#ÉLETEM

A Kosnak kerülnie kell a tömény szeszt

2010. május 11., kedd 06:42

Kos lakótársam egész napi étkezését éjjel 2 után bonyolította. Első nekifutásra fel is falt egy szál száraz kolbászt kenyérrel és mustárral, majd amikor a közvetlen éhhaláltól megmenekült, hozzálátott palacsintát sütni. Asztrológusunk elemzi a jegyek ideális étrendjét és életmódját. Asztro Diéta 2. rész.

kos1. rész: A ragadozók étrendje: a tüzes jegyek jellemzői

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha túl kevés van belőle a szervezetben. A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány-eltolódásokkal magyarázhatók. A jó hír az, hogy alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról.

A Kos princípium a szervezetben

Az asztrológia a Kos jegy uralma alá sorolja a fejet, az arcot, izomzatot (különösen a fej izmait, tehát szem izmokat, mimika izmokat, rágó izmokat), a szervek közül az epehólyagot, harántcsíkolt izmokat, artériákat, körmöket, fogakat, a belső elválasztású mirigyként a mellékvesét, a csontrendszerből a koponyacsontot, a fiziológiai princípiumokként pedig az izmok mozgatását.

A Kos betegséghajlamai

A gondolkozást, érzékelést hajlamosak vagyunk a fejhez társítani, és valóban, a Kos típus ösztönösen intelligens, egy pillanat alatt átlátja a lényeget, gyorsan, bár időnként kissé elhamarkodottan gondolkozik. A tüzes jegyek képviselői közül ő a legaktívabb alkat, rendszerint kitűnő izom koordinációval, fejlett ösztön élettel.

Bár többnyire kicsattanó egészségnek örvend, feje érzékeny lehet: különböző típusú fejfájásokra, migrénre,homlok és arcüreg , arcidege gyulladásra, agyhártya gyulladásra, lehet hajlamos. Látásával ( rövid-és távolbalátás) epehólyagjával szintén problémák lehetnek.
A legtüzesebb jegyre jellemző módon gyors, intenzív lefolyású betegségek fenyegetik: pl. láz, gyulladások, ill. sérülésekből származók (elsősorban vágások, égések)

A betegségek leküzdésében nem csupán kitűnően működő immunrendszere, hanem mentalitása is segíti. Gyűlöl minden fajta függő vagy szabadságát korlátozó helyzetet, rossz fizikai állapota pedig valóságos dührohamot vált ki belőle. Ezért azon van, hogy mielőbb felépüljön. Időnként a ló másik oldalára is áteshet: pl. egy könnyebb fertőzésnek azért lehetnek nála szövődményei, mert erőnek-erejével talpra akar állni még mielőtt valóban felépült volna vagy a szó szoros értelmében össze kell esnie ahhoz, hogy beteget jelentsen.

Hasonlóan a többi tüzes jegyhez, ő is folyamatosan úton van, a táplálkozásnak nem tulajdonít sok jelentőséget, pedig ahhoz, hogy megőrizze jó kondícióját, gondosan kéne összeállítania étrendjét.

Javasolt élelmiszerek

Még elképzelni is nehéz például, hogy egy ilyen optimista örökmozgónak problémát okozhat a depresszió. Pedig, mivel a többi tüzes jegyhez hasonlóan ő is a jelen pillanat valóságában él, egy- egy ilyen hangulati mélypont katasztrofális következményekkel járhat számára. A külső eseményeken kívül ilyen tüneteket okozhat a szervezetében időről- időre fellépő kálium- foszfát hiány.

Ezt legkönnyebben paradicsom, lencse, földimogyoró, hüvelyesek, barna rizs, olíva bogyó, hagyma, karfiol, uborka, spenót, brokkoli, mazsola, banán, aszalt sárgabarack fogyasztásával pótolhatja. Ezek az élelmiszerek más szempontból is jót tesznek neki, akár csak a fogak, csontozat karbantartásához szükséges tej, vagy a nyers zöldségekből készült saláták. A tüzes jegyeknek ajánlott citrusfélék levei mellett érdemes minél több forrásvizet fogyasztania.

Esküdt ellenségek

A túlzott só fogyasztás senkinek sem tesz jót, a Kos számára azonban különösen káros, hiszen nagyon rossz hatással van csontozatára, keringésére. Az égetett szeszes italok  - amelyek egyébként kedvencei közé tartoznak - veseműködését károsítják.

A Kos és a felesleges kilók

A túlsúlyos Kos meglehetősen ritka látvány, hiszen a bevitt kalóriákat már szinte felszívódásuk előtt lemozogja. Ha mégis súlyfölösleggel küszködik, szinte biztos, hogy más, fontos horoszkópelemei hízásra hajlamosabb jegyekben állnak ( pl. a vele szomszédos Halakban vagy Bikában). Kiegyensúlyozatlan életritmusa, beleértve táplálkozási szokásait is, további magyarázatot adhatnak.

A Kos ragadozó. Odavan a vörös húsokért, a steak, tatár beefsteak kedvencei közé tartozik. Szereti a fasírozottféléket, a grillezett húsokat, a csípős, kesernyés ízeket. A mexikói, szerb vagy akár a magyar konyha pontosan az ő ízlése szerint való.
A tüzes jegyek közül ő hajlamos a leginkább megfeledkezni testi szükségleteiről. Rendszerint csak akkor jön rá, hogy esetleg egész nap nem evett, amikor már farkaséhes. Ilyenkor aztán kiéhezett tigris módjára ront a hűtőnek és minden ehetőt magába töm, sokkal többet is, mint amennyire szüksége van..

Egy volt, hangsúlyos Kos lakótársam például egész napi étkezését éjjel 2 után bonyolította. Rendszerint akkor vette ugyanis észre, hogy éhes. Első nekifutásra fel is falt egy szál száraz kolbászt kenyérrel és mustárral, majd amikor a közvetlen éhhaláltól megmenekült, hozzálátott palacsintát sütni . Ez volt a másik kedvence. Éveken élt ezen a különös diétán, eközben pedig ő csodálkozott a legjobban: hogyhogy hízik, amikor szinte alig eszik.

Újra fitten

Erősségek:

 • Vele született adottságai (pl. nagy mozgás igény, sport, edzőprogramok szeretete, gyors anyagcsere) akár önmagukban garanciát jelenthetnek arra, hogy némi odafigyeléssel könnyen megszabadulhat felesleges kilóitól.
 • Amennyiben olyan típus, akinek a fentebb említett alkati sajátosságok miatt lassúbb az anyagcseréje, még mindig számíthat akaraterejére. Ez kitartással, fegyelemmel ruházza fel ahhoz, hogy megszabaduljon egészségtelen étkezési szokásaitól és viszonylag rövid idő alatt átváltson egy testi -lelki erőnlétét növelő életstílusra. Arról nem is beszélve, hogy sokuk függetlenség igénye olyan erős, hogy nehezen viseli, hogy akár a túlsúly is korlátozza mozgásában.

A lehetséges buktatók:

A fentebb leírt kiegyensúlyozatlan élettempó mellett legfőbb ellensége a türelmetlenség, a kitartás hiánya. Bármennyire gyorsan fellelkesedik is, ha nem lát azonnali eredményt, a Kos érdeklődése alább hagy. Az időigényes, apró részletekre is kiterjedő, nagy önfegyelmet követelő kúrákat egyszerűen nem neki találták ki.


Javasolt mozgásformák:

Sport: Elsősorban egyénileg is űzhető, szabad téri sportágak ajánlhatók neki,  például a futás, kerékpározás. A nagy fizikai erőkifejtés, dinamikus mozgásformák mellett fontos lehet számára a versenyhelyzet is. A harcművészetek valamelyikét neki is érdemes lehet kipróbálnia, esetleg ökölvívást, kick-boxot.
Karakteréhez illő tánctípusok: afro, latin táncok, jazz - tánc, rock and roll, „utcai táncok", a félig tánc- félig harcművészet capoeria.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.11 10:34:25kovacsbela

  Szerintem asztrológia nélkül is meglehet mondani, hogy a mértéktelen fogyasztás hatására, felborul a szervezet egyensúlya.
  A józan paraszti ész elég ahoz a megállapításhoz is, hogy aki az éjszaka kellős közepén szénhidráttal és fehérjékkel telített ételeket eszik, egy idő után elhízik. Akármilyen kos vagy ökör. :D

 • 2010.05.11 11:16:52lol

  Kedves Kati
  Nem hittem volna, hogy tovább lehet fokozni a "lol-faktort", de belátom tévedtem.
  Végig jól szórakoztam és a végén, a kos-táncoknál eldobtam az agyam. Ez igen! Ez már valódi bikicsunáj-kategória!
  Magasra tetted a mércét. Már nagyon várom a következő cikket.

  PS. Légy szíves válaszolj Martian kérdésére, mert nem hagy nyugodni ez a "feszült fényszögek szűk orbisszal" téma! Köszönöm.

 • 2010.05.11 11:58:22itak

  Én azt nem értem AKI nem tanult ( jelen esetben) asztrológiát az miért mond véleményt???
  Arról már nem is beszélve, hogy ilyen helyen nem is lehet ezt érdemben/érthetően elmondani/leírni olyan embereknek akik CSAK újság asztrológiát olvasnak.
  és persze vannak kóklerek is, mint sok más területen

 • 2010.05.11 12:24:34lol

  Mégis mi a különbség a bulvárasztrológia és a nembulvár között? Ez legalább szórakoztató.

  Mivel egyik se tudja egyetlen állítását se igazolni, hogyan döntöd el, hogy ki a kókler?

 • 2010.05.11 12:55:14Szamok Embere

  Azért kedves itak, mert a szerző (csak nem Maga lakik a nick mögött, kedves Kati?) olyanokat ír a kosokról, ami mindenkire igaz, hogyasszongya: "többnyire kicsattanó egészségnek örvend", ami egy semmitmondó állítás, mert embertársaink túlnyomó többsége kicsattanó egészségnek örvend.

  Felsorolja a Kos princípiumait, és mit ád Isten, csupa olyat mond, ami embertársaink nagy részében szintén megvan ( koponyacsont, mellékvese, no meg az izmok mozgatása).

  A nagyobb mennyiségű tömény alkohol meg nemcsak a Kosnak, de még egy Vízöntőnek is megárt.

 • 2010.05.11 12:58:57Szamok Embere

  És a planéta nemléte a ház csucsáján syintén nagyon fontos!

 • 2010.05.11 13:30:42Callidus

  nevetseges ahogy maszatol a szelhamos kozosseg. Rodolfo igazi buvesz volt, mindig mondta figyeljek a kezem mert csalok. Uri Geller csak egy egyszeru csalo. Megelhetesi szelhamos. Az asztrologia mesemondas. Lenne, ha igazat mondana az asztrologus. De azt allitja valosag. Ami igy mar szelhamossag.

  Azthiszem a "tudomanyos" meg "kifinomultabb, intuitiv" gondolkozasmodot egy masik nyelv, ajanlasom szerint az angol nyelv megtanulasaval lehetne elkezdeni. Azonnal megtakarithato lenne a vilag fejlettebb reszen mar evtizedek ota lefutott korok ujrafutasa, a spanyol viasz ujrafeltalalasa.
  A legtobb ilyen altudomanyt, szelhamossagot, a tudatlansagra, es az az altal hagyott urt kitolto "hitvilag"ra epulo mondjuk ki: szolgaltatasi szektort, mar evekkel ezelott leleplezte James Randi.

  http://www.google.co.uk/search?q=randi+on+astrology&hl=en&prmd=v&source=univ&tbs=vid:1&tbo=u&ei=sUfpS8SgCYqy0gS-gIXgDA&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCAQqwQwAA

  tudom, hitvilaggal vitatkozni felesleges. Tenyek, kiserletek, nyilvanvalo bizonyitasok sem tudnak embereket meggyozni a sajat tevedhetetlenseguk ujragondolasarol.

  Tessek beirni a google be: James Randi, aztan lehet szemezgetni a temakbol. Az egymillio dollaros dij 20 eve meg van hirdetve. Azota sem sikerult egyetlen "parapszihologus"nak sem bizonyitani semmit. Helyette zsebpenzert vakitjak az erre fogekony embertarsainkat. A samanok evezredek ota velunk vannak az eletelixirjeikkel. Ideje lenne oket a mesekonyvek lapjaira szamuzni, ahova a mai tudomanyos ismereteink szerint tartoznak.
  Tanulni tanuni tanulni, itt a net,minden elerheto! Hat tessek hasznalni!

 • 2010.05.11 13:47:12Martian

  A hivatkozott Randi-féle anyaggal és más vizsgálatokkal az a baj, hogy képtelenek voltak tudományosan komolyan vehető, objektív vizsgálatnak alávetni az asztrológiát.

  Tök mindegy, hogy egy pszichológiai teszt eredményét vagy egy asztrológiai értékelést adsz az egyes emberek kezébe, nem sok lövésük lesz hozzá, hogy illik-e rájuk vagy sem.
  Ha így nézzük, akkor a pszichológiai tesztek is áltudományosak.
  :)

 • 2010.05.11 14:15:01Callidus

  Latom nem sikerult megerteni meg a kiserletet sem.

  Erdekes ez szamomra, hiszen a kiserlet sokkal vilagosabb, logikusabb felepitesu, mint az elso hozzaszolasodban "szakmai" kent kerdezett nyilvanvalo halandzsa.

  Egyszerusitek kicsit.
  Ha azt mondja valaki neked hogy ne foglalkozz a hitetlenkedokkel mert "ok csak nem tudnak ilyen magas szinten gondolkozni" mint Te, azzal nem a tenyekre hanem a hiusagodra epitve er el pozitiv visszajelzest toled. Ez egyszeru pszichologia. Erheto, logikus, tenyekkel alatamaszthato 100 emberbol 99 igy fog reagalni.

  Azonban az osszefugges egy csillag es a sajat donteseim altal rajzolt "sorsom" kozott szamomra teljesen legbolkapott, sosem bizonyitott, hiszen nem is bizonyithato, ezaltal HITre epulo, sot manapsag mar a pszichologia eszkoztarat is hasznalo altudomanyos penzkereseti forras azoknak, akik vagy annyira biztosak a feltudasukban hogy oszuggesztioval valoban elhisznek valamifele osszefuggest, vagy csak egyszeruen szelhamosok.

 • 2010.05.11 14:20:22Callidus

  Amit en igazan aggalyosnak tartok, hogy ilyen, es ehhez hasonlo teljesen irrelevans informaciokkal toltjuk ki emberek ures idejet, ahelyett hogy valodi tudomanyt tanitanank, tanulnank.
  Olyat aminek haszna van, amibol produktum szuletik, amivel jutunk valamerre.
  A placebo effekt et mar 1000 eve ismerjuk. Felesleges megtobb kuruzslast epiteni ra, a szammisztikatol, az asztrologian at, a fulopszigeteki csodadoktorokig. Nem vezet sehova, szamomra csak egy kozepkorbol ittmaradt nehany embernek megelhetest biztosito butasag.

 • 2010.05.11 14:23:12kovacsbela

  Kedves Itak!
  A kérdés feltevése magában hordozza azt az állítást, hogy csak az tud helyesen ítéletet mondani az asztrológia felett, aki tanulta. Nos ez részben igaz, csak akkor tudunk valamit cáfolni, ha ismerjük az állítást. De ehhez nem kell a Baktayba járni szerintem...

  Itt nem az a kérdés, hogy vannak-e kóklerek, hanem az, hogy az asztrológiában lehet-e egyáltalán tisztességről beszélni?

 • 2010.05.11 14:42:13Martian

  "az elso hozzaszolasodban "szakmai" kent kerdezett nyilvanvalo halandzsa."

  Azt ebből a szempontból hagyd figyelmen kívül, csak a szerző figyelmét hívtam fel "a saját nyelvezetében", hogy az eszmefuttatásában nem definiálta azt, hogy mit is nevezünk "Kosnak" (függetlenül az asztrológia igazságtartalmától).

  "Ha azt mondja valaki neked hogy ne foglalkozz a hitetlenkedokkel mert "ok csak nem tudnak ilyen magas szinten gondolkozni" mint Te, azzal nem a tenyekre hanem a hiusagodra epitve er el pozitiv visszajelzest toled. Ez egyszeru pszichologia. Erheto, logikus, tenyekkel alatamaszthato 100 emberbol 99 igy fog reagalni."

  Ez így igaz, csak éppen az alkalmazott módon alkalmatlan érdemi falszifikációra. Ha pl. egy Myers-féle teszt eredményeit összekeverve kiosztod és rádumálod a hallgatóságot, hogy az igenis rájuk vonatkozik, azt is elhiszik.
  Viszont ebből nem az következik, hogy hibás a Myers-teszt, hanem hogy működik a Barnum-effektus. :)

  "Azonban az osszefugges egy csillag es a sajat donteseim altal rajzolt "sorsom" kozott szamomra teljesen legbolkapott, sosem bizonyitott, hiszen nem is bizonyithato"

  Az asztrológia egyes állításait meg lehetne korrekt módon vizsgálni, éppen ezt hiányolom. Ne a hit döntsön, hanem a vizsgálat tényei.

  Egyébként a látszólagos égi mozgások ritmusai közismerten befolyásolják az emberi életet (évszakok, Hold-ciklusok), csak éppen ez még messze van attól, amit az asztrológia állít.

 • 2010.05.11 14:49:43Martian

  "Amit en igazan aggalyosnak tartok, hogy ilyen, es ehhez hasonlo teljesen irrelevans informaciokkal toltjuk ki emberek ures idejet, ahelyett hogy valodi tudomanyt tanitanank, tanulnank."

  Jogos, csak sajnos a mai oktatás jórészt alkalmatlan arra, hogy a bebiflázandó elméleti ismerethalmaz helyett több kísérleti tudományt, kritikus, önálló gondolkodásra nevelést adjon át.
  És hogy emellett hiteles önismeretet adjon, az életben való eligazodást támogassa.

  "A placebo effekt et mar 1000 eve ismerjuk."

  Ismerjük? Valójában hogyan is működik?

 • 2010.05.11 14:57:24kovacsbela

  "Egyébként a látszólagos égi mozgások ritmusai közismerten befolyásolják az emberi életet (évszakok, Hold-ciklusok)"
  Milyen értelemben?

 • 2010.05.11 15:06:11Martian

  Pl.: időjárás, árapály, menstruációs ciklus, állatok éjszakai élete.

 • 2010.05.11 15:10:28Callidus

  Velemenyem szerint relevans informaciok, kiserletezes, a VALOSAG MEGISMERESE segithetnek az "eletben valo eligazodashoz" es nem mindenfele tudomanyosnak latszani akaro zavaros elmeletek "megtanulasa".


  Hibasnak tartom azt a megkozelitest hogy nekem kell bizonyitanom hogy nincs bizonyitek valamire, holott a bizonyitekok hianya a teny, jelen esetben is.

  Ez a tipikus visszafele gondolkozas. Ha nincs bizonyitekom hogy nem letezik, akkor letezik? Ugyan.

  Placebo effekt : http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=31481

 • 2010.05.11 15:32:16lol

  Kedves Callidus!
  Szerintem kár volt a tudományt belekeverni ebbe a vitába. Miért akarsz tudományos konferenciát összehívni annak a kérdésnek az eldöntésére, hogy vajon milyen üzemanyag hajtotta Darth Vader űrhajóját a Csillagok háborúja című filmben?
  Ez a téma nem sience csak fiction.

 • 2010.05.11 15:39:05Martian

  "Hibasnak tartom azt a megkozelitest hogy nekem kell bizonyitanom hogy nincs bizonyitek valamire, holott a bizonyitekok hianya a teny, jelen esetben is."

  Én azt állítom, hogy ha az asztrológusok komolyan akarják venni, amivel foglalkoznak, akkor elsősorban nekik érdekük, hogy az asztrológia állításait vizsgálatoknak vessék alá és azt elfogadják, akármi is legyen az eredménye.
  De ehhez lényegesen átgondoltabb viszgálatok kellenek, mint amelyekre szkeptikus körökben hivatkozni szokás.

  "Ha nincs bizonyitekom hogy nem letezik, akkor letezik?"

  Nem, akkor még érdemben nem tudunk semmit, mert a cáfolathoz a bizonyítási kísérlet cáfolata szükséges, addig a tagadás csak negatív hit.

  "Placebo effekt "

  Általánosságok... hit, elvárás, pozitív gondolkodás, stb.
  De arról nem szól, milyen tényezők esetében működik és mikor nem... miként célszerű indukálni, milyen korlátai vannak, stb... vagyis éppen arról nem szól, hogy a placebo tudományos vizsgálatának milyenek a pontos eredményei.
  Pedig ha az alaposan kiismert placebót jól tudnánk alkalmazni, mennyi gyógyszertámogatást meg lehetne vele spórolni!

 • 2010.05.11 16:02:23lol

  Kedves Martian!
  Ha már komolyra fordult a szó, emlékeztetlek, hogy korábban említettél valamiféle "ellenőrizhető állításokat" az asztrológiával kapcsolatban. Tudnál nekem segíteni, hogy ilyeneket hol találok? Mert én csak ezeket találtam (magyarul):
  Az asztrológia tudományos vizsgálatai: http://www.freeweb.hu/video/szkepszis/asztro.htm
  Láthatatlan ráció a parahitek világában: http://mek.niif.hu/00600/00654/html/viking.htm
  (Ez utóbbi cikk szerzője ráadásul kimondottan nyitott gondolkozású ebben a témakörben, érdemes elolvasnod a többi írását is.)

  Randi-féle hozzászólásodhoz:
  James Randi elsősorban showman (eredetileg bűvész) és a célja nem az, hogy tudományos vitákat döntsön el, hanem a csalókat akarja leleplezni. Ha valaki úgy érzi, hogy rendelkezik "természetfeletti" képességekkel (a csillagokból történő jóslás vagy személyiségelemzés ilyen kategória) és ezt csalás nélkül képes bebizonyítani, az jelentkezzen bátran! Nem csak 1 millió dollárt szerezhet vele, hanem a valódi tudósok érdeklődését is fel fogja kelteni hiszen minimum Nobel-díjat érne egy ilyen felfedezés.
  Bizonyíték nélkül viszont legfeljebb az irodalmi Nobel díjra lehetne pályázni. De sajnos ott se osztanak díjat mese-kategóriában...

 • 2010.05.11 16:12:50lol

  Kedves Kati!
  Örülnék, ha végre kimoderálnád innen ezt a sok tudományos maszlagot, hogy végre nyugodtan beszélhessünk a lényeges dolgokról.
  Már nagyon várom a vízöntő-diéta megjelenését. (nem lehetne előre hozni?) Különösen érdekelne, hogy vízöntőként ehetek-e babfőzeléket amikor a Mars a 7. házban van és én vendégeket várok?
  Meg azt is szeretném tudni, hogy belekezdjek-e a bréktánc tanulásba vagy inkább a kötés-horgolás állna nekem jobban?

 • 2010.05.11 16:27:33Martian

  "Ha már komolyra fordult a szó, emlékeztetlek, hogy korábban említettél valamiféle "ellenőrizhető állításokat" az asztrológiával kapcsolatban. Tudnál nekem segíteni, hogy ilyeneket hol találok?"

  Ellenőrizhető állításokat lehetne tenni, de átütő pozitív vizsgálati eredménnyel még nem találkoztam.

  Volt itt néhány hozzászólásom, amiben említettem néhány figyelemre méltó vizsgálatot (Kolisko-hatás), illetve a "házi" kísérletet, amiben ellenőrként részt vettem:

  http://divany.hu/Spirit/asztrologia-babona-vagy-tudomany

  Itt kiderül, hogy Rekettye is publikált a témában, az ő vizsgálatai is érdekesek, bár az eredmények nem éppen az közismert asztrológiai összefüggéseket erősítik meg.

  "Az asztrológia tudományos vizsgálatai: http://www.freeweb.hu/video/szkepszis/asztro.htm"

  A fenti topicban azt is leírom, hogy mi a probléma ezekkel a vizsgálatokkal.

  Vassyt én is csípem! :)

  "James Randi elsősorban showman (eredetileg bűvész) és a célja nem az, hogy tudományos vitákat döntsön el, hanem a csalókat akarja leleplezni."

  Ha rámutatok az emberi hiszékenység gyenge láncszemeire, az még nem cáfol egy-egy állítást. Igaz állításokat is lehet becsapósan tálalni, de attól még az állítás igaz marad.

 • 2010.05.11 16:34:08kovacsbela

  Kedves Martian!
  Szerintem jogos az igény, az átgondolt asztrológiai vizsgálatokra.

  A probléma ott van, hogy az asztrológiát alkalmazzák átgondolt vizsgálatok nélkül is. És ameddig ez így van, addig állításaik légbőlkapottak. Azzal, hogy áruba bocsájtják "tudásukat"- annak ellenére, hogy nem igazolták - már nem ártatlanok.
  Magabiztosan állítanak légbőlkapott dolgokat annak érdekében, hogy a fogyasztót megtévesszék. Ha az érdeket az emberek elé helyezzük akkor etikai alapon hibákat követünk el. Például a fogyasztók tudatlanságára üzletet építeni tudatos megtévesztés... Hamis dolgokat állítani, hazugság stb.
  Szerintem, fontos állástfoglalni és irányt mutatni a bizonytalan emberek érdekében.

 • 2010.05.11 16:42:07Martian

  Várj csak, az sem mindegy, hogy tropikus vagy sziderikus zodiákus szerint van a Napod a Vízöntőben! :)

 • 2010.05.11 16:45:55Kiss Kati

  Kedves Martian,

  Mai 10. 35.ös hozzászólásodra reagálva:

  1. Személy: a Kos elv valóban hangsúlyos: a testi kondíció, általános erőnlét, felépítés szempontjából az 1. ház nagyon fontos. A Hold jelenléte Rák sajátosságokkal ad mindehhez: A 6 ház felvilágosítást ad betegséghajlamokról - az életvitellel járókat is beleértve, ill a napi szokásokról. Példádban a Nap van benne, ebben az esetben az 5 ház ura- tehát egészségi problémák 5. házas dolgok (pl. szórakozás, stb) miatt merülhetnek fel. A szülött egyébként is hajlamos lehet mértéktelenségre, kiegyensúlyozatlanságra. Emésztőrendszere szintén érzékeny: a Kos betegségek mellett pl.hajlamos lehet gyomor panaszokra. Valószínűleg hízékonyabb is, mint egy átlagos Kos.

  A 2 példa a házhelyzetek miatt inkább Skorpió vonásokat ad (miközben nem is említettél ilyen ebben a jelben álló bolygót. A Kost, a testre szintén hatással levő 2. ház miatt szintén tekintetbe kell venni.Ennek urára, az exil Marsra a 8. házban egyébként is érdemes figyelni.

  Válaszom többi részét tegnap este írtam, a tegnap délelőtti hozzászólásodhoz meg részben az azt megelőzőkhöz.
  Akár hiszed, akár nem, én is tisztában vagyok azzal , amiket máj 10-i kommentedben írtál.
  Mi több, régebbi és frissebb írásaimban is gyakran hangsúlyozom az általad elmondottakat- Ezért igyekszem pl. , hogy az aktuális témánál maradjunk, a „Kos” helyett a „Kos karakter” kifejezést használni,ami éppenséggel azt jelenti, hogy valakinek radixában Napja, Holdja, képletének más összetevői miatt játszik hangsúlyos szerepet a Kos-elv.

  ”Az asztrológiában nincs olyan, hogy valaki "Kos" legyen. Valakinek a Napja, Holdja, Aszcendense, születési uralkodója egyaránt hozhat "kosos" jegyeket... de ezt csupán a születési dátumból nem lehet összehozni, pontos radix híján ezzel nem sokat lehet kezdeni.”

  Ugyanez vonatkozik valakinek az elemi összetevőire is. Hiszen valóban lehet valaki „tüzes alkat” akkor is, ha úgyszólván nincs bolygója tüzes jelben, de mondjuk ezek tüzes házakban állnak és /vagy tüzes karakterű bolygókkal (pl. Nap, Mars, Jupiter) képeznek fontos fényszög kapcsolatokat.

  Ami étrendedet illeti: lehet, hogy épp a képletedben hangsúlyos tűz elem hatását harmonizálod, ösztönösen kevésbé tüzes táplálékkal (de ugye, ítéletet erről se lehet látatlanban mondani J ) Ugyanez érvényes az ismerősödre is: ő meg épp a felsorolt élelmiszerekkel „tüzesíti” magát.


  Sok más tekintetben is egyet értek hozzászólásaiddal. Hogy miért nem reagálok a kommentekre?

  Részben időhiányból. Tudom, ez nem „mentség”, de sajnos tény. Akkor is, ha ezzel bizonyos értelemben magam ellen dolgozom. Hiszen az ellenséges megnyilvánulások mellett sok támogató hozzászólás is volt. A gyakorlatban is használható érveket soroltak fel az asztrológia mellett, látszott, maguk is komolyan elmélyedtek a témában. Ez úton is szeretném megköszönni észrevételeiket.
  Jó lett volna aztán azért is követni ezt a levelezést, mert így a cikkekben vagy ezek kapcsán felmerült más témákban is el lehetett volna mélyedni. Akkor is, ha nem értünk mindenben egyet. Persze, erről még most sem késtünk le:-)

  Azt sajnos ez után sem ígérhetem, hogy rendszeres résztvevője leszek a fórumnak. Lehetőségeim szerint igyekszem belátható időn belül válaszolni, más hozzászólásokra pedig valamilyen cikk formájában reagálni.

  A kimondottan rosszindulatú, elfogult megnyilvánulásokhoz azonban továbbra sem lesz semmiféle hozzáfűzni valóm. Asztrológiailag (tessék, már megint ezzel jövök:-) ugyan értelmezhető számomra, miért szerzek ilyen „élményeket” ebben az időszakban a munka, hivatás, nyilvánossággal való kapcsolatok, kommunikáció, stb. életterületein – emberileg viszont nem könnyű megbirkóznom velük.

  Ez a fajta sárdobálás ugyanakkor nem csupán az én tudásom vélt vagy valós hiányosságait minősíti, hanem magukat a hozzászólókat is. Gyakorlatilag nem írhatok le egyetlen mondatot sem, amibe ne kötnétek bele. Már csak a puszta heccelődés kedvéért is.

  Itt van pl. ez a tanfolyam. Természetesen magam sem hiszem, hogy ez a forma önmagában elegendő lenne az asztrológia elsajátításához. Az egyes részek végén olvasható könyv címeket azért mellékeltem, hogy aki akar, jobban elmélyedhessen a témában, akár több aspektusból is megközelítve azt. Hajo Banzhaf, Stephen Arroyo és Riemann pl. más és más szempontokból tárgyalják az őselemeket.)

  Tapasztalatból tudom, olyan sem létezik, hogy az ember elolvas néhány könyvet, elvégez egy két tanfolyamot és máris asztrológussá válik. Sokféle irányzat van, az oktatók megközelítésmódja, felkészültsége is különböző. A teljes kép kialakításához többükkel is meg kell ismerkedni. Ehhez szándékoztam – szándékozom, az ismeretterjesztő műfaj szabta korlátokon belül minél korrektebb kiindulópontokat adni.

  Mindezt azonban nem egy pl. a brit The Mountain Astrologer típusú asztrológiai szaklapban teszem, hanem egy szélesebb réteget megszólító magazin Spirit, azaz ezoterikus témákkal foglalkozó rovatában. A cikkeknek tehát egyszerre kell tájékoztatóaknak és szórakoztatóknak lenniük. A tájékoztató műfajú írások, amellett, hogy megvannak a maguk korlátai is, sok embert sarkallnak mélyebb keresésre.

  Tudtommal Einstein is írt népszerűsítőt (ha jól emlékszem, Hogyan lett a fizika nagyhatalom a könyv címe) . Vagy ott van Nevil Drury akinek A boszorkányság enciklopédiája c. könyve, ami mégis csak igényesebb, mint pl. a wiccával, „alkalmazott” mágiával foglalkozó népszerű írományok zöme. (Hiszen Drury átfogó, tárgyszerű, kultúrtörténetileg is értékes tájékoztatót ad pl. sámánizmusról, gnosztikusokról, hermetizmusról , legújabb kori ezoterikus mozgalmakról, stb. Minden fejezethez mellékel aztán egy igényesen összeállított bibliográfiát is, aminek alapján ki- ki további ismereteket szerezhet.)

  Hogy a tájékoztató asztrológia hogyan ítélhető meg? Ez megint csak olyan terület, amiről értelmetlennek találom a vitát. A vadhajtásokat mindannyian ismerjük. Abban is igazatok van, hogy az effajta „felvilágosítás” az asztrológiailag félműveltek rétegét is gyarapíthatja, akik adott esetben még a nyílt ellenségeknél is nagyobb kárt okoznak a tárgynak. Ugyanez elmondható az asztrológiai „receptek” ld. Hold a Bakban, bolygók és fényszögek típusú leírásokról is.
  De ezzel megint csak ugyanolyan hibába esünk, mintha egy eszközt annak alapján akarnánk megítélni, hogy mire használják. Ugyanaz a penge, ami átvágja a gordiuszi csomót, életeket is kiolthat.

  Jómagam azon a véleményen vagyok, hogy az érdeklődést felkeltő, további keresésre sarkalló tájékoztatás hasznos. Az asztrológiában is. Különben nem művelném.
  Csak halkan és zárójelben, mert tudom, emiatt is lesz mit hallanom: az asztrológus számára, aki az ilyen előrejelzéseket írja, még egy napi – heti horoszkóp rendszeres elkészítése is hasznos lehet. Hiszen így a napi bolygómozgásokkal (itt persze többnyire a Hold haladása a lényeges, a többi sokkal lassabban vándorol) is tisztában van, másfelől meg nap-mint nap arra kényszerül, hogy a kialakuló formációkat az asztrológiai zsargon mellőzésével, közérthető formában írja le. Természetesen, mint már korábban is írtam, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy egy horoszkópelemzés és egy ilyen előrejelzés között fényévnyi a különbség.

  Korábbi felvetéseidre is igyekszem válaszolni, ha nem is időrendi sorrendben.

  Amit az asztrológiáról és pszichológiáról írtál, szintén tartalmaz találkozási pontokat. Az átfedések ellenére azonban az asztrológia valóban nem pszichológia. Ha az egyik fogalomrendszerét kritikátlanul a másikéval próbáljuk helyettesíteni, nagy katyvasz lesz belőle.
  Emiatt sok és jogos kritika éri a modern asztrológusokat. Sajnálatos módon, tárgyi, technikai tudásuknak megvannak a maga hiányosságai, és ezt leginkább a középkori asztrológia eszköztárából lehetne pótolni. De egyik irányzat sem tévedhetetlen. A két tábor Magyarországon ugyanúgy fúj egymásra, mint külföldön. Hozzám valahogy az az elképzelés áll közelebb, hogy a kettő akár ki is egészíthetné, ahelyett hogy kizárná egymást.

  Sajnálatos módon az effajta konszenzus keresésnek minimális irodalma van Magyarországon. Maggyie Hyde: Jung and Astrology c. könyve pl. érdekes lehet ebből a szempontból, akárcsak Charles O. Carter egyébként nagyon jelentős, de idehaza jószerivel ismeretlen asztrológus: Az asztrológia hét problémája c. jegyzete.

  Pár hete magam is nagyon érdekes „leletre” bukkantam a neten. Liz Greene-t biztos ismered, ha másért nem , mert ő az egyik legtöbbet bírált jungiánus asztrológus. Egyetértek, vannak túlzásai, más tekintetben viszont a gyakorlatban is használható ismereteket lehet szerezni könyveiből. A Magyarországon is megjelent John Frawley : A valódi asztrológia alkalmazása c. könyvet, hozzászólásaid alapján valószínűleg olvastad. Ez a könyv amellett hogy betekintést ad a középkori asztrológiába jellegzetes angol humora miatt is élvezetes olvasmány. Liz Greene számára azonban aligha lehetett az, hiszen alaposan leszedi róla is, az általa képviselt irányzatról is a keresztvizet.
  Képzelheted mennyire meglepődtem tehát, amikor a Liz Greene honlapján www.astrodienst.com –on elérhető cikkek között böngészve egy, az asztrológiai házakról írt sorozatra bukkantam. Szerzője, Dana Gerhardt ugyanis bevallottan rengeteget merített Frawleyből, sok helyen szó szerint is idézi. Mi több, Dane Rudhyar, Magyarországon is megjelent asztrológiai házakról szóló könyvére is sokat hivatkozik, pedig emlékezetem szerint Frawley őt is bírálta. (Nem is egészen ok nélkül, magam is olvastam a könyvet, a szerző valahogy nem jelentett olyan élményt számomra mint pl. Stephen Arroyo hivatkozásai alapján feltételeztem. De ez megintcsak szubjektív). A lényeg az, hogy a kissé sok személyes hivatkozás ellenére hasznosnak találtam a Gerhardt cikkeket. Többek között azért is, mert talán számunkra is működő példát mutatott arról, hogyan lehetne összecsiszolni a fentebbi ellentéteket. Az analógiák ez esetben is kiterjeszthetők más területekre is.

  Üdv

  Kati

 • 2010.05.11 16:56:32Rekettye

  Kedves Itak!

  "Én azt nem értem AKI nem tanult ( jelen esetben) asztrológiát az miért mond véleményt???"

  Ha véletlenül nem tűnt volna fel, akkor nagy tisztelettel megemlítem, hogy a hozzászólók között VAN olyan, aki kifejezetten magas szinten ismeri az asztrológiát.

  Aki pedig nem azoknak is joguk van kérdezni, sőt kételkedni is. Mi ebben a bántó?

  Gondolom, ha megjelenik egy új gyógyszer, akkor Ön is szeretné tudni, mielőtt még bevenné, hogy mennyire kipróbált az adott szer, nem veszélyezteti-e az egészségét.

  Egyébiránt örülök, hogy olvassa a hozzászólásokat, s mégha csak inkognitóban is. Talán jobb lenne, ha nyiltan tenné, még így is több, mint a semmi.

 • 2010.05.11 17:02:43Rekettye

  Az előbb elküldtem egy üzenetet, s most nem látom. Hova tűnt?

 • 2010.05.11 18:00:52Rekettye

  Kedves Kati!
  Nagyon gondosan, többször is elolvastam a jó stílusban megírt, szépen fogalmazott, ízléses levelét. Azt próbáltam megtalálni benne, hogy mi a válasza az eddig felmerülő kérdésekre. Kérem, hogy ne vegye rossz néven, nem bántásképpen mondom, de a hosszú leveléből hiányoltam a konkrétumokat.
  Ha nem veszi rossz néven, megpróbálom összefoglalni a levélben szereplő érveket, állításokat:
  a „Kos” helyett célszerű a „Kos karakter” kifejezést használni (ebben egyébként egy pillanatig sem kételkedtem)
  a képlet hangsúlyos tűz elem hatása ösztönösen kevésbé tüzes táplálékkal harmonizálható
  részben időhiányból nem reagál a kommentekre (hogy még miért nem, arra nem tér ki)
  sok támogató hozzászólás is volt, akik a gyakorlatban is használható érveket soroltak fel az asztrológia mellett, látszott, maguk is komolyan elmélyedtek a témában
  sárdobálás folyik, és ez a hozzászólókat minősíti
  nem egy pl. a brit The Mountain Astrologer típusú asztrológiai szaklapban írta a cikkét, hanem egy szélesebb réteget megszólító magazin ezoterikus témákkal foglalkozó rovatában
  Einstein is írt népszerűsítő cikket, miként Nevil Drury is („A boszorkányság enciklopédiája”)
  Egy asztrológus számára, aki az ilyen előrejelzéseket írja, még egy napi – heti horoszkóp rendszeres elkészítése is hasznos lehet.
  Az átfedések ellenére az asztrológia valóban nem pszichológia
  Sok és jogos kritika éri a modern asztrológusokat, a tárgyi, technikai tudásuknak megvannak a maga hiányosságai, és ezt leginkább a középkori asztrológia eszköztárából lehetne pótolni.
  Sokan pl. Maggyie Hyde, Charles O. Carter és még sokan mások jó cikkeket írtak
  Liz Greene honlapján www.astrodienst.com –on elérhető cikkek között böngészve egy, az asztrológiai házakról írt sorozatra bukkant.

  Ez lenne a válasza? Más témáról semmilyen észrevétele sincs? Hogy csak egyet említsek a sok-sok eddig felmerült kérdésből, mi a véleménye Petőfi születési képletéről.

 • 2010.05.11 18:12:52kovacsbela

  Kedves Kiss Kati!
  Nagyon nehéz lehet a negatív kritikákat feldolgozni.

  Azonban nem lettem ezidáig meggyőzve affelől, hogy az asztrológia nem hazugság. Lehet, hogy kommentjeimet támadónak értékeli, én azonban fontosnak tartom, hogy néven nevezzük a dolgokat. Nyilván magának nehéz, hiszen az egész egzisztenciáját érintő kérdés, nem könnyű félre rakni az érzelmeket.

  Aki emberekkel foglalkozik, azon nagyon nagy a felelősség. Ha egy tűzoltó meggyőződésből csak vödörrel olt tüzet, akkor könnyen megeshet, hogy sokan a házban égnek miatta.

 • 2010.05.11 19:17:04Rekettye

  Ezek, amiket hosszú levelében írt, egyike sem érv. Egy monológot olvastunk, aminek szinte semmi köze sincs a felmerült kérésekhez.

  Sokan küzdünk időhiánnyal, de egy szerzőnek vállalni kell azt, hogy válaszol a felmerült kérdésekre.

  Téved, amikor azt állítja, hogy sárdobálás folyik. Itt értelmes emberek tesznek fel kérdéseket.
  Egy igazi szerző örül annak, ha azt tapasztalja, hogy az olvasók követik az ő gondolatmenetét, - amit a kérdéseik is jeleznek - és nem csak szép csendben merednek maguk elé.

  Lehet, hogy az a baj, hogy a kérdezők többsége férfi, és a nyilt, egyenes kérdésfeltevés idegenül cseng egy láthatóan zömmel a nőknek szóló honlapon?
  (Ne tiltakozzon: a rovatcímek, és a cikkek sílusa egyértelműen mutaja, hogy ki a megcélzott közönség).

 • 2010.05.11 19:36:31Rekettye

  Igenis kell a tudományos igényességű vizsgálat, és kellene a segítség a publikálásban, és az eredmények megvitatásában.

  Döngetem a falakat. Kizárt dolog, hogy ennyi energiának, jószándékra és gondos munkának ne legyen valamikor eredménye!!!

  Itt, vagy máshol, de előbb-utóbb felbukkan majd valaki, aki megérti, hogy tenni kell valamit saját tisztánlátásunk érdekében!

 • 2010.05.11 19:48:10lol

  Kedves Kati!
  Először is elnézést kérek néhány korábbi hozzászólásom stílusa miatt. Higgye el, nem rosszindulatból fogalmaztam ironikusan! Én tényleg azt hittem, hogy ez a fajta - számomra néha mosolyfakasztó - asztrológia csak a show része. Hisz' egy bulvárlapban ez kell a népnek. ŐSZINTÉN SZÓLVA EZT A STÍLUST SOKKAL JOBBNAK (ÉRTSD: KEVÉSBÉ KÁROSNAK) TARTOM MINT A SZAKSZAVAKKAL TELETŰZDELT, BIZONYÍTOTTSÁG LÁTSZATÁT KELTŐ VÁLTOZATOT.

  Azt azonban nem tudom elfogadni, hogy az asztrológiai cikkeket ismeretterjesztő műfajként (rosszabb esetben tudományos elméletként) kezeljük. Amíg azt az alapfeltevést, hogy a bolygók állása bármilyen összefüggést mutat a sorsunkkal/jhellemünkkel nem sikerül igazolni AZ ASZTROLÓGIA NEM LEHET MÁS MINT SZÓRAKOZTATÁS.
  A BIZONYÍTÁSI KÉNYSZER AZ ASZTROLÓGUSOKON VAN! Elsősorban nem azért, mert állításainkat (főleg ha ilyen hihetetlenek) illik valamivel igazolni, hanem A SAJÁT TEVÉKENYSÉGÜK LEGALIZÁLÁSA MIATT. Mint tudjuk sokan - talán ön is - pénzt kérnek ügyfeleiktől asztrológiai elemzés/tanácsadás címén. Ezzel nincs semmi baj egészen addig, amíg a cél az ügyfél szórakoztatása. Abban a pillanatban azonban, amikor átlépik a szórakoztatás határát vagy az elkért pénzösszeg már nem nevezhető etikusnak bűncselekmény gyanúja merülhet fel:

  Btk. 318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
  (2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a csalás kisebb kárt okoz...(Üzletszerűen elkövetett csalás esetén már nem vétségről, hanem bűntettről beszélünk és a büntetési tétel tovább emelkedik.)

  A fentiek tükrében érdemes átgondolni, hogy mennyire ártalmatlan ez a játék...

 • 2010.05.11 23:44:13Rekettye

  Hadd írjak ide néhány gondolatot a már korábban elkésztette jegyzeteimből.

  Habár a hivatásos tudomány képviselő elszántan hadakoznak az áltudománynak minősített ellen, valójában az asztrológia mélyen beleivódott a közgondolkozásba.

  Néhány adalék - különböző szempontok alapján:

  hatalmas érdeklődés:

  Interneten Google-vel keresve:
  astrology business : 20 100 000 találat
  astrology health 19 600 000 találat
  astrology personality: 3 180 000 találat
  astrology compatibility: 1 020 000 találat

  „Hosszú idő után lettem újra szerelmes egy kollegámba (én lány ő fiú). Kíváncsi lennék lehet-e látni valamit a horoszkópomban a párkapcsolati témára vonatkozóan. A fiú ….. született és itt, én pedig…”. Ez egy tipikus kérdés, melyhez hasonlókat rendszeresen tesznek fel az asztrológusoknak.

  Mások pedig személyes megfigyelésük alapján bizonyos tendenciákat vélnek felfedezni. Az egyik asztrológus fórumon például valaki azt vetette fel, hogy mindig, amikor az tranzit napja áthalad az aszcendensén, akkor a környezetében valaki meghal.

  Természetesen nagy naivitást azt hinni, hogy két születési adat alapján bárki is választ tud adni a szerelem esélyeire. Mint ahogy a második állítás is elég valószínűtlen, de ez nem akadályozza meg az embereket abban, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdéseket felegyenek. Tény, hogy az asztrológia iránt egy markáns társadalmi igény nyilvánul meg.

  Egy 2001. decemberi, az Európai Unió országaira kiterjedő statisztikai felmérés kimutatta, hogy az európaiak többsége az asztrológiát tudománynak tekinti. A megkérdezettek 52%-a állította ezt, 38%-uk pedig ennek ellenkezőjét. Több mint 16 000 embert kérdeztek meg.

  A válaszadókat arra is megkérték, hogy ötfokozatú skálán értékeljék az asztrológiát: 5 = nagyon tudományos; 1 = egyáltalán nem tudományos.

  Az asztrológiával kapcsolatos szkepticizmus Kelet-Németországban, Olaszországban (2.63/5) és az Egyesült Királyságban (2.70/5) volt a legerősebb.

  A férfiak valamivel alacsonyabbra értékelték az asztrológia tudományos jellegét (2.91/5), mint a nők (3.08/5).

  Az International Social Survey Programme (Nemzetközi Társadalom Tanulmány Program) 1988. év-ben több országra kiterjedő felmérést készített az asztrológiába vetett bizalomról [5].
  Mint ebből is kiderült, több országban a lakosság több mint fele meg van győződve a csillagjóslás alaptételeiről. Az egykori szocialista országok, Lettország, Bulgária és a Cseh Köztársaság állampolgárai közül különösen sokan gondolják, hogy az égitestek állása sorsszerű hatással bír.

  Ám nemcsak átlagemberek, hanem politikusok, üzletemberek, médiasztárok, nagyvállalatok vezetői is gyakran fordulnak asztrológushoz, hogy a jövőjük felől tudakozódjanak. Eltérőek a magyarázatok, mi indokolja természettudományos korunkban a „csillagjóslás” iránti igényt. Egyre több magyar asztrolológus nyilatkozik arról, hogy ismert személyek fordulnak hozzájuk tanácsadásárt.

 • 2010.05.12 00:24:30Rekettye

  Higyje el, Kati, sokan tanultunk asztrológiát, sem Martina, de még én sem a levegőbe beszélünk.

  Másoknak, akik nem tanultak asztrológiát, ugyanúgy joguk van kérdezni. Ők nem a részletekre kíváncsiak, hanem az asztrológia igazságtartalmára.

  A szakmának válaszolni kell tudni a feltett kérdésekre, és úgy kell megtenni, hogy egy laikus is megértse. Nem lehet mindenki mindenben szakértő, de kérdezni, és kételkedni mindenkinek joga, sőt - ha értelmiségiről van szó - akkor még egy kicsit kötelesége is.

  Én amikor aztrológia kutatással kezdtem el foglalkozni, naívan azt hittem, hogy az asztrológus szakma erre fogékony lesz, hiszen mi más lenne az érdeke, minthogy önmaga becsükletét, rangját, elfogadhatóságát bizonyítsa.

  Mára be kell látnom, az asztrológusok számára az a szó, hogy egzakt kutatás egyszerűen nem létezik. Mindaz, ami asztrológiában elhangzik, az tekintélyalapú, vagyis valahol valamikor valaki azt mondta, és ez hagyományozódik tovább. Ilyen értelemben az asztrológia a vallásokkal rokon, vagyis nem a tényleges tudásra, hanem a hitre épül.

  Annyiból is igaz ez a megállapítás, hogy az ezotéria is az emberekben meglévő csodavárásra épít. A csodavárásnak nagyon mély pszichológiai beágyazottsága van.

  Az asztrológia kutatásnak ma nem a szkeptikusok a legfőbb akadályozói, hanem maguk az asztrológusok

 • 2010.05.12 00:26:20Rekettye

  Martina = Martian !!!!!
  Bocs, elütöttem!

 • 2010.05.12 13:50:15Szamok Embere

  "Hogy miért nem reagálok a kommentekre?

  Részben időhiányból."

  És ezt 1300 szóban írja le...

 • 2010.05.13 15:19:24Kiss Kati

  Kedves Rekettye,


  Ezt a kommentet a tegnapi nap folyamán írtam. 2010 május 11 kedd, 19:00 hozzászólására kívánok reagálni benne.

  Sajnálom, hogy nem sikerült egyértelműbben fogalmaznom. A továbbiakban visszatérek, akár több hozzászóláson keresztül is, a homályosnak talált részletekre. Nem szeretném ugyanis azt a benyomást kelteni, hogy kitérnék a korrekt párbeszéd elől, és elég sok hozzáfűzni valóm van az eddigiekben felmerült kérdésekhez is.

  Ez mit sem változtat azon a tényen, hogy továbbra is úgy érzem, szélmalomharcot vívok. Ennek részben egész praktikus okai vannak. Nem vagyok minden nap netközelben, van, amikor 2 – 3 nap is eltelik, míg elolvasom a friss kommenteket. Mire megírok egy választ, tucatnyi új merül fel. És sajnos most is csak azt „ígérhetem”, mint az előző alkalommal: nem tudok naponta időt szánni a hozzászólások nyomon követésére, sem megválaszolásukra.

  De haladjunk pontról- pontra. Íme az egyik, korábbi kijelentésem, amiről további részleteket szeretne hallani.

  „Sok támogató hozzászólás is volt, akik a gyakorlatban is használható érveket soroltak fel az asztrológia mellett, látszott, maguk is komolyan elmélyedtek a témában”

  Ezek a hozzászólók az enyéméhez hasonló álláspontot képviseltek. Ha ők nem reagáltak volna, hajlamos lettem volna azt hinni, hogy valóban annyira érthetetlenül fogalmaztam, hogy cikkeim követhetetlenek az átlag olvasó számára. Így viszont hajlamosabb vagyok feltételezni, hogy a tiszteletre méltó kivételektől eltekintve (amikor tényleg nem érti meg az olvasó miről írok) inkább cikkeim tudatos és szándékos félreértelmezéséről, meg nem érteni akarásáról van szó. Ha pedig így áll a helyzet kb. annyi esélyem van szempontjaim elfogadtatásához mint hógolyónak a pokolban. Ez a másik ok, amiért úgy érzem, magával a százfejű hidrával állok szemben. :-)

  A fentebbi hozzászólások egyszersmind ki is egészítették az általam írtakat, ill. kihangsúlyoztak olyasmiket is, amikre én talán nem tértem ki elég világosan. Ezért, a cikkeimben foglaltakkal együtt jó kiindulópontoz képezhetnek egy, az előző kommentekben sokat boncolgatott témakörhöz. (Köv. Hozzászólásomban – remélhetőleg holnap -holnapután leszek újra forum-közelben visszatérek a Petőfi képletre és a tűz elemre.)


  Szóval:

  VIZSGÁLHATÓ-E AZ ASZTROLÓGIA? EGYÁLTALÁN KELL – E VIZSGÁLNI? MI MÓDON TEGYÜK? HOGYAN MŰKÖDIK?

  Az áttekinthetőség kedvéért egy csokorba gyűjtöttem a korábbi , saját szempontjaimat megerősítő kommenteket. Ez lenne mai hozzászólásaim 1. része.

  2010 április 29 csütörtök, 15:38


  annamari
  Amit sokan félreértenek az asztrológiával kapcsolatban, az az, hogy azt gondolják, ez egy "jóslási módszer".. mivel nem erről van szó, ezért nem vethetjük össze 1000 ugyanolyan csillagjegyű ember sorsát..
  Nem szabad foglalkozni a különböző újságokban vagy internetes oldalakon található horoszkóp "előrejelzésekkel", hiszen az az információ, hogy XY pl. az Oroszlán jegyében született, csak egy szelete az egész személyiségének, ezen kívül a születése pillanatában a többi bolygó helyzetének megállapítása is szükséges. Az ezekből származó információ együtt adja ki a személyisége jellemzőit..
  Tehát arról van szó, hogy az asztrológia nem jövendölés-, hanem személyiség-elemzési mód, illetve az életünk különböző területein bizonyos tendenciákat lehet a segítségével megállapítani, ezért hasznos lehet önmagunk megismerésében, következtetések levonásában.
  2010 május 04 kedd, 16:11

  annamari
  Nem azt írtam, hogy az asztrológia szerintem tudomány, pont ellenkezőleg, ha elolvasod a lenti kommentemet, látni fogod..
  ..én csak azt mondom, hogy attól még, hogy nem az, működhet, ha megfelelő "kezekbe" kerül..

  IQLight
  Az én alapvető kérdésem inkább az lenne, hogy kell-e foglalkoznia valakinek is azzal, hogy megállapítsa, tudomány-e az asztrológia, vagy sem. Szerintem időpocséklás a kérdés vizsgálata. Ugyan mit számít a kérdésre kapott válasz:
  - Talán kevésbé/jobban fognak hinni benne az emberek? Hűűűű, aki ez alapján dönt...
  - Talán nagyobb/kisebb teret kap? Ennél nagyobbat/kisebbet???
  - Talán néhányan büszkén megveregetik a saját vállukat, hogy akkor most mégiscsak igazam volt, mert igaz/hamis az állítás? Tegyék.

  Volt már elég tévedés a "tudomány"-okban (a Föld lapos és a szélére érve leesünk) ahhoz, hogy ne foglalkozzunk azzal, mi a tudomány és mi nem, mert mindent csak a saját fejlettségi szintünkön vagyunk képesek vizsgálni, márpedig ez -tapasztalatok szerint- kevés ahhoz, hogy egy egyszerű igennel vagy nemmel nyilatkozzunk bárminek a tudományát illetően.
  2010 május 04 kedd, 16:03

  annamari
  ..miért hisszük azt, hogy csak az lehet működőképes, amit tudományként könyvel el a világ?
  Az asztrológia pont azért nem sorolható a tudományok közé, mert a vele való munkához nem elég a hagyományos tudományos (matematikai, fizikai, stb.) megközelítés és gondolkodásmód, kell hozzá egy "kifinomultabb", intuitív alkat is. (de ettől még megköveteli a logikát és racionalitást.)
  Egy olyan rendszer, amelyet nagyon nehéz hitelesen, megfelelően használni...ezért is nagyon nehéz igazi, jó asztrológust találni.
  2010 május 04 kedd, 19:47

  bűnös
  Tisztelt Mindenki aki hozzászólt!

  Én is Számok Embere voltam, nagyon racionális és szkeptikus kb. 20 éves koromig, aztán el kezdtem kérdezni és érdeklődni az ismeretlen területek felé, rá kellett jönnöm, hogy a mai tudományos világkép nagyon hiányos és ezer irányból kiegészítésre szorul. Ráadásul Önismeretre és Önfejlesztésre szinte egyáltalán nem alkalmas. A lélektan és az asztrológia viszont igen. Én nem hiszek sem az asztrológusoknak sem az asztrológiának, hanem elmélyültem benne és be kellett látnom, hogy hibátlanul működik.
  A tudomány elfogadja, hogy az időnek van mennyisége, azt miért nem, hogy minősége is van?
  A bolygók nem közvetlen hatással vannak ránk (habár a holdról és a napról már kiderült, hogy dehogynem, de ők nem klasszikus bolygók, az asztrológia világítóknak nevezi őket), hanem az idő minőségének folyamatait teszik láthatóvá és számíthatóvá. S a többi...
  Bárhol, bárkivel szívesen megosztom tapasztalataimat és tudásomat, aki mer gondolkodási dogmáin változtatni. valachilaszlo@yahoo.com

  zoe
  Én asztrológiát tanulok, teljesen egyetértek veled. Nem rég gondolkoztam azon, milyen szerencsés vagyok, hogy én már úgy tanulhatok asztrológiát, hogy egyszerűen besétálok a könyvesboltba és egy tucat könyv között válogathatok. Néhány évtizeddel ezelőtt titkolnom kellett volna, olyan emberek előtt, mint akik itt is vannak. Régen kiváltságos, titkos tudás része volt, és ez érthető, nem mindenki ismeri fel, milyen lenyűgöző összefüggéseket tartalmaz az asztrológia.
  2010 május 05 szerda, 23:07
  zoe
  Ha önmaga nem érzi, hogy ezen az úton kaphat segítséget, Isten ments, hogy bárkit rábeszéljünk. Higgyétek el, én ismerek olyan asztrológust, aki lelkiismeretesen képzi magát folyamatosan, főleg olyan emberektől tanulnak ők is, akik a pszichológiához is értenek. Ezek az emberek tudnak ugyanis segíteni. (Jung, Riemann, Arroyo, Greene, Orban stb.) Olvassatok, olvassatok :)
  2010 május 06 csütörtök, 10:51


  zoe
  Az a reményem, hogy egyszer középiskolában fakultatív tantárgy lehet az asztrológia, valahogy úgy mint most a hitoktatás.
  Szerintem neked komoly problémáid lehetnek, ha ezen az oldalon adod ki a dühödet.
  2010 május 08 szombat, 19:17
  zoe
  Empedoklész orvos és mérnök is volt. Talán okosabb volt, mint itt néhány hozzászóló.
  2010 május 08 szombat, 19:20

  Iman
  Szia! Szerintem is érdemes két dolgot leszögezni:1.a minket körül vevő világban attól még működhetnek másképp a dolgok, mert mi emberek csak az öt érzékszervünkre hallgatunk, és mindent szigorúan tudományos alapon méréssel próbálunk bizonyítani.Tévedhetünk.Ahogy elődeink bölcs tudósai is tévedhettek.Pl.
  Lalande a híres csillagász a Journal de Paris 1782. május 23-i számában felháborodottan állapítja meg:
  „Oly régen és oly sokat irogatnak repülőgépekről és varázsvesszőről, hogy az embernek már-már azt kell gondolnia, el is hiszik mind ezt a sületlenséget. Matematikai szigorral bizonyítást nyert, hogy az ember nem emelkedhetik föl a levegőbe és nem is tudhat ott fennmaradni… csak tudatlan bolondok bízhatnak ilyen képtelen ötlet megvalósításában." Hm. Később rákényszerült a korrigálásra...2.Mindenki abban hisz, amiben akar. Akár a tudományban, akár az asztrológiában, ha segítségre van szüksége, mert nem tud továbblépni,ezért elítélni nem szabad, a tapasztalatai úgyis meggyőzik arról,hogy neki mi működik. Tapasztalataim szerint az asztrológia működéséhez analógiás, függőleges gondolkodásmódra van szükség. Ha valaki képes erre, "kicsit" máshogy gondolkozik.És lehet, hogy többet ért meg a világból...Abban viszont egyet értek, hogy a kóklerség igen sokat árt, és nem csak az asztrológiának...Üdvözöllek:Iman
  2010 április 30 péntek, 18:22

 • 2010.05.13 15:24:24Kiss Kati

  Mai hozzászólásaim 2. része, a tulajdonképpeni válasz. A "munkacím" legyen továbbra is, mint fentebb:


  VIZSGÁLHATÓ-E AZ ASZTROLÓGIA? EGYÁLTALÁN KELL – E VIZSGÁLNI? MI MÓDON TEGYÜK? HOGYAN MŰKÖDIK?


  VIZSGÁLATI MÓDSZEREK

  Ami az asztrológia vizsgálati módszereit illeti:

  Martiannal hasonlóképpen látjuk: “Szerintem érdemes kutatni, vizsgálni az asztrológiát, mert ha igazságot találunk benne, annak jelentős következményei vannak.”


  Ebből a szempontból azonban Imam ápr 30-i hozzászólása közelebb visz az igazsághoz. Ahhoz, hogy megértsük működési elvét, analógiás, függőleges gondolkozásmódra van szükség . (További részleteket ld. Rüdiger Dahlke: Függőleges világkép c. könyvében)
  Természettudományos módszerekkel vizsgálva ugyanis épp azt a halom hülyeséget kapjuk, amivel művelőit vádolni szokták. A Szilágyi András tanulmány, ezeket a kiindulópontokat használva jutott arra a következtetésre, hogy az asztrológia nem működik. http://www.freeweb.hu/video/szkepszis/asztro.htm

  Analógiás megközelítésmóddal azonban, akár már a tanulmány elején említett Gauquelin- példa esetén is nagyon érdekes következtetésekre juthatunk:

  „….egyik vizsgálatában Gauquelin azt figyelte meg, hogy a kiemelkedô tornászbajnokok születési horoszkópjában a Mars gyakrabban fordul elô bizonyos házakban, mint másokban, és az eltérést szignifikánsnak találta. Ez a híres-hírhedt Mars-effektus. Más vizsgálatok ezt a megfigyelést nem erôsítették meg, de tekintettel arra, hogy igen heves, személyeskedésekkel tûzdelt és a fair play szabályainak fittyet hányó vita követte a Mars-effektus "felfedezését", ma ebben a kérdésben sajnos nem lehet tisztán látni. A Mars-effektussal kapcsolatos vitákra ezért itt nem térek ki.

  A Mars princípiuma ugyanis többek között az életerő, ösztön, akaratnyilvánítás, agresszió, izommunka, sport, sportolók, katonák, fegyveres testületek, kötekedők, viszályok, stb. jelölője az asztrológiában. Sportolók képletében tehát fontos szerepet játszhat, ugyanakkor a viták, különösen a heves, személyeskedő összetűzéseknél is tetten érhető hatása.
  Szilágyi András valószínűleg nem tudatosan említette együtt a két dolgot, mégis, akaratán kívül is remekül szemléltette, hogyan működik a szinkronicitás (egymással egy időben zajló, hasonló típusú, de egymással semmiféle ok- okozati összefüggésben nem lévő események – amikkel az analógiás gondolkodásmód operál) a gyakorlatban.

  A „függőleges” és „ vízszintes” világkép, az ok- okozatiságon és analógialáncokon alapuló gondolkozásmód közötti különbséget egyébként egy külön cikkben is érdemes lenne taglalni. Ezt talán KovacsBéla kérdésére is választ adna:
  („Az állításom lehet-e igaz, ha az ok-okozati összefüggések helytelenek? Pl: Fújt a szél, mert vizes az út. Az hogy vizes az út az igaz, viszont következtetésem helytelen, mert nem azért vizes az út mert fújt a szél. Még abban az esetben is hazudok, ha helyes dolgot állapítok meg, de rosszul vonom le a következtetést.
  Még ez lenne a leghumánusabb eset, de körülbelül olyanok az állításai az asztrológiának, hogy esik a hó, tehát maga 60 éves ::-)” 2010 április 29 csütörtök, 16:26)

  A pszichológia által használt személyiségtesztek használata vizsgálati módszerként az asztrológia esetén még jó esetben is csak részleges eredményekhez vezet. Fogyatékosságukatt egyébként Martian is megerősítette:
  (”Ezen kívül a személyiségteszteket sem lehet egzakt, megbízható információforrásnak tekinteni. Az egyes teszteken belüli eredmények összvethetőek, de két különféle tesztrendszer egymással, vagy egy tesztrendszer egy másfajta mérési eljárással (hipotetikusan ilyen lenne az asztrológia) nem.”


  Ugyanakkor meg, más fajta tapasztalati módszerekkel igenis vizsgálható az asztrológia, és így a gyakorlat is igazolja működőképességét. Ennek mikéntjét Zoe foglalta össze a legtalálóbban:

  Az asztrológiát nem kutatni kell matematikai eszközökkel, hanem tanulni, rengeteg ember horoszkópját tanulmányozni, több értelme van.
  2010 május 05 szerda, 23:22

  Stephen Arroyo is ilyen értelemben végzett kutatásokat.

  További kontrol - lehetőséget ad ha saját magunkat tesszük meg kísérletünk tárgyaként, és elegendő időt (több évet!) szánunk arra, hogy kiderítsük, működik-e vagy sem a gyakorlatban. Ehhez pedig nem hogy nem kell hinnünk benne, hanem minél szkeptikusabban közelítünk hozzá, annál nagyobb meglepetések érhetnek a későbbiekben. Ahogy Lontay Éva is írta, szívesen idézném, de nem találtam meg a kommentjét. Ha még megvan neki, küldje el.

  Ez magyarázatot adhat arra a Rekettye pl. 2010 május 12 szerda, 00:44
  és Martiann által is megerősített, kitűnően dokumentálható tényre is, hogy ha természettudományos módszerekkel nem is lehet bizonyítani, az asztrológiát sok pszichológus, politikus és más közéleti személyiség , mi több, tudósok, reál értelmiségiek (pl. Einstein anno) is komolyan veszik. Ennyi embert csak nem lehet megvezetni …

  Én, mivel nem vagyok reál beállítottságú, talán valóban nem vagyok a legalkalmasabb, hogy a Mann és Kovács Béla típusú kételkedők számára is értékelhető értveket sorakoztassak fel az asztrológia védelmében. Tudom viszont ajánlani a természettudományos alapképzettségű (mélyépítő mérnök, majd átképezi magát informatikai mérnökké) ifj. Gimesi Andrást, www. racas.hu . vagy http://www.kemitenpet.hu/frame.main.php
  Mivel személyesen nem ismerem, csak honlapját, írásait láttam, nem tudom garantálni, hogy nyitott lesz-e az általatok felvetett párbeszédre, ill. hogy emberileg – érzelmileg mennyire lesz hajlandó kitenni magát az esetleges támadásoknak. Egy próbát viszont talán megér.

  KÉT TOVÁBBI SZEMPONT


  A fentebbi, egy comment terjedelmét már így is meghaladó részleteket kiegészíteném még néhány ide kívánkozó aprósággal.

  1. Sok vita folyik arról , mennyire alapszik intuíción az asztrológia és mennyire egzakt módszereken.

  Részben ismét Martiant idézem.

  “Kérdés, hogy hol válik el az intuíció a módszertantól? Ismerek olyan asztrológust, aki kvázi-mandalának használja a horoszkóp ábrát és figyelemre méltó dolgokat tud mondani az emberről... csak éppen ez így nem adható át és nem sok köze van a módszerességhez.
  Így inkább azt mondanám rá, hogy "planéta-látó-parapszichológus". :)

  Másrészt viszont pl. Robert Zoller középkori asztrológiája teljesen az intuíció fölé helyezi a pontos dedukciót és részletesen indokolt kifejtést.”

  Brend A. Mertz: A csillagok tükrében c. könyvében ugyanerről : “Nem szabad azonban bedőlnünk annak a tévedésnek, miszerint a hirtelen felismerés teljesen magától, máról holnapra, édes álomként száll le ránk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy előbb tapasztalatainknak kell előkészíteniük a terepet. Minden hirtelen felismerést a tárgyával való állandó foglalkozás és állandó nyitottság előz meg. Csak így lehetséges a mélyebb intuíció.”

  A két idézetet azért találom fontosnak, mert az asztrológiában (hasonlóképpen más területekhez, akár az orvostudományhoz vagy a kémiához – gondoljunk Kekule álmára a benzolgyűrűről – is) igenis szerepet játszik az intuíció – bár ennek jelentőségét a természettudományos gondolkodásmód tagadja. De csak akkor tudunk hatékonyan szelektálni a birtokunkban levő adathalmazból, ha megfelelő tárgyi ismerettel is rendelkezünk.


  2. Egy, a természettudományos gondolkodásmód számára “ideális” támadási felület.

  Sokféle asztológiai irányzat, iskola, módszer van. Ezek képviselői gyakran, szakmán belül is heves vitában állnak egymással. És ez még a jobbik eset, mert van amikor egyszerűen érvénytelennek minősítik a másik eredményeit.

  Már a korábbi hozzászólásomban is kitértem rá pl. hogy a középkori asztrológia és a modernebb változatok művelői között elég mély ellentétek vannak. Ugyanez jellemző a különböző házrendszereket használó asztrológusok kapcsolatára. Mertz pl. egyenlő házas rendszerrel dolgozik, míg a magyarországi asztrológusok többsége a Placidus –féle házrendszerrel, és még lehetne sorolni a konfliktusok forrásait.

  Nos, ha természettudományos módszerekkel vizsgálnánk az asztrológiát, még a legjobb esetben is csak a sok módszer egyike kellene helytállónakbizonyuljon. A gyakorlat, a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy bármelyik irányzathoz tartozzék is az asztrológus, az általa használt módszer eszközeivel helyt álló következtetések birtokába jut.

  Persze már hallom is Szilágyi tanulmányból, hozzászólók kommentjeiből is ismerős, Barnum effektusra hivatkozó ellenérveket.Ezen kívül maguktól az egymással szemben álló képviselői részéről is támadásokra számíthatok. De az elmúlt két hét eseményei után talán már mindegy is, hogy eggyel több vagy kevesebb nyilvános boszorkányégetében lesz-e részem és hogy most épp miért küldenek máglyára….

  A továbbiakban igyekszem a többi felvetésre is reagálni.


  Rekettye kutatásai, az, hogy miként lehetne elérni, hogy ez nagyobb nyilvánosságot kapjon, a fáradozásait kísérő közöny, az asztológusok vélt vagy valós elzárkózása újabb, nagyon fontos topicok témáját képezhetik.

  Kovács Bélának az az inkább őszinte érdeklődésnek mint kötözködési szándéknak tűnő felvetése is sokakat érdekelhet, amelyben, amelyben azt firtatja, minek alapján talál egymásra az asztrológus és ügyfele? Erről talán megintcsak érdemesebb lenne egy comment terjedelmén túlmutató cikket írni.

  Üdvözlettel

  Kati


 • 2010.05.16 15:52:32Callidus

  Kiszel Tunde ismert szemely.

 • 2010.05.16 15:53:05Callidus

  A Torgyan Jozsef politikus.

 • 2010.05.16 15:57:41Callidus

  Legalabb 300 millio ember szerint az ajandekot a mikulas vagy jezuska hozza.

 • 2010.05.16 15:58:52Callidus

  Interneten a Google el keresve tobb mint 31 millio talalatot kapunk a foldonkivulieket kutatva.

 • 2010.05.16 16:03:23Callidus

  Kinaban tobb mint 1 milliard ember gondolja azt hogy sarkanyok leteznek.
  Tobb millioan allitjak, lattak is sarkanyt repulni a kinai egen.

 • 2010.05.16 16:14:06Callidus

  A jegyzeteid elkeszitesevel toltott idod elvesztegetett ido volt, hacsak nem fantasy genre alatt akarod arulni.

 • 2010.05.16 18:42:48Rekettye

  Egy szavadba kerül Callidus, és nem küldök több hozzászólást.

  Bocs, de én egy kutató vagyok, aki egy jelenséget vizsgál. Nem kötelezttem el magam semmelyik tábor mellett sem. Engem kizárólajhg a tények érdekelnek. A hozzászólásodból úgy tűnik, hogy nem értetted meg a mondandóm lényegét.

 • 2010.05.17 02:39:36Callidus

  A hasonlosag feltetelezese az asztrologia es a vallasok, hiedelmek kozott, velemenyem szerint nem igenyel tobb kutatomunkat mint a Randi kiserlet. Bar azt is inkabb szemleltetesnek neveznem.
  Kutatokent, a hiedelmek fele fordulas igenyenek kialakulasa jelenthet kihivast, de a jelenseg, a maga nyilvanvalo abszurditasaval kifejezetten sekely terulet. Meg a vallas is komplexebb, de talan meg egy jolmegirt regeny is. Remelem senkit sem sert a hozzaszolasom. A celom a valosaghoz kozelebb kerulni. Szemelyes sertesnek erzem az altudomanyok piedesztara emeleset, promociojat, igy 2010ben. a tudomany mara elert szintje mellett, az ilyen butasagok elfogadasat is.

 • 2010.05.22 10:33:50Callidus

  Kitorolni a "Asztrológia – Babona vagy tudomány?" cikk alol az osszes kommentet, tudva hogy logikus kovetkeztetesek segitsegevel ott meg lett valaszolva a cimben feltett kerdes, szamomra jelzi hogy a cikkiro szandeka ezt a suletlenseget eletben tartani, mitobb promotalni.
  Kivalo peldaja a feltudasu "varazslok", ezoterikusok, hitegetok, bohocok, vasari mutatvanyosok, tarsadalmunkban ma is jelen levo, utolso kepviseloinek abbeli szandekara, hogy tanulatlan embertarsaik hiszekenysegere megelhetest probaljon epiteni.

  Bizom abban hogy az oktatas fejlodesevel ezek az utolso megmaradt megelhetesi "hamis profetak" vegkepp kikerulnek a mainstreambol.

  A vilag jobb hely lesz nelkuluk.

 • 2010.05.22 22:50:38Rekettye

  A kommentek törléséről, és a további hozzászólások megakadályozásról a tulajdonos dönt. Abba a cikk írójának nem sok beleszólása szokott lenni. Meg lennék lepve, ha ebben az esetben is nem így történt volna.

  Ennyit a cikk írója védelmében! Ami viszont az eset LÉNYEGÉT érinti, azt csak mélyen elitélni lehet. Szűklátókörű, ostoba magatartás. Semmiféle mentség nem lehet rá.


 • 2010.05.22 23:01:52Rekettye

  Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy valószínűsítsük: legközelebb ennek a cikknek a kommentjeit fogja kitöröltetni a tulajdonos. Ha így tesz, ajánlom szíves figyelmébe Gallilei (állítólagos, de ettől még találó) mondását: Eppur si mouve - mégis mozog a Föld!

 • 2010.05.23 19:52:17valakimas

  Te mutatod leginkább a tanulatlan ember példáját. Nyomod a kommunista rizsát, amit ott tanitottak. Neked nem tűnik fel ? Mint elefánt a porcelánboltban, kb. Nem veszed észre h egy rakás szrt nem ér a materialista világkép ? Hogy egymillió kérdésre nem ad választ ? Mit gondolsz miért keresik az emberek az ezoteriát ily nagy tömegben ? Persze, nyilván semmit nem gondolsz...
  Cizelláltabban kellen hozzáállni, megnézni, mi a valós benne és mi a hiedelem, aztán nyilatkozni.

 • 2010.05.28 22:24:43luca

  Ó te jóságos ég mi van itt!!!:-D
  Kati, add fel!:-) Nem kell minden kommentet megválaszolni. A kommentek nem fogynak el. sőt! Nézd! még gyarapodnak is. Mert "az egész világon csak kétféle ember van: olyan aki tud és olyan aki nem tud". Aki egy más síkon gondolkozik, az egyszerűen nem képes ezt megérteni. Ezt fogadd el. Még tanulnia kell. Csak szétforgácsolod az energiáidat.
  Szerintem tökjók az előrejelzéseid!:-)
  Írjad csak őket, mert máshol nem találok ilyet:-) És nekem pl. nagy segítség. Tényleg.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta