#ÉLETEM

Diéta Napló: Milyen az élet szalonna nélkül?

2010. június 3., csütörtök 05:48

szalonna_mTóth Zsuzsa egy rossz emlék miatt nem nagyon iszik tejet, gyengéje a savanyúkáposzta és a szalonna, kevés gyümölcsöt eszik, és habár hirdeti kiváló muffinját, ő maga nem édességfüggő - derült ki táplálkozási naplójából, amelyet dietetikusunk a személyre szabott diétája összeállítása előtt kielemzett. Diéta Napló 4. rész.

1. rész: Tóth Zsuzsa nem akar koplalni, csak lefogyni nyárra

2. rész: Táplálkozási napló: marhaszelet a lélek tükre

3. rész: Az első pár napban Zsuzsa nem fogyott

Mielőtt bármilyen táplálkozási tanáccsal indítottam volna, megkértem Zsuzsát, hogy adjon meg néhány adatot jelenlegi táplálkozási szokásairól, egészségügyi állapotáról, emellett töltse ki a háromnapos táplálkozási naplót. Az alábbiakban ezek eredményéről és a változtatási lehetőségekről számolok be.

A gyorsétterem mondjon le

hambiA korrekt, személyre szabott ajánlásokhoz szükséges, hogy a dietetikus képbe kerüljön a kliens (mivel nem feltétlenül beteg emberekkel foglalkozom, ezért ezt a kifejezést használom a beteg helyett) egészségügyi állapotáról. A korábbi, jelenlegi, családon belüli betegségek, eddigi műtétek, táplálékallergia tartozik ide, valamint intolerancia, gyógyszer-, étrendkiegészítő-szedés esetén, no meg a dohányzás. Az ún. antropometriai adataival (testmagasság, testtömeg, derék-, csípőkörfogat) és a jelenlegi táplálkozási szokásaival (hányszor eszik egy nap, nassol-e, mik a kedvenc ételei, főz-e magának vagy étteremben eszik, hol vásárol be stb.) is tisztában kell lenni.

Zsuzsáról kiderült például, hogy egy rossz emlék miatt nem iszik rendszeresen tejet, gyengéje a savanyúkáposzta és a szalonna, de időnként a tofu is felkerül a menüre.

Mivel nem szenved semmilyen betegségben és gyógyszert sem szed, amely befolyásolná az étkezését, így az étrendjében semmilyen különösebb korlátozásra nincs szükség. Bár a szalonnáról és a gyorséttermi ételekről valóban egy időre érdemes lemondania, ha a 3 hónapos célt tartani szeretné.

A 9 kiló leadása ezen időszak alatt heti fél-egy kilós fogyással számolva reálisnak tűnik. Különösen, ha az étrendre való odafigyelés mellett a sportolást is jobban be tudja iktatni a napirendbe.

Csak keveset ivott

vizA táplálkozási napló kitöltésekor Zsuzsa lelkiismeretes és alapos volt. Olyannyira, hogy a precíz adatoknak köszönhetően nekem már nem is voltak kérdéseim, rögtön neki is láthattam a kiértékelésnek.

A három nem egymást követő nap alapján, amelyek között egy vasárnap is szerepelt, Zsuzsa elég rendszeresen étkezett, azonban egy-két alkalommal a tízórai és az uzsonna néhol kimaradt, vagy csak keveset evett, ivott (pl. kávét, instant krémlevest). Ez előfordul, nem nagy bűn, de fontos, hogy ezekre a kisebb étkezésekre (nem hiába hívják kisétkezéseknek) ennél táplálóbb, mégis könnyű falatok kerüljenek. Ez lehet egy sovány sajtos, sok zöldséggel megpakolt szendvics (lehetőleg teljes kiőrlésű kenyérféléből), egy joghurt pár szem zabpelyhes, korpás keksszel, friss gyümölcs, saláta, szóval nem kell valami túl macerás és nagy mennyiségű dologra gondolni.

A három nap átlagában Zsuzsa közel 2300 kcal-t fogyasztott el, ennek nagy része (39 %-a) zsírból, szénhidrátból (46 %) és végül fehérjéből (15 %) jött össze. Az ideális az lenne, ha a zsírból származó energia inkább a 20-25 % felé közelítene, ezáltal a szénhidrát energiaszázaléka értelemszerűen tovább nőne 60-65 %-ra, a maradékot pedig állati és növényi eredetű fehérjék tennék ki. A fokozatos, egészséges ütemű fogyáshoz 500 kalóriával érdemes csökkenteni a napi energia-bevitelt, így Zsuzsa számára kb. 1800 kcal az ajánlott.

Túl sok tojást eszik

tojasA gyakori tojásfogyasztásnak köszönhetően - bár általában nem ennyire tojásosak Zsuzsa napjai - a három nap átlagában igen megugrott a koleszterin mennyisége is: közel 600 mg, vagyis a napi maximálisan javasolt mennyiség duplája lett. Zsuzsának erre fontos figyelnie, hogy a továbbiakban a koleszterinértékeivel ne legyenek problémái. A tojássárgája elhagyásával vagy mennyiségének csökkentésével ez könnyen megoldható. Süthető rántotta csak fehérjéből is, vagy két tojás esetén az egyik tojásnak csak a fehérjével.

A tojás mellett az állati eredetű termékek, így a vaj is koleszterinforrás. Zsuzsa váltogatja a vajat és a növényi olajokat a főzés során, javasolt, hogy a vajat ilyen esetekben mellőzze, és az olaj mennyiségét is csökkentse le, így az étrend zsírtartalma is a kívánatos érték felé fog közelíteni kalóriaszámolgatás nélkül.

És túl kevés gyümölcsöt

eperMivel a gyümölcsfogyasztása kissé a kívánatos szint alatt maradt ,és gabona-, kenyérfélékből sem evett túl sokat, szárazhüvelyesekből (csicseriborsó, sárgaborsó, lencse-, babfélék) pedig egyáltalán nem, így az élelmi rostok mennyisége kevesebb lett az ajánlottnál, 30-35 gramm helyett közel 20 gramm. A már említett tízórais, uzsonnás trükkökkel ez egyszerűen feljebb tornászható. A szárazhüvelyesek értékes fehérjékkel, összetett szénhidráttal látják el a szervezetet. Megfelelő előkészítéssel (előző nap beáztatva, másnap friss vízben megfőzve) kevésbé okoznak puffadást, és egyéb emésztőrendszeri panaszokat. Hetente-kéthetente egy-kétszer érdemes az étrendbe iktatnia.

A rozsos toast kenyér már elég jó választás, javasolt a kifliből is a korpás, rozsos, magvas változatot választania. Ugyanakkor nem mindegy, hogy melyiket, mert sokszor csak színezett termékkel találkozunk a boltokban. A teljes kiőrlésű kenyér, zsemle, kifli tömörebb, nehezebb, kisebb a hagyományos, finomlisztes változatnál. Szebben szeletelhető és tovább marad friss.

Zsuzsa nem fogyasztott túl sok édességet a három nap alatt, talán már kicsit visszafogta magát, ahogy írta, de ez a táplálkozási naplóírás egyik természetes velejárója is. A cél tekintetében persze ez nem baj, sőt. A mogyorós tejcsoki és a bonbon helyett azonban jobban teszi, ha inkább az étcsokis verziót keresi, egyszerre 10-15 grammal beérve, ami 2-3 kockát jelent. Ezzel spórol némi energiát is, és még a szívét, ereit is védi a kakaóban található antioxidánsok révén.

A napi folyadékfogyasztása nagy része víz, ami megfelelő, bár az esti étkezéseknél hiányolom, de ez talán csak lemaradt. A harmadik napon fogyasztott ananászos citruslé fogyasztásával érdemes csínján bánni, mivel az ilyen dobozos gyümölcslevek igen itatják magukat. Az aznap elfogyasztott 9 deciliter már közel 400 kcal-val járul hozzá a napi energia-bevitelhez (amennyiben közel 45-50 kcal található egy deciliterben).

Alább olvasható Zsuzsa három napjának étkezése, és annak átalakított, csökkentett energiatartalmú verziója. Ezzel is szeretnénk érzékeltetni, hogy a fogyás/életmódváltás nem jelent feltétlenül drasztikus lemondásokat, hanem inkább - többek között - néhány alapanyag mennyiségének vagy minőségének módosítását.

 

taplalkozasinaplo

Átalakítva

taplalkozasi_naplo_2

Ételillusztráció: Sharon D Pruitt

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.03 08:10:47Ádi

  most komolyan ezt tudja egy képzett dietetikus?
  a tojásnál feladtam, lásd koleszterinszint:
  egy egészséges ember tömheti magába a tojást, szalonnát a koleszterinszintje normális marad, sőt ha nem visz be, előállítja a test. ennyit illenék tudni, még egy ilyen "szakmai" szinten is.
  arról nem is beszélve, hogy egy értelmesebb egészséges diéta arányaiban a ch-át csökkentjük, nem a zsírt, a fehérjét pedig 40% körül kell tartani mind diéta, mind normál táplálkozás mellett.
  istenem 2010ben Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy a ch 60%???? aztán csodálkozunk a lelki és testi nyavalyák kialakulása miatt.
  40%40%20% a helyes.

  üdv,
  kocabiológus

 • 2010.06.03 08:13:33Ádi

  azt hozzátenném, ha esetleg félreérthető voltam, hogy természetesen a 40% zsír tényleg sok, és a 20% a helyes. de a ch 60% nevetséges kategória...

 • 2010.06.03 08:47:28lyesmith

  A 60% szénhidrát az nagyon vicces. Akárcsak a sok tojás.

  szénhidrát 40-50%
  zsir 20-30%
  fehérje 20-30%

  Úgyse tudja senki kicentizni.

 • 2010.06.03 09:30:13Kyntea

  Te jo eg... ha ettol Toth Zsuzsa lefogy... akkor minden elismeresem az ove.

  Eddigi sejtesem beigazolodni latszik... ez a cikksorozat egy kamu. Es igazad van Adi, ha csak ennyit tud egy dietetikus... ezt mifelenk csak ugy hivjak: parasztvakitas.

  A kedvencem: piritott burgonya uzsonnara ;-)

 • 2010.06.03 09:33:06Acsa

  Azt figyelembe kell venni, hogy minden tudományban lassan terjednek el az újdonságok, és a közoktatás csak a „megállapodott” tudást adja át. A közfelfogás nagyon erős hatalom.

  Pl. a koleszterin igen bonyolult téma, és a legfontosabb változatát nem tudják mérni, csak közvetve becslik. És erősen függ az étrendtől. Ráadásul a lerakódásokat a tejtermékek is elősegítik, úgyhogy nem olyan tiszta a kép.

  Azért a gyümölcs hiányát jól látta, de a zöldségválasztékot nem hangsúlyozta ki eléggé. Tele van a piac pl. 10-féle salátával potom pénzért, de az emberek még csak nem is ismerik. Nyelvi zavar, hogy nálunk a szénhidrátos-olajos energiabombákat „salátának” nevezik. Jól hazavágják az emésztést.

  Ezzel kapcsolatban: Komolyabb szakma válna a dietetikából, ha az ételpárosítás/szétválasztás/időzítés komplex tudományát is magába építené. Erről egy szó sem esett. Pl. gyümölcsöt lehetőleg csak külön; szénhidrátot és húst külön. Vagy olyan alapvető dolog, hogy este mennyit eszik, vagy hogy egyáltalán tojást eszik! És ráadásul szénhidráttal, és még többlet zsiradékkal (kaszinó)! Szegény epe… Ha este nem enne tojást, és csak kétnaponta, akkor végre lehetne növelni a növényi olajbevitelt, mert az kevés. Saláták, levesek, egytálételek elbírnák. És vehetne szimplán néha egy szelet hús, csak úgy megsüti, megfűszerezi (nem fordítva!), és rostos zöldségek hozzá. Szénhidrátos köret nuku! A szénhidrát max. a második fogás! Az ilyen húscupákok fölöslegessé teszik az össze méregdrága, tiszta átverés tartalmú húskészítményeket is. Rájönne, hogy havi egyszer beférne egy kis adag libamáj jutalomként a költségvetésbe 

  Aztán már az is haladás a dietetikus részéről, hogy nem erőlteti a tejbevitelt, és külön figyelmet szentel a pékáru színezésre. Óriási pénzkidobás költeni „rozsos”, „korpás”, „teljes kiőrlésű” vackokra. A nevezéktan itt is hibás.

  Az is jó lenne, ha gazdasági elemzés is történne, mert a marketingesek (aki lehet egyszerű pék is) igen ügyesen kihasználják az egészségesen étkezni akarókat. Mert az „akarás” itt értelemszerűen a pénztárca kinyílásában nyilvánul meg, és lényegesen nagyobb felárat hajlandók fizetni, mint amennyit érdemel.

 • 2010.06.03 09:56:06dns

  MInt az benne is van a cikkben, a dietetikus Zsuzsa három napos étrendjének csökkentett energiatartalmú változatát közölte itt, nem pedig a teljes diétát. Ez ugyanis nem egy három napos fogyókúra, hanem több hónapon keresztül tart majd, és a cél a teljes életmódváltás.

 • 2010.06.03 10:11:42Anti Oxidáns

  Engem is meglep, hogy ma dietetikusnak nevezi magát az, aki az alapvető dolgokkal nincs tisztában (pl. lásd koleszterin, amit Ádi tökéletesen leírt). Ilyen például, hogy nem fogyasztunk gabonából készült terméket tejtermékkel együtt, mert az katasztrófa. Mindkettő magas inzulin választ vált ki, ami inzilin rezisztenciához vezet hosszab távon, együtt pedig ez még fokozottab. Amúgy a gabona úgy felejtős, ahogy van. Nem tudjuk feldolgozni, csak feleslegesen növeli a szénhidrát terhelést. Ha már muszály, akkor a zabból készült cuccok. Véleményem szerint szénhidrát csak annyi elég, amit zöldségből, gyümölcsből beviszünk. A fehérje és zsír pedig állati eredű legyen minél nagyobb százalékban (55-60%). Egy hónapja csinálom (csak gyümölcs, zöldség, állati fehérje (hús), no gabona és abből készült cuccok, no tejtermékek (sajt kivéve), no cukor). Az eredmény 7 kiló. De nem a fogyókúra miatt kezdtem, hanem mert egyéb problémáim voltak. Pl.: magas vérnyomás, gyomor panaszok, seborea, stb. azaz úgy nevezett civilizációs betegségek) Jelentem a vérnyomásom csokkent (160/130 -ról 124/98-ra, gyomorpanasz elmúlt, seborea visszavonulóban). Nem könnyű, de nekem ennél több nem kell. A többi okos meg egyen, amit akar vagy az "okosok" mondanak neki.

 • 2010.06.03 11:50:56Ádi

  ezekbe már bele se mentem, mert a tojásnál sarkon fordultam.
  nagyon röviden:
  40ch
  40protein
  20zsír
  ch: zab, lenmag!!, zöldség, barna rizs, durum
  protein: csirkemell, pulykamell, minden hal, sovány túró, cottage cheese, hüvelyesek (mértékkel, ch forrás!!)
  zsír: lenmag vagy lenmagolaj, olíva, mogyoróolaj, halolaj
  ezeket kombinálni és kész a perfekt diéta. ch-at számolni olyan 180-200ról indulni, és menni lefelé ha kell. fehérje 2g/testsúlykg. zsír a felsorolt forrásokból napi 40-50g.
  természetesen a koleszterinre figyelni kell HA AZ ILLETŐ BETEG. amúgy lehet letojni, az kurva élet hogy nem lesz magas, ha normálisan működik a test.
  mellé kis aerob gyakorlat, kis súlyzós edzés (nőknek is), illetve nyújtás.

  nincs mit, 20ft;)

 • 2010.06.03 12:46:15boriszt

  1 hónap alatt a 7 kg nem normális. A 2-3 kg, amit normálisan fel tud dolgozni a szervezet. Óvatosan ezzel, mert ilyenkor könnyen visszajön (jojó effektus). Bár a betegség miatt szép eredmények, de a semmi gabona nem jó felfogás. Némi teljes kiőrlésű kenyér kell. Ja, és a tej meg a tejtermékek is fontosak a táplálkozásban, persze az sem túlzott mennyiségben. Ezzel a felfogással óvatosan, mert a szervezet más negatív következményekkel fog reagálni: hajhullás, fogromlás, megereszkedett bőr, hasfájás és társaik...
  Ádival amúgy nagyjából egyetértek.

 • 2010.06.03 12:48:06Eskael

  Egész jól összeszedted tömörítve a paleolit táplálkozás mikéntjeit. Egyetértek. A könyv és az elvek betartásából eredő következmények megygőztek.

 • 2010.06.03 13:00:18Kyntea

  En 3 hete kezdtem el odafigyelni arra, hogy mit eszem, es szandekosan nem irom azt, hogy dietazni. Ahogy Anit-Oxidans, nekem is egeszsegi problemak miatt.
  Nem mentem dietetikushoz, csak kicsit utanaolvastam a betegsegnek. Foleg azert, mert en is nagyon sokaig eltem a kaloriaszamolgatos bovkorben...

  3 het alatt 5kg fogytam eddig, bar nem ez a cel. Rengeteg zoldseget eszem, foleg brokkoli, kaposzta, kelbimbo, karfiol formajaban, mindenfele babot, salatakat, kolest, hajdinat, quinoa-t, barnarizst, lenmagot, csiraztatot magokat es magokat, mint dio, kesu es mandula. Es persze gyumolcsot, bar azt korlatoztam grapefruitra, naracsra es afonyara.

  Semmi hus, tejtermek, orolt gabonafele, cukor, teszta vagy barmi, amiben tartositoszer van. Vagyis szamuztem a feldolgozott elelmiszereket.

  Es nem unalmas. Az internet tele van jobbnal jobb receptekkel, ujra birtokba vettem a konyhat - amit eddig csak keszetel melegiteser hasznaltam - es iszonyatosan elvezem.

  Persze egy kicsivel tobb tervezest igenyel a heti bevasarlas, es most nem tv-t nezek, hanem az idomet hasznosan a konyhaban toltom.

  Es barmilyen hihetetlen, nem ehezem, mert ezekbol (ahogy Acsa is irta) a megfelelo kombinaciot betartva barmennyit meg lehet enni.

  Nem mondom, hogy nem hianyoznak bizonyos dolgok a "regi eletembol" de ennyit meger az egeszsegem es a jo kozerzetem.

  U.I.: dns, ha valoban "csak a harom napot ertekelne", akkor itt-ott-amott nem osztogatna feligazsagokat a cikken belul...
  Mondom ezt ugy, hogy epp most keszulok taplalkozasi tanacsado lenni.... eppen azert, hogy HATEKONYAN tudjak segiteni masoknak. Es remelem meg veletlenul sem fog seniki dietetikusnak hivni.

  Acsa: Az igaz, hogy lassan terjednek az ujdonsagok, de ma az internet koraban ez eleg szegenyes kifogas. Es az is igaz, hogy a kozfelfogas nagyon eros hatalom, de nem kellene meg jobban "erdobe vinni" a nepet. • 2010.06.03 13:14:34bambano

  Az egész cikk meg a sok "okos" hozzászólás ott csúszik el, hogy nem lehet mindenkinek ugyanazt ajánlani. Innen kezdve azt mondani, hogy ez vagy az a módszer globalice mindenkinek jó, az inkább nevetség tárgya, mint tanács.

  Persze valakinek a velvetet is alul kell múlnia...

 • 2010.06.03 15:10:27hun84

  Kedves Ádi

  A kérdésére a válasz : igen! Ezt tudja egy szakképzett dietetikus, számos más dolog mellett.
  A cikket végig olvasva a kedves dietetikus kollegina szakmailag messzemenően helyes javaslatokat fogalmazott meg. Tudja, ezeket az ajánlásokat nem mi találjuk ki, hosszú évek alatt sajátítjuk el őket, és alkalmazásuk módja, pedig további hosszú éveket tapasztalati alapján válik korrekté. Ha csak arra gondol, amit Ön is említ a napi energiabevitel százalékos eloszlásával kapcsolatban (erre később még visszatérek), könnyen beláthatja, hogy ahány beteg, annyi ajánlás. De a részletek tárgyalásának hossza bőven túlnyúlik ezen komment lehetséges terjedelmén. Csupán azért írtam le, hogy érzékeltessem, hogy egy ilyen személyre szabott ajánlásnál hány szempont alapján kell mérlegelnie a dietetikusnak, melyek közül csupán egy az energiabevitel százalékos elosztása, és szintén hosszan tudnám sorolni, hogy milyen más megfontolásokat kell még számba venni.
  Szakmilag pedig szeretném felhívni a figyelmét, hogy a táplálkozás kutatás egy dinamikusan fejlődő tudományág. Többek között ezért fordul elő, hogy bizonyos ajánlások még nem egészen kiforrottak (ebben a témakörben, amennyiben érdekli tudom javasolni a vesebetegek diétás kezelésének fejlődését, ha utána olvas érdekes dolgokat találhat, és jó példa arra is, mennyire dinamikusan változik egy azon betegségen belül is a dietoterápiás ajánlás), vagy adott esetben akár ellentmondásosak is. Arról nem beszélve, hogy minket dietetikusokat a gyógyszercégek sem szeretnek, hiszen a legtöbb esetben ha inkább ránk hallgatna egy beteg a helyett, hogy gyógyszerrel árasztja el magát (legjobb példa erre a kettes típusú diabetes legtöbb esetben), hamarabb és olcsóbban is meggyógyulhatna. Ezt is mint ajánlásokat befolyásoló tényezőt emelném ki.
  Ebben a „zavarosban” nekünk mégis szakmailag megalapozottnak kell maradnunk, és tényeken kellenek hogy alapuljanak az állásfoglalásaink. Arról nem is beszélve, hogy nekünk, számos más mondvacsinált és önjelölt táplálkozási „szakembertől” eltérően szakmai felelősségünk van, ami azt jelenti, hogy mi szakmailag bárki előtt számot kell hogy tudjunk adni minden mondatunkról. Erről persze könnyű megfeledkezni, ha valaki elolvas 2 cikket, és máris akkurátus szakembere a témának. Ezeknek a kritériumnak ezek az ajánlások messzemenően eleget tesznek, amiket Ön javasol pedig nem!
  Részletesen: a koleszterin szint befolyásolása valóban egy igen összetett folyamat. A telített zsírok közül bizonyosak kifejezetten képesek emelni a koleszterin szintet (LDL szintről beszélek természetesen), mások semlegesek. A telítettlen vegyületek közül bizonyosak inkább semlegesek és csak kevés azon zsírsavak száma, amellyek képesek csökkenteni az LDL, és ami még lényegesebb növelni a HDL-t. Ebben a tekintettben a legnagyobb a zavar a fejekben és a szakmában egyaránt. Konkrétumokat szívesen küldök Önnek, ha ad egy elérhetőséget, viszont számításba kell venni ezen ajánlásoknál az egyénre jelemző konyhatechnológiákat is, ami tovább bonyolítja a dolgot. Az oliva olaj ami a mediterrán diéta egyik gerince, például hevítésre olyan változáson megy keresztül, aminek köszönhetően búcsút mondhatunk jótékony hatásának, de legalább rákkeltő lesz (policiklikus aromás szénhidrogéneknél utána is nézhet).
  A napi ajánlott koleszterin fogyasztás valóban 300mg. Ez az az érték, ami garantálja, hosszú távon sem kell számolni az érszűkület korai kialakulásával, súlyosbodásával. Szakmailag ezt kockázat kerülő étrendenek hívjuk.
  Kérem, ha számon kér egy szakmát előbb vagy gondolkozzon el reálisan azon, hogy mivel is foglalkozik az adott szakma művelője, vagy olvasson utána releváns irodalomban a kérdéskörnek. Ha még mindig fenntartásai vannak, szívesen várom kérdéseit, észrevételeit.
  És megy kis adalék a végére: az Ön ajánlása, mely szerint 40 Energia % legyen a napi energia fogyasztásunknak a fehérje csupán kétszerese az ajánlott maximumnak (itt elsősorban a vesét védjük a túlzott fehérje, illetve aminó sav ugyanis hiperfiltrálja a vesét, és károsan hat a nefronokra). A szénhidrát fogyasztás valóban 55-60 energia %-on az optimális (persze nem mindegy, hogy egyszrű, vagy összetett szénhidrátokról beszélünk, ezt is hosszasan részletezhetném). Ebben a témakörben ajánlom ttovábbi ismeretbővítésre a mitokondrium működésének az alapos tanulmányozását, fehérje zsír és szénhidrát anyagcserével kapcsolatos komplex ismeretekre a biokémia tankönyveket. És szintén egy példa, hogy lássa, nem a levegőbe beszélek, ezeket az ajánlásokat (feh 15E%, zsír 30E%, szénhidrát 55E%) szoktuk javasolni cukorbetegeknek is, mivel így tartható egyensúlyban legjobban az anyagcsere. Ha érti a cukorbetegség lényegét, könnyen beláthatja, hogy miért is.
  Elérhetőségem: szabo.zoltan.diet@gmail.com

 • 2010.06.04 12:41:27Acsa

  És honnan tudod, hogy kinek mi a jó? Pont ez az, a párosítás és az emésztés figyelése az, ami teljesen kimarad a dietetikából. Ráadásul sokszor csak hosszútávon, rengeteg hatásnak az átfedése ad információt arról, hogy vajon kinek milyen az örökölt emésztése. Továbbá a test pl. jelez az ízlelésen/ízlésen keresztül is, de azt meg baromira megtéveszti a sok trükk, ami befészkelte magát a legkülönfélébb étrendekbe. És az ízlés nevelése már a méhben kezdődik, azaz utána már "öröklöttnek" tekintjük, pedig nem az.

  Magyarán az egész igen nehéz kérdés.

  Ennek ellenére pl. az epe teherbírása viszonylag egyforma, egy irányba mutat a célja, ennek megfelelően vannak erre vonatkozó globális szabályok. Továbbá vannak teljesen garantált gátló és segítő hatások, melyek szintén globálisak. De tény, hogy szénhidrát, tejfélék és hús emésztésben vannak jelentős eltérések az emberek között.

 • 2010.06.04 12:48:53Acsa

  Továbbá azt se felejtsd el, hogy a legtöbben egyszerűen nem esznek elég mennyiségben és választékban zöldséget/gyümölcsöt; elkészítéskor tönkreteszik. Ennél csak jobban lehet csinálni, tehát jogos az étrendváltásra bármilyen ötletet adni, ha abból +1 alktotóelemet érdemes átvenni..

 • 2010.06.04 12:56:05Acsa

  A közfelfogást arra értettem, amit az adott szakmába tartozók terjesztenek - sikeresen.

  Az internet kétségkívül hasznos. Mondjuk 3 hónap alatt csak 2 hét kell a tejtermékek megértéséhez. Kinek van akár erre is ideje? És a gyakran olvasott oldalakon épp úgy a közfelfogás érvényesül, ráadásul hatványozottabban. Van változás, de lassú. Nem fogják holnaptól abbahagyni az emberek a rántotta/omlett/lágytojás tömeges készítését (leszorítva ritka alkalmakra) csak azért, mert keményre főve a messze legegészségesebb. És nem fognak kenyér helyett 158 különféle valódi salátát készíteni mellé a tojásétel választék egy-két tucatnyiról 158 félére növelése érdekében. És millió ilyen példa van. Egy teljes kultúrát kellene megváltoztatni.

 • 2010.06.08 09:50:48Bosco

  Nem bírom ki, muszáj voltam regisztrálni és ehhez az étrendhez hozzászólni.

  Jobb, ha azonnal kirúgod a dietetikusodat. Lövése sincs egy helyes étrendről a diéta során.
  A napi fehérjebeviteled szinte 0. Este 10-kor még kenyeret enni, amikor már csak fehérjét lehetne fogyasztanod? Ananászos és nem tudom milyen konzervek? Tele vannak cukorral!

  És mi az, hogy félzsíros sajt? Miért nem sovány? Nevetséges, komolyan mondom.

  Az esszenciális zsírsavakkal mi lesz?

  Könyörgöm, inkább olvass utána magadtól, hogy hogyan kell táplálkozni egy diéta alatt.

  Az egyetlen említésre méltó dolog ebben az, hogy napi 6-szor eszel, de semmi több.

  (gyanítom, hogy ezek a dietetikusok elég sokat keresnek, úgy tűnik pályát kell majd módosítanom...)

 • 2010.06.10 10:42:10barankai

  nekem is regisztrálnom kellett amikor ezeket átfutottam...

  indulatok helyett kicsit olvasni kell
  az orvosok és a "dietetikusok" szinte mind a gyógyszeripar és az élelmiszeripar rabszolgái
  ŐK elsősorban abban érdekeltek, hogy BETEG embereket mindél hosszabb ideig kezeljenek
  TE abban vagy érdekelt hogy minél hosszabb ideig EGÉSZSÉGES legyél
  ezért jobb ha magad utánajársz annak, miért is van annyi civilizációs betegség, amit jó száz éve szinte nem is ismertek...

  koleszterincsökkentés, vérnonyomáscsökkentők, processed food stb. totális tévedések, tömegesen teszik beteggé és tartják betegen az embereket

  http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
  http://www.marksdailyapple.com/
  http://www.amazon.de/Die-sensationelle-Kreta-Di%C3%A4t-Abwehrkr%C3%A4fte-Wissenschaftlich/dp/3442164532/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1276162751&sr=8-1
  gránátalma, punicoside, resveratrol, lenmag, breuss, budwig stb.

  ezeket ismerni kell mielőtt dietetikust vagy orvost fogadsz

 • 2010.06.10 13:32:03Liliannn82

  Na pontosan emiatt, hogy itt ez a sok magyarazas a szazalekokkal, mericskelesekkel, stb kezdtem el az en baromi egyszeru etrendemet.
  Tisztaban voltam a helyes aranyokkal, es ennyi.
  De most komolyan? En egy tok hetkoznapi no vagyok, egy cellal: szeretnem megint jol erezni magam a boromben. (ehhez momentan le kell adni par kilot)
  En nem biztos hogy teszem azt szerdan parolt halat kivanok enni, es nem biztos hogy en delutan 1.30 perckor tudok ebedelni,vagy hogy napi 6szor tudok enni (megprobalok persze) es napi 3 l vizet meg tudok inni (ez en is rajta vagyok ugyan) es nem fogom a bevasarlo listamat egy adott etrend szerint alakitani.(bevallom, probaltam kis millioszor...)
  Par szabaly, es ezt tartani minel tovabb (jo esteben eletmod/etkezesi szokast valtani):
  szenhidrat minimum (fokent gyumolcs, zoldsegben), zsir minimum (max oliva, vagy a tobbi egeszseges amit lelni, attol fugg hol elsz, mennyi az anyagi kereted, stb),edesseg, pekaruk semmi. HUS-SALATA-ZOLDSEG-LIGHT TEJTERMEKEK.
  es ennyi. de tenyleg. szemelyre szabott dieta.. ugyan mar... Maximum ha valakinek egeszsegugyi okokbol kell. De egeszseges embernek.. Ez olyan mint a szemelyre szabott edzes terv. Kifizetsz egy vagon penzt es miutan megkaptad a tervet, rajossz, kis fantaziaval es egy ora godnolkodassal ezt magad is ki tudtad volan talalni. Mert TE tudod hogy mit szeretsz, mennyit eszel es mit (es ezzel milyen a sulyod) es mit kell valtoztatni hogy ha fogyni akarsz, mennyit vagy kepes sportolni es mennyi fer bele az eletedbe...

 • 2010.06.10 13:37:58Liliannn82

  Ja, viszont kell legyen onkritikad es tudd megtartoztatni onmagad. Egy szo mint szaz, nem hiszem, hogy Zsuzsa ezzel az etrenddel le tud fogyni 9 kilot.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta