#ÉLETEM

A nyaralás rettegett pillanata – Törökországban

2009. június 4., csütörtök 08:57

gyogyszer_kulfoldon_1Ez az a téma, esemény, amely nemhogy a fotóalbumba, de a laptopon tárolt fotók közé se kerül be. A nyaralás rettegett pillanata, amikor beüt a mennykő, felmegy a láz, eldugul az orr, vérzik a könyök. És mindez külföldön. Ankarai tudósítónk feltárja a török valóságot: azaz hogyan keress orvost Törökországban, ha baj van.
Orvos ugyebár kell, külföldön is, amikor azt látjuk, hogy a gyerek térdéből, fejéből dől a vér, és a hangos sikoltozás nem segít. 
Akkor sem árt, amikor szexistennői belépőnkre hasmenéstől gyötört párunk csak egy elhaló: „Csak egy plusztekercs vécépapírt és egy üveg kólát, ha hoznál!”-sóhajjal válaszol.
A sor végtelen, és sajnos néha a leggondosabban összeállított útipatika (lásd a Dívány vonatkozó cikkét) sem elég, nincs más hátra, legalább egy gyógyszertárat kéne keresni.


Itt felejtsd el a Pharmacyt!

Patikaügyben ha nem Pharmacy és hasonló feliratokat keresünk, mint én tettem két hétig, nagyon jók a törökországi tapasztalatok. Az Eczane torok_patika(a „c” „dzs”-nek ejtendő) jól felszerelt, az árak inkább alacsonyabbak a hazainál.
Az otthon felejtett 30-as Elevit például összesen 12 YTL (kb. 1800 HUF).
A turistaközpontokban gyakran beszélnek angolul is.
Felejthetetlen élmény volt a januári havas-esős Isztambulban a Hagia Sophiával szemben (a villamossín túloldalán) található műintézmény, ahol mizerábilis képet vágó, vörös orrú párom láttán kapásból vették le a polcról a megfázás elleni kombinált csodaszert. Alternatív medicinák tekintetében viszont sajnos sokkal visszafogottabb a kínálat, ezeket – ha lehet – érdemes magunkkal hozni.


A rossz hír az, hogy…

Na jó, de mi van akkor, ha tényleg baj van, és nem lehet megúszni az orvoshoz menést? Mindenekelőtt és igazán elfogultság nélkül nagyon jó a török magán-egészségügyi hálózat. A rendelők, klinikák felszereltek, az orvosok felkészültek. Ez a jó hír. A rossz, hogy ha nincs biztosításunk, már egy-egy vizit is jelentősen megdobhatja a nyaralási költségeket, valamint hogy törökül az utóbbi 400 évben sajnálatosan kevesen tanultunk meg. Ilyenkor az ember lánya – mit tehet mást – megbízható források után néz egy legalább angolul beszélő doki felkutatása céljából. Jó kiindulási pont lehet a szálloda recepciója, egy, a helyi viszonyokban jártas külföldi, esetleg a saját biztosítónk. Különösen nagyobb beavatkozás előtt érdemes velük legalább telefonon konzultálni – az utólagos meglepetések elkerülése érdekében.
(Az ankarai, anatalyai és kappadókiai kórházakról részletes lista található az ankarai nagykövetség honlapján: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/TR/hu/Konzuliinfo/segitseg_bajban_hu_allamp.htm))


Védőpapucsot húzni?

Mindezek után mihez kezd az ember Törökországban élve? Legalábbis kezdetben, dacára annak, hogy birkaismeretből már többször megbukott, követi a járt utat.
Az igen fejlett magánellátási rendszer részeként a helyben lakó külföldiek kiszolgálására külön iparág települt. A főváros egyetlen olyan magánlaboratóriuma, ahol a személyzet egyes tagjai beszélnek angolul, a háziorvosi szolgáltatás mellett, csekélyke tagdíj fejében segít a szakorvosválasztásban is. Kérésre időpontot is egyeztetnek, lévén, az angolul beszélő csodadoktor csodatitkárnője folyékonyan csak törökül ért. Ez után már csak a rendelőt kell megtalálni. Néhány hónap alatt ebben is komoly rutinunk lett: már csak átlag félóránkba kerül egy-egy új helyen. Valamiért a gondos kitáblázás nem annyira menő Ankarában. Ha átjutottunk a bátortalan „Iyi gülner”-ünkre „Tessék védőpapucsot húzni!”-val ránk reccsenő asszisztensen, akkor már nyert ügyünk van. A következő kellemetlen meglepetés garantáltan csak a fizetésnél érhet bennünket.


És ha nőgyógyász kell?

A mindennapinak mondható bajok közül talán a legkellemetlenebb kéretlen útitárs az a bizonyos, majd’ minden nő által ismert, a tejsavas kendőkre fittyet hányó viszketés, a „Jaj, most mit csináljak?” érzése. Ismeretlen nőgyógyászhoz elmenni otthon is elég nagy csapás, hát még idegen helyen! Törökországban, hasonlóan az otthoni viszonyokhoz, tekintettel a szakma presztízsére és jövedelmezőségére, a nőgyógyászok többsége férfi. Abbéli reményem, hogy Németországban diplomázott, romantikus hajlamú, hazatért honfiakat találok, meghiúsult, sajnos a gazdasági realitás a német klinikákon tartja őket. Viszont angolul, hála a nemzetközi konferenciák nyújtotta lehetőségeknek, többen tudnak, nagyon felkészültek és udvariasak. A fent leírt módokon én már többször sikeresen találtam magamnak orvost, ráadásul az én dokim angolul is beszél, fiatal és nő!

Egyszóval: kalandra fel! Azért a bikini és a naptej mellé az utazási biztosítási kötvényt is csomagoljátok be…

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta