#ÉLETEM

Csak a kevés antioxidáns őrzi a fiatalságot

2010. április 20., kedd 16:00

Egy kutatásból kiderült, hogy az antioxidánst is túl lehet adagolni, nagy mennyiségben cukorbetegséget okozhat.

antiAz antioxidáns fétis egyrészt az örök fiatalság utáni vágyon alapszik, másrészt a környezeti ártalmak ellensúlyozása miatt van rá szükség. Összegyűjtöttük a természetes antioxidánsokat.

Egy ausztráliai kutatócsoport, Tony Tiganis vezetésével egereken vizsgálta azt, hogyan tudják gátolni az oxidáns anyagok, az úgynevezett szabad gyökök hatását az antioxidáns vitaminok és egyéb szerek. Mint ismert, az egészséges ételek, a gyümölcsök és a zöldségek védik az emberi szervezetet az érelmeszesedéstől, a cukorbaj kialakulásától.

Az antioxidáns szerepe
A szervezetünkbe jutó kórokozók elpusztításában, vagy a véralvadás, vérnyomás szabályozásában mind szerepet játszik az antioxidáns. Normális működés esetén védelmi rendszerünk képes a saját maga által termelt szabadgyököket elpusztítani. A szabadgyökök rombolása természetesen módon visszaszorítható, ha a kockázati tényezõket minimálisra csökkentjük, illetve egészségesen, tápanyagokban gazdagon étkezünk.

Így vezet cukorbetegséghez

Mint arról a Cell Metabolism szakfolyóirat néhány napja beszámolt, a kutatók eredményei alapján a biológiában ez a kérdés sem olyan egyszerű, mint amilyennek gondoljuk. Különböző állatokban az antioxidánsok meghosszabbítják az életet, és ez emberekre is vonatkozik. Ám az is kiderült, hogy ez csak finom egyensúlyi helyzet esetében igaz. Úgy találták, hogy alapvetően szükség van egy kevés oxidáns anyagra - elsősorban is a hidrogén-peroxidra - ahhoz, hogy a szervezetben ne kezdődjön olyan kóros anyagcsere-folyamat, amely cukorbetegséggé fokozódik. Ebben az esetben az oxidáns megvéd a betegség kialakulásától.

A kísérlet szerint az egerek, amelyek nem tudták kiválasztani az oxidatív molekulákat, még olyan diétán sem lettek cukorbetegek, amely egyébként cukorbajhoz vezetett. Ha ezeknek az állatoknak antioxidánsokat adtak, a cukorbetegség megjelent.

A városi lét öregít

Mérsékelt mennyiségben fontos, hogy antioxidánst juttassunk a szervezetünkbe, mert a légszennyezés, az UV sugárzás, és a mindennapi mérgeink, és a szervezetre nézve is káros stressz hatását ezzel ellensúlyozhatjuk.

zoldsegtal
A legfontosabb antioxidánsok: C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, karotinok, magnézium, mangán, szelén, réz, cink, bioflavonoidok, likopin, lutein. Mindezek a különböző színű zöldségekben és gyümölcsökben természetes formában is megtalálhatók.: szőlő (kék, vörös, fehér), alma (piros, sárga, zöld), körte (sárga, zöld), sárgadinnye (narancssárga), padlizsán (lila), brokkoli (zöld), paradicsom (piros). A legújabb trend tehát, hogy a szakemberek az antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítők szedésétől intenek óva, helyette érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt enni a felsorolt kategóriákból.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta