#ÉLETEM

Akkor kell csak igazán az önmegfigyelés, ha épp szenved

Kuna Gábor 2015. január 12., hétfő 21:19

Számos olyan olvasói levél ékezett a Dívány tanácsadó rovatának e-mail címére, amiben olvasóink hosszabban-rövidebben leírták élettörténetüket, és zárásként feltették a kérdést: mit tegyek?  A levélírók beszámoltak arról, hogy a válságos időszakban nem látják a kiutat, elvesztették régi önmagukat. Közös ezekben a vallomásokban az elveszettség, a tanácstalanság, a magány érzése. Egy általános és zsigerig hatoló boldogtalanság jelenléte a változás reménye nélkül. Mi a megoldás?

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 jel, ami azt mutatja, hogy ön alkoholista

Becca 2015. január 12., hétfő 15:51

Ön is volt már úgy, hogy alig várta, hogy hazaérjen és bedobhasson egy pohár italt, oldandó az egész napos feszültséget, és hogy könnyebben el tudjon aludni? Ha igen, rossz hírünk van: ön alkoholista. Legalábbis a Daily Mail egyik cikke szerint ez már jelenthet alkoholizmust. De még mi? A hajtás után elolvashatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már megint édességre fáj a foga? Nem véletlenül.

Sáfár Zsófia 2015. január 11., vasárnap 18:26

Ha megkérdezné ismerőseit, milyen ételeket kívánnak meg gyakran, biztosan lenne köztük olyan, aki habozás nélkül rávágná, hogy csokoládét, mert az boldoggá teszi, és olyan is, aki a sós nassokért rajong. Engem például válogatós édesszájúnak tartanak; nem feltétlenül a csokik vagy a sütik a gyengéim, inkább a krémes, gyümölcsös, túrós és vaníliás finomságokra utazom. Azért megnyugtató, hogy az ilyen sóvárgásokkal nem vagyok egyedül... 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hiszi, a terroristák elmebetegek? Téved.

Sákovics Diana 2015. január 11., vasárnap 13:34

Szerdán két terrorista támadt a francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőségére, 12 embert megöltek. A támadók dzsihádisták, a Mohamedről készült karikatúrák miatt álltak bosszút a rajzolókon. De vajon hogy jut el valaki odáig, hogy a hitéért karikaturistákat öljön? Hogyan gondolhatja azt bárki, hogy egy ilyen brutális tett használ a világnak? Hogyan tervezhet valaki hosszan, hidegvérrel egy ilyen mészárlást? Elmebeteg lenne? Egyáltalán nem. A terrorizmus lélektana következik, pontosabban az a kevés, amit tudunk róla. 

Terroristákat vizsgálni kontrollált körülmények között ugyanis nem egyszerű. Nem jellemző, hogy önként jelentkeznének a laborba a lelkes pszichológusokhoz, de kiugrott, elkapott terroristák elméjéhez azért volt, hogy hozzáfértek a kutatók, meg persze gyártottak elméleteket is. Jó sokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem, a gyógyszer és az alkohol tényleg nem jó párosítás

Sáfár Zsófia 2015. január 11., vasárnap 11:09

Eleget hallotta már azt a figyelmeztetést, hogy gyógyszerre ne igyon? Valószínűleg nem véletlenül. A háziorvosunk, a gyógyszerészek és a rokonaink is azt sulykolják belénk évtizedek óta, hogy bizonyos gyógyszerekre ne fogyasszunk alkoholt, különben váratlan és kellemetlen hatásokkal nézhetünk szembe. Hogy pontosan mikkel? Azt ritkán árulják el, de az IFuckinLoveScience.com szerint aki eddig szót fogadott, az továbbra is tegyen így.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 találmány, amire a kütyü- és egészségmániások elkezdhetnek gyűjteni

Dívány 2015. január 10., szombat 23:43

Január 6. és 9. között rendezik meg Las Vegasban a CES 2015 kiállítást, ahol a legújabb találmányokat, technikai érdekességeket vonultatják fel a cégek. Természetesen idén is rengeteg olyan eszközt mutatnak be, amik jól jöhetnek azoknak, akik szeretnek egészségesen élni, sportolni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fogamzásgátlók az egész életünket összekuszálják

Sákovics Diana 2015. január 10., szombat 15:32

“Három évig szedtem fogamzásgátló tablettát. Tök jól működött. Legalábbis én azt hittem, amíg abba nem hagytam. Eltelt néhány hónap, és hirtelen meglett, hogy mennyivel jobban vagyok. Valahogy tele lettem élettel, nyertem havi három napot, amikor őrülten szexisnek érzem magam, többet kezdtem fantáziálni a szexről, és összességében… nem is tudom… nőbb lettem.” - tört ki a barátnőmből hirtelen, amikor megemlítettem, hogy éppen a hormonális fogamzásgátlók pszichére gyakorolt hatásairól írok. Mert bizony az is van nekik. Jöjjenek a legérdekesebb kutatási eredmények, amikre egyébként nincs magyarázat. Ahogy a női szexualitás számos más területére sincs

Távolról sincs vége, olvasson még »

A joghurtevés jó a lelkének is

Dívány 2015. január 10., szombat 11:50

A szakemberek az elmúlt években egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy a bélben élő baktériumok milyen hatással vannak az emberi agyra és persze fordítva. Eddig többségében állatokon végzett vizsgálatokkal próbálták igazolni az összefüggést, ezért jelent nagy lépést az Oxfordi Egyetem neurobiológusainak munkája, aminek eredményeit a Psychopharmacology folyóiratban publikálták.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyereke van? Most nem szabad elcsesznie!

Sákovics Diana 2015. január 9., péntek 19:02

Tudjuk, hogy gyerekkori tapasztalataink, az a mód, ahogy a szüleink bántak velünk, ahogy kapcsolódni tudtak hozzánk, az a minta, ahogy neveltek, gondoztak, szerettek minket, amit tudatosan vagy tudattalanul közvetítettek felénk az egész felnőtt létünket meghatározza. A személyiségünk, a hiedelmeink, az értékeink, az, ahogy kezeljük az emberi kapcsolatainkat, ahogy viszonyulni, kötődni tudunk egymáshoz mind a szülőkkel való korai tapasztalatainkban gyökereznek. Egy friss kutatás most azt is bebizonyította, hogy a szülők életre szóló hatása alól az iskolai teljesítményünk sem kivétel.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

11 ok, amiért érdemes a kollégákkal barátkozni

Dívány 2015. január 9., péntek 14:05

Napjaink nagy részét a munkahelyünkön töltjük, ezért fontos, hogy amennyire csak lehet, jól is érezzük magunkat munka közben is. Ebben sokat segíthetnek a munkahelyi barátságok. A LinkedIn felmérése szerint generációnként eltérő, hogy ki hogyan ítéli meg az ilyen kapcsolatokat, a harmincasok, húszasok közül sokan szívesen osztják meg magánéletük részleteit a kollégáival, míg az idősebbek nem tárulkoznak ki ennyien. A munkahelyi felmérésekkel foglalkozó Officevibe felmérése szerint a munkáltatónak és a munkavállalónak is megéri, ha barátkozhatnak az alkalmazottak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készül a mekis húspogácsa!

Divany.hu 2015. január 8., csütörtök 16:52

Ön is találkozott már a McDonald's csirkefalatok készítéséről készült fotóval amelyen valami gusztustalan rózsaszín massza tekereg kifelé a csövön? Mi elmentünk Ennsbe, egy kis osztrák településre, ahol a McDonald's számára dolgozzák fel a marhahúst, hogy megnézzük, tényleg ezt esszük-e. Szerencsére nem.

Az OSI enns-i üzeméből az árut egész Európába terítik. Az amerikai cég 75 országban áll kapcsolatban a McDonald’s-al, köztük Ausztriában is több feldolgozóüzeme található. Az ennsi gyárból csak a marhahús érkezik Magyarországra, de a cég Bábolnán is fenntart egy gyárat, innen érkeznek a szárnyasból készült termékek a hazai üzletekbe.

A hús egész Európából áramlik az üzembe, ahonnan a feldolgozás után tovább is kerül. Komoly higiéniai fertőtlenítés után kerülhettünk csak be az üzembe, melynek tisztasága láttán az ÁNTSZ vezetői zokogva borulnának egymás nyakába.

A videót csak erős biztonsági megkötésekkel készíthettük el, ezért nem is láthatóak totál képek a gyárról, és az ipari kémkedések miatt azt sem fogja az egyszerű halandó megtudni, milyen márkájú gépeken fagyasztják le a húst. 

Sífelszerelést kölcsönözni a pályán vagy otthon érdemes?

LS 2015. január 8., csütörtök 09:49

Úgy alakult az élet, hogy egy napra elugrottunk síelni Eplénybe. A gyereknek persze se léce se bakancsa, az én lécem nagy neki, a bakancsom rég kicsi, 25 évvel ezelőtt pedig annyira nem volt divat a sisak, hogy az nincs is a családban. Szerencsére kapott egy síszemüveget karácsonyra, így legalább valamivel menőzhetett.

Így indultunk Eplénybe, totál szervezetlenül, egy ősrégi overállal, amit még Csehszlovákia lejtőin avattak fel. A környékbeli kölcsönzők zárva voltak - hála az ünnepeknek -, így úri módon, a pálya mellett kölcsönöztük ki a szükséges kellékeket. A dolog működött, mindössze a személyimet és egy rahedli pénzt kellett otthagynom. A cuccok jó minőségűek, ránézésre szinte újak voltak, a kötést is méretre állították, szóval ment minden, mint a karikacsapás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

11 egyszerű trükk a takarításhoz

ermiz 2015. január 7., szerda 14:59

A takarítás nagyjából mindig ugyanolyan unalmas és idegőrlő folyamat, melynek sosincs vége. A House Beautiful összegyűjtött néhány tippet, amivel egyszerűsíteni lehet az életet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt wellness-tipp, hogy könnyebben induljon az év

travelo 2015. január 7., szerda 11:35

Alig kezdődött el az év első munkahete, máris hullafáradtnak érzi magát? Készüljön rá 2015-re egy jó kis wellness hétvégével! Öt regeneráló tipp a Travelótól.

"A hűség elvárása csak a birtoklásról, hiúságról szól"

Sákovics Diana 2015. január 6., kedd 22:02

Nemrég megjelent cikkünkben írtunk arról, hogy a kutatások szerint egészségesebbek és boldogabbak a nyitott kapcsolatban élő 55 év felettiek. Ez a jelenség már önmagában is elég izgalmas, ráadásul nemcsak rengeteg kulturális és erkölcsi, de számos gyakorlati kérdést is felvet. Leginkább azt, hogy:  mégis hogy az ördögbe lehet egy nyitott kapcsolatot hosszú távon működtetni úgy, hogy mindkét fél boldog legyen benne? Mi megkérdeztük erről önöket, önök pedig lelkesen válaszoltak. Köszönjük. 

A levélírók között voltak, akik a nyitott kapcsolatok mellett, voltak, akik ellene érveltek. Írtak nekünk nők és férfiak, fiatalok és idősebbek, heterók és melegek, házasságban élők és kizárólag elköteleződésmentes kapcsolatokban utazók. Érdekes volt szembesülni azzal, hogy mi emberek hányféle nézőpontból vagyunk képesek felfogni a párkapcsolatokat, hogy ki milyen utat kell bejárjon ahhoz, hogy végül letegye a voksát (legalábbis a jelenben) egy adott párkapcsolati forma mellett. A legérdekesebb gondolatokból válogattunk önöknek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Besokallt a tömegtől? Menjen Grönlandra!

Sáfár Zsófia 2015. január 6., kedd 16:22

Ha elmenekülne egy kicsit a világ elől, mert elege van az újévi turistákból, vagy szeretné kipihenni az ünnepek alatti sürgés-forgást, de a gyerekkori rejtekhelyek már nem olyan nyugisak, mint voltak, akkor ezt a térképet bátran használhatja útmutatónak.

Megvan mitől lesz valaki jó tanuló

Sákovics Diana 2015. január 6., kedd 11:12

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó tanuló legyen? Ész, nyilván. Legalábbis elsőre ez tűnhet az egyik legfontosabb jellemvonásnak a tanulmányi sikerek szempontjából. Egy friss kutatás szerint azonban nem IQ a legmeghatározóbb abban, jól nyomjuk-e végig az iskolát vagy sem: az élményekre való nyitottság és a lelkiismeretesség ennél négyszer fontosabb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőterem teszt: Fitness Factory

nemoszi 2015. január 6., kedd 10:09

10486423 864731733546368 5378329193959108681 n
Fotó: Fitness Factory

Legújabb  sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég, az viszont minél változatosabb, annál jobb. A rendszeres lovaglás mellett futni, spinningelni, aerobikozni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket (minimum) két alkalom után minősítem, és nem csak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom: mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol találhatók a legújabb gépek, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi lesz a karácsonyfával? Megeszi a kecske!

Dívány 2015. január 5., hétfő 15:47

Lassan kezd aktuálissá válni, hogyan szabaduljon meg az egyre szárazabb karácsonyfától, ami gyorsuló ütemben árasztja el tűlevelekkel a lakást. Persze lehetett kapni gyökeres fenyőfákat is, de sokan vágottat vettek, ami az ünnepek vagy vízkereszt után az utcán, a kuka mellett végzi. Egy nevadai férfi úgy döntött, egyedi módon próbálja újrahasznosítani a fákat: megeteti a kecskéivel - írja a Reno Gazette-Journal.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit sose szeretett volna tudni a nyilvános mosdókról, pedig muszáj

Sáfár Zsófia 2015. január 5., hétfő 12:48

Önnel is előfordul nyilvános helyeken, hogy térddel nyitja a mosdóajtót, könyökével zárja magára és a lábfejével próbálja megnyomni az öblítő gombját? Nincs ebben semmi szégyellnivaló, sőt nagyon is jól teszi. A higiénia kedvéért sokan akár akrobatikus mutatványokkal is képesek megnehezíteni kis- és nagydolgukat. A kutatók szerint legtöbbször meg is éri, de léteznek más hasznos trükkök is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Náthás? Ölelgesse szeretteit!

Sákovics Diana 2015. január 3., szombat 18:55

Szeretteinket ölelgetni csodálatos dolog, egyszerre meleg és megnyugtató, biztonságos és támogató. Ráadásul az ölelésnek számos pozitív élettani hatása is van: csökkenti a szervezetünkben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, miközben növeli a kötődés, a bizalom, az odaadás hormonját, azaz az oxitocint. Ölelkezni tehát szuper, bár ezt már tudtuk eddig is. Az viszont új, hogy az ölelés a nátha ellen is véd. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha tényleg jól akar kinézni, mondja meg a tutit!

Sáfár Zsófia 2015. január 3., szombat 15:07

A szolgáltató- és vendéglátóipar legtöbb illemszabálya egyértelmű: a szállodákban a szobainasnak, a bárokban a pultosoknak jár némi aprópénz, az éttermekben pedig 20% borravalót illik adni, ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással. A szépségszalonokban azonban ennél homályosabb és kissé bonyolultabb – és a fő probléma: kimondatlan – etikettszabályok is léteznek. Összegyűjtöttük azokat a helyzeteket, amelyekben a vendégek kínosan érezhetik magukat, mert nem tudják, hogy mi a szokás, mikor mit illik mondani, kérdezni vagy tenni.

Így nem lesz baj abból, ha éjjel is eszik

Dívány 2015. január 2., péntek 20:12

Amint valaki elkezd figyelni a súlyára, legalább egyszer biztos találkozik azzal a tanáccsal, hogy este 6 után már nem szabad ennie. A Cell Metabolism című folyóiratban megjelent egyik friss tanulmány is ezt bizonyítja. A tudósok egereket vizsgáltak, és míg az állatok egyik csoportja csak 9-12 órán át fért hozzá adott mennyiségű táplálékhoz, a többiek egész nap ehettek. És melyik csapat volt mégis az egészségesebb és a soványabb? Igen, az első, de ez mégsem jelentu azt, hogy a 6 órás szabályhoz a végletekig ragaszkodni kell. Hogy miért? Kiderül a hajtás után! 

shutterstock 235756507
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Támad az anti-karácsony, az ünnepek utáni depresszió

Steiner Kristóf 2015. január 2., péntek 13:56

Egy barátom, aki jóban volt az egykor oly népszerű brit lánybanda a Sugababes egyik tagjával, egyszer elpletykálta nekem azt a random infót, hogy a csajok (többek között) azért mentek szét, mert az egyiküknek masszív karácsony utáni depressziói voltak, és ettől évről évre lehetetlenebbé vált a közös munka – januártól áprilisig. Jómagam is vallom, hogy az év három szakaszból áll: a nyárból (ami a lélekben és testben való készülődés miatt már március vége fele elkezdődik), a téli ünnepek időszakából (ami nekem már szeptemberben csiklandozza a karácsonymániámat), és a kilátástalanságból, amely az év elejét jellemzi. A legtöbben ilyenkor vagyunk a legkövérebbek, a fejünk püffedt a “dehát karácsony van, mindent szabad” égisze alatt elfogyasztott extrém alkohol- és bejglimennyiségtől, és hosszú hónapok választanak még el a nyári készülődés reményteliségétől.

Életem eddigi 32 karácsonyának elmúlása szerencsére arra is alkalmat adott, hogy felvértezzem magam: íme az én 7 tippem, hogy idén sikerüljön extra tíz kiló, elhamarkodott szakítás, pillanatnyi elmezavar során elszenvedett felmondás, és egyéb kis tragédiák nélkül átvészelni az év legrémesebb szakaszát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberkísérlet: egy hónap feldolgozott élelmiszer nélkül

etelka 2015. január 1., csütörtök 14:46

Rosszul vagyok attól, mi minden kerül a chipsbe, a tortillába, de még egy nyomorult tejszínbe is, úgyhogy elhatároztam, hogy egy hónapon át nem eszem olyan élelmiszert, melyet bármilyen módon előre feldolgoztak. Azaz, simán benyomom a fagyasztott borsót, de csak akkor, ha nem adtak hozzá semmit, és lemondok a pékáruról is, illetve elkészítem magam. Nem tűnt egy nagy was ist dasnak a dolog, egészen addig, míg el nem kezdtem túrni a konyhapolcot, és miközben majdnem kiköptem a virslit, rájöttem, hogy ezt is elfelejthetem egy időre, mert, hogy én nem fogok otthon virslit gyártani, az szinte bizonyosra vehető.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés