#ÉLETEM

A fehér emberek rosszabb alvók

2010. március 11., csütörtök 16:13

Az alvási szokásokat kutató amerikai felmérés szerint az ázsiaiak alszanak a legjobban. Ami pedig a magyarokat illeti, a többség ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna.

Az egyes amerikai etnikai csoportok lefekvési és alvási szokásait kutatta az amerikai National Sleep Foundation. Az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevele szerint a vizsgálatban az ázsiai megkérdezettek 80, a spanyolajkúak 70, a fehérek 68, míg a fekete bőrűek 66 százaléka állította, hogy egy héten legalább néhány alkalommal jól és pihentetően alszik. Ez utóbbi csoport egyben az is, amelynek tagjai éjszakánként a legrövidebb időt töltik alvással: beszámolóik szerint átlagosan 6 órát és 14 percet alszanak egy este, míg ugyanez a szám a spanyolajkúak esetében 6 óra 34 perc, az ázsiaiak körében 6 óra 48 perc, míg a fehér bőrű amerikaiakra vonatkozóan 6 óra 52 perc.

Az alvásproblémákat tekintve viszont a fehérek számoltak be a legnagyobb, 10 százalékos arányban álmatlanságról. Az alvásproblémákat tekintve viszont a fehérek számoltak be a legnagyobb, 10 százalékos arányban álmatlanságról, míg a spanyolok 7, az ázsiaiak 4, az afroamerikaiak 3 százaléka küzd ilyen gondokkal. Éjszakai átmeneti légzés-kimaradásra ez utóbbiak 14, a spanyol ajkúak 8, a fehérek 6, az ázsiaiak 4 százaléka panaszkodott.

A magyarok kialvatlanok

A magyarok alvási szokásait tavaly az alvás világnapja (World Sleep Day - március 20.) alkalmából mérte fel a NatureHome Alváscentrum. A megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna. A magyaroknak csak 28 százaléka állította, hogy általában pihenten ébred, és alig 2 százalékuk vélte úgy, hogy mindig eleget alszik. Ennek eredményeképpen a válaszadók 90 százaléka napközben is álmosnak érzi magát, bő harmadukra napjában többször is rátör az alhatnék.

Időszakos alvásproblémákról a válaszadók mintegy fele, állandó vagy visszatérő zavarokról minden ötödik megkérdezett számolt be. A válaszadók 28 százaléka horkol álmában, míg 23 százalék nem tudta megmondani, hogy küzd-e ezzel a problémával. A magyarok közel tíz százaléka nehezebben alszik el esténként, negyede alussza végig az éjszakát, míg több mint kétharmaduk egyszer, de akár többször is felébred éjjelente.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta