#ÉLETEM

A szolárium jó hatással van az életkedvre

2010. március 31., szerda 14:23

A tudományos fejlődésnek köszönhetően a szolárium technika képessé vált a megfelelő erejű és összetételű, kontrollált fény előállítására - állítja közleményében a Magyar Szolárium Üzemeltetők Egyesülete.

szoliSzerintük a szervezet egészségéhez szükséges fényre téli időszakban máshonnan nem lehet szert tenni. A szoláriumot ellenzők tábora azonban népes, és érveik is érthetőek.

 

A optimista szolárium üzemeltetők közleményében megszólal Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász, aki szerint a szakmájában általános a nézet, miszerint aki teheti, egyáltalán ne szoláriumozzon. Ma már azonban nagyobb biztonsággal használhatjuk a mesterséges napfényt, a bőr és a szervezet egészségéhez szükséges fényre a téli időszakban máshonnan nem lehet szert tenni.

A D-vitamin véd a betegségektől
A D-vitamin nem klasszikus vitamin, hanem egy az UV-sugarak hatására a bőrben képződő hormon, ami kalciumot szállít a béltraktusból a véráram segítségével mindenhová, ahol arra szükség van. Enélkül az ételeinkben található kalcium csak 10-15 százalékban szívódna fel a szervezetünkben. Normál körülmények között a D-vitamin nem túladagolható. A D-vitamin hiánya közvetlenül részt vállal a csontritkulás, csontfájdalmak, egyes izomgyengeségek, autoimmun, szív- és érrendszeri, valamint megfázásos, influenza jellegű betegségek, illetve az ezekre adott gyenge immunválasz kialakulásában. Bizonyított, hogy a huzamos D-vitamin hiánnyal küzdők esélyei a rákkal szemben is sokkal rosszabbak, beleértve a melanomát is.

Szintetikus, verőfényes július

Az utóbbi években az Európai Unió egészségügyi és más szerveinél széles körben elfogadottá vált a „0,3-as szabvány" néven emlegetett, hivatalos szabályozássá is előlépett korlát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szoláriumot használó embert nem érheti 0,3 W/m2-nél erősebb sugárzás, ami nagyjából egy magyarországi, verőfényes júliusi nap terhelésének felel meg.

Az utóbbi években, sőt hónapokban készült, neves - állítólag - független kutatók és intézetek által közzétett több tanulmányok többsége a következő álláspontra jutott: a kontrollált és rendszeres UV sugárzás hasznos az emberi egészség, életkedv megőrzése szempontjából. Kerülendő a leégés bármilyen formája, a túlzott és gyors UV terhelés, valamint a sokkszerű, egyszeri, nagy UV dózisok.

A vizsgálatok azt is kijelentik, hogy a normál napsütésnek megfelelő (0,2-0,3 W/m2) mértékű, rendszeres, néhány perces UV sugárzás semmilyen összefüggésbe nem hozható a bőrrák-megbetegedésekkel. Ezt azzal a ténnyel is igyekeznek alátámasztani, mint hogy a déli országokban a bőrrák sokkal ritkábban fordul elő, mint az északi területek népességében.

A WHO törekvései

Már több mint tíz éve tart a vita a szolárium pártolói és ellenzői között. Mint azt korábban egy cikkünkben megjelentettük, a szoláriumokban használt UV-A tartományú fény káros. A WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy 18 év alatt nem szabadna engedélyezni a szolárium használata, mert összefüggés van a UV-A és a bőrrák gyakorisága között. A szoláriumtól óvó szakemberek szerint már fiatal korban is degenerációs bőrképletek, például anyajegyek jelenhetnek meg a rendszeresen szoláriumozók bőrén, ezek az egészségre veszélyesek.

Az egészséges szoláriumozás nem valószínű, hogy széles körben megvalósult már. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) 10 európai országgal közösen, 2009-ben felmérte a hozzáférhető szoláriumágyak állapotát, és kiderült, hogy a szolgáltatók jelentős százalékban nem teljesítik az előírásokat, például a sugárzás erősségére vonatkozóan. Azokon a helyeken, ahol „0,3-as szabványt" betartják, ott a szolárium üzemeltetői ezt szokták jelezni.

 

cikk-tipus-linkek

A szoláriumtól nem lesz több D-vitaminunk

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.01 15:16:22valakimas

  Nem az antireklám akarok lenni, de kifejezetten káros.
  Az UV sugárzás a radioaktivhoz hasonlóan halmozódik a szervezetben, ugyanugy van egy maximum dózisa, amit egy életen át fel lehet halmozni a szervezetben kársosodás nélkül. Értem itt a bőrrákot, mint károsodást. Tessék megkérdezni egy radiológust.
  Az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy mit is jelent UV csövek alá feküdni, akár csak 5 percre is. A bőrgyógyászok meg a napra fogják, mivel nem tudják elkülöníteni, hogy betegeik a napozástól vagy a túlzott szolitól kapták azt.

 • 2010.04.08 11:08:08julcsi

  Hallottam már ezekről az intelligens csövekről, és engem nagyon megnyugtatott, mivel az EU-szabályozással sokkal biztonságosabb lesz a szolizás. Nekem lelkileg kifejezetten jót tesz, főleg télen, amikor hetekig elő sem bújik a napocska, és mindenki tiszta depi.
  Amúgy az aggódóknak pedig tudom ajánlani a szolirendet, amivel személyre szabottan kiszámolhatják, hogy mennyi szolizás illik a bőrükhöz, és hogy milyen sűrűn. Ezt egy szolis oldalon találtam, és nekem nagyon bejött!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta