- és nyálmirigyek a leválasztott testben maradnak.
A beszakadt szívókát pedig a bőr egy-két nap alatt kidolgozza magából. Semmiképpen ne használjunk kenőcsöt a kullancs lefedésére! A fentebb leírt eszközökkel távolítsuk el – vagy a gyógyszertárakban beszerezhető Kapiller-féle kullancskiemelő kanál segítségével tegyük ugyanezt.

 

Mi történik, ha megcsíp?

Az esetek túlnyomó részében semmi. Az emberre veszélyes fertőzéseket a hazánkban élő 20 kullancsfaj közül kizárólag a vöröshasú kullancs terjeszti. A fertőzött állatok, rágcsálók és kisemlősök szervezetéből vérszívás útján kerülnek a kullancsba a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás kórokozói.
Amennyiben fertőzött kullanccsal találkoznánk, úgy a csípés után néhány nappal (vagy hónappal) bőrünkön úgynevezett vándorló bőrpír jelenik meg – egyre növekvő piros folt formájában. A betegek 30–40 százalékánál fordulnak elő bőrtünetek, másoknál nátha, fejfájás, fáradékonyság, ízületi, idegrendszeri és szívpanaszok, látászavarok is jelentkezhetnek. A betegség hullámzó lefolyású: a panaszmentes hónapokat a különböző szervrendszereket érintő tünetek együttes jelentkezése követheti. A Lyme-kórra utaló jelek észlelésekor ajánlatos mielőbb orvoshoz fordulni, a nagy dózisú antibiotikumokkal ugyanis a betegség eredményesen gyógyítható.

A ritka betegségnek számító vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) esetén a kezdeti fejfájás és végtagfájdalmak mellett a későbbiekben emelkedő láz, hányás figyelmezteti a beteget a kórra. A betegek nagy része a kórházi kezelést követően tünet nélkül meggyógyul – igen minimális százalékban fordulhat elő bénulás vagy halál. A vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére szerencsére ma már rendelkezésünkre áll védőoltás is – erről háziorvosodal konzultálj!

 

Megelőzésként tartsd be az alábbi tanácsokat!

arrow_purpleSzámtalan kullancs- és szúnyogriasztó krém kapható, használd őket bátran, illatuk távol tartja a vérszívókat!

arrow_purpleKirándulás vagy kerti munka előtt a hosszúnadrágot szigorúan tűrd be a zokniba, s bújj hosszú ujjú pamuttrikóba!

arrow_purpleKirándulás (kertészkedés) után, este alaposan nézd át a testedet, s ha szükséges, minél hamarabb szabadulj meg a nemkívánatos vérszívó(k)tól!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta