#ÉLETEM

A barna rizs védi a szívet

2010. május 5., szerda 09:30

barnaA japán emberek többsége abban hisz, hogy a félig őrölt vagy nem teljesen őrölt barna rizs egészségesebb, mint a fehér. Egy kutatás alapján nagyon úgy tűnik, hogy igazuk van.

A philadelphiai Cardiovascular Research Center and Department of Physiology kutatói is tisztában voltak azzal, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér, de arra csak most jöttek rá, hogy milyen egyedülálló tulajdonsága teszi még alkalmassá arra, hogy diétánk szerves részévé váljon.

Satoru Eguchi professzor szerint a barna rizs az érelmeszesedésért és a magas vérnyomásért felelőssé tehető angiotenzin II receptor-blokkoló káros tevékenysége ellen veszi fel a harcot.
A japán barna rizs raktározó szöveteiben rejlő tápanyagok, oligo-szacharidok azonban sajnálatos módon szinte teljesen elvesznek, ha a a külső borítást lesikálják, ahogy azt teszik számos esetben. Ez a réteg csak félig őrölt (Haigamai) és a nem teljesen őrölt (Kinmemai) rizsben marad meg.

Az angiotenzin II elleni védelem azért is roppant fontos, mert kiemelkedő szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, összehúzza az ereket, érelmeszesedést okozhat. A megfelelő táplálkozással azonban gátat lehet vetni áldatlan tevékenységének.

barna2

Magyarországon kiemelkedően sok a szív- és érrendszeri betegséggel küzdő páciens, köztük – ahogy arról korábban már írtunk – egyre több a nő. Bizonyára nem véletlen, hogy Japánban, ahol gyakorlatilag az összes ember naponta fogyaszt rizst, az ilyen típusú megbetegedések aránya kifejezetten alacsony.

A japán eredetű makrobiotikus étrendről és életmódról a Makrobiotika Intézet oldalán találsz részletes információt.

cikk-tipus-linkek

A szeretethiány is felelős a női szívbetegségért

A mélyhűtött pizza a nők ellensége

A rosszindulat is károsítja az ereket

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta