#ÉLETEM

A H1N1 vakcina az év orvosi fejlesztése

2009. december 22., kedd 14:16

A CNN által legfontosabbnak ítélt egészségügyi fejlesztések top tízes listáján szerepel többek közt a vakok számára kifejlesztett elektronikus szem és a facsont is – de a nyertes a H1N1 vakcina.

cikk-tious-rovid

 

A H1N1 influenza elleni vakcina lett az első az év egészségügyi innovációinak tízes listáján. A CNN minden év decemberében közli a legfontosabbnak ítélt orvosi találmányok és egészségügyi fejlesztések listáját, amelynek élén a közbeszédben is kiemelt helyen szereplő járvány ellen rövid idő alatt kifejlesztett védőoltás szerepel. A szer azért is kapta meg az elismerő helyezést, mert néhány hónap alatt elkészült. 

A második helyen a vakok számára kifejlesztett elektronikus szem áll, amelyik éles látást ugyan nem tesz lehetővé, de tárgyak felismerésére alkalmas. A listán szerepel továbbá az egésznapos használatra alkalmas Lyric hallókészülék, amelyet negyedévente kell csak cserélni, a vörös tölgy szivacsos belsejéből megalkotott facsont, amellyel idővel valódi csontokat szeretnének helyettesíteni. Szintén szerepel a listán a transcraniális mágneses terápia, amellyel a depressziót kezelik, a Hong-kongban kifejlesztett vírusölő biomaszk, az antimikrobális festék, amelyik kórházi ruházaton alkalmazható, és megöli a kórokozókat. A lista végén szerepel az eletronikus sztetoszkóp, amellyel a beteg szívének és tüdejének a hangjait a számítógépre vezetve további elemzések lehetségesek, a JaipurKnee nevű művégtag, valamint az az eszköz, amellyel a szervátültetés előtt álló szervet életben lehet tartani. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta