#ÉLETEM

Megvan miért segít a közérzetünkön a D-vitamin

Sákovics Diana 2015. március 2., hétfő 18:50

Az elmúlt évtized vitaminkutatásainak sztárja egyértelműen a D-vitamin volt, amelyről kiderült, hogy nemcsak a csontok egészségéhez, a sejt- és az idegrendszer fejlődéshez, és a megfelelő immunműködéshez kell, de hiánya kimutatható a depresszióban, a figyelemhiányos hiperaktivitási  és a bipoláris zavarban szenvedők, az autisták, de még a skizofrének szervezetében is. Arra, hogy mégis hogyan függ össze a D-vitamin a mentális betegségekkel eddig is a vitamin hormontermelésre kifejtett hatásában vadászták a választ a bölcsek, és most egy friss kutatás megerősítette, hogy nem is keresgéltek oylan rossz helyen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Délen nyaralna? Ne ott legyen beteg!

mzd 2015. március 2., hétfő 09:21

Imádunk mindent, ami vizuális, legyen szó térképekről vagy infografikákról. Ezért is örültünk meg, amikor megláttuk az International SOS szervezet ábráját, amely az országok egészségügyi ellátásának helyzetét mutatja be. Az elkészítésénél olyan tényezőket vettek figyelembe, mint például az alap- és a fogászati ellátás, hogy mennyire könnyű hozzájutni a vényköteles gyógyszerekhez, mekkora veszélyt jelentenek a fertőző betegségek, és hogy milyen adminisztratív buktatók, kulturális és nyelvi korlátok vannak. Azt hitte, a magyar egészségügy katasztrófa? Az, de itt megnézheti, mennyivel rosszabb is lehet még.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért lesznek évente 45 ezren öngyilkosok

mzd 2015. március 1., vasárnap 13:18

Egy friss kutatás szerint a világon évente elkövetett több mint kétszázezer öngyilkosság ötöde ugyanazon ok miatt történik meg: ez pedig a munkanélküliség. Úgy tűnik, a munkanélküliségnek csak a kevésbé árnyékos oldala az, hogy kellemetlen emberré tesz: évente 45 ezer ember dönt úgy, hogy eldobja magától az életet, mert nem tudja feldolgozni annak következményeit, hogy nem talál állást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthon a világ végén - tippek külföldön élő magyaroknak

Steiner Kristóf 2015. március 1., vasárnap 10:10

Az elmúlt évek során egyre több mailt kapok, amelyekben magyarok kérdeznek tőlem arról, milyen is magyarként külföldön élnem. 2009 óta átlagosan évente kétszer jártam Budapesten, ami vélhetően előrevetíti, hogy én elég jól vagyok itt kint – másként már visszatértem volna, de ilyesmi nincs tervben. Ugyanakkor nem árulok zsákbamacskát: külföldön sincs kolbászból a kerítés (például senki sem érti majd, ha azt mondja: “I don't sell cat in a bag: the fences are not made out of sausages”, mert legfeljebb bolondnak nézik). Gyulai Bence kollégám már írt egy remekbe szabott cikket egy évvel ezelőtt arról, mit érdemes átgondolni külföldre költözés előtt. Egy évvel az írás publikálása után most sorra veszem az érveit, és elmondom az én 7 tippemet arra, hogyan ne változzon rémálommá az eredetileg világmegváltásként induló külföldre költözés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem a génjeink, hanem baktériumok felelnek egyes örökletes betegségekért

Brownie 2015. február 28., szombat 23:21

A tudomány korábban kész tényként kezelte, hogy a súlyunkat vagy viselkedésmintánkat befolyásoló baktériumokat születésünk után, a külső világból szerezzük be. Újabb vizsgálatok során azonban felfedezték, hogy létezik olyan rendellenesség, ami az anyai szervezetben lévő kórokozók hatására öröklődik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 dolog a lakásban, amitől hízhat is

ST 2015. február 28., szombat 14:04

Nem is hinné, hányféle tényező létezhet egy fogyókúra megtorpedózására: akár olyan dolgok is hátráltathatják a súlyvesztést, vagy segíthetik az elhízást, amelyek az otthonában veszik körül, és azt gondolná róluk, hogy semmi közük a súlyához. A Health.com összeszedte, mik lehetnek felelősek: közéjük tartozhat az étkészlete, de a lakása hőmérséklete is, és az, hogy sokan nem tudják, az ember a szemével (is) eszik!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tények és tévhitek a mellrákról

Toma 2015. február 27., péntek 17:36

A mellrák a nők körében az egyik leggyakoribb daganattípus, ha azonban idejében diagnosztizálják, sikeresen kezelhető. Vajon mindent tud erről a betegségről? A Daily Mail a leggyakoribb kérdéseket szedte össze a témával kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ekcémával küzd? Mosogasson!

mzd 2015. február 27., péntek 16:30

Bár a mosogatógép már egyre több háztartásban alapfelszerelés, a hagyományos, de melósabb módszereknek is megvannak a maguk előnyei. Egy, a Pediatrics című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint ugyanis ha kézzel mosogatjuk el az edényeinket, csökken az allergia kialakulásának veszélye. Ehhez kapcsolódik az a higiénia-hipotézis is, amely azt állítja, hogy manapság azért olyan sok a gyerekek közt az allergiás, mert túl tiszta a környezetük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kukába dobták az önéletrajzát? Ne bánja!

mzd 2015. február 27., péntek 15:44

Azt már tudjuk, hogy nem bízhatunk meg teljesen az első benyomásainkban, de a The British Psychological Society szerint a hr-eseknek még bőven van mit tanulniuk a témában. Szerintük ugyanis az új kollégák kiválasztásával foglalkozó szakemberek nem túl jók abban, hogy egy önéletrajz alapján helyesen ítéljék meg a pályázó személyiségét – igaz, ez nem tartja vissza őket attól, hogy messze menő következtetéseket vonjanak le az önéletrajzokból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tippek, amiktől tovább bírják majd az edzőcuccai

Dívány 2015. február 27., péntek 10:18

Semmi nem tart örökké, adott idő után minden használati tárgyat le kell cserélni. Nincs ez másként a sporthoz viselt ruházattal és az eszközökkel sem. A Shape magazin összegyűjtötte, hogy mit mennyi idő után ajánlatos inkább kidobni, és hogyan lehet kicsit növelni a tartósságukat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szexi pasik önzőbbek és tesznek az egyenlőségre

mzd 2015. február 26., csütörtök 20:52

Egy friss kutatás szerint míg a vonzó testtel rendelkező férfiak sokkal önzőbbek és kevésbé támogatják az egyenlőséget, a hasonló tulajdonságokkal rendelkező nők esetében ez a tendencia nem megfigyelhető. Szerencsére azért nem minden szexi pasi rossz arc. "A vonzerő és az egoizmus közötti kapcsolat nem tökéletes, ezért ne lepődjünk meg, ha egy szexi pasi mégis önzetlen és az egyenlőségre is törekszik" – mondta dr. Michael Price, a kutatás vezetője

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pont a szabi előtt lesz beteg? A tudósok sem értik, miért.

Dívány 2015. február 26., csütörtök 15:52

Bár a nyár még távol van, sokan mennek most síelni vagy melegebb éghajlatra az egyébként elég enyhe tél elől. Azért ne irigyelje őket, mert könnyen lehet, hogy velük is előfordul az, hogy pont az indulás előtt vagy után betegszenek meg. Ugye ismerős? A BBC, pontosabban Ad Vingerhoets holland pszichológus megpróbált utánajárni annak, miért dőlnek ki annyian pont a szabadságuk előtt, vagy miért tűnik úgy, hogy a betegségek mindig a lehető legrosszabb időpontban támadnak.

Ugyan nem végeztek még nagyobb, komolyabb kutatást a témában, de Vingerhoets 1800 embertől kérdezte meg, hogy betegedtek-e már le a vakációjuk előtt/alatt. A válaszadóknak mindössze 3 százaléka mondta azt, hogy igen - ez alapján kijelenthetnénk, hogy mégsem annyira általános ez a jelenség annak ellenére, hogy mennyien is érezzük túlterheltek magunkat a szabadság előtt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: A Fitness

nemoszi 2015. február 26., csütörtök 10:10

Legújabb sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég, az viszont minél változatosabb, annál jobb. A rendszeres lovaglás mellett futni, spinningelni, aerobikozni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket (minimum) két alkalom után minősítem, és nem sak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol találhatók a legújabb gépek, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön úgy alszik, mint Tesla, vagy inkább mint Churchill?

Edicsek 2015. február 25., szerda 19:42

Bár a kutatók szerint 7-9 óra pihenésre van szüksége az emberi szervezetnek, egy új infografika szerint a világ legismertebb és legsikeresebb személyei közül sokan fele ennyi időt sem szánnak/szántak pihenésre. A Microsoft alapítója, Bill Gates például átlagban tartja a 7 óra alvást, de Donald Trump csak 3-4 órákat pihen egy éjjel, Margaret Thatcher az elmondások alapján négy órát töltött csak alvással, és ott van  Nikola Tesla, a legendás feltaláló, aki csak két órákat aludt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az a dolgod, hogy nekem jó legyen - éretlenség a párkapcsolatokban

Kuna Gábor 2015. február 25., szerda 17:22

Gyerekkorunkban egy különleges, függő kapcsolatban vagyunk a szüleinkkel. Tőlük – de leginkább az édesanyánktól – várjuk, hogy kielégítse a fizikai és érzelmi szükségleteinket, biztonságossá tegye nekünk a világot, védjen és vigasztaljon minket. És egyáltalán, szeressen minket csak úgy, akkor is, ha rosszak vagyunk. Gyerekkorban jól van így, ez a természetes. Akkor van igazán baj, ha ezzel a gyermeki érzelmi és kapcsolati mintával vágunk neki a felnőttkori párkapcsolatainknak is. Ebből szinte törvényszerűen sérülés és csalódás lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy tökéletes hétvége az osztrák-magyar határ mentén

travelo 2015. február 25., szerda 09:38

Ahogyan közeledik a tavasz, az ember egyre gyakrabban álmodozik arról, hogy az otthoni punnyadás helyett elutazik végre valahová. De hova tervezzük a tavaszi családi kirándulást, ha nincs kedvünk belföldön maradni, viszont nincs sok időnk, így nem szeretnénk hosszasan utazni? Ha csak az osztrák-magyar határig megyünk, megvan a külföldi utazások hangulata, mégsem kell messzire menni. De mit lehet ott csinálni? Március végétől nagyon sok mindent. Mutatjuk is, mit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csernus a kétkezi munkásoknak vinné el a csúcsgasztronómiát

LS 2015. február 24., kedd 16:08

Ha egy rendezvényt a Corinthia (ex Royal) hotelben tartanak, oda biztosan tömött pénztárcával kell menni, pláne ha a kiállítók a pálinka/bor/kávé/csokoládé vonalon próbálnak üzletelni. A hétvégi KávéBár Bazár névre keresztelt  kétnapos rendezvény félig a szakmának szólt, félig a laikusoknak, csak még azt nem sikerült eldönteni, merre billent el a mérleg nyelve.

Képzeljen el két csomó nagy termet, ahol a Nespresso csilli-villi standja és a Stelázsi lekvárjai várják, hogy valaki megvegye a kézműves lekvárt és George Clooney limitált szériás kávéját, majd a Pellini kávé mellett a Magos Varázs krékereit lehet megkóstolni, és így tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A boldogság képlete pofátlanul egyszerű

Sákovics Diana 2015. február 24., kedd 14:54

Ön tudja, hogy mitől lenne boldog? Tudja, mi okoz önnek igazán örömöt? Biztos benne? “Vannak elképzeléseink arról, hogy melyek azok a dolgok, amiknek boldoggá kellene tenniük minket, de ha jobban alaposabban megnézzük, gyakran kiderül, hogy ezek a dolgok igazából egyáltalán nem tesznek minket boldoggá.” - állítja Paul Dolan brit közgazdász és boldogságkutató a Fast Company-nak adott interjújában.

Tipikusan ilyen téves elképzelés, amikor például azt hisszük, hogy tárgyak, mondjuk egy új autó, egy ruhadarab, egy ékszer megszerzése az, amitől jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. A pszichológiai kutatások már számtalanszor bebizonyították, hogy a materiális javak megszerzése felett érzett öröm mulandó, ha valamit megkaptunk, akkor annak csak rövid ideig örülünk igazán, hamarosan újra elönt minket a sóvárgás. Hasonló a helyzet akkor is, ha mondjuk hiszünk abban, hogy egy új, az igényeinknek és tudásunknak megfelelő munka hozza majd el a boldogságot. Ha a munkahelyünkön rossz a hangulat, ha nem jövünk ki a munkatársainkkal, ha az ottlétünkben sok a kellemetlen elem, akkor nem fogjuk magunkat boldognak érezni. Ahogy nem érezzük magunkat boldognak akkor sem, ha magányosak vagyunk a párkapcsolatunkban, hiába ülünk álomházunk közepén a világ legcukibb gyerekeivel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden amit tudni akart arról, hogyan lehet kockás és lapos a hasa

Bánkuti Gabriella 2015. február 24., kedd 09:39

Valljuk be őszintén, hiúk vagyunk. Férfiak és nők egyaránt kelletik magukat a tükörben, és titokban, amikor senki sem látja, feltérképezzük testi hiányosságainkat, álmokat szövünk arról, hogy egyszer nekünk is tökéletes alakunk lesz. Ahogy kezd az idő felmelegedni és egyre vékonyabb ruhákba bújunk, szembetűnőbb lesz a megereszkedett has, a derekunkon megvastagodott, télen felszedett plusz, jó lenne, ha a nadrágszíjat is legalább két lyukkal beljebb tudnánk húzni. Visszatérő kérdés, hogy hogyan tüntethetjük el a felesleget a hasról, mi a lapos, kockás és feszes has titka. A hajtás után kifejtem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így pörgeti fel szexuális vágyát a tudomány

Sákovics Diana 2015. február 23., hétfő 20:12

A szexuális vágyat hosszú távon megőrizni még egészséges, normál működésben is kemény meló, pláne gond van akkor, amikor a vágy valamilyen testi vagy pszichés ok miatt hiányzik.  Az AsapSCIENCE biológusai egy klassz videóban most arra keresik a választ, hogy vajon tud-e segíteni a tudomány a szexuális vágy visszaszerzésében. A rövid válasz pedig az, hogy igen. A hosszabb meg az, hogy igen, de egyelőre semmit sem ér vele. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elég ezt az egy dolgot megfogadnia, ha fogyni akar

Dívány 2015. február 23., hétfő 13:43

Ha valaki elég elszánt, akkor nyilván nem okoz neki gondot, hogy kalóriát számoljon, kiporciózza az adagokat és megfossza magát minden élvezettől, ami az evés okozhat. Mindenki másnak viszont nehéz betartania az olyan diétákat és táplálkozási előírásokat, amik arról szólnak, hogy mit nem szabad enni. Van egy jó hírűnk, egy friss tanulmány szerint elég egyetlen dolgot megjegyeznie annak, aki fogyni akar, ez pedig a következő: egyen több rostot!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A munkanélküliség kellemetlenebb emberré tesz

Edicsek 2015. február 23., hétfő 09:08

Az ember alaptermészetét is megáltoztathatja az, ha munkanélküli lesz; kevésbé lesz nyitott, lelkiismeretes és kevésbé lesz kellemes ember, így még nehezebben talál új munkát. Legalábbis ez derül ki egy friss, a Journal of Applied Psychology nevű szaklapban megjelent kutatásból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja meg, hogyan működik a női orgazmus

Toma 2015. február 22., vasárnap 19:08

Majdnem mindenki tudja, milyen érzés, ráadásul a különféle magazinok is tele vannak tippekkel arra nézve, hogyan lehet még jobb önnek és a másiknak. De vajon tudja, hogy pontosan mi is játszódik le ilyenkor a testben?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kinek van szüksége pszichológusra?

Sákovics Diana 2015. február 21., szombat 20:46

Mindannyiunk életében adódnak nehéz időszakok. Van, hogy egyszerűen nyomorultul érezzük magunkat a bőrünkben, hogy olyan problémákkal, élethelyzetekkel szembesülünk, amik megterhelőek, amiket fogalmunk sincs, hogyan kellene megoldanunk, amik kicsúsznak az irányításunk alól. Állhat elő ilyen helyzet a párkapcsolatunkban, a családi életünkben, a gyereknevelésben, elakadhatunk a karrierünkkel, a munkánkkal. Van, hogy meg kell birkózunk szeretteink elvesztésével, depresszióval, stresszel, kiégéssel vagy függőségeinkkel. Megesik az is, hogy a gondjaink annyira ránk telepednek, hogy a napi életünk menedzselése is kezelhetetlennek tűnő terhet jelent. 

És akkor megpróbáljuk valahogy megoldani. Jönnek az önsegítő könyvek, jön fórumok bújása, jönnek a beszélgetések a barátokkal, a családdal. Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy egyáltalán van kivel beszélnünk, és érzünk egyáltalán annyi erőt magunkban, hogy megpróbáljuk megoldani a problémánkat. De van, hogy még ez is kevés, hogy hiába próbálkozunk nem jutunk előbbre, valami még mindig nem stimmel. Ilyenkor jön jól a külső segítség, egy erre képzett, megfelelő tudással rendelkező szakember, aki képes minket segíteni abban, hogy megküzdjünk a problémáinkkal. Ilyenkor érdemes pszichológushoz fordulni. 

shutterstock 139973443

Ez így elméletben persze egyszerűen hangzik, a gyakorlati lépésre azonban korántsem egyszerű rászánni magunkat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három ital elég ahhoz, hogy az egész estét a mosdóban töltse

Edicsek 2015. február 21., szombat 16:16

Mikor beül valahova elfogyasztani néhány italt, akkor ön is hajlamos az utolsó pillanatig tartogatni, hogy elmenjen a mosdóba? Sokan figyelték már meg magukon, hogy nagyjából a harmadik italig bírják, és utána egyre többet és többet kell újra a mosdóba menni. Dr. Karl Kruszelnicki elmagyarázta, hogy miért van ez, ráadásul azt a mítoszt is eloszlatja, hogy az alkoholhoz fogyasztott víz segít elkerülni a dehidratáltságot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés