#ÉLETEM

A szinglik müzlit esznek, a házasok tojást

2010. április 21., szerda 17:46

reggeliA dietetikusok szerint hiba, hogy több mint 800 ezren éhgyomorral vágnak neki a napnak. A magyarok kedvenc reggelije a szendvics és a péksütemény, a szinglik inkább müzlit és gyümölcsöt esznek, a házasok pedig tojást.

A reggelizési szokásokat vizsgáló felmérésből az is kiderült, hogy már Magyarországon is kezdenek beindulni a reggeliző helyek.

A táplálkozástudományi szakemberek régóta hangsúlyozzák a reggeli étkezés fontosságát, idő hiányában azonban több mint 800 ezren éhgyomorral vágnak neki a napnak, derült ki a 2010 áprilisában készült McReggeli Gyorsjelentésből. A felnőtt lakosság körében végzett országos reprezentatív felmérés szerint a magyarok többségének az a szokása, hogy reggelente otthon eszik (80%), de több mint 1,5 millióan hetente legalább egyszer házon kívül reggeliznek.

A fiatalok együtt esznek

A kutatásból kitűnik, hogy az életciklusnak és az ahhoz kötődő életformának is meghatározó szerepe van a reggelizési szokásainkban. A 18-29 évesek között a kollégákkal és barátokkal, míg a 40 év felettieknél az egyedül reggelizők vannak nagyobb számban.

Jól elkülönülnek a szingli és a párkapcsolatban élők étel- és italválasztási szokásai is: előbbiek tipikusan müzlit, gyümölcsöt és gyümölcslevet, utóbbiak jellemzően tojást, tósztot és teát fogyasztanak reggelente.

A legnépszerűbb reggeli fogások között egyébként a szendvics és a péksütemény viszi el a pálmát, a magyarok 61-61 százaléka szokta ezeket enni reggelenként. Ezt követik a tojásételek (47%) és a tósztok, azaz a pirítós (33%).

Legalább 400 forintot költenek

A 18-29 éves fiatalok közel felénél, míg a 30-39 és 40-49 évesek harmadánál alakultak ki így a reggelizési szokások. A házon kívül reggelizők átlagosan 320-340 forintért vásárolnak, és az 1,3 milliót is meghaladja azoknak a száma, akik 400 forintnál többet költenek a nap első étkezésére.

A házon kívül reggelizők négy jellegzetes csoportba sorolhatók. Nagyrészüket az irodai piknikezőknek elnevezett csoport alkotja (70%). Ők otthon csomagolják maguknak a reggelijüket és a munkahelyükön fogyasztják azt el. A mobil reggelizők (37%) elvitelre vásárolnak, elsősorban pékségeknél, és menet közben falatoznak. A harmadik típus a reggeli vadászok fantázianevű csoport (22%). Ők megfontolják, hová mennek reggelit szerezni, mert számukra az ár-érték arány kiemelt jelentőségű. A gyors kiszolgálás fontos a számukra, kb. 15 percet szánnak a nap első étkezésére, ugyanakkor szeretik nyugodtan, kulturált környezetben elfogyasztani azt. Legkevesebben az időmilliomosok vannak (8%), ők reggelente akár 1 órát is elüldögélnek bisztrókban, kávézókban. A csoportok között van átfedés: mivel az emberek nem feltétlenül ugyanazt a típusú ételt választják minden reggel, emiatt a házon kívüli étkezés helyszíneit is váltogatják.

Magyarországon is beindulnak a reggeliző helyek

Míg Spanyolországban, Franciaországban vagy akár Angliában teljesen hétköznapi, hogy az emberek beüljenek valahova reggelizni, addig Magyarországon kevésbé elterjedt ez a szokás. Ugyanakkor a nyugati trendeknek megfelelően hazánkban is egyre több étterem és kávézó kínálatában szerepel kifejezetten reggeli fogás. A piac növekedése pedig azt feltételezi, hogy a kereslet is növekszik, így valószínű, hogy a jövőben a házon kívül reggelizők száma is jócskán emelkedni fog.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.22 06:25:39nanemúgyvanaz

  B+

  "a párkapcsolatban élők ... jellemzően tojást, tósztot és teát fogyasztanak"

  PIRÍTÓS! PIRÍTÓS!

  a tószt az a p_o_h_á_r_k_ö_sz_ö_n_t_ő

 • 2010.04.22 11:45:16Zsírkréta

  Vazz ezt a telitalálatot! Ma reggel éppen hemendexet sütöttem magamnak, mialatt a kölykeim müzlit faltak, később jött reggelizni a feleségem és spontán lágytojást főzött. Ott a pont!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta