#ÉLETEM

A szépségmániától a férfiak is szenvednek

2010. február 22., hétfő 12:57

izomA probléma felismerése nehéz, mert nem harminckilós zombikról van szó, hanem izmos férfiakról, akik jobban félnek a tükörtől, mint mi a bikiniszezontól. Táplálkozási szakértőnk a férfiak egyre gyakoribb testképzavarát, az izomdiszmorfiát részletezi.  


Nemcsak a nőket érinthetik a különféle evés és testképzavarok. A férfiak sem védettek ezen a területen, legfejlebb Merle regényében. Ugyan anorexiában, bulimiában, ortorexiában jóval kevesebb férfi szenved, a pregorexia pedig őket nem veszélyezteti, létezik egy újabb típusú testképzavar (és ahhoz társuló étkezési problémák), amely főleg az erősebb nemet érinti.

A kondigép a legjobb barát

izom2Ha valaki gyakran látogat fitnesztermeket, menjen a nap bármely szakában, többnyire minden teremben lát mániákus gyúróval, aki mindig ott van. Ők mintha ott élnék az életüket és számukra a konditerem, a gépek, az izzadtságszag és a neonfény jelentené az otthoni közeget. Olyan fiatal férfiakról van szó, akik keményen edzenek, hogy minél szálkásabbak, vaskosabbak, tökéletesebbek legyenek. Törzsvendégnek számítanak a terem büféjében is, a napi fehérjeturmixukat szigorú rend szerint mindig felhörpintik edzést követően. Nehéz eldönteni, vajon ez még normális viselkedés vagy esetleg már kórosan sokat foglalkoznak a tükörképükkel.

Abban az esetben, ha mindezt az erő, fittség, egészség jegyében teszik és mellette olyan átlagosnak mondható életet élnek, ami az edzőtermen kívül is tart, nincs is komolyabb probléma. A baj ott kezdődik, amikor az edzés, a mellette folytatott kemény diéta veszi át a főszerepet. Olyan, mint az anorexia, csak itt éppen nem a fogyás, hanem a hízás, tömegnövelés a cél.

Az izomdiszmorfiának és inverz (fordított) anorexiának is nevezett testképzavar további jellemzője, hogy az illető még amikor már el is érte a vágyott, Schwarzenegger-izomzatot vagy éppen kisebb-nagyobb túlsúlya ellenére is soványnak, véznának érzi magát. Emiatt tovább edz hajthatalanul. Kerüli a társaságot, az utcára, strandra még kánikulában is csak jól beöltözve lép ki, félve attól, hogy nevetségessé válik vékony, szégyellnivaló teste miatt. Fontos kiemelni, hogy ez esetben elsősorban a saját test valós megítélésének zavara a domináns, az evészavar kevésbé jellemző erre a típusra, de mégsem mondhatók teljesen normálisnak az ő táplálkozási szokásaik sem.

Proteinpánik és márkás autó

Az izomzat reményében az érintettek sokat is esznek, majd amikor már evéssel több fehérjét nem tudnak bepréselni a szervezetükbe, külső pótláshoz folyamodnak. Jobb esetben ellenőrzött, megbízható helyről, elismert gyártóktól származó turmixok, energiaszeletek, étrend-kiegészítők segítségével igyekeznek tömeget növelni, rosszabb esetben doppinglistán is szereplő anabolikus szteroidokhoz és egyéb teljesítménynövelő szerekhez nyúlnak. Akár úgy is, hogy tisztában vannak a lehetséges következményekkel. A szteroidokkal ugyanis rövidebb idő alatt látványosabb izomnövelés érhető el, ennek azonban komoly ára van. A mellékhatások között a hormonrendszer zavara, idő előtti csontritkulás, aggresszív viselkedés, antiszociális magatartás és akár impotencia is bekövetkezhet. Talán ehhez kell a nagyméretű sportkocsi, terepjáró, a márkás cuccok, ékszerek mutogatása, hogy kompenzálják egyéb hiányosságaikat.

Az izomdiszmorfia nemcsak az egyén testi, lelki épségét, de társas viszonyainak tartósságát is veszélyezteti, mivel az edzéskényszer, a meghatározott időben történő étkezés olyan időbeosztást igényel, ami miatt gyakran kihagynak fontos társas, foglalkozásbeli, vagy rekreációs tevékenységeket, így végül tényleg már csak a konditermi cimborákkal tudnak eszmét cserélni (kilókról, centikről, edzéstervekről).

A metroszexuális férfiak nyomása

Ahogyan a női testideál is egyre karcsúbb, véznább lett, úgy nem maradhattak el a férfiak sem a tökéletes testért folytatott versenyben. Már nemcsak a nőknek szóló lapok, magazinok hemzsegnek a kozmetikai ipar legújabb remekeinek hirdetéseivel, de egy magára valamit is adó pasi fürdőszobájából sem hiányozhat néhány alapdarab. Ugyan nekem eszembe sem jutna, hogy ránctalanító vagy éppen hasfeszesítő krémet vegyek a páromnak, a címlapokról, óriásplakátokról, klipekből ismert metroszexuális férfiak már szinte gyakrabban járnak fodrászhoz vagy kozmetikushoz, mint feleségük.

 

A média által gerjesztett elvárások tömkelege a férfiakra is hatással van. Egy gátlásos, önbizalomhiányos, langaléta kamaszfiú aztán az edzőteremben új barátokra és példaképekre (edzőkre) találhat. Majd a növekvő izomzatával egyenes arányosságban sokasodó randik hatására egyszer csak elkaphatja a gépszíj, és a fent vázolt tüneteket produkálhatja. A probléma felismerése éppen amiatt nehéz, mert nem harminckilós, zombikat látunk, hanem életerős, izmos férfiakat, akikről talán sosem gondolnánk, hogy jobban tartanak a tükörtől, mint mi a bikiniszezontól.

Kéretlen segítség

Hiába a szakképzett, némi pszichológiai érzékkel megáldott edző, ha felismerni véli valamelyik kliensén a testképzavar jegyeit, nehezen tudja kontrollálni túl jól teljesítő tanítványát. Az érintettek ugyanis érzik a szükségét a külső segítségnek, sőt, sokan tagadják is a betegség puszta létezését. A folyamatos edzés nyújtotta sikerélmény, az edzés kimaradása miatt érzett bűntudat, rossz közérzet olyan ördögi kört tart fenn, amit nehéz megtörni és szakember segítsége kell a további egészségromlás megelőzése, csökkentése érdekében.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta