#ÉLETEM

Meglepő házi praktikák ekcéma, fejfájás vagy csuklás ellen

Sáfár Zsófia 2014. november 30., vasárnap 15:28

Mindenkinek megvannak a maga egyéni gyógymódjai fejfájásra, torokfájásra vagy más testi panaszokra, de valószínűleg az ön háztartásában is akadnak olyan eszközök, amiknek az alternatív felhasználására még nem is gondolt. A Woman's Day összegyűjtött néhány ilyen bizarrnak tűnő, mégis működő otthoni gyógymódot, amikkel mindenki egy kicsit leleményes McGyvernek érezheti magát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zuhanyozzon úgy, mint James Bond!

Sáfár Zsófia 2014. november 29., szombat 14:43

Nyáron kimondottan jólesik egy frissítő hideg- vagy váltózuhany, de most a fagyos időszak kellős közepén talán még a gondolatától is kirázza a hideg. Pedig csak az első néhány alkalom tűnik rémesnek. Akár reggel, akár este szokott tusolni, kövesse James Bond technikáját (pár percig meleg, majd gyors váltással hideg vizet engedjen magára), amitől nem csak felmelegszik a teste, de számos más előnyét is élvezni fogja. Eláruljuk, mik a módszer pozitív élettani hatásai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a tél, tudjon meg mindent a teáról!

etelka 2014. november 29., szombat 10:09

Lassan eljönnek azok a napok, amikor a legvérmesebb kávésok is elgondolkodnak a lehetőségen, hogy főzzenek maguknak inkább egy nagy bögre teát. Erős kötődésem nincs a teákhoz, ezért is csodálkoztam rá Dilhan C.Fernando, a Dilmah teacég vezérigazgatóinak szavaira, aki mintegy négy órában mesélt a teákról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pszichológia megmondja, mi a hatékony fogyás titka

Sákovics Diana 2014. november 28., péntek 20:42

„Mindenkinek – minden egyes embernek – a környezete határozza meg, hogy mennyit eszik. Nem az éhség miatt eszünk túl sokat, hanem a család és a barátok, a csomagolás és a tányérok, a nevek és számok, a címkék és fények, a színek és gyertyák, a formák és illatok, a figyelemelterelés és a távolság, a  konyhaszekrények és az ételtárolók miatt” – állítja könyvében Brian Wansink, a Cornell Egyetem gasztropszichológusa. Wansink mókás kísérleteiben tucatszám bizonyítja, hogy étkezési szokásaink sokkal inkább függnek a külső körülményektől és az aktuális érzelmeinktől, mint a testünk valós igényeitől. 

Wansink egyik legütősebb felfedezése az, hogy a legtöbben simán képesek vagyunk 20 százalékkal növelni illetve csökkenteni a kalóriabevitelünket anélkül, hogy észrevennénk. Ez pedig 4,5 kilót jelent évente. „Ha túl keveset eszünk, azt észrevesszük. Ha túl sokat eszünk, azt is. De van egy kalóriaterjedelem – az észrevehetetlen különbözet – ahol jól érezzük magunkat, ahol fel sem tűnnek az apró különbségek. Nem érezzük az eltérést 1900 és 2000 kalória között, ahogy nem érezzük 2000 és 2100 kalória között sem, de egy év alatt ez az észrevehetetlen különbözet 4,5 kiló pluszt vagy mínuszt jelenthet a testsúlyunkban.” És min múlik az, hogy merre áll a mérleg nyelve? Naná, hogy a körülményeken. A legfontosabbakat pedig Wansink kutatásai nyomán a Barking Up The Wrong Tree nevű blog most össze is szedte.

shutterstock 115386880
Távolról sincs vége, olvasson még »

7 ok, amiért a tökmag kész szuperkaja

Toma 2014. november 28., péntek 18:10

Egy jó film közben nassolni mindenki szeret, ám ha rendszeresen krémes süteményeket és chipseket falatozik, akkor az egy idő után bizony megbosszulja önmagát. Ha mégis rágcsálhatnékja támad, akkor egyen inkább tökmagot, mert nem csak finom, de még egészséges is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit a nyújtásról nem tudott

Toma 2014. november 28., péntek 12:46

Sokan gondolják úgy, hogy a rendszeres nyújtás elengedhetetlen a rugalmasság fokozásához és az edzésekhez. A futók, tornászok, jógázók mind nyújtanak a bemelegítés részeként, de vajon tényleg ezen múlik a váll beállása vagy a térd merevsége? Nos, nem, mégis van szerepe benne – és már azt is tudjuk, hogyan működik a dolog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válasszon lámpát kerékpárra!

velo.hu 2014. november 27., csütörtök 19:12

Egyre rövidebbek a nappalok és hosszabbra nyúlnak az éjszakák, így minden bringásnak nagy szüksége lehet kerékpáros lámpára. Nem csak arról van szó, hogy a hétvégi túra esetleg hosszabbra nyúlik, az év ezen szakában már a munkaidő vége is rendszeresen sötétbe fordul. Emiatt egyre szükségesebb a látni és látszani elv alkalmazása, vagyis a passzív (fényvisszaverők, prizmák) és aktív (lámpa, villogó) biztonsági eszközök használatát. A KRESZ előírásain túl, önmagunk épsége miatt is érdemes beszerezni egy lámpát, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Ahogy a legtöbb kerékpáros eszköz kiválasztása, ennek a megvásárlása sem egyszerű feladat, mert nem mindegy, hogy hol és mire használja, és az erősebb nem biztos, hogy jobb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Féltékeny? A hiba valószínűleg önben van.

Sákovics Diana 2014. november 27., csütörtök 15:16

Tudjuk, hogy a párkapcsolatban élő férfiak 98, a nők 80 százaléka rendszeresen szokott fantáziálni arról: lefekszik a partnerén kívül mással is. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki félre is lép, de az biztos, hogy az emberek jelentős része élete során csalta már meg valamelyik partnerét.Tudjuk azt is, hogy a terapeuták szerint 45 éves kor alatt az egyik leggyakoribb párkapcsolati probléma a féltékenység. De vajon a két jelenség között van összefüggés? Tényleg azért vagyunk féltékenyek, mert okunk van rá? Bármilyen logikusnak is hangzik, a kutatások szerint nem így van. Legalábbis nem mindig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amiben a depressziósok jobbak

Sákovics Diana 2014. november 26., szerda 17:59

A depresszió rossz. A szomorúságra, ürességre, közönyre és a többire nyilván senki sem vágyik, akinek meg van, szabadulna tőle. Pedig úgy tűnik, hogy a depressziónak nemcsak sötét oldala létezik. Oké, érzelmileg nyilván csak az létezik, de az ember gondolkodására van pozitív hatása. Méghozzá több is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők is tudnak vezetni!

etelka 2014. november 26., szerda 10:41

Van egy közepesen szakadt autóm, amely az első takonyfolton képes megcsúszni. Ettől rögtön azt vizionáltam, hogy megint egy szakadt vackot sózott rám a kereskedő. Aztán kiderült, hogy persze nem, csak én vagyok béna és pánikolós, és mindössze arról van szó, hogy nem tudtam olyan erősen benyomni a fékpedált, hogy az alig nyolcszáz kilós autó megálljon.

De mindehhez az kellett, hogy autózzak 30 kilométert, egészen Mogyoródig, ahol a Groupamának van egy vezetéstechnikai centruma. Itt azokra a helyzetekre készítenek fel, amelyek a közlekedésben érhetnek, különös tekintettel a téli időszakra. Az egész napos program nem olcsó, 55-60.000 forint, de ezért a pénzért egész nap nyomhatjuk a gázt és megtanulhatjuk, mit kell csinálni az éles helyzetekben.

Az oktatás egy nagyjából egyórás előadással kezdődik, ahol mindenféle sokkoló információt kapunk arról, hány méteren áll meg a kocsi fékezés után, vagy hogy mennyit számít a téli gumi, csak mindezt bővebben és megfelelően informatív chartokkal alátámasztva. Majd kaptunk fejenként egy rádiót, és irány a pálya. Az első etapban azt gyakoroltuk, hogy mi történik, ha 30-50 km/h sebességnél nyomunk egy satuféket. Nem egy nagy truváj, de ennek ellenére nem annyira vicces sodródni, mert nem vagyunk képesek megfelelő erővel nyomni a féket. "Nyomd a féket, féket, mondom féket" - recsegett a rádió, én pedig az életemért küzdve tapostam. Az is kiderült, mennyivel egyszerűbben áll meg egy sokmilliós, mindenféle technológiával felszerelt  BMW 330d xDrive, ami akkor is biztonságosabb, ha a tyúkom vezeti. Ennek ellenére az öreg autók tulajdonosai ne omoljanak össze, túl lehet élni ezekkel is a telet és a czúszós utakat, a lényeg csak annyi, hogy sokat kell gyakorolni.

Az viszont egészen megdöbbentő volt, mekkora a különbség a téli és a nyári gumik közt. Míg én viszonylag jó téli gumikkal felszerelkezve vágtam neki a fékezésnek, a céges Suzukin még nyári figyelt, nem is igen bírt megállni a kolléga, csak dupla akkora távon. Úgyhogy bármilyen hülyeségnek vagy pénzkidobásnak is gondolja a téli gumit, költsön rá!

Ami fontos tudnivaló ehhez: minden gumin van egy szám, ami alapján meg lehet nézni, mikor gyártották a gumit, azaz az adott év mely hetében. Ezt DOT számnak nevezik, és minden gumiabroncson megtalálható. A vezetéstechnikai centrumban  elhangzottak szerint 3 év egy gumi kihordási ideje, ehhez képest az én 5 éves gumim jónak találtatott, azt mondták, ebben a szezonban még megfelelő lesz. Tehát ha gumit vesz, ne csak azt nézze, milyen az állapota, az sem mindegy, mennyi idős. Mert a gumi egyrészt kopik, másrészt öregszik, tehát hiába nem, vagy alig használt, ha közben 8 éve gyártották. Persze az sem mindegy, hol tárolták, de erre jó eséllyel sosem fogja megtudni a választ.

A jeges útnál egy borzalmasabb van, a rántópad. Ennek lényege, hogy a kocsit a hátsó tengelyénél jobb vagy bal oldali irányba elrántják,amitől az autó persze megindul keresztbe, a sofőr pedig rémülten kapaszkodik a kormányba, vagy anyázik, vagy mindkettőt egyszerre. Na ez az, amit nem sikerült elégszer gyakorolni, pedig talán jó lenne ezekre a tipusú feladatokra helyezni a hangsúlyt. 
 

A fékezések után – amiből rájöttem, mire is jó az ABS – jöhetett a "mi a rákot csináljunk, ha megcsúszik az autó?" típusú feladatsor. Az egymásra épülő sorozatokban egyre gyorsabban kellett menni, miközben a műgyanta réteggel ellátott aszfaltot bőszen locsolták két oldalról. Nos, csúszós úton ne használjunk satuféket, a kuplung-váltó kombó segíthet a bajban – nagyjából ennyi a tanulság, meg persze a szerencse, meg persze az, ha megtanuljuk, hogy a kocsink alul- vagy felülkormányzott-e, azaz kevesebbet vagy többet reagál-e az adott kormánymozdulatra, mint kéne. A szőke nős kérdés pedig, hogy miért is nem lehet megfelelően kormányzott autókat tervezni?

vezetestechnika.gif
Fotó: Sipos Zoltán
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

10 diétás szabály testmozgáshoz

tatota 2014. november 25., kedd 18:22

Napjainkban emberek milliói alkalmaznak gyors fogyást ígérő diétákat, ráadásul túlnyomó részben olyanokat, amelyek hatástalanok és veszélyesek is. Sőt, azok számára, akik rendszeresen sportolnak, még veszélyesebbek lehetnek ezek a csodadiéták. 

"Rengeteg fogyókúrás módszerrel találkozhatunk, de olyan nagyon kevés van, amely közben nem megy tönkre az anyagcserénk, egészségünk. Mindannyian egyéniek vagyunk, más az alkatunk, izomzatunk, így nincs általános csodamódszer mindenkinek, de van néhány alapelv, melyek   betartásával egészségesen és tartósan fogyhatunk" - állítja Silye Gabriella, a Fájdalom Ambulancia sporttáplálkozási szakértője, akitől olyan hasznos diétás tanácsokat kérdeztünk, melyeket rendszeres testmozgás mellett célszerű betartanunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanulhat online meditálni, csak minek

maze 2014. november 25., kedd 11:57

Meditálni nem könnyű. Az ember szeretné megtanulni, mert elhiszi, hogy jobbá lehetne tenni vele az életét, de valljuk be, nagyon is hamar bele lehet bukni a dologba. Így aztán az első és legfontosabb, ha valaki mégis nekifutna az ilyesminek, az az őszinte elszántság. 

Úgy adódott, hogy lehetőségünk volt kipróbálni egy 8 hetes(!!), online(!!!) Vipassana meditációs tanfolyamot, és most egyáltalán nem viccelünk, mert már van ilyesmi is. Az első, amit el lehet mondani róla, hogy a gyerekcipőben jár még a műfaj, és azért ezzel kezdjük, mert maga a tanfolyamot tartó mester kért rá, hogy ne felejtsük ezt szem elől, amikor a cikkünket írjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt biztos nem gondolta volna a csókról

Toma 2014. november 24., hétfő 15:30

Egy szenvedélyes csókkal vonzódásunkat, szeretetünket fejezzük ki, így teljesen ártalmatlan tevékenységnek gondoljuk. Ám tudta, hogy ekkor mennyi baktérium cserél gazdát? Persze szó sincs arról, hogy lebeszélnénk róla bárkit is, bár így meglehet, hogy ezentúl jobban odafigyel majd arra, kivel is teszi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Depressziós? Szedje már össze magát!

Sákovics Diana 2014. november 24., hétfő 14:38

Hiába tartoznak a leggyakoribb betegségek közé a mentális zavarok, valahogy az egész kérdéshez furán állunk hozzá. Hajlamosak vagyunk betegségéért a beteget hibáztatni, azt várni, hogy önerőből oldja meg a problémáját. Ráadásul sokszor nem is valódi betegségnek tekintjük a mentális zavarokat, hanem egyfajta gyengeségnek, hisztinek, valaminek, ami majd elmúlik, amivel foglalkozni is felesleges, ami amúgy is bizarr és szégyellni való. Ennek a hozzáállásnak azonban komoly következményei vannak a mentális betegségekkel élők számára: az amúgy is nehéz helyzetükben nem kapják meg azt társas támogatást, azt a segítséget, amire a leginkább szükségük lenne. Kapnak helyette lelkiismeret-furdalást, muníciót az önostorozásra, kapják a magányosság, az elszigeteltség érzését. 

De vajon mi történne akkor, ha ugyanígy bánnánk azokkal is, akiknek a teste beteg? A Robot Hugs csodálatos képregényben válaszolta meg a kérdést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kaját rendelne és klasszikusra vágyik?

Dívány 2014. november 24., hétfő 12:37

Nem mindenki lelkesedik a vegetáriánus, glutén- és tejmentes ebédért, sőt néhányan a fitneszőrületre sem kattantak rá. Nekik mutatunk négy olyan ebédrendelési lehetőséget, ahol teljesen hagyományos ebédeket lehet rendelni. Egy héten át ettünk klasszikus ételeket, hogy kiderüljön, mit tudnak a nagyüzemi étkeztetők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Refluxos? Felejtse el a futást.

nsz 2014. november 23., vasárnap 19:02

A túlsúly, a kóros soványság, a családi halmozódás mind-mind belejátszhat abba, ha valaki refluxossá válik. De pontosan mi is ez a betegség és miről ismerhető fel? Erről dr. Hidvégi Editet, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyászát, gasztroenterológusát kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Le akarok szokni a húsról – de hogyan csináljam?

Steiner Kristóf 2014. november 23., vasárnap 13:25

Ha valaki elefánttejet vagy zsiráfpetesejtet fogyasztana, minimum őrültnek néznénk, esetleg undorodnánk is tőle. Akárcsak más szokásainkat, úgy étkezésünket is társadalmi normák és tanult értékrendek alakítják, ezeket pedig érdemes időről időre alaposan átgondolni. Olvasónk a Dívány tanácsadó sorozatának e-mail címére, Steiner Kristófnak címzett levelében mesélte el, nála hogyan jött el a húsmented életmód iránti igény, és milyen aggályai vannak az életmódváltással kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a legjobb pszichés diétastratégia

Sákovics Diana 2014. november 22., szombat 16:28

Az nem újdonság, hogy az érzelmi állapotunk befolyásolja, hogy miből mennyit eszünk. Rossz kedvünkben például jobban kedveljük a hizlaló kosztot, a könnyen felszívódó szénhidrátokat, a finomított cukrot, a junk foodot, míg akkor, ha pozitívak vagyunk és a jövőre fókuszálunk, előszeretettel választunk inkább egészséges ételeket. Nem meglepő az sem, hogy fogyni csak tudatosan, az étkezési szokásainkra, a bevitt tápanyag mennyiségére és minőségére odafigyelve lehet. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak ezekre érdemes fókuszálnunk, hanem az ételekkel kapcsolatos érzelmeinkre is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Aki beszél róla, úgysem lesz öngyilkos"

Sákovics Diana 2014. november 21., péntek 17:03

Magyarországon évente 25 000 öngyilkossági kísérlet van, naponta átlagosan heten követnek el öngyilkosságot. Nálunk az öngyilkosok aránya más országokhoz képest magas, világviszonylatban ott vagyunk az első tíz ország között. De bármilyen gyakori is ez a jelenség, közben félelmetes és misztikus, még a természetes halálnál is erősebb tabu. Nem véletlen, hogy rengeteg téves elképzelés él róla a fejekben. Összeszedtük a leggyakoribbakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A monitor a szemre káros a legkevésbé

ST 2014. november 21., péntek 10:12

Az irodai munka kétségkívül sokkal kényelmesebb, mint egy építkezésen gürizni: az ember nem izzad le, nem húzza meg a hátát, és nem ejt nehéz tárgyakat a lábára. De azért azt nem lehet mondani, hogy teljes biztonságban van, hiszen olyan, az egészségét károsító tényezőkkel kerülhet szembe, amiknek talán nem is tulajdonít jelentőséget. Ezek között kiemelt helyen van a monitor használata, illetve azok a gondok, melyek közvetve, vagy közvetlenül ehhez az eszközhöz kapcsolhatóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok zsír lassítja az öregedést

Sákovics Diana 2014. november 20., csütörtök 19:37

A kutatók már pedzegetik egy ideje, hogy a zsírfogyasztás mégsem az ördögtől való. Kiderült például, hogy a zsírszegény diéták vége az elhízás és a betegség lehet, ahogy az is, a zsírfogyasztásunk macerálása nélkül is klasszul le lehet fogyni. Most úgy tűnik, hogy a sok zsír fogyasztása nemcsak rosszat nem tesz, de kifejezetten hasznos is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan ússzuk meg a téli betegségdömpinget?

ermiz 2014. november 20., csütörtök 09:47

A kérdésre természetesen számtalan válasz létezik, például, hogy ne menjünk közösségbe az influenzaszezon végéig; hogy sportoljunk nagyon sokat; ne dohányozzunk; járjunk hetente szaunába, de aztán legtöbben ugyanazt a rohanós életet folytatjuk, mint korábban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irritálja a GPS hangja? Ne állítsa át!

Sákovics Diana 2014. november 19., szerda 16:07

„Újratervezés! Fordulj vissza, ahol lehet! Túl gyorsan mész!” – közli a GPS néha rezignáltan, néha lekezelően, néha számonkérően. Persze, a GPS-hangnak sem kell feltétlenül irritálónak lennie, ma már számos eszköznél van választási lehetőségünk, beállíthatjuk, hogy férfi vagy nő, esetleg hülye hangú celeb irányítson minket. (Mondjuk, egyik megoldás sem olyan kedves, mint ez.) De vajon számít ez? Hatással van az utazásunkra az, hogy milyen hangon beszél egy kütyü? Úgy tűnik, igen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanuljon meg helyesen fekvőtámaszozni!

tatota 2014. november 18., kedd 14:52

Hány fekvőtámaszt tud nyomni? Húszat, harmincat, esetleg ötvenet? Na és ebből hányat tud szabályosan megcsinálni? Cikkünkből most megtanulhatja, hogy kell szabályosan végrehajtani a fekvőtámaszt, és ha ebből 10 ismétlést meg tud csinálni, már remek a kondija!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kis korkülönbség a tartós házasság titka

Sákovics Diana 2014. november 18., kedd 10:24

Egy párkapcsolat kezdetéhez rengeteg dolognak kell összeállnia. Kell hozzá egy találkozás, egy pillanat, amikor jókor vagyunk jó helyen, a megfelelő tudatállapotban. Kell a hasonlóság, az együtt töltött idő, a hormonok összjátéka, kell hozzá a jó szex, a másik szeretete. És hiába van meg ez a rengeteg dolog így, egyszerre, még ezek ellenére is bizonytalan, hogy meddig tart az a kapcsolat. A jövőt bejósolni persze lehetetlen, a kutatók mégis ezer oldalról próbálnak közelebb kerülni a megoldáshoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 ... 185

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés