#ÉLETEM

Előtte az élet, mégis, mi a fene baja lehetne?

Kuna Gábor 2014. november 17., hétfő 21:48

Lett egy új krízisünk, vagy lehet, hogy volt is, csak épp nem vettük észre – ezen még vitatkoznak a pszichológusok. Bárhogy is, az viszont biztos, ma sokaknak valahogy nehezebbnek tűnik elkezdeni a felnőtt létet, meghozni azokat a döntéseket, amik a fiatal felnőttkorral járnak együtt.

Sok néven fut az új probléma, hívják kapunyitási pániknak, életkezdési válságnak, vagy akár quarterlife crisis-nek. Akárhogy is nevezzük, a lényeg az, hogy egy-két generációval ezelőtt még nem létezett ez a tünetegyüttes, ma viszont egyre több fiatal szenved attól, hogy nem tud dönteni a saját jövőjéről. Halogatja a tanulmányai befejezését, nem képes leválni a szüleiről, szorong. De miért? Mi történik velük? Miért nem örülnek inkább? Előttük a jövő, tanulhatnak, csak magukért élhetnek, nem kell eltartaniuk senkit. Mégis, mi olyan nehéz ebben?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jó és miért rossz az egyterű iroda?

Dívány 2014. november 17., hétfő 12:57

A SurePayroll egy szép infografikát készített arról, hogy miért jó és miért rossz ha sok ember dolgozik együtt egy légtérben. A legfontosabb tényeket össze is foglaltuk a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A könyv, amitől minden paleós agyvérzést fog kapni

LS 2014. november 16., vasárnap 20:29

Paleóval mindent el lehet adni, ez az elmúlt évek nagy felfedezése. Nemhiába jönnek ki egymás után a könyvek, gyorsabban kerülnek ki a nyomdából, mint a fast fashion üzletek új kreációi a boltokba. Chris Kresser: Paleolit kódolás személyre szabva című könyve is újdonság, nagyszerű ajándék karácsonyra: látványos és vastag, könnyen emészthető megfogalmazással, viszonylag olcsón, de ez eltörpül mindazon tudás mellett, amit 3400 forintért kapunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, miért sírunk örömünkben

Sákovics Diana 2014. november 16., vasárnap 09:38

Gól után szemüket törölgető focisták, elkent szemfestékű szépségkirálynők, koncerten zokogva őrjöngő tinik. Láttunk már ilyet a tévében eleget, ahogy hallhattuk, tapasztalhattuk azt is, amikor a rokonok elsírják magukat az újszülött láttán, az örömanya a szemét törölgeti az esküvőn, apu könnycseppeket morzsol a ballagáson vagy a szerető bömbölve, nevetve szédeleg az orgazmus után.  De miért csináljuk ezt? Miért reagálunk örömteli eseményekre sírással? Miről szól ez az ambivalens és fura jelenség? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akkor most méz vagy cukor?

ST 2014. november 16., vasárnap 09:11

Azt már elég régóta tudjuk, hogy a cukor nem igazán tesz jót az emberi szervezetnek. Azon túl, hogy elhízást és fogszuvasodást okozhat, a cukorbetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért jobb szinglinek maradni, mint beleugrani egy pánikkapcsolatba

Sákovics Diana 2014. november 15., szombat 19:50

A meséknek hála már kora gyerekkorunkban belénk ég, hogy a történetek vége mindig a házasság, meg boldogan élünk, míg meg nem halunk. Gyerekkorunktól a fiatal felnőttkorig a megállapodás, a párválasztás, a családalapítás irányába terel minket a kultúrától kezdve a politikai intézkedéseken át a nagymamáig minden, és nincs is ezzel semmi gond, hacsak nem lesz ez az életfeladat egy ponton túl nyomasztó teher, valami, amit meg kell tenni, valami, ami nélkül nem érezzük magunkat jól, sikeresnek, egésznek. 

Ez a pont viszont a korral előrehaladva egyre valószínűbb, hogy egyszer mindenkinél eljön. Ketyegő biológiai óra, családalapításban elmerült barátok, öregedő felmenők, egyre erősödő társadalmi nyomás, és máris jön a pánik, a kétségbeesés. Na, ekkor lehet óriási hibákat elkövetni: feleslegesen nagy áldozatokat hozni egy kapcsolatért, beérni egy nem megfelelő párral, benne ragadni rossz kapcsolatokban. Összeszedtük, miért is érdemes ennek a késztetésnek ellenállni. (Köszi a tippeket, Greater Good!)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így üljön a gép előtt, ha nem akarja, hogy mindene fájjon

Toma 2014. november 15., szombat 13:59

Köztudott, hogy az irodai munka nem a legjobb az egészség és a test számára, hiszen amellett, hogy számos betegséghez vezethet, a mozgásszervi rendszer is megsínyli az állandó ülést. Tudja meg, mit csináljon, ha fáj a háta, térde, nyaka, és hogy mire figyelmeztet az orvos, ha komolyabb panaszai vannak!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tegye, ha nem tud ellenállni a zabálásnak

Dívány 2014. november 14., péntek 11:51

Nem könnyű tartani magunkat a diétához, az egészséges étrendhez, és a szakértők szerint is belefér néha egy kis csalás, mert semmi értelme nincs gyötörni magunkat. De mit lehet tenni, ha edzés után rendszeresen falásroham tör ránk vagy kirúgtunk a hámból a hétvégén?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem könnyíti meg a nők életét a magyar állam

LS 2014. november 13., csütörtök 17:40

Az elmúlt húsz évben számos változás történt azokban a törvényekben, jogszabályokban, amelyek a elsősorban a nőket érintik. Némelyik törvényt először úgy módosították,hogy egyszerűbb legyen az élet, majd egy huszárvágással visszaállították a korlátozó rendeletet. Bence Rita, a TASZ Betegjogi és Önrendelkezési Jogi Program vezetője segített nekünk eligazodni a jogszabályokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

45 fölött már az élet is sokkal rosszabb

Sákovics Diana 2014. november 13., csütörtök 15:34

Hogy mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel? Egy friss nemzetközi kutatás szerint minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé. Legalábbis ez igaz az ex-szovjet kelet-európaiakra, sőt, ránk, magyarokra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőterem-teszt: Gilda Max Flórián

nemoszi 2014. november 13., csütörtök 08:46

09florian

Legújabb heti sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra: egész pontosan azokat, ahová érvényes az All You Can Move XL-es kártyája, és ahová épp elvetődök. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég, az viszont minél változatosabb, annál jobb. A rendszeres lovaglás mellett futni, spinningelni, aerobikozni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket (minimum) két alkalom után minősítem, és nem csak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom: mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol találhatók a legújabb gépek, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keveset alszik, és még fel is ébred, ez az ön baja

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2014. november 12., szerda 19:20

Jól aludni fontos. Nemcsak a hangulatunk, az empátiánk, a figyelmi kapacitásunk és a teljesítményünk, de hosszú távon az egészségünk és az életkilátásaink szempontjából is. Egy fura kutatás szerint egyébként úgy tűnik, már az is sokat segít a másnapi teljesítményünkön és a hangulatunkon, ha elhisszük, hogy jól aludtunk. Hát, az alváskérdőívünk kitöltői nem ezt hiszik. Sőt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Turistáskodjon szinte ingyen, fedezze fel Budapest titkait!

travelo 2014. november 12., szerda 13:15

Három olyan budapesti sétán vettünk részt, melyeken kevésbé ismert városrészeket ismertünk meg lokálpatrióták, helytörténészek és idegenvezetők segítségével. Az útvonalakon kívül elolvashatja azt is, hogy hol érdemes inni egy jó kávét vagy beülni egy ebédre. Legyen turista a saját városában!

Elbűvölő Mátyásföld

Bringázott már századfordulós nyaralók között Mátyásföldön, járt már Jókai egykori svábhegyi villájának kertjében, ismeri a Wekerle-telep vagy éppen a Gázgyári lakótelep történetét? Utazás alatt a legtöbben nem a szomszédos kerület vasárnapi meglátogatását értik, hanem valami jóval költségesebb dolgot. Pedig nem kell ahhoz hosszú órákon át utaznunk, hogy csodákra bukkanjunk: ott vannak a közvetlen környezetünkben. A saját városunkban turistáskodva is remek élményekkel gazdagodhatunk, ugyanakkor a pénztárcánkat is megkíméljük.

Elsőként az említett Mátyásföldön jártunk; kerékpáros túránk kiindulópontja a Veres Péter út és a Pilóta utca sarkán volt, innen tekertük körbe a negyedet. A több mint százhúsz éves, óriási platánfák és termésükkel bombázó gesztenyefák alatt gurulva megnéztük a báli belépőkből épült Szent József plébániatemplomot, a kerület építészeti stílusát kialakító Paulheim József mellszobrát, a legszebb villákat a kerítésgyáros Haidekker Sándorétól addig a nyaralóig, ahol anno Hruscsov is vendégeskedett, illetve az 1914-ben épült, majd a kilencvenes években lakássá alakított víztornyot is. Mátyásföld titkairól és kedvenc kerületi helyeinkről itt olvashat bővebben

Így válasszon futócipőt

Toma 2014. november 12., szerda 09:50

Sokaknak a megfelelő futócipőt kiválasztani nem nagy kihívás, elég, ha megy a futócucc színéhez, de remélhetőleg ön azért tudja, hogy némileg több szempontot is figyelembe kell venni. Persze nem is olyan könnyű rábökni arra, ami amellett, hogy pénztárcabarát, még valóban jól tervezett is, azaz nem megy benne tönkre a láb. Lássuk, mi mindenre érdemes ügyelnie!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így segíthet a meditáció a mellrákos betegeken

Sákovics Diana 2014. november 11., kedd 18:49

Kanadai kutatók először bizonyították, hogy a meditáció egy konkrét típusának rendszeres gyakorlása sejtszinten is pozitívan befolyásolja a mellrákos nők állapotát. A pszichológiai kutatások már korábban is kimutatták, hogy jótékonyan hat a lelkünkre a meditáció, a testedzés, sőt, pusztán már az is, ha megoszthatjuk valakivel a problémáinkat – így pedig segítenek megküzdeni a fizikai gondjainkkal is. Most azonban egy kutatócsoport azt is bebizonyította, hogy ezek a tevékenységek a testünkre is hatnak. Pontosabban a génjeink állapotára.

shutterstock 167027156
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért se piáljon

ST 2014. november 11., kedd 18:08

Az alkohol az emberiség egyik legjobb, mégis egyben az egyik legveszélyesebb találmánya. Hiszen spiccesnek lenni, becsiccsenteni, esetenként lerészegedni jó érzés, ráadásul kis mértékben még jó tulajdonságokkal is bírnak az erjesztett vagy égetett szeszek. A mértéktelen fogyasztásuk azonban káros, bizonyos mennyiség felett életveszélyes – és még ronda is lesz tőlük, mielőtt meghal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húzódzkodás: formálja a hátat, vállát és karját egyetlen gyakorlattal

tatota 2014. november 11., kedd 10:41

Erős karok és hát kell ahhoz, hogy valaki fel tudja húzni a saját testsúlyát. A legtöbb kezdőnek ez nem megy, sőt, a legtöbbször még a régebb óta edzőterembe járók is szabálytalanul végzik ezeket a gyakorlatokat. Emiatt az edzés nem kellően hatékony, a sérülésveszélyesről nem is beszélve. A hajtás után megtudhatja, milyen a szabályos húzódzkodás és milyen rásegítő gyakorlatokat vannak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindegy, mit mozog idősen, az agyának jó lesz

.syl. 2014. november 10., hétfő 18:13

Tudjuk jól, hogy nemcsak a fizikai és lelki egészségnek, de az agynak is jót tesz a mozgás, sőt, már egyszeri, húszpercnyi kemény edzés segít abban, hogy rögzüljenek az éppen megtanult dolgok. Most pedig egy friss, idősek körében végzett kutatásból az is kiderült, hogy nemcsak bizonyos mozgásformák, hanem bármely sport, mozgás jót tesz az öregedő agynak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem múlik el a ragya nyomtalanul

Dívány 2014. november 10., hétfő 10:20

A pattanások, az akné nemcsak a tinédzserek életét keseríti meg, és rengeteg tévhit kering a felnőttkori pattanásokról is. Az egyik legrosszabb bennük, hogy hiába tűnik el maga a csúfság idővel, sokszor sebhelyet hagy maga után. De mi ennek az oka és mit lehet tenni ellene? A Huffington Post két New York-i bőrgyógyász segítségével összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretőjére cserélte a férjét? Rossz hírünk van.

Sákovics Diana 2014. november 9., vasárnap 22:43

Az ember él egy kapcsolatban, hűtlen lesz, lelép, majd járni kezd új partnerével. Nem egy extra sztori, szappanoperát például teljesen felesleges lenne rá építeni. De vajon azok a kapcsolatok, amelyek hűtlenséggel indultak, ugyanolyan boldoggá tehetik az embert, mint a tiszta lappal indított viszonyok? Nyilván esete válogatja, de egy friss kutatás szerint erre a kérdésre az emberek általában nemmel válaszolnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket akarták tudni olvasóink a csodarabbitól

Steiner Kristóf 2014. november 9., vasárnap 15:58

Amikor utoljára jártam Chaim Foox rabbinál, javában tombolt a háború, a beszélgetésünk során gyakorlatilag folyamatosan bömbölt a légiriadót jelentő sziréna, időről-időre pedig tompa robbanásokat hallottunk. Akkor azt mondta: „Nincs mitől tartani, itt biztonságban vagyunk” – így a papírvékony falak ellenére nem volt más választásom, mint hinni benne: a köröttünk sorakozó ősi kabbalista kötetek és a zsidó miszticiumus legfőbb írásai megvédenek minket a légitámadásoktól. Így lett. Beszélgettünk egy órát, majd még egyet, majd még egy felet, és mire elbúcsúztunk egymástól, más nem is emlékeztem a légiriadó okozta stresszre – csak arra, hogy a csodarabbi milyen végtelen természetességgel és egyszerűséggel önti szavakba a válaszokat, még a legkomplikáltabbnak tűnő, élet-halál kérdésekre is. Első írásom végén megígértem, a Dívány olvasók leveleit összegyűjtve ismét felkeresem Chaim Foox Shlita rabbit. Második találkozásunkkor az önök kérdéseivel a hónom alatt érkeztem...

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 tévhit a megfázásról és az influenzáról

Toma 2014. november 9., vasárnap 14:12

Sajnos lassan, de biztosan közeledik a hideg és az influenzaszezon, így sokan igyekeznek különféle praktikákkal megelőzni a megbetegedéseket. Ehhez azonban pontosan kellene tudni, mikkel is állunk szemben, de – hiába gyakori betegségekről van szó – mégis rengeteg tévhit kering velük kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

40 évesen, friss szakmával nem kellek senkinek

Steiner Kristóf 2014. november 8., szombat 21:22

Vannak, akik egy életen át kreatív szakmára vágynak, ám ahogy Csehov három nővére sosem utazik el Moszkvába, úgy ők sem mernek dobbantani egy lélekölő munkahelyen. Mások elhatározzák, haladéktalanul kilépnek a kilátástalannak tűnő, ingermentes életből, és egy hét múlva Berlinben keresnek lakást. És persze van a középút: amikor alapos tervezés és megfontolás után, racionális léptekben haladunk az új célok felé. A Dívány tanácsadó sorozatának e-mail címére egy olyan olvasónk írt, aki az utóbbi tábort erősíti, ám aggódik, hogy a várva várt siker egyelőre nem érkezett el. Legalábbis nem pont úgy, ahogy ő várta volna.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Koktélozgat? Toljon helyette nyugodtan pár hamburgert!

Becca 2014. november 8., szombat 19:16

Sokan esküsznek arra, hogy nincs is jobb jutalom a nap (vagy a hét) végén, mint egy (több) jó hideg sör vagy egy pohár bor mellett lelazulni. De biztosan meginná a második-harmadik pohár italt is, ha tudná, hogy hány kalóriát jelent? Egy új tanulmány szerint – amit az angol The Royal Society for Public Health (RSPH) végzett – az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy amikor alkoholt fogyasztanak, akaratlanul is mennyi többletkalóriát visznek be szervezetükbe, ezzel növelve testsúlyukat. Sőt: a rendszeres szeszesital-fogyasztók által bevitt kalóriamennyiség 10 százaléka alkoholból származik.

Sajnos, az alkoholos italokra vonatkozó hatályos európai jogszabályok – az élelmiszerekével szemben – még nem írják elő, hogy a csomagolásukon fel kellene tüntetni, hogy az italok mennyi kalóriát tartalmaznak. Mi azért nagyon reméljük, hogy ez a közeljövőben változni fog, de addig is, van pár ötletünk, ha meg akarja tudni, melyik ital mennyi energiát tartalmaz. Egy korábbi cikkünkben már kiveséztük ezt a témát, illetve most az RSPH által a Daily Mail is felhívja a figyelmet arra, hogy nem elég csak az ételek kalóriatartalmát számolgatni, hozzá kell még adni az italokét is, hogy teljes legyen a kép.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rózsa Milán, nekem – Steiner Kristóf személyes nekrológja

Steiner Kristóf 2014. november 8., szombat 15:10

Nem gondolkoztunk egyformán, de egyforma céljaink voltak. Őt szórakoztatta az idealista, világbéke-trippem, engem ösztönzött az állandó tenniakarása, és mindketten odavoltunk a moziért. Rózsa Milán, politikai aktivista csütörtökön – feltételezhetően – egy vonat alá ugrott. Vele utazom most. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 ... 185

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés