#ÉLETEM

Szépvilág - A tudatmódosító adrenalin

2010. január 16., szombat 17:27

adrenalin-leadAz extrém sportolók védőszentje az adrenalin, amelyről azt állítják, tudatmódosításra képes. Utánajártunk, mi történik a szervezetben bázisugrás közben, vagy csak tartós, prózai, munkahelyi stressz esetén.

Szépvilág: a stressz jótékony és káros hatásai.

cikk-tipus-sorozat


A stressz minimális szinten jót tesz a szervezetnek. Növeli a teljesítőképességet, testi és szellemi szinten fitten tart. A teljesítmények kényszere miatt azonban gyakran túlterheljük a testünket és lelkünket. Jellemzően több munkát vállalunk, mint amennyivel meg tudunk birkózni, állandó időhiánnyal küzdünk. Bármilyen életmentőek is a stressz hormonok, tartós feszültség esetén hatásuk a visszájára fordul.
 

ugras


A hormonok a test mindenesei, a működésüktől függ, hogy boldogok és aktívak, vagy szomorúak, idegesek, erőtlenek vagyunk. A hormonok bizonyos mértékben előkészítik a sejteket, hogy azok megfelelően töltsék be feladatukat. Hírvivő anyagoknak nevezzük ezeket,  és ha termelésükben zavar támad, annak komoly következményei lehetnek a szervezet egészére nézve.
 

Fejben dől el

A szervezet összes hormonját az agy egy apró területe, a hipotalamusz irányítja. Az agynak ez a része szoros kapcsolatban áll a nagyagykéreggel, amelyik a bennünket kívülről elárasztó ingereket dolgozza fel. A hipotalamusz szoros kölcsönhatásban áll a limbikus rendszerrel is, az érzelmek központjával. Vagyis minden, amit látunk, hallunk vagy érzünk, befolyásolhatja hormonális életünket.

A tartós feszültség rendkívüli mértékben befolyásolja az egészséget. Nem csak a lelket, de a bőrt, az izmokat, a csontokat, a vérnyomást, az ereket, és az agyat is ugyanúgy érintheti, mint a menstruációs ciklust, a libidót és a potenciát. Minden esemény, amelyet az ember kihívásnak, veszélynek, fenyegetésnek érez, a vegetatív idegrendszert szólítja meg. Ez aztán tájékoztatja a szimpatikus rendszert, amely stresszhormonok kiválasztását idézi elő.
 

Riadókészültség

Abban a pillanatban, amikor feszült helyzetbe kerülünk, hormonokat kezdünk kiválasztani, amelyek megemelik a vérnyomást, előidézik az izmok megfeszülését, növelik a figyelmet és az összpontosítást, vagyis jelzik, a test riadókészültségben van. Ezt követi az alkalmazkodási fázis: az ijedtséget vagy félelmet alig érzékeljük, az előtérben a puszta túlélési vágy áll. Ilyenkor szinte bármire képesek vagyunk, erőnk megsokszorozódik. Ha túl vagyunk az eseményen, a kimerültség ledönt a lábunkról. Csak a stresszt kiváltó esemény után vesszük észre, hogy a szívünk kiugrik a helyéről, végtagjaink remegnek, arcunkból kiszalad a vér. Ilyenkor pihenésre van szükség, méghozzá minél nagyobb volt a megterhelés, annál hosszabb ideig tartóra.

Egyetlen hormon nem képes ilyen változást előidézni a szervezetben, a hatásért az adrenalin, a kortizol és a prolaktin kombinációja felel (lásd keretes).
 

Adrenalin
Klasszikus stresszhormon, amit a mellékvese termel, és testi vagy lelki vészhelyzet estén villámgyorsan megnő a kiválasztása. A májból cukortartalékok szabadulnak fel, hogy elég energia álljon rendelkezésre. Az adrenalin a pajzsmirigy hormontermelését is felpörgeti, így a teljes anyagcserénket csúcsteljesítményre állítja. Az extrém sportolók emiatt érzik, mintha módosult tudatállapotban lennének.

Kortizol
A mellékvesekéreg által termelt kortizol szintén nagy energiapazarló: stresszhelyzetben ugyancsak mozgósítja az egész szervezetet. A kortizol a szívet és a keringési rendszert készteti csúcsteljesítményre. A test visszatartja a vizet, megnöveli a vér cukorszintjét, és ezáltal a vérnyomást is.  A kortizol gyulladáscsillapítóként is hat, és visszafogja a védekező erőket, hogy a test tökéletesen tudjon összpontosítani a stresszhelyzetre.

Prolaktin

Stresszhelyzetekben a test sem a megfelelő feltételekkel, sem energiával nem rendelkezik ahhoz, hogy ellássa a fajfenntartást.  Ezért a szervezet az ilyen pillanatokban elnyomja a nemi funkciókat úgy, hogy több prolaktint választ el, amely az ivarmirigyek hormonterhelésére hat. Ennek következtében a nőknél az ösztrogén és progeszteron, férfiaknál a tesztoszteron szint koncentrációja csökken le, egyszerűbben szólva a stressz egy természetes fogamzásgátló.


A stressz öregíti a nőt

Az érzelmi stressz felpörgeti a kortizol kiválasztást – ha a kortizolszint tartósan magas a vérben, az elősegíti a csontok leépítését, de a bőr és a haj is megszenvedi, mert a hormon segíti a fehérjelebontást, elsősorban az izomfehérjékét, és a kollagénét.
 

strcsaj


A stressz, mint már említettük, befolyásolja a nemi hormon termelődését is. Még a gondolatok, érzések is hatással lehetnek nőknél a ciklusukra. Nagyfokú stressz, vagy tartós, súlyos megterhelések esetén a menstruáció nem csak elcsúszhat, de ki is maradhat. A petefészek hormonjai, az ösztrogén és a progeszteron alapvető szerepet játszanak a bőr szépségében és fiatalságában. Tőlük függ a bőr regenerálódási képessége és simasága, döntően befolyásolják a kollagén-anyagcserét, a hialuronsav vízmegkötő képességét, valamint a bőr finom hajszálereinek vérellátását.  Amíg a petefészek elég ösztrogént termel, nem lenne szükség a kollagén és a hialuronsav kívülről jövő pótlására. A stressz okozta hormonszint változás is okolható a normál esetben inkább csak a pubertáskorban jelentkező aknék kialakulásáért is.cikk-tipus-linkek

Extrém lányok erős reflektorfényben

Bikinire vetkőzöl, odaállsz a másik lánnyal, miközben egy halászhajóról tizenhat reflektor világít a hátadba – nem könnyű ügy, a hangulatból ítélve mégis jobb szórakozás falra mászni a tenger fölött, mint úszónőnek állni. Bár a végén itt is ki kell úsznod.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta