#ÉLETEM

7 dolog, ami nem hagy minket aludni

Dívány 2017. március 26., vasárnap 10:03

A Bustle egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés alapján összegyűjtötte, hogy mégis mi okozza a legtöbb álmatlan éjszakát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismersz olyat, akinek mindenről a politika jut eszébe?

Marjai Kamilla 2017. március 25., szombat 15:48

A politikai és vallási fanatizmus függőség: a tudat beszűkül, megjelenik a sóvárgás. Addiktológus szakértőnk írása.

Miközben a vallási és politikai fanatizmus fogalmával nap mint nap találkozunk, mégis nehéz úgy elképzelni az efféle elköteleződést, mint egy függőséget. Elgondolkodtató, hogy miközben a belső indíttatásból fakadó értékválasztás megtartó erőként hat az egyénre, és akár védőfaktor is lehet mentálhigiénés szempontból, addig a végletekig hajszolt és hangoztatott értékek és elvek egyfajta függőséget rajzolnak ki. Hogy is van ez?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne gyűlöljük meg a világ legjobb múzeumait

Rimai Tímea Éva 2017. március 25., szombat 13:47

Érkezzünk jóllakottan, maradjunk max. két órát, és csak húsz festményt nézzünk meg – a szakértők szerint így nem válunk zombivá a világ legnagyobb múzeumaiban sem. De az is sokat segít, ha titkos csapóajtók mögött tűnünk el az idegenvezetőnkkel, vagy dinók közt éjszakázunk, ahelyett, hogy csak simán vennénk egy belépőt.

Az ember levadássza a fapados repjegyet, szépen betuszkolja mindenét az előírásoknak megfelelő méretű kisbőröndbe, elrepül, becsekkol a hotelbe/átveszi a bérelt lakás kulcsait, és elindul felfedezni a várost. Elmegy a leghíresebb, legnagyobb múzeumba, amit évek óta meg akar nézni – és a katarzis helyett néhány órán belül gyűlöli az egészet.

Velem nem egyszer történt már meg ez, és nem azért, mert ne lettem volna őszintén kíváncsi a firenzei Uffizire vagy a madridi Pradóra. Egyszerűen csak túltoltam. És aki azt mondja, ő még soha nem lézengett néhány, múzeumban eltöltött óra után üveges tekintetű élőhalottként a képaláírások közt ismerős festők nevére vadászva, az vagy fekete öves művészettörténész, vagy hazudik. Előbbiek nyugodtan kattintsanak el, a többiek viszont olvassanak tovább, és nyugodtan jöjjenek ki a tagadásból – nincsenek egyedül, nem vagyunk egyedül!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zimbardo figyelmeztet: nagyon vigyázzunk Trumppal!

Csonka Balázs 2017. március 24., péntek 12:50

Az ismert szociálpszichológus, Philip Zimbardo tavaly tavasszal megjelentetett egy cikket a narcisztikus személyiségzavarról, melyet a jelenlegi elnök arcképével illusztrált. Ez a szolid utalás az Útmutató, hogyan vegyük észre a narcisztikusokat alcímet viselő írásban bevallottan arra irányult, hogy már a kampányidőszak előtt világos legyen az emberek számára: nem minden esetben szerencsés döntés egy súlyos mentális zavarral élő emberre bízni az ország irányítását. Trump beiktatását követően azután több, mint negyvenezer mentálhigiénés szakember írta alá azt a petíciót, melyet John Gartner amerikai pszichiáter indított, és melynek célja, hogy a pszichológusok és pszichiáterek kiálljanak amellett, hogy Trump súlyos mentális betegsége miatt alkalmatlan arra, hogy egy szuperhatalmat vezessen.

GettyImages-610603738
Fotó: Win McNamee / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyúrjunk együtt agyra!

Aladár 2017. március 24., péntek 11:36

Az öregedés szomorú velejárója, hogy agyunk lelassul, egyre nehezebben emlékszünk dolgokra. De mivel vehetjük fel a harcot ez ellen? Súlyzós edzéssel!

A legújabb kutatások szerint az egyik leghatékonyabb módja a folyamat lelassításának nem más mint a gyúrás. A kutatás vezetője, Dr. Yorgi Mavros elmondása szerint a kognitív funkciók javulása egyértelműen a növekvő izomerőnek volt betudható, és minél erősebbek lettek a résztvevők, annál jobban javultak az agyi képességeik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korán kelni menő!

mimi 2017. március 24., péntek 07:24

Tegye fel a kezét, aki szeretne fittebb, kiegyensúlyozottabb, produktívabb lenni. És most az, aki szeret – de legalább is hajlandó – korán kelni. Akié még mindig fent van, annak egész sok esélye van a felsoroltakra – a miracle morning mozgalom hívei szerint legalábbis mindenképp.

Szerintük ugyanis a siker receptje ennyire pofonegyszerű: keljünk a szokásosnál néhány órával korábban, és használjuk ki az így felszabaduló időt a lehető leghatékonyabban. Hogy mindennél jobban utálsz korán kelni? Állítólag, még a mozgalom atyja, Hal Elrod, coach, a 17 nyelven megjelent bestseller, a Miracle Morning című könyv szerzője is pont így van vele. Szóval ez nem jó kifogás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ma nyílik a világ legnagyobb tulipánkertje

Rimai Tímea Éva 2017. március 23., csütörtök 19:01

Március 23-án nyílik, és két hónapon át látogatható a világ legjobb tulipánnéző helye, a Keukenhof.

Sok helyen jártam már a világban, de talán egyetlen úti célom sem váltott ki olyan osztatlan lelkesedést az ismerőseimből, mint amikor a világ legnagyobb virágoskertjét, a Keukenhofot mentem megnézni két éve. Általában idegesítően sok képet posztolok ha úton vagyok, ebben az esetben viszont nem hogy nem zavartam vele az embereket Facebookon, de kifejezetten azért írtak rám, nehogy abbahagyjam.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: BSK Crossfight, ahol nincs kifogás

km 2017. március 23., csütörtök 11:05

2016-os sorozatunk újraéled: budapesti edzőtermeket veszünk sorra. Most egy óbudai crossfites teremben jártunk, és jól éreztük magunkat.

Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amiért érdemes 30 után szülni

Szalay Ágnes 2017. március 22., szerda 17:48

Meddig halogatjátok még? Jaj, lányom, te sem leszel fiatalabb! Ketyeg a biológiai óra, mikor szánod rá végre magad? Nem fogod bírni az éjszakázást! Nem elég megszülni azt a gyereket, fel is kell nevelni! Mindig az a karrier, mit akarsz azzal? Aztán majd ott állsz vénségedre egyedül! Nagyon aggódom értetek, ebben a korban már nem lesz egészséges a baba!

Nem sorolom tovább. Szerintem minden nő csípőből hozzá tud tenni kettőt-hármat saját gyűjtésből. Legalábbis azok, akik elmúltak harminc évesek, és még nem totyog a lábuk körül néhány, de minimum egy gyerek. És ezek még csak az anyukák, nagynénik, szomszédok, pénztáros nénik, idősebb kollégák, körzeti orvosok és barátnők aggodalmai. A politikusokat és énekeseket meg sem említeném. Pedig nem akkora katasztrófa idősebb korban szülni! Sőt!

shutterstock 367136939
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyugalom, nem lesz rosszabb a látása a szemüvegtől

Aladár 2017. március 22., szerda 17:40

Sok szemüvegesnek ismerős lehet az összeesküvés-elmélet, miszerint a szemüvegviselés hosszútávon látásromláshoz vezet. Az elmélet lényege, hogy mivel a szemünkben működő izmokat tehermentesíti a szemüveg hordása, azok egy idő után „ellustulnak”, és így egyre erősebb szemüvegre van szükség ahhoz, hogy jól lássunk. A SciShow videója ezeket a tévhiteket hivatott eloszlatni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyi minden vár a szezon előtt a Balatonnál

Dívány 2017. március 22., szerda 10:43

Ezen a télen bőven volt látnivaló és elfoglaltság a Balatonnál, és biztosan csodás lesz a nyár is. De mi tehet az, aki nem szereti a főszezont, de szívesen megnézné közelebbről is Közép-Európa legnagyobb tavát? Az Utazás kiállításon kérdeztük körbe a regionális kiállítókat, ők ugyan mit ajánlanának tavasszal, és persze hozzácsaptuk a saját tapasztalatainkat is. Bár a legtöbben a nyárra koncentrálnak, azért kaptunk jó tippeket, és ami fontos, aki kempingezni szeretne, az már most foglalja le a helyeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyakrabban válnak el, akik jól néznek ki

Aladár 2017. március 22., szerda 07:26

Új kutatások egész sora szól amellett, hogy a szépség bizony rizikófaktor, ha párkapcsolatokról van szó.

A külsőjüket tekintve vonzóbb emberek könnyebben találnak partnert, ugyanakkor a kapcsolataik is gyakrabban mennek gajra. Mindez azért van, mert hajlamosabbak alternatív partnerek után nézni, különösen, ha elégedetlenek aktuális kapcsolatukkal.

A kutatási erdemények érthetőbbé teszik a szépek és jóképűek kálváriáját. Régebbi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy jobban keresnek, bárhova mennek is, intelligensnek és barátságosnak gondolják őket, és ezenkívül olyan jelentéktelen dolgokra is jobbak az esélyeik, mint a boldogság. De most lehull a lepel, itt a sötét oldal! A féltékenység mellett most már instabil párkapcsolatokkal is számolniuk kell. 

shutterstock 355674770
Távolról sincs vége, olvasson még »

A fogyókúra kevés: a fogyáshoz tudatosság kell

Sákovics Diana 2017. március 21., kedd 18:03

Az elmúlt száz évben egyre kövérebbek vagyunk, és hiába fogyókúrázunk megállás nélkül, nem segít. Sőt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikeres fogyókúrákat követő időszakban az emberek többsége visszaszedi, amit leadott. De vajon miért? Mi történt az elmúlt száz évben? És mit tehetünk, hogy megállítsuk a tömeges elhízást? 

Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ dr. Forgács Attila gasztropszichológustól, aki március 10-én, pszichológiai rendezvénysorozatunkon beszélt az elhízás lélektanáról. Az előadó, aki az ELTE Pszichológia Kar tanára, valamint a Corvinus Egyetem Pszichológiai Központ vezetője több évtizede kutatja lelkesen a témát. 

"Senki sem ébredt még arra, hogy kövér, pedig soványan feküdt le!" - állítja a gasztropszichológus, és nyilván igaza van. Az elhízás általában lassan, fokozatosan, szinte észrevétlenül történik. Elég, ha naponta csak egy marék mogyoróval, egy banánnal vagy egy kis darab csokival eszünk többet a szükségesnél: napi plusz 100 kcal egy év alatt 6 kiló súlytöbbletet jelent.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ugrálva küzdöttünk, balettoztunk és hengereztünk

Brownie 2017. március 21., kedd 14:47

Igazi bőség zavara fogadott minket a 11. Fitnesznapon, ahol száz különböző mozgásformát is ki lehetett próbálni. Nagy nehezen sikerült eldöntetnünk, hogy mely órákhoz csatlakoznánk, de végül nem bántuk meg egyik választást sem. 

első sajátfotó
Fotó: Dívány
Távolról sincs vége, olvasson még »

Két interjúban is belső igazát hangoztatta a "lúgos orvos"

Farkas Edina Lina 2017. március 21., kedd 10:14

A Duna TV Kékfény című bűnügyi adásában, valamint az Origónak adott interjújában is hangoztatta igazát Bene Krisztián, a "lúgos orvosként" elhíresült férfi. A riportnak már a beharangozója is óriási sajtóvisszhangot váltott ki, többen tiltakozásukat fejezték ki, hiszen az áldozatnak, Renner Erikának keményen meg kellett harcolnia már azért is, hogy az ügy ne tűnjön el úgy a süllyesztőbe, mint sok hozzá hasonló bántalmazott nőnek az esete.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért éri meg pszichológushoz fordulni?

S-W. Zsó 2017. március 20., hétfő 19:23

Sokszor a szőnyeg alá söprés technikája tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, amikor életvezetési problémákkal küzdünk, szorongunk, kiégünk vagy párkapcsolati gondjaink adódnak. Egy darabig talán működik is a “majd én megoldom” mantrázása - amivel sokszor sajnos csak áltatjuk magunkat -, ám minél tovább halogatjuk a rendrakást, annál inkább mélyül a probléma, így annál kisebb lesz az esélye, hogy tényleg a helyükre kerülnek a dolgok.

A legtöbben félünk a változástól, és jól tudjuk, mennyire nem egyszerű szembenézni önmagunkkal - főleg akkor, amikor úgy érezzük, egyedül maradtunk a bennünk uralkodó káosszal. Éppen ezért érdemes szakemberhez fordulni, aki segít minket abban, hogy megértsük a fennálló tünetek hátterét és a problémák feldolgozásával (de legalábbis megdolgozásával) visszaálljon mindennapjainkba az egyensúly. Ehhez azonban nekünk is keményen kell dolgoznunk.

Arról, hogy mikor és miért érdemes pszichológushoz fordulnunk, ismert szakembereket kérdeztünk.

shutterstock 164383718
Távolról sincs vége, olvasson még »

A lúgos orvost egy riportban a Duna TV, a Facebookon pedig a barátnője mosdatja

Farkas Edina Lina 2017. március 19., vasárnap 13:06

A Duna TV hamarosan egy riportban biztosít fórumot Bene Krisztiánnak, a másodfokon 9 évre elítélt lúgos támadónak, hogy az igazságszolgáltatás áldozataként álljon a nyilvánosság elé. Teljesen érthető okokból a Nőkért.hu tiltakozásukat fejezték ki és követelik, hogy a közmédia készítsen a társadalmi érdeknek megfelelő, korrekt tudósítást. Mindeközben Bene Krisztián barátnője is kampányba kezdett a Facebookon. Vakkomondor újratöltve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp a pénztárcabarát sportoláshoz

Dívány 2017. március 19., vasárnap 10:06

A testmozgás lehet idő- és pénzigényes elfoglaltság is, de mi segítünk kiiktatni (vagy legalább minimalizálni) az egyik zavaró tényezőt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Én nélkül nem létezik mi: a szerelemfüggőség pszichológiája

Marjai Kamilla 2017. március 18., szombat 18:08

Nincs semmi a világon, ami olyan ellentmondásos jellemzőkkel írható le, mint maga a szerelem. Tudjuk róla, hogy „sötét verem”, meg azt, hogy „átkozott gyötrelem”, de máskor maga az újjászületés, az ősrobbanás vagy éppen a megnyugvás, a megérkezés. Megfejteni ezúttal sem fogjuk a szerelem szövevényes kódrendszerét. Ugyanakkor ha valami egyszerre képes ennyire euforizálni, máskor pedig megsemmisítően nyomorba dönteni, arról feltételezhetjük, hogy függőség kialakítására képes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Te szeretnéd tudni, mit hoz számodra a jövő?

Brownie 2017. március 18., szombat 14:07

A filmsorozatok követői általában tűkön ülve várják a soron következő epizódokat, a megszállott nézők pedig legszívesebben már a sztori elején kiderítenék, melyik szereplővel mi minden fog még történni. Ha viszont a saját életünkről van szó, nem szeretjük a spoilereket, nem akarjuk tudni, mi lesz velünk jövő héten vagy tíz év múlva - derül ki egy a Psychological Review című szaklapban megjelent új tanulmányból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 fogyókúrás tanács, amit fogadjon kételkedve

Dívány 2017. március 18., szombat 10:54

Annyi fogyókúrás tipp és módszer van már, mint égen a csillag, van, amit igazolt a tudomány, no, meg az élet, és persze mindenkinek más válik be. A Women's Health most öt olyan tanácsot listázott, ami az ő szakértőik szerint nem igazán állja meg a helyét, és itt most idéznénk az Index egy korábbi cikkéből: senki nem lehet biztos abban, melyik a legegészségesebb étrend, vagy hogy egyáltalán létezik-e ilyen."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jóképű pasik miatt salátáznak a nők?

Dívány 2017. március 17., péntek 14:00

Bár egyre hangosabban küzdünk, hogy egy kevésbé felszínes világban éljünk, még mindig elég nagy a társadalmi nyomás a nőkön, hogy minél jobban és csodálatosabban nézzenek ki. És néha a tudomány sem azok oldalán van, akik szerint a külső (vagy éppen a vagyoni helyzet) nem számít. Tudja, hogy mire jöttek rá nemrég dán kutatók? A nők állítólag jóképű férfiak társaságában inkább egészséges, alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak, hogy vonzóbbnak tűnjenek. Fordítva ez nem működik, sőt, a pasik inkább azzal vannak elfoglalva a közös étkezésnél, hogy felvágjanak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, melyik tévéműsor oldja a stresszt?

Brownie 2017. március 17., péntek 07:27

Nem, nem a valóságshowk, és nem is a gyerekmesék, hanem az állatokról és növényekről szóló dokumentumfilmek. Egy új tanulmány szerint legalábbis a természetfilmeknek a jógához vagy a meditációhoz hasonló pozitív hatásai vannak - írja a Daily Mail

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egymás iránti bizalom az út egy jobb világba

Szalay Ágnes 2017. március 17., péntek 07:24

Gondoljon egy olyan emberre a környezetéből, aki jó! Aki hisz az emberek jóságában, aki mindig segít, ha baj van, akinek befogad árva állatokat, akihez ön is bizalommal fordulna, ha segítségre lenne szüksége. Megvan? Akkor most gondoljon egy gazemberre! Olyanra, aki csak a saját érdekeit követi, átgázol másokon, nem mutat részvétet, és igazából csak a saját jól-létével törődik. Ilyet is talált? Hát igen, általában jószívűség, erkölcsösség, megbízhatóság alapon tudunk különbséget tenni az emberek között. Nem mindenki iránt érzünk bizalmat, és nem mindenki képes megbízni másokban. Pedig a bizalom elengedhetetlen ahhoz, hogy családok, szervezetek, társadalmak egyben maradjanak, a gazdaságban és politikában is kulcsszerepet játszik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 tipp, hogy odafigyeljenek a mondandódra

Szalay Ágnes 2017. március 16., csütörtök 19:18

Történetek, sztorik, mesék és tanmesék. Nemrég írtam arról, hogy mennyire segíti a kommunikációnkat, ha az üzenetünket történetbe ágyazzuk. Ahelyett, hogy számokat, tényeket, vagy szabályokat sorolnánk, sokkal előbb célba érünk, ha egy izgalmas, együttérzést kiváltó, jó példát bemutató történetet mesélünk el. Az emberek várják is a történeteket, mert úgy alakult ki az agyunk, hogy jobban tudunk figyelni rájuk. A tripadvisoron például a tordai sóbánya működtetői szemére hányja valaki, hogy szép és izgalmas ugyan a látvány, de mennyivel jobb lenne, ha a bánya történetéből megindító sztorikat is megosztanának a turistákkal – sokat adna az élményhez. Elképzelhető, hogy igaza van.

Persze vannak jó és rossz történetek, nem mindegyik hat ránk ugyanúgy – ezt tanítják a storytelling trénerek. Például Jonah Sachs, aki azzal kezdi, hogy nem kell kétségbeesni, mindenki tud jó történeteket mesélni, az ember evolúciósan úgy van huzalozva, hogy sztorik befogadója és előadója legyen. Azért van pár szempont , amit érdemes szem előtt tartani:

shutterstock 274705757
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 185

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés