#ÉLETEM

A kövér magyar nők lusták fogyni

2010. június 18., péntek 15:15

dagi_mA magyar nők viszonya a fogyókúrához önbizalomhiányról és lustaságról árulkodik. Fogyni sokan szeretnének, formásabb alakra is vágynak, de az ételről nem szívesen mondanak le, a testmozgás kihagyására pedig mindig van kifogás. Többek között ez derült ki a baratikor.hu online felméréséből.

A fogyókúra kérdése minden nyár elején előjön, és ilyenkor rendszerint elhaló sóhajok közepette vigasztalják egymást az elhízott, formájukat vesztett nők. A baratikor.hu felhasználói körében végzett kutatás azonban ismét rávilágított arra, hogy általában az elszántság, a tenni akarás hiányzik.

A negyvenesek szerint drága a fitneszbérlet

A nők 31%-a akkor fogyókúrázik, ha szükségét érzi, 13%-uknál még csak terv a testsúlycsökkentő diéta és/vagy sportolás. Érdekes módon a válaszadók 47%-a nem, vagy csak ritkán sportol, és a 40 év felettiek ezt hajlamosak anyagi gondokkal magyarázni. Nyilván drága mulatság egy bérlet a fitneszterembe vagy az óradíj a squashpályán, ugyanakkor nem tudunk nem megfeledkezni arról a tényről, hogy tornázni, alakformáló gyakorlatokat végezni otthon vagy akár a parkban is lehet, sőt, futni, sétálni sem kerül pénzbe.

Sajnálatos módon épp harminc éves kor felett kezdenek teljesen felhagyni a sporttal, épp akkor, amikor az a legfontosabb lenne nem csak súlyuk, de általános egészségi állapotuk érdekében is.

Zsírleszívásra nagyon kevesen gondolnak

A válaszadók majdnem fele a szakértők tanácsát kéri ki, kevesen hallgatnak barátaikra vagy bízzák magukat a szakkönyvekre, magazinokra. A legtöbben a sportban látják a tartós fogyás zálogát, a koplalásra csak 25% esküszik - ráadásul minél idősebb valaki, annál inkább hajlamos lemondani a finom falatokról a súlycsökkenés előmozdítása érdekében. Meglepő eredmény, hogy a fogyókúrára épülő ipar legnagyobb marketingbüdzsével dolgozó szolgáltatásaiban, így a plasztikai sebészetben vagy az akupunktúrában csak elenyésző hányad, 1-2% hisz.

Fontos kérdés, hogy amennyiben már sikerült rávennie magát a fogyira, eredményesnek ítéli-e azt. A válaszadók csupán 20%-a tudott úgy leadni kilókat, hogy azok nem is jöttek vissza, míg 27% esetében a súlycsökkenés átmenetinek bizonyult.

A cukor napi szükséglet

A kifogások területén vezet a nincs idő/kedv mozogni érv, illetve a beismerés, hogy nincs ereje lemondani a finom ételekről  (bár 40 fölött sokkal nagyobb az ez irányú hajlandóság). Elgondolkodtató, hogy 21% hozza fel az anyagi nehezségeket indokként, holott a legtöbb diéta messze nem emészt fel annyi pénzt, mint amennyit egy túlsúlyos ember élelmiszerre költ. Ráadásul a felhasználók 27%-a beismerte, hogy naponta fogyaszt cukrot, ami egyetlen súlycsökkentő étrendnek sem képezi alapját.

A kérdés már csak az, hogy akár telten, akár vékonyan hogyan látják magukat ezek az emberek? 15%-uk szépnek tartja magát, de 64% alakítgatna a testén itt-ott, ha tehetné. A válaszadók negyede azonban képtelen megbarátkozni saját testével.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.19 18:11:38Nűnű

  Ez egy nagyon messzire vezető kérdés.
  Elsőként azt kell látni, hogy már a kislányok sem mozognak. Nem sportolnak, nem űznek mozgásos játékokat. Felnőtt fejjel meg nem végeznek olyan munkát, ami mozgással jár (aki meg igen, az édességhegyekkel bepótolja).
  Könnyű ráfogni a szülésre, de sok esetben ez ócska kifogás. Egy átlag nő 10-15 kilót szed fel, ebből 3-4 kiló maga a baba. RÁadásul a szoptatás is sok kalóriába kerül, vagyis csak nem kéne sportot űzni az édességek falásából, és le lehetne fogyni.
  Onnan indulnak a bajok, hogy a női nem alapvetően antiszociális, inkább családcentrikus. Márpedig magában v. az egyszem legjobb barinővel nem lehet játszani. Fiúkkal meg megint nem lehet, mert az teljesen más szint, más mentalitás, egy leány számára általában követhetetlen.
  Gyermekotthonban dolgoztam, ahol fiúk és lányok tucatjai voltak, és a lányok ennek ellenére sokszor unatkoztak, amikor a fiúk fociztak. A szülők és a pedagógusok nem tanítják meg a lányokat a mozgásra. A pedagógus is egy sajátos állatfajta, mármint annak a női fajtája. Képzőművészetek, meg dekoráció, ilyen szavakat szoktak hangoztatni. Kirándulás, kertészkedés? Á, az még csak véletlenül is csak mutatóban.
  Ráadásul néhány év házasság után nagy eséllyel a nő megcsalja a párját. Méghozzá az édességgel. A nő is vágyik testi örömökre, de az nála általában nem a szex és a sportolás, hanem az édességek falása. Amitől meg szépen elhízik. Aztán meg csodálkozik, hogy az ember inkább elmegy otthonról...

 • 2010.06.19 20:55:11Martian

  El lehet jutni a szénhidrát függéssel egy olyan szintre, amikor úgy kell, mint a kokain - ilyenkor szoktak az elgombásodásra, elsavasodásra rámutatni.
  Innen nehéz visszafordulni és a sport sem sokat segít, hacsak nem nagyon intenzíven űzik (pl. heti 60-70 km futás).

 • 2010.06.19 22:02:30pokolfajzat

  Nincs azzal semmi baj ha valaki nem nádszál vékony, ha elfogadja magát, attól még nagyon boldog ember lehet. Hülye világban élünk, azért van a sok skizofrén ember, mert csak a szépség a tökéletesség.........ezt sugallja a media és a sok buta ember elhiszi és nem lesz elégedet önmagával, fogyokúrázik sanyargatja önmagát gyerekorátol már csak, hogy megfeleljen a szépségideálnak a végén úgy hal meg , hogy életében jól sem lakott:))) együnk ha van mit és jo ízűen:)))))

 • 2010.06.19 22:42:14Critical Hit

  "női nem alapvetően antiszociális, inkább családcentrikus. "

  Te figyi, van egyáltalán halvány sejtésed arról, hogy az általad használt fogalmak mit jelentenek? Aki családcentrikus, az antiszociális? Megalol :-)
  Te dolgoztál gyermekotthonban? Mint fűtő vagy konyhásnéni? Remélem, gyerekek közelébe nem engedtek ennyi ésszel meg tudással...

  Ja, és a tényszerűség kedvéért: Magyarországon azok a rengeteg sportoló, édességet véletlenül sem fogyasztó férfiak több mint 50 %-a túlsúlyos. Kínos, mi?

 • 2010.06.20 08:20:43szkati

  Azért itt egy pár dolog baromira le van egyszerűsítve, hiszen az elhízásnak számos oka lehet azon kívül, hogy az ember agyon zabálja magát. Vannak emberek- mint én is- akik genetikailag már elhízásra hajlamosak és nagyon sok mindent megtettek, megtesznek azért, hogy ne legyenek akkorát, mint egy ház. De ettől persze még vékony sose leszek,
  Vannak olyanok, akik hormonálisan híznak el. Azoknak a legnehezebb, mert ha mindent megtesznek, akkor sem fognak lefogyni, tehát orvosi segítségre szorulnak, aztán vagy igénybe veszik, vagy nem.
  Aztán vannak olyanok, akik a korral egyenes arányban gömbölyödnek és bár fiatal korukban vékonyak voltak, idősebb orukra mégis elhíznak. Ja. A hormonleállás stb.

  Azt aláírom, hogy kötelezővé tenném a 6 és 18 év közöttieknek a rendszeres sportot. Bár aki ezt most sem teszi, az buta és a saját maga ellensége. A legszomorúbb, ha az ember kimegy a strandra( leginkább Kelet-Magyarország valamelyikén) és látja azt a rengeteg, elhízott fiatal lányt, aki esetleg szembe jön vele épp egy hatalmas fagylaltot nyalva. Na azt a legszívesebben rögtön kiütném a kezéből!

 • 2010.06.20 08:41:41Nűnű

  lehet itt durcáskodni, de a tény tény marad. A nők alapvetően nem társasági lények, hanem családközpontúak. (Társaságnak a szélesebb közösséget értem, ami a családon túl van. Vajon hány és hány srác tudna mesélni arról, hogy amikor összejött egy nővel, lecsökkent, méghozzá nagyon lecsökkent, a társas érintkezéseinek száma.) Evolúciósan erre vagyunk kondícionálva. A férfiak együtt jártak vadászni, míg a nők magukban voltak a kölkökkel, és kvázi magukban gyűjtögettek.
  Az, hogy milyenek a férfiak, az is megérdemelne egy külön cikket, de itt marhára nem erről van szó.
  Hisztis picsa....

 • 2010.06.20 09:25:27Meryl vagyok

  Nem hiszek ebben az alkati meg hormonalis okoban. En alkatilag hizasra hajlamos vagyok - a szuleim, a testverem is "kerek". Hormonalisan is van gond: a pajzsmirigyem miatt 15 kilot hiztam, mire rajottek, hogy alultermel. Nem kell heti 60-70 kilometert futni, boven eleg napi 20 percet nagyon utemesen, 120-as pulzuszam felett szobabringazni es nem enni 1500 kalorianal tobbet. Mindketto akaratero kerdese. Hany no nezheti a Baratok koztet? Na, az pont 20 perc hosszu es epp ugy lehet ucsorogni a kanapen alatta, mint bringazni. A csoki, sutizabalast meg ugy a legkonnyebb megallni, ha nem veszed meg es nem viszed haza mar eleve a boltbol sem.

 • 2010.06.20 09:35:56zZz

  Ok, Nűnű hozzászólását én is túlzásnak érzem, de ezt azt 50%-ot honnan vetted? Eléggé nonszensz és ezzel az egy dologgal a saját hozzászólásodat nulláztad le sikeresen.

 • 2010.06.20 10:43:59Meruru

  Egyet kell értenem a cikk írójával és Meryl-el is. Persze, akad aki tényleg "nagyon" beteg és azért hízik, de annak sem feltétlenül kell ragaszkodnia ehhez az állapothoz. Akkor adjon le annyit, amennyit a betegsége enged.
  Igenis a nők többsége - persze itt elsősorban a körülöttem lévőkről tudok szólni, de kb. 300 nővel dolgozok együtt, még statisztikai alapnak is elfogadják ezt a számot - igenis lusta végig csináli egy fogyókúrát. Kolléganőim nagy része túlsúlyos, irodában dolgozunk. Akkor dobom az agyam, mikor közli, hogy fogyózik és csak salátát eszik. Ja, egy liter majonézes szósszal egy fagyisvödör méretű dobozból. Meg reggelire is csak puffasztott búzát eszik de estére annyira elfogy minden energiája, hogy sorban áll a csokis automatánál. És persze hozzá kell tenni, hogy közben meg utálják azokat, akik eleve vékonyak, vagy sikeresen lefogytak. Én 18 kg-ot adtam le, mióta oda mentem dolgozni és még folyamatban van 5kg, és az elvesztett kilókkal arányosan veszítem a beszélgetőpartneremet. Tehát nem csak lusták fogyni de még gonoszak is azzal, akinek sikerül. Persze, megkérdezik: Hogy csináltad? Mikor közlöm, hogy kevesebbet, válogatva eszek és heti 3x-4x edzésre járok húzzák a szájukat meg kifogásolnak. Nem mintha mondtam volna, hogy menjen ő is.
  Ja, és még egy. Nagyon szeretünk mindent a gyerekre fogni. Hát elárulom, több általam ismert nőnek is sikerül gyerek mellett is lejárni heti 3x edzeni (nekem még nincs csöppem). Egyik edzőtársnőm pl. bevállalta, hogy egész vasárnap semmi mást nem csinál csak főz, hogy hét közben munka után le tudjon jönni edzeni és ne azzal kelljen törődnie, hogy mit esznek a srácok. A gyerekeket a férje elhozza a suliból, mert neki is fontos, hogy a felesége jól érezze magát a bőrében és szép legyen. Mindent meg lehet oldani, ha valaki akarja. Csak eléggé kell akarni.

 • 2010.06.20 10:48:27mamohu

  a hormonális dolgokban nem hinni kell azok tények.

 • 2010.06.20 13:06:59Critical Hit

  de ezt azt 50%-ot honnan vetted?

  Az elhízás Magyarországon is népbetegség: 2003-ban a magyar férfiak több mint fele, a nők majd fele túlsúlyos vagy elhízott volt. Forrás: orvosnet.hu
  Valamint itt egy link: http://www.oeti.hu/?m1id=16&m2id=169

  De a gugliban magad is kutakodhatsz, bár úgy látom, az utánanézés nem az erősséged, csak rögtön hazugságnak bélyegezni valamit, amiről lövésed sincs, már bocsi.

 • 2010.06.20 13:13:54Critical Hit

  "de a tény tény marad. A nők alapvetően nem társasági lények, hanem családközpontúak."

  A tény az, hogy te hülyeséget beszélsz. A családközpontúságnak nem ellentéte az, hogy valaki társasági ember, a kettő nem zárja ki egymást, mit nem bírsz ezen felfogni?
  Imádom az ilyen önjelölt, félanalfabéta pszichológusokat/antropológusokat, akik műveletlenségük és ostobaságuk magabiztosságával azonnal megfejtik, hogy az elhízás oka az, ha valaki nem nagy baráti társaságban zabálja hülyére magát, hanem otthon, családi körben.

  Utolsó böffenésedet kár volt leírni bemutatkozásképpen, magamtól is rájöttem, hogy egy hisztis picsa vagy :-)

 • 2010.06.20 16:08:30szkati

  Szomorú, mert akkor nem fogadod el, azt, hogy a világ nem olyan, mint amilyennek hiszed. Mindeamellett persze lehet vigyázni, de az, aki genetikailag ilyenre hajlamos, az sose lesz vékony tipus, max. nem lesz elhízva, ha nagyon vigyáz.
  Ami meg a hormonális dolgokat illeti, előbb várd meg, míg 50 éves leszel, aztán majd beszélgethetünk erről is.

 • 2010.06.20 16:14:37szkati

  Hogy téged kik vesznek körül, azt nem tudom. Az, hogy engem kik vesznek körül már 7 éve az aerobic órán, azt tudom. Nagyon vigyáznak magukra, már ami a súlyt és a mozgást illeti és mindegyikük 50 és 60 éves kora között van. Nem fognak semmit se gyerekre( mert ebben a korban már minek), nem állnak sorban a csokis automatánál:)), nem irigyek senkire se, ha lefogy, sőt!
  Azért abba gondolj bele, hogy hogyan lettél 18 kg-val több és hány évig éltél ilyen súllyal? Eddig miért nem osztottad az észt, mármint olyan kövéren? Nem lefogyni kell, hanem nem szabad meghízni és akkor bárkiről mondhatsz bármit, mert te leszel az etalon.

 • 2010.06.20 17:13:34Nűnű

  Látom, tényleg nagyon sötét vagy.
  Baromira nem azt mondtam, hogy otthon zabálják tele magukat a nők, legalábbis egy bizonyos kor alatt nem ez a jellemző.
  Arra akartam rávilágítani, hogy mivel a nők nehezen viselik el egymás társaságát (igen, ezen már más is behisztizett, amikor ezt mondtam, de amikor megkértem őket, hogy nézzék már meg iwiwes ismerőseiket, 55-45% -ban fiúk voltak rajta. Olyan csajok esetében, akik lányiskolába jártak, pl.), emiatt nehezebb számukra élvezetet találni a sportban. Ugyanis a magányos kocogás, úszás, gyúrás nem valami felemelő, hanem kibaszottul unalmas, legalábbis ahhoz képest, amikor pl. focizik az ember. A magányosság nem kedvez a sportolásnak.
  Te például mit sportolsz?
  (A férfiak elhízásának igenis oka a közös zabálások, sörözések. Ők ezt társas együttlétnek veszik, és közben vedelik a sört, zabálják a húst.)
  ÉS igenis van különbség aközött, hogy valaki családi vagy társas. Van, aki halálra unja magát szűk családi körben, valakinek meg minden baja van, ha össze-vissza emberek vannak körülötte. Nagyon sok nő igenis elszigeteli a párját a barátaitól, legalábbis tesz ezért (aztán vagy bejön neki, vagy nem).

 • 2010.06.20 19:13:47bakos

  Igen, nagyon jó dolog, hogy az orvosok kitalálták a genetikai illetve a hormonális okokat a hízásra, ami természetesen valós dolog, de nem hiszem, hogy ez a kövér emberek 100%-ra igaz.
  Csak kifogás.
  Ezt sokkal egyszerűbb mondani, mint hogy beismerjük, hogy lusták vagyunk, igénytelenek és imádunk zabálni.

  Ugyanis bármilyen genetikai vagy hormonális ok van akár "nehezítésnek", ami ellen még ezen a dolgok sem tudnak tenni: ha kevesebbet viszek be kalóriából, mint amennyit mozgok, illetve még ehhez a két dologhoz még az étel típusát - szénhidrát/fehérje/zsír - arányát illetve minőségét is pluszban változtatom, olyan nincs, hogy az ember nem fogy.

  Elég lenne egy ez is akár: zabáljon mennyiségre és minőségre ugyan azt az ember, ami eddig, de kezdjen 2-3 szor annyit mozogni. Már ez is segítene.

  Ami számomra röhej, az a diéta: itt is mi van? Mozogni nem akarunk, nem, még véletlenül sem, próbáljunk valami egyszerűt.


  Tehát a véleményem a kövérekről: saját maguk lustasága és igénytelenségük felelős a legnagyobb részében annak, hogy túlsúlyosak.

  A többi meg duma. • 2010.06.20 19:40:20Martian

  "120-as pulzuszam felett szobabringazni es nem enni 1500 kalorianal tobbet. Mindketto akaratero kerdese."

  Az 1500 kalóriát tartani (lehetőleg nem műkajákkal) már nem olyan nehéz, viszont odáig eljutni kemény dolog. A hullámzó vércukorszint akaraterő mellett is dekoncentráltsággal és erősen antiszociális viselkedéssel járhat... némileg hasonlóan, mint a drogelvonás.
  Viszont erős és egyenletes aerob fizikai terheléssel az étvágy is csökkenthető.

 • 2010.06.20 22:38:25Cat_

  Türhő stílusodtól eltekintvén azt kell mondjam, van igazság abban, amit írsz - a nők kevésbé csapatjátékosok, mint a férfiak, és ennek egyik következménye, hogy nem jeleskednek a csapatsportokban sem. De: igaz ugyan, hogy ennek evolúciós eredete van, de nem csak az - a két nem eltérő szocializációja legalább akkora szerepet játszik benne.
  Jól emlékszem rá, hogy az iskolában a fiúknál direkt bátorították a csapatjátékokat, míg a lányoknak nagyon adtak lehetőséget erre. Míg a fiúk fociztak vagy kosarazta, a lányok bent poshadtak a tornateremben és bukfenceztek, gerendán sétáltak vagy mittudomén.
  Pedig a csapatsport általában jóval élvezetesebb, mint bármi, amit egyedül csinálhat az ember (futás, torna etc.)

 • 2010.06.21 08:45:41Nűnű

  Critical Hit kihozta belőlem az állatot, ha megnézed az első kommentem, semmi türhőség nem volt bennem, de az a hisztis picsa felbaszta magát, és nekem esett, mint ökör az anyjának.
  Érdekes kérdés ez a szocializáció, maga a nevelés szemben az evolúció által meghatározott genetikával. Mivel tanárszakos lennék, sokáig abban a hitben éltem, hogy a nevelés a lényegesebb, a környezeti, társadalmi hatások. 4 évet lehúztam gyermekotthoni nevelőtanárként, és most már másként gondolom, inkább fele-fele arányban.
  Az, hogy egy leány, egy nő mennyire nőies, és mennyire áll be a fiúk közé, az lehet a hatások kérdése, de nem csak. Tudjuk jól, hogy mindkét nemben megtalálhatóak mindkét nem nemi hormonjai, és ezek aránya egyénenként eltérő. Továbbá az egyedfejlődés során kapott "nemi hormon fröccs" hatással lehet pl. az agy fejlődésére. Hány és hány olyan lányt ismerünk, aki egész biztosan fiú lenne, ha ő választhatott volna...
  (Valamiért a másik nemnél ez tabutéma. Az oké, az vagány, ha egy csaj beáll a fiúk közé, de ha egy fiú áll be a lányok közé, azt valahogy nem toleráljuk.)

 • 2010.06.21 09:02:48batgirl

  Azt bírom ebben az egészben, amikor a sovány, vagy átlagos súlyú emberek pálcát törnek a ducik, kövérek, molettek fölött. Mintha ők egy magasabb szinten léteznének, mi pedig (igen, én is duci)alacsonyabb szinten lévő, lusta, falánk, magukat agyon zabáló nők lennénk, akit senki nem dug meg undor nélkül.(ergerberger) Akkor most milyen lehetőségem is van, hogy felnőjjek hozzátok? Akarok? Nem. Én ilyen vagyok. Jojo fogyókúrás egész életemben, most ötven éves, ülőmunkás, ritka mozgás, és szeretem a sütiket. Ez vagyok, ilyen vagyok. És jó kedvű vagyok, szeretem az életemet. Van aki megdugjon. Így is..ducin is. És szeretnek a gyerekeim..(mind a négy) szeret a párom, aki ílyen testalkattal ismert meg. És én nem nézem le a soványakat. Ők ilyenek. Én meg ilyen vagyok.

 • 2010.06.21 14:26:37norah113

  A cikk írója és a hozzászólók nagytöbbsége véleményem szerint nincs tisztában alapvető dolgokkal. Először is a cím eleve degradáló mi az hogy a magyar nők, csak a magyar nők kövérek? És a magyar férfiak? Ők mit tesznek az egészségük érdekében? Vajon minden magyar férfi fitt és izmos ideális testsúllyal? Véleményem szernit nem, ez a cikk ékes bizonyítéka , hogy már megint a nőket kell gyalázni és rajtuk kell elverni a port. A kövérség mint olyan egy pozitív szelekció eredménye , ami az évezredek során alakult ki, azok az emberek élték túl a járványokat és az éhezéseket akik képesek voltak zsírt tárolni, a mai kövérek az ő utódaik. Sokkal inkább a fogyasztói társadalommal van itt baj és a habzsolással, mint a túlsúllyal. A mesterséges élelmiszerek a mozgásszegény életmód sajnos nem kedvez a duciknak. A nők pedig annál több gyereket tudnak kihordani és felnevelni minél inkább képesek zsírt raktározni, szóval sok ezer évig anatómiai követelmény volt hogy a nők kicsit ducibbak legyenek, erre volt szükség a populációban. Az hogy a nők antiszociálisabbak egyszerűen nem igaz, a nőknek sokkal inkább szükségük volt a túléléshez mások megértésére, komunikációra és egyébb tevékenységekre. a férfiak szocializációja evolúciós szempontból versengő domináns jellegű, a nőké pedig kooperatív. És személyesen is kikérem magamnak hogy az én személyes kapcsolataimat bárki is lealacsonyabb rendűzze. Olyan baráti kapcsolataim vannak amiről a legtöbb önelégült önző férfi még álmodni sem merhet, ezt bizton állíthatom, ez azért van mert a barátkozás nem nem, hanem személyiség-függő. ha egy arrogáns önző fasz/vagy pna vagy lehetsz te a világ legszebb embere akkor is csak felszínes kapcsolataid lesznek. Egyébként még miellőt bárki rám szállna boldog párkapcsolatban élek, és vonzó nőnek tartanak.

 • 2010.06.21 17:07:32bakos

  "Sokkal inkább a fogyasztói társadalommal van itt baj és a habzsolással, mint a túlsúllyal. A mesterséges élelmiszerek a mozgásszegény életmód sajnos nem kedvez a duciknak."


  Igen, megint keressük másban a hibát.
  A fogyasztó társadalom a hibás, igen. Fogják a fejemhez a pisztolyt, hogy zabáljak mindnél többet igaz? És hogy véletlenül sem szabad mozognom, ugye?

  Próbáljunk kifogást keresni többet és többet, eszünkbe ne jusson az, hogy csak is mi vagyunk azért felelősek, hogy mennyit tömünk magunkba és hogy mennyit akarunk megmozdulni.

  Állítsunk még több ideológiát, gyerünk kövér emberek, gyerünk!!

  Csak nehogy mozogjatok, mert így is egészségesek vagytok.
  Hajrá!!

 • 2010.06.21 17:45:26dévény

  @norah113: végre valaki... és már ebbe is belekötöttek :)
  Komolyan, emberek, ti nem érzitek, hogy itt valami baj van? Megy az általánosítás, mindenki ítélkezik, mintha kötelező volna. Olyan ez az egész, mint egy csata: támadás, védekezés, ellentámadás.

  Ezer és egy oka lehet annak, hogy valaki túlsúlyos, és nem mindenki kürtöli világgá, sőt, gyakran még maga az illető sincs vele tisztában. Egy ideális világban természetesen úgy működnének a dolgok, hogy mindenki ellenáll a junk food kísértésének, minden nap mozog egy keveset, szeret sportolni, és szakít rá időt. Ez viszont sokak életében nem kivitelezhető, és nagyon könnyű okoskodni, hogy hogyan kellene, de nem tudhatjátok, kinek miért olyan az élete, amilyen.

  Az életmódbeli és a genetikai okokon kívül nagyon komoly tényező a lelkiállapot is, és most ne mondjátok, hogy csak akaraterő kell, hogy ne zabálással próbálja javítani a kedélyét. Ha nem tudjátok, milyen ez az állapot, örüljetek neki, de ne ítélkezzetek. Helyette inkább gondolkodjatok, mennyire boldog az átlagember, például ma Magyarországon...

  És nem mellesleg a kötelező testnevelés a legtöbb iskolában valóban nem szeretteti meg a sportot a gyerekekkel, pedig ez lehetne az egyik kulcsa egy egészségesebb és (megkockáztatom:) boldogabb generációnak.

  Ja, mielőtt engem is elkezdene valaki kövezni, hogy biztosan 150 kiló vagyok és kifogásokat gyártok: 170 cm és 60 kg, túl egy "bármit, bármikor, bármennyit ehetek"-korszakon és 15 kg túlsúlyon is.

 • 2010.06.21 21:36:01Meruru

  Egy percig nem állítottam, hogy én nem a saját lustaságomnak köszönhetem azt, hogy elhíztam. Mert dehogynem. De csak hogy teljes legyen a kép nem éltem sokáig nagy súllyal, mert észbe kaptam, még időben, és nem vártam meg míg lefolyok a székről. És akkor is mondhatni "osztottam az észt", mert ugyanazokkal a kolléganőkkel rágtuk át a hetvenedik fogyókúrás étrendet és mozgási lehetőséget is, akikkel a mai napig együtt dolgozok, csak ők ott maradtak ahol eddig is voltak. Lehet, hogy téged az aerobik órán ilyen emberek vesznek körül, engem meg másmilyenek. Nincs ebben semmi hiba. De nem is azokról szólnak az ilyen cikkek és felmérések, akik hajlandóak lejárni a terembe. Nem akarok én etalonnak lenni, csak az én környezetem igazolta ezt a felmérést. Pont :)

 • 2010.06.22 08:35:46B.Bagoly

  Sajnálom, hogy még mindig használatban van az a szó, hogy "fogyókúra"! Idézet egy érintettől: "Én úgy híztam meg, hogy fogyókúráztam!" Tudomásul kell venni, hogy életmód-változtatás nélkül nem lehet véglegesen normál súlyra szert tenni. A életmód-változtatás pedig - nevéből eredően - egy életen át tart. A bumeráng-hatást kétszer próbáltam ki - rosszabb lett mint a "kúra" előtt. Harmadszorra én nyertem. 170 cm, 69.9kg, 20.0 zsírszázalék. Nem sportolok - a szónak ebben az értelmében - csak reggelenként, amikor időm engedi - tolom(!) magam mellett a rozzant kerékpáromat, rajta egy olcsó km-órával. 55 perc, 6.3 km gyalog. Utána teljes ruhacsere, zuhany. Két év múlva ingyen utazom - ha ugyan - , de akkor is gyalog megyek a Keletitől a Moszkváig...Vagy legalábbis ezt a távolságot kevésbé szennyezett levegőben. Minden érintettnek: se szemrehányással, se egymásra-mutogatással, se "bezzeg"-ekkel nem érünk célt. A jó példa és a biztatás a kezdeti, vélt kudarcok ellenére is, sokkal hatásosabb. A családom túlsúlyos tagjai mind idő előtt haltak meg. Akkor csak pár évem legyen hátra? A túlsúly betegség! Komolyan kell venni!

 • 2010.06.22 17:54:40libanoni cédrus

  Én két alapvető problémát látok: hogy a magyarok nagy többsége hihetetlenül rossz minőségű élelmiszereket eszik, ráadásul mega adagok formájában, és, hogy szinte egyáltalán nem mozog. Ami a nemek közti megoszlást illeti: talán én mozgok elit helyekek (pesti Belváros, Belbuda), de azt látom, a nők igen is adnak magukra. A férfiak között viszont ezeken a "top" környékeken is igen magas az elhízottak aránya. Egyáltalán 35 fölött ritkaság a pocak nélküli magyar férfi. Ahová tornázni járok, ott nőkből szinte minden korosztály jelen van, férfiakból (konditerem, tenszpálya, rekortán futópálya is van) viszont kevés a 35 év fölötti. Amit még tapasztalok: az autófüggés. Akinek van kocsija lehetőleg egy lépést sem tesz meg gyalog. Tömegek élnek úgy, hogy reggel a kocsiba beülnek, begördülnek a mélygarázsba, egész nap ülnek a gép előtt, megebédelnek az irodai menzán, és visszaülnek az íróasztal mellé. Onnan a kocsiba be, majd irány haza, le a tévé elé és jöjjön Dr. House. Nemrég konferencián voltam egy vidéki nagyvárosban. Az esti fogadás után 10 perces könnyű sétával besétáltunk a Belvárosba. A lányok jól bírták, a fiúk közül volt aki ki volt borulva, h miért nem mentünk inkább taxival...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta