#ÉLETEM

A nők is tudnak vezetni!

etelka 2014. november 26., szerda 10:41

Van egy közepesen szakadt autóm, amely az első takonyfolton képes megcsúszni. Ettől rögtön azt vizionáltam, hogy megint egy szakadt vackot sózott rám a kereskedő. Aztán kiderült, hogy persze nem, csak én vagyok béna és pánikolós, és mindössze arról van szó, hogy nem tudtam olyan erősen benyomni a fékpedált, hogy az alig nyolcszáz kilós autó megálljon.

De mindehhez az kellett, hogy autózzak 30 kilométert, egészen Mogyoródig, ahol a Groupamának van egy vezetéstechnikai centruma. Itt azokra a helyzetekre készítenek fel, amelyek a közlekedésben érhetnek, különös tekintettel a téli időszakra. Az egész napos program nem olcsó, 55-60.000 forint, de ezért a pénzért egész nap nyomhatjuk a gázt és megtanulhatjuk, mit kell csinálni az éles helyzetekben.

Az oktatás egy nagyjából egyórás előadással kezdődik, ahol mindenféle sokkoló információt kapunk arról, hány méteren áll meg a kocsi fékezés után, vagy hogy mennyit számít a téli gumi, csak mindezt bővebben és megfelelően informatív chartokkal alátámasztva. Majd kaptunk fejenként egy rádiót, és irány a pálya. Az első etapban azt gyakoroltuk, hogy mi történik, ha 30-50 km/h sebességnél nyomunk egy satuféket. Nem egy nagy truváj, de ennek ellenére nem annyira vicces sodródni, mert nem vagyunk képesek megfelelő erővel nyomni a féket. "Nyomd a féket, féket, mondom féket" - recsegett a rádió, én pedig az életemért küzdve tapostam. Az is kiderült, mennyivel egyszerűbben áll meg egy sokmilliós, mindenféle technológiával felszerelt  BMW 330d xDrive, ami akkor is biztonságosabb, ha a tyúkom vezeti. Ennek ellenére az öreg autók tulajdonosai ne omoljanak össze, túl lehet élni ezekkel is a telet és a czúszós utakat, a lényeg csak annyi, hogy sokat kell gyakorolni.

Az viszont egészen megdöbbentő volt, mekkora a különbség a téli és a nyári gumik közt. Míg én viszonylag jó téli gumikkal felszerelkezve vágtam neki a fékezésnek, a céges Suzukin még nyári figyelt, nem is igen bírt megállni a kolléga, csak dupla akkora távon. Úgyhogy bármilyen hülyeségnek vagy pénzkidobásnak is gondolja a téli gumit, költsön rá!

Ami fontos tudnivaló ehhez: minden gumin van egy szám, ami alapján meg lehet nézni, mikor gyártották a gumit, azaz az adott év mely hetében. Ezt DOT számnak nevezik, és minden gumiabroncson megtalálható. A vezetéstechnikai centrumban  elhangzottak szerint 3 év egy gumi kihordási ideje, ehhez képest az én 5 éves gumim jónak találtatott, azt mondták, ebben a szezonban még megfelelő lesz. Tehát ha gumit vesz, ne csak azt nézze, milyen az állapota, az sem mindegy, mennyi idős. Mert a gumi egyrészt kopik, másrészt öregszik, tehát hiába nem, vagy alig használt, ha közben 8 éve gyártották. Persze az sem mindegy, hol tárolták, de erre jó eséllyel sosem fogja megtudni a választ.

A jeges útnál egy borzalmasabb van, a rántópad. Ennek lényege, hogy a kocsit a hátsó tengelyénél jobb vagy bal oldali irányba elrántják,amitől az autó persze megindul keresztbe, a sofőr pedig rémülten kapaszkodik a kormányba, vagy anyázik, vagy mindkettőt egyszerre. Na ez az, amit nem sikerült elégszer gyakorolni, pedig talán jó lenne ezekre a tipusú feladatokra helyezni a hangsúlyt. 
 

A fékezések után – amiből rájöttem, mire is jó az ABS – jöhetett a "mi a rákot csináljunk, ha megcsúszik az autó?" típusú feladatsor. Az egymásra épülő sorozatokban egyre gyorsabban kellett menni, miközben a műgyanta réteggel ellátott aszfaltot bőszen locsolták két oldalról. Nos, csúszós úton ne használjunk satuféket, a kuplung-váltó kombó segíthet a bajban – nagyjából ennyi a tanulság, meg persze a szerencse, meg persze az, ha megtanuljuk, hogy a kocsink alul- vagy felülkormányzott-e, azaz kevesebbet vagy többet reagál-e az adott kormánymozdulatra, mint kéne. A szőke nős kérdés pedig, hogy miért is nem lehet megfelelően kormányzott autókat tervezni?

vezetestechnika.gif
Fotó: Sipos Zoltán
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

10 diétás szabály testmozgáshoz

tatota 2014. november 25., kedd 18:22

Napjainkban emberek milliói alkalmaznak gyors fogyást ígérő diétákat, ráadásul túlnyomó részben olyanokat, amelyek hatástalanok és veszélyesek is. Sőt, azok számára, akik rendszeresen sportolnak, még veszélyesebbek lehetnek ezek a csodadiéták. 

"Rengeteg fogyókúrás módszerrel találkozhatunk, de olyan nagyon kevés van, amely közben nem megy tönkre az anyagcserénk, egészségünk. Mindannyian egyéniek vagyunk, más az alkatunk, izomzatunk, így nincs általános csodamódszer mindenkinek, de van néhány alapelv, melyek   betartásával egészségesen és tartósan fogyhatunk" - állítja Silye Gabriella, a Fájdalom Ambulancia sporttáplálkozási szakértője, akitől olyan hasznos diétás tanácsokat kérdeztünk, melyeket rendszeres testmozgás mellett célszerű betartanunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanulhat online meditálni, csak minek

maze 2014. november 25., kedd 11:57

Meditálni nem könnyű. Az ember szeretné megtanulni, mert elhiszi, hogy jobbá lehetne tenni vele az életét, de valljuk be, nagyon is hamar bele lehet bukni a dologba. Így aztán az első és legfontosabb, ha valaki mégis nekifutna az ilyesminek, az az őszinte elszántság. 

Úgy adódott, hogy lehetőségünk volt kipróbálni egy 8 hetes(!!), online(!!!) Vipassana meditációs tanfolyamot, és most egyáltalán nem viccelünk, mert már van ilyesmi is. Az első, amit el lehet mondani róla, hogy a gyerekcipőben jár még a műfaj, és azért ezzel kezdjük, mert maga a tanfolyamot tartó mester kért rá, hogy ne felejtsük ezt szem elől, amikor a cikkünket írjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt biztos nem gondolta volna a csókról

Toma 2014. november 24., hétfő 15:30

Egy szenvedélyes csókkal vonzódásunkat, szeretetünket fejezzük ki, így teljesen ártalmatlan tevékenységnek gondoljuk. Ám tudta, hogy ekkor mennyi baktérium cserél gazdát? Persze szó sincs arról, hogy lebeszélnénk róla bárkit is, bár így meglehet, hogy ezentúl jobban odafigyel majd arra, kivel is teszi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Depressziós? Szedje már össze magát!

Sákovics Diana 2014. november 24., hétfő 14:38

Hiába tartoznak a leggyakoribb betegségek közé a mentális zavarok, valahogy az egész kérdéshez furán állunk hozzá. Hajlamosak vagyunk betegségéért a beteget hibáztatni, azt várni, hogy önerőből oldja meg a problémáját. Ráadásul sokszor nem is valódi betegségnek tekintjük a mentális zavarokat, hanem egyfajta gyengeségnek, hisztinek, valaminek, ami majd elmúlik, amivel foglalkozni is felesleges, ami amúgy is bizarr és szégyellni való. Ennek a hozzáállásnak azonban komoly következményei vannak a mentális betegségekkel élők számára: az amúgy is nehéz helyzetükben nem kapják meg azt társas támogatást, azt a segítséget, amire a leginkább szükségük lenne. Kapnak helyette lelkiismeret-furdalást, muníciót az önostorozásra, kapják a magányosság, az elszigeteltség érzését. 

De vajon mi történne akkor, ha ugyanígy bánnánk azokkal is, akiknek a teste beteg? A Robot Hugs csodálatos képregényben válaszolta meg a kérdést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kaját rendelne és klasszikusra vágyik?

Dívány 2014. november 24., hétfő 12:37

Nem mindenki lelkesedik a vegetáriánus, glutén- és tejmentes ebédért, sőt néhányan a fitneszőrületre sem kattantak rá. Nekik mutatunk négy olyan ebédrendelési lehetőséget, ahol teljesen hagyományos ebédeket lehet rendelni. Egy héten át ettünk klasszikus ételeket, hogy kiderüljön, mit tudnak a nagyüzemi étkeztetők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Refluxos? Felejtse el a futást.

nsz 2014. november 23., vasárnap 19:02

A túlsúly, a kóros soványság, a családi halmozódás mind-mind belejátszhat abba, ha valaki refluxossá válik. De pontosan mi is ez a betegség és miről ismerhető fel? Erről dr. Hidvégi Editet, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyászát, gasztroenterológusát kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Le akarok szokni a húsról – de hogyan csináljam?

Steiner Kristóf 2014. november 23., vasárnap 13:25

Ha valaki elefánttejet vagy zsiráfpetesejtet fogyasztana, minimum őrültnek néznénk, esetleg undorodnánk is tőle. Akárcsak más szokásainkat, úgy étkezésünket is társadalmi normák és tanult értékrendek alakítják, ezeket pedig érdemes időről időre alaposan átgondolni. Olvasónk a Dívány tanácsadó sorozatának e-mail címére, Steiner Kristófnak címzett levelében mesélte el, nála hogyan jött el a húsmented életmód iránti igény, és milyen aggályai vannak az életmódváltással kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a legjobb pszichés diétastratégia

Sákovics Diana 2014. november 22., szombat 16:28

Az nem újdonság, hogy az érzelmi állapotunk befolyásolja, hogy miből mennyit eszünk. Rossz kedvünkben például jobban kedveljük a hizlaló kosztot, a könnyen felszívódó szénhidrátokat, a finomított cukrot, a junk foodot, míg akkor, ha pozitívak vagyunk és a jövőre fókuszálunk, előszeretettel választunk inkább egészséges ételeket. Nem meglepő az sem, hogy fogyni csak tudatosan, az étkezési szokásainkra, a bevitt tápanyag mennyiségére és minőségére odafigyelve lehet. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak ezekre érdemes fókuszálnunk, hanem az ételekkel kapcsolatos érzelmeinkre is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Aki beszél róla, úgysem lesz öngyilkos"

Sákovics Diana 2014. november 21., péntek 17:03

Magyarországon évente 25 000 öngyilkossági kísérlet van, naponta átlagosan heten követnek el öngyilkosságot. Nálunk az öngyilkosok aránya más országokhoz képest magas, világviszonylatban ott vagyunk az első tíz ország között. De bármilyen gyakori is ez a jelenség, közben félelmetes és misztikus, még a természetes halálnál is erősebb tabu. Nem véletlen, hogy rengeteg téves elképzelés él róla a fejekben. Összeszedtük a leggyakoribbakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A monitor a szemre káros a legkevésbé

ST 2014. november 21., péntek 10:12

Az irodai munka kétségkívül sokkal kényelmesebb, mint egy építkezésen gürizni: az ember nem izzad le, nem húzza meg a hátát, és nem ejt nehéz tárgyakat a lábára. De azért azt nem lehet mondani, hogy teljes biztonságban van, hiszen olyan, az egészségét károsító tényezőkkel kerülhet szembe, amiknek talán nem is tulajdonít jelentőséget. Ezek között kiemelt helyen van a monitor használata, illetve azok a gondok, melyek közvetve, vagy közvetlenül ehhez az eszközhöz kapcsolhatóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok zsír lassítja az öregedést

Sákovics Diana 2014. november 20., csütörtök 19:37

A kutatók már pedzegetik egy ideje, hogy a zsírfogyasztás mégsem az ördögtől való. Kiderült például, hogy a zsírszegény diéták vége az elhízás és a betegség lehet, ahogy az is, a zsírfogyasztásunk macerálása nélkül is klasszul le lehet fogyni. Most úgy tűnik, hogy a sok zsír fogyasztása nemcsak rosszat nem tesz, de kifejezetten hasznos is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan ússzuk meg a téli betegségdömpinget?

ermiz 2014. november 20., csütörtök 09:47

A kérdésre természetesen számtalan válasz létezik, például, hogy ne menjünk közösségbe az influenzaszezon végéig; hogy sportoljunk nagyon sokat; ne dohányozzunk; járjunk hetente szaunába, de aztán legtöbben ugyanazt a rohanós életet folytatjuk, mint korábban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irritálja a GPS hangja? Ne állítsa át!

Sákovics Diana 2014. november 19., szerda 16:07

„Újratervezés! Fordulj vissza, ahol lehet! Túl gyorsan mész!” – közli a GPS néha rezignáltan, néha lekezelően, néha számonkérően. Persze, a GPS-hangnak sem kell feltétlenül irritálónak lennie, ma már számos eszköznél van választási lehetőségünk, beállíthatjuk, hogy férfi vagy nő, esetleg hülye hangú celeb irányítson minket. (Mondjuk, egyik megoldás sem olyan kedves, mint ez.) De vajon számít ez? Hatással van az utazásunkra az, hogy milyen hangon beszél egy kütyü? Úgy tűnik, igen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanuljon meg helyesen fekvőtámaszozni!

tatota 2014. november 18., kedd 14:52

Hány fekvőtámaszt tud nyomni? Húszat, harmincat, esetleg ötvenet? Na és ebből hányat tud szabályosan megcsinálni? Cikkünkből most megtanulhatja, hogy kell szabályosan végrehajtani a fekvőtámaszt, és ha ebből 10 ismétlést meg tud csinálni, már remek a kondija!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kis korkülönbség a tartós házasság titka

Sákovics Diana 2014. november 18., kedd 10:24

Egy párkapcsolat kezdetéhez rengeteg dolognak kell összeállnia. Kell hozzá egy találkozás, egy pillanat, amikor jókor vagyunk jó helyen, a megfelelő tudatállapotban. Kell a hasonlóság, az együtt töltött idő, a hormonok összjátéka, kell hozzá a jó szex, a másik szeretete. És hiába van meg ez a rengeteg dolog így, egyszerre, még ezek ellenére is bizonytalan, hogy meddig tart az a kapcsolat. A jövőt bejósolni persze lehetetlen, a kutatók mégis ezer oldalról próbálnak közelebb kerülni a megoldáshoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Előtte az élet, mégis, mi a fene baja lehetne?

Kuna Gábor 2014. november 17., hétfő 21:48

Lett egy új krízisünk, vagy lehet, hogy volt is, csak épp nem vettük észre – ezen még vitatkoznak a pszichológusok. Bárhogy is, az viszont biztos, ma sokaknak valahogy nehezebbnek tűnik elkezdeni a felnőtt létet, meghozni azokat a döntéseket, amik a fiatal felnőttkorral járnak együtt.

Sok néven fut az új probléma, hívják kapunyitási pániknak, életkezdési válságnak, vagy akár quarterlife crisis-nek. Akárhogy is nevezzük, a lényeg az, hogy egy-két generációval ezelőtt még nem létezett ez a tünetegyüttes, ma viszont egyre több fiatal szenved attól, hogy nem tud dönteni a saját jövőjéről. Halogatja a tanulmányai befejezését, nem képes leválni a szüleiről, szorong. De miért? Mi történik velük? Miért nem örülnek inkább? Előttük a jövő, tanulhatnak, csak magukért élhetnek, nem kell eltartaniuk senkit. Mégis, mi olyan nehéz ebben?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jó és miért rossz az egyterű iroda?

Dívány 2014. november 17., hétfő 12:57

A SurePayroll egy szép infografikát készített arról, hogy miért jó és miért rossz ha sok ember dolgozik együtt egy légtérben. A legfontosabb tényeket össze is foglaltuk a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A könyv, amitől minden paleós agyvérzést fog kapni

LS 2014. november 16., vasárnap 20:29

Paleóval mindent el lehet adni, ez az elmúlt évek nagy felfedezése. Nemhiába jönnek ki egymás után a könyvek, gyorsabban kerülnek ki a nyomdából, mint a fast fashion üzletek új kreációi a boltokba. Chris Kresser: Paleolit kódolás személyre szabva című könyve is újdonság, nagyszerű ajándék karácsonyra: látványos és vastag, könnyen emészthető megfogalmazással, viszonylag olcsón, de ez eltörpül mindazon tudás mellett, amit 3400 forintért kapunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, miért sírunk örömünkben

Sákovics Diana 2014. november 16., vasárnap 09:38

Gól után szemüket törölgető focisták, elkent szemfestékű szépségkirálynők, koncerten zokogva őrjöngő tinik. Láttunk már ilyet a tévében eleget, ahogy hallhattuk, tapasztalhattuk azt is, amikor a rokonok elsírják magukat az újszülött láttán, az örömanya a szemét törölgeti az esküvőn, apu könnycseppeket morzsol a ballagáson vagy a szerető bömbölve, nevetve szédeleg az orgazmus után.  De miért csináljuk ezt? Miért reagálunk örömteli eseményekre sírással? Miről szól ez az ambivalens és fura jelenség? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akkor most méz vagy cukor?

ST 2014. november 16., vasárnap 09:11

Azt már elég régóta tudjuk, hogy a cukor nem igazán tesz jót az emberi szervezetnek. Azon túl, hogy elhízást és fogszuvasodást okozhat, a cukorbetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért jobb szinglinek maradni, mint beleugrani egy pánikkapcsolatba

Sákovics Diana 2014. november 15., szombat 19:50

A meséknek hála már kora gyerekkorunkban belénk ég, hogy a történetek vége mindig a házasság, meg boldogan élünk, míg meg nem halunk. Gyerekkorunktól a fiatal felnőttkorig a megállapodás, a párválasztás, a családalapítás irányába terel minket a kultúrától kezdve a politikai intézkedéseken át a nagymamáig minden, és nincs is ezzel semmi gond, hacsak nem lesz ez az életfeladat egy ponton túl nyomasztó teher, valami, amit meg kell tenni, valami, ami nélkül nem érezzük magunkat jól, sikeresnek, egésznek. 

Ez a pont viszont a korral előrehaladva egyre valószínűbb, hogy egyszer mindenkinél eljön. Ketyegő biológiai óra, családalapításban elmerült barátok, öregedő felmenők, egyre erősödő társadalmi nyomás, és máris jön a pánik, a kétségbeesés. Na, ekkor lehet óriási hibákat elkövetni: feleslegesen nagy áldozatokat hozni egy kapcsolatért, beérni egy nem megfelelő párral, benne ragadni rossz kapcsolatokban. Összeszedtük, miért is érdemes ennek a késztetésnek ellenállni. (Köszi a tippeket, Greater Good!)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így üljön a gép előtt, ha nem akarja, hogy mindene fájjon

Toma 2014. november 15., szombat 13:59

Köztudott, hogy az irodai munka nem a legjobb az egészség és a test számára, hiszen amellett, hogy számos betegséghez vezethet, a mozgásszervi rendszer is megsínyli az állandó ülést. Tudja meg, mit csináljon, ha fáj a háta, térde, nyaka, és hogy mire figyelmeztet az orvos, ha komolyabb panaszai vannak!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tegye, ha nem tud ellenállni a zabálásnak

Dívány 2014. november 14., péntek 11:51

Nem könnyű tartani magunkat a diétához, az egészséges étrendhez, és a szakértők szerint is belefér néha egy kis csalás, mert semmi értelme nincs gyötörni magunkat. De mit lehet tenni, ha edzés után rendszeresen falásroham tör ránk vagy kirúgtunk a hámból a hétvégén?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem könnyíti meg a nők életét a magyar állam

LS 2014. november 13., csütörtök 17:40

Az elmúlt húsz évben számos változás történt azokban a törvényekben, jogszabályokban, amelyek a elsősorban a nőket érintik. Némelyik törvényt először úgy módosították,hogy egyszerűbb legyen az élet, majd egy huszárvágással visszaállították a korlátozó rendeletet. Bence Rita, a TASZ Betegjogi és Önrendelkezési Jogi Program vezetője segített nekünk eligazodni a jogszabályokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés