#ÉLETEM

A pocak vagy a macska?

2009. június 17., szerda 06:33

a_macska_veszelyes_lehetNehéz idők járnak a cicákra és a cicatartókra nem kevésbé. Van egy apró parazita, amely kizárólag macskákban szaporodik. Már a neve is elég ronda: Toxoplasma gondii. Van, hogy nem is tudsz a vele való találkozásról, átesel a fertőzésen, és kész. De egy születendő, új életet örökre megkeseríthet…Persze az ember körül mindig voltak cicák, miként ez a ronda kis egysejtű is mindig ott volt a cicákban. Mégsem gondolt arra sokáig senki, hogy eltanácsolják a háztól a bajuszos négylábúakat, akiknek fontos feladatuk volt a ház körül. Amikor az állat nem vetett ágyacskánkban aludt, és a dolgát sem alomra végezte, hanem a természet lágy ölén… ahol is gondosan elkaparta, s nem fertőzött vele senkit, semmit. Manapság a városokban az állatokat kedvtelésből tartjuk, ami annyit jelent, hogy kutyát a gyerek helyett, aki meg sem született, vagy megszületett, de felnőtt, és esze ágában sincs a mami cirókaigényét kielégíteni. Macskát sem azért tartunk, hogy valaki megfogja az egeret. Sőt. Ha véletlenül megfogja, jól meg is szidjuk érte, mondván, minek az neked, cicus, kapsz eleget enni. Na szóval, amíg a macska a helyén volt, az istállóban vagy a padláson, addig senkinek eszébe sem jutott, hogy a várandós nőre veszélyt jelent.
Mert nem is jelentett. Mostanában is csak azért, mert a cicus bilibe kakil, a bilit meg az állapotos asszony néha kiüríti. Ekkor se valószínű, hogy a fertőzést elkapja, mert ha macskatartó, akkor már korábban megfertőződött. A toxoplazmózis ugyanis igen elterjedt, Magyarország lakosságának kb. 60 százaléka átesett a fertőzésen. Ráadásul a legtöbb macska élete során csupán egyszer üríti a bélsarával a kórokozót, és akkor is csak néhány napig. Úgyhogy elég nagy pech kell ahhoz, hogy a fertőződéshez szükséges összes feltétel teljesüljön.

Mielőtt elajándékoznád a macskát…

Jó, de ki meri az ilyesmit megkockáztatni?! Nyilván senki. Mégis mielőtt „kidobnánk” cicánkat, forduljunk a házi- vagy az állatorvoshoz. A toxoplazmózis-vérvizsgálatot ugyanis mind a macskán, mind pedig az embereken végre lehet hajtani. A negatív eredmény bármelyikük esetében azt jelenti, hogy még nem esett át a fertőzésen, vagyis nagyon fogékony.
A pozitív eredményű vérvizsgálat annyit tesz, hogy a várandós nő vagy a macska valamikor már megfertőződött a múltban, ezért már nem fogékony. 
Néhány higiénés szabályt mindenesetre érdemes betartani.
Várandós nők ne almozzák a cicát, ne egyenek mosatlan gyümölcsöt, zöldséget! És soha ne egyenek nyers vagy félig sült húsokat! (De ezt remélhetőleg úgysem teszik…)

A fertőzött újszülöttek eleinte tünetmentesek

Ép immunrendszerű emberek esetében a fertőzés egyébként általában tünetmentesen zajlik, mindössze 10-20 százalékban okoz hőemelkedést, lázat, éjjeli izzadást, torokfájást, izomfájdalmat vagy bőrkiütést. A leggyakrabban előforduló – és gyakran az egyetlen – tünet a nyirokcsomók duzzanata. A magzatra nézve azonban valóban tragikus lehet, ha az anya elsődleges fertőzése közvetlenül a terhesség előtt vagy alatt következik be. De ez nagyon ritka. A veleszületett toxoplazmózis előfordulási gyakorisága mintegy kettő ezrelék. A fertőzött újszülöttek többsége születéskor tünetmentes, és csak hetek, hónapok vagy akár évek múlva tapasztalhatók az első jelek. A fertőzés magzatokban látási rendellenességet, vakságot, süketséget, vízfejűséget, agyi meszesedést és szellemi visszamaradottságot okozhat. Ha azonban a fertőzést idejében felismerik, a magzat méhen belül is kezelhető. Ebben az esetben az anyának antibiotikumot kell szednie a szülésig.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta