#ÉLETEM

Az amerikaiak legalizálnák a marihuánát orvosi célra

2010. április 8., csütörtök 10:21

medicaljaneA „gyógyszernek" minősülő marihuána legalizálásának támogatottsága nő az amerikai társadalomban. A 30 évnél fiatalabbak 80 százaléka értett vele egyet, míg a 65 évnél idősebbek esetében ez az arány 63 százalék.

Negyven év alatt, mióta közvélemény-kutatásokat végeznek ebben a témában, még sosem volt ilyen magas a támogatók aránya.

 

A Pew Research Center kutatása szerint az amerikai lakosság közel háromnegyede (73%) ért egyet azzal, hogy ez egyes államokban legálisan lehessen hozzá férni a marihuánához abban az esetben, ha azt az orvos írja fel, míg 23 százalék ellenzi ezt a lehetőséget. Az ELTE Társadalomtudományi Karának a hírlevele szerint a „gyógyszernek" minősülő marihuána legalizálásának támogatottsága rohamosan nő az amerikai társadalomban, tekintet nélkül a demográfiai csoportokra vagy a pártszimpátiára.

Arra nem tértek ki a felmérés eredményeinek az összegzésében, pontosan mit is jelent az orvosi célú felhasználás, és az amerikai válaszadók mennyire vannak ezzel tisztában.

Az idősek kevésbé támogatnák

A felmérés szerint az orvos által felírt marihuána használatát támogatnák többen, mint általános fogyasztásának legalizálását. A fiatal amerikaiak nagyobb valószínűséggel állnak a gyógyászati célú fogyasztás mellé, mint az idősebbek. A 30 évnél fiatalabbak 80 százaléka értett vele egyet, míg a 65 évnél idősebbek esetében ez az arány 63 százalék. A kutatás szerint mindegyik politikai erő szimpatizánsainak nagyjából a háromnegyede támogatóan áll a marihuána használatához.

Nincs jelentős eltérés a férfiak és a nők véleménye között: a férfiak 74 százaléka támogatja, 22 százaléka ellenzi a marihuána „gyógyszernek" minősítését, míg a nőknél ez az arány 72, illetve 24 százalék. A különböző etnikumok körében megfigyelhető némi eltérés, leginkább a fehérek bizonyultak támogatónak: 74 százalék támogatja, 22 százalék ellenzi az orvos által felírt marihuánát. A spanyol ajkúak esetében 70 százalék pártolja, 28 százalék elutasítja, míg a feketék 66 százaléka támogatja, 30 százaléka pedig ellenzi.

Csak ne legyen közel az üzlet

Az amerikaiak megosztottak abban a kérdésben, hogy ha legalizálják az orvos által felírt marihuánát, akkor az a marihuána élvezeti célú fogyasztásának növekedéséhez vezet-e. A megkérdezettek 46 százaléka szerint igen, míg 48 százalék szerint nem jelentene semmilyen különbséget.

A megkérdezettek 27 százaléka aggályosnak tartaná, ha egy gyógyszernek minősülő marihuánát forgalmazó üzlet a lakókörnyezetükben nyitna boltot, míg 17 százalék kevéssé aggódik emiatt. De a többség (54%) nem nagyon (20%), vagy egyáltalán nem (34%) aggódna emiatt. Az orvosi célra történő legalizálás ellenzői közül azonban jóval többen vannak azok, akik legalább egy kicsit aggódnak (81%) egy ilyen termékeket árusító üzlet miatt, mint a támogatók közül (31%).

Kevesebb nő próbálta ki

A marihuána általános fogyasztását illetően a megkérdezettek 41 százaléka támogatja a legalizálást, míg 52 százaléka ellenzi a Pew felmérése szerint. Ezek az adatok nagyjából megegyeznek a Gallup Survey 2009. októberi kutatásával, amikor a marihuána legalizálását támogatók aránya 44, míg az ellenzőké 54 százalék volt. Negyven éve, mióta közvélemény-kutatásokat végeznek ebben a témában, még sosem volt ilyen magas a támogatók aránya.

Tízből négy amerikai állította, hogy már kipróbálta a marihuánát, míg 58 százalékuk még nem élt ezzel a szerrel. A férfiak és a nők közt jelentős eltérés figyelhető meg: míg a férfiak 48 százaléka próbálta már, addig a nőknél ez az arány csupán 31 százalék. Különbség figyelhető meg a korcsoportok között is: a 18-29 évesek 49 százaléka már kipróbálta a marihuánát, a 30-49 évesek körében ez az arány 47, az 50-64 évesek esetében 42, míg a 65 évnél idősebbeknél csak 11 százalék.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.08 13:23:13Mtfun

    Ezt itthon is támogatnám. :) Amúgy szívja már a fél ország,persze nagy titokban.Aki pedig nem próbálta még ki szex előtt,az nem is tudja milyen szuper.. :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta