#ÉLETEM

A víz a tél végi depresszió ellenszere

2010. február 27., szombat 10:06

vizA Brit Táplálkozási Alapítvány szerint ha több folyadékot fogyasztanunk, azzal segíthetünk a fejfájással, fáradtsággal, testi-lelki gyengeséggel járó tél végi levertségen.

 

A fejfájás, a fáradtság, a testi-lelki gyengeség és enerváltság tipikus tünetek minden tél végén, legalábbis a Brit Táplálkozási Alapítvány (British Nutrition Foundation) szerint. Azt is állítják, hogy ez a mindenki számára ismert állapot roppant egyszerűen orvosolható, ha sokkal több folyadékot fogyasztanunk. Egy szakértői csoport bevonásával tesztelték az állításukat.


Bridget Benelam táplálkozási tanácsadó elmondta, hogy az embert nem csak melegben fenyegeti a kiszáradás veszélye, viszont télen kevésbé kívánjuk a folyadékot. Fontos, hogy tudatosan vigyük be szervezetünkbe a megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet, de számos élelmiszer fogyasztásával is megelőzhető a dehidrálódás.

Az italokban rejtőzködő kalóriák


A kutatásban résztvevők úgy tartják, az egészségünk és testsúlyunk kontrollja szempontjából sem mindegy, hogy milyen italt választunk, különösen annak fényében, hogy számos üdítőben rejtőzködnek plusz kalóriák, csakúgy, mint egyes élelmiszerekben. A kalóriában gazdag italok rendszerint nem nyújtanak olyan teltségérzetet, mint az ilyen ételek, így sokkal többet fogyasztunk belőlük, mint sejtjük. A cukrot, zsírt vagy alkoholt tartalmazó és energiaitalok általában jóval több kalóriát tartalmaznak, mint gondolnánk, így például egy hosszú kávé tejjel és cukorral akár 500 kalória is lehet, ami a napi ajánlott bevitel negyede is lehet.

 

Az emberek már össze vannak zavarodva a hidratálás fontosságát hangsúlyozó és vitató táborok vitáitól, és egy legyintéssel elintézik a kérdést, pedig a dehidrálódás számos kellemetlen tünet közvetlen okozója.

Óvatosan a fogmosással


Széles körben ismert tény, hogy a cukros-savas italok komoly kárt tudnak tenni a fogzománcban. Azt viszont sokan nem tudják, hogy egyáltalán nem mindegy az sem, hogy mikor mosunk fogat. A BNF javaslata az, hogy szénsavas ital (és savas étel) fogyasztása után legalább egy órát várjunk, mielőtt a fogkeféhez nyúlnánk, mert az átmenetileg lágyabbá vált zománcot szó szerint lesikálhatjuk. Praktikusan kerülhetjük meg a problémát, ha szívószálat használunk, főleg, ha gyerekekről van szó, illetve ha napi 4-5 alkalomnál többször nem fogyasztunk savas ételeket vagy italokat.

Ételben az ital


A bevitt élelem folyadékigényünk körülbelül 20%-át fedezi, nagyjából 2 pohár víznek megfelelő mennyiséget. Az arányok természetesen eltérőek, vannak olyan gyümölcsök, melyekben akár 90% is lehet a víz, míg akadnak olyan édességek, rágcsálnivalók, melyekben csak 5%.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta