#ÉLETEM

A szétesés ötven árnyalata - elköteleződési válság a párkapcsolatokban

Kuna Gábor 2015. március 7., szombat 19:37

Jó lenne elköteleződni egy párkapcsolatban… Szépen hangzik, tudjuk is, hogy ezt kellene tennünk, de tényleg jó lenne? Ha nézegetjük egy kicsit magát a szót, elkezd vészjóslóan hangzani. Kötél, kötelezettség, kötelező… Mégiscsak van ebben valami ijesztő. Szeretnénk magunkat biztonságban érezni egy jól működő kapcsolatban, de egy ilyen kapcsolat csak akkor maradhat fenn, ha mi magunk is elköteleződünk. Hoznunk kell egy döntést, hogy ezzel a partnerrel képzeljük el a jövőnket, mellette akarjuk folytatni az életünket. Sternberg elmélete szerint egy kapcsolat minőségét három tényező határozza meg: az intimitás, a szenvedély, és az elköteleződés. Ha mindhárom jelen van, az a hosszú távú, biztonságos beteljesedett szerelem. Ha viszont bármelyik ezek közül sérült, vagy hiányos, az alapvetően befolyásolja a kapcsolat formáját, menetét, és a benne megélhető elégedettség mértékét. 

Madonnánál edzettem - és majdnem belehaltam

Steiner Kristóf 2015. március 7., szombat 13:40

„Ha nem izzadsz meg, nem jár cukorka!” – hirdeti a Hard Candy edzőterem plakátja Berlin utcáin. A poszteren Madonna szuggessztív tekintettel stíröli az ártatlan járókelőt, mintha csak azt mondaná: „Igen, hozzád beszélek!” Nem csoda hát, hogy három nap non-stop dőzsölés és hedonizmus után felébredt bennem a bűntudat, és – ha már Madonna mondja – rávettem magam az edzésre. És bár az éves bérlet 600 Euróba kóstál (ezért viszont bármikor, bármennyi időt ott tölthet a fitneszőrült), szerencsére a próbaóra ingyenes. No, több se kellett, hisz mi lehetne jobb módja a 33 születésnapom ünneplésének megkezdéséhez, minthogy a kortalan díva edzőtermében gyúrjam ki magam? Olyan ez, mint egyfajta ómen, amely előrevetíti: 57 évesen nyilván én is kirobbanó formában leszek, és húszéves táncosfiúk versenyeznek majd a kegyeimért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl sok a stressz? Feküdjön be egy tartálynyi vízbe!

Dívány 2015. március 7., szombat 09:15

A Simpson család tizedik évadjának egyik részében Homer és Lisa elmegy egy helyi new age üzletbe, hogy rendezzék kapcsolatukat, és befekszenek egy-egy vízzel teli, ingermegvonásos vagy más nevén izolációs tartályba. A spirituális utazásuk persze nem lesz zökkenőmentes, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a Mashable szerint a rajzfilmben szereplő meditációs módszer most nagyon divatos lett az Egyesült Államok nyugati részén, és most már a keleti parton, valamint Kanadában is egyre több az érdeklődő. De mi is ez az eszköz, ami - ha már tévés utalással indítottuk a cikket, folytassuk is azzal -  A rejtély című sorozatban is fontos szerepet játszik?

Homer and Lisa try floating for the first time. (Sensory Deprivation Tank) from Kenneth Ried on Vimeo.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az agyának is árt az éjszakai evés

mzd 2015. március 6., péntek 18:15

Rutinos diétázók hallhatták már eleget, hogy lefekvés előtt 3 órával nem szabad (nehezet) enni. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy az éjszakai falatozások nemcsak a plusz kilókra, de az agyunkra is hatással vannak. Tudosók a testünk belső óráját vizsgálva arra jutottak, hogy ha "rossz időben" eszünk (mondjuk akkor, már aludnunk kéne), az megzavarhatja a tanulási és emlékezési képességeinket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön hogy érezné magát egy csókolózó leszbikus pár láttán?

Sákovics Diana 2015. március 6., péntek 16:41

Csókolózó pár. Milyennek képzeli őket? Fiatalnak? Öregnek? Kaukázusinak vagy ázsiainak? Heterónak vagy melegnek? És hogy érezné magát, ha kiderülne, hogy egyáltalán nem azok, mint akiknek hitte őket? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyatejjel növelnek izomtömeget a testépítők, pedig nem kellene

Sáfár Zsófia 2015. március 6., péntek 14:26

Igen, jól olvasta, sok hasznos összetevője miatt az emberi tej egyre több férfi testépítő kedvenc izomnövelő csodaszere, ami ráadásul természetes is, ezért leköröz minden más táplálékkiegészítőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

16 dolog a lakásban, amiktől jobb, ha gyorsan megszabadul

Toma 2015. március 6., péntek 10:02

Lassan itt van a tavaszi nagytakarítás ideje, így nem árt összeszedni azokat a holmikat, melyek csak rontják a közérzetét és az egészségét. Sőt, nem árt, ha minél előbb elkezdi, mivel vannak olyan dolgok, amiktől lehet, hogy már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna szabadulnia! A Health.com összeállításával könnyedén kilistázhatja, melyek ezek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fáj depressziósként jobban az elutasítás

mzd 2015. március 5., csütörtök 16:36

Egy friss kutatás szerint a depressziós emberek az átlagnál tovább szenvednek, ha társaik elutasítják őket – méghozzá azért, mert az ő agyuk a a kirekesztérsre kevesebb természetes fájdalomcsillapító termelésével reagál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kütyü jelzi, ha ideje vécét keresni

mzd 2015. március 5., csütörtök 15:53

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy ő döntse el, mikor megy vécére, de az okostelefonok korában miért pont ők maradnának ki a hasznos appok és szerkezetek célcsoportjából? A D Free nevű szerkentyű azoknak készült, akik valamilyen egészségügyi okból nem érzékelik, mikor kellene üríteniük, vagy csak egyszerűen nehezen mozognak, és időbe telik mellékhelyiséget keresniük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menjen ön is ingyenes hétvégi agytágításra!

Sákovics Diana 2015. március 5., csütörtök 14:48

Miért nehéz elkezdeni a karrierünket? Hogyan támogatja a világunk az evészavarok kialakulását? Milyen nehézségekkel néz szembe az, aki a válása után újrakezdeni igyekszik? Hogyan elemezhetőek a tüntetések pszichológiai szempontból? Milyen új trükköket vet be a marketing az agyunk manipulálására? 

Többek között ezekre a kérdésekre kap választ az, aki március 6 és 8 között ellátogat a Károli Gáspár Református Egyetem éves pszichológiai rendezvényére, a KAPSZLI-ra (helyszín: 1037. Bp. Bécsi út 324.). A Századnyitási pánik címmel megrendezésre kerülő konferencián három napon át, reggeltől estig követik egymást a programok. A műhelyfoglalkozásokon olyan módszereket lehet kipróbálni, mint a hipnózis, a pszichodráma, a szociodráma, a transztánc, miközben az előadásokon számos neves pszichológus beszél majd saját területéről, így ott lesz majd többek között Almási Kitti, Zacher Gábor, Tari Annamária, Hevesi Kriszta, Hoyer Mária és Túry Ferenc is. Ráadásul az egész ingyen van.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszik a testtel a szűk ruhadarabok

Edicsek 2015. március 5., csütörtök 13:30

Egy friss fotósorozat azt járja körbe, hogy mit tesznek a nők testével a szoros ruhadarabokat. Egy rosszul kiválasztott melltartó vagy egy csinos, de a lábat sanyargató nyári szandál, esetleg egy szűk farmer mindenkinek volt már a szekrényében. Sokan úgy tekintenek a kicsit sem kényelmes, de divatos ruhadarabokra, hogy a szépségért érdemes szenvedni. Justin Bartels viszont azt szeretné megmutatni az Impression nevű projekt keretében készült képeivel, hogy mégsem éri meg egy csinos darab a fájdalmat és szenvedést, ami ráadásul a nők testén is nyomot hagy. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 ok, amiért fájhat a szex

ST 2015. március 4., szerda 21:44

A szex az egyik legélvezetesebb dolog a világon, így nem csoda, hogy ha gondok vannak vele, az a párkapcsolatába, vagy akár a jó közérzetébe is kerülhet. Sőt, ha sokáig fennáll a gond, akár lelki tüneteket is okozhat, egy depresszióval pedig már lényegesen nehezebb elbánni. Hogy idáig ne fajuljon a helyzet a Women’s Health összeszedte a 7 leggyakoribb problémát, amivel találkozhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amit ma megtehet egy jobb párkapcsolatért

Sákovics Diana 2015. március 4., szerda 18:57

Egy párkapcsolat soha sincs kész, soha nem nyeri el végső formáját: az ugyanis nincs neki. Ahogy a párkapcsolat elemei, vagyis mi is folyamatosan változunk, alakulunk, ahogy vannak az életünkben jobb és rosszabb napok, időszakok, úgy hullámzik, formálódik dinamikusan a párkapcsolatunk is. Minden, ami történik velünk, ahogy éppen érezzük magunkat, minden személyes krízisünk, kétségünk tükröződik a párkapcsolatunkban is. Nem véletlen, hogy azok a viszonyok vészelik át könnyebben a kríziseket, melyekben a felek a párkapcsolatukat egy közösen járt útnak, és nem egy már elért célnak tekintik. Az előbbi esetben ugyanis az emberek tudják, hogy a kapcsolatot óvni kell, figyelni rá, hogy mindig van és lesz is vele munka, hogy kell bele az energiánk, hogy nem hagyhatjuk magára. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy oda kell figyelnünk a partnerünkre és önmagunkra is, hogy követnünk kell mind a partnerünkben, mind az önmagunkban zajló változásokat, fel kell ismernünk és reagálnunk kell arra, ami vele és velünk történik. 

Egy párkapcsolat minőségét - vagyis azt, hogy mennyire érezzük magunkat jól benne - meghatározza, hogy mi magunk mit teszünk a kapcsolatunkért, és mit teszünk magunkért. Theresa E. DiDonato szociálpszichológus a Psychology Today-ben most 7 olyan egyszerű, de bizonyítottan hatékony viselkedést szedett össze, amiket érdemes gyakorolnunk akkor, ha egészségesebb és boldogabb párkapcsolatban szeretnénk élni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Különleges, gyógyító fürdőhelyek tavaszra

travelo 2015. március 4., szerda 13:02

A tavaszi megújulás jegyében nincs is jobb, mint egy mesés fürdőhelyen kényeztetni magunkat, a jótékony hatás pedig csak a ráadás. Az izlandi Kék lagúna iszapjától, vagy a Holt-tenger sós vizétől olyan lesz a bőre, mint amilyen utoljára csecsemőkorában volt, Toszkánában pedig tudunk olyan ingyenes fürdőt, melynek vize az ízületi gyulladástól az egyszerű nátháig mindent meggyógyít. Inkább itthon maradna? Praktikus tippekkel segítjük a megfelelő wellness szálloda kiválasztásától a tökéletesen kivitelezett szaunázásig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó az egyensúlyérzéke? Tovább fog élni.

Sáfár Zsófia 2015. március 4., szerda 10:05

Ön képes fél lábon állni húsz másodpercen keresztül? Na és csukott szemmel? Lehet, hogy eddig nem is gondolt rá, de egyensúlyérzéke meghatározza egészségi állapotát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kétperces reggeli torna kávé helyett

Becca 2015. március 3., kedd 16:40

Ha reggel amikor felébred, semmi más dolga nincsen, csak meginni a kávéját, komótosan megreggelizni és közben elolvasni a híreket, nos, akkor nagyon irigyeljük. Ha viszont ön is azok táborát erősíti, akiknek a reggeli nagy kapkodásban még reggelizni sincs idejük – nemhogy olvasgatni – ajánljuk figyelmükbe ezt a rapid tornát, amit 2 perc alatt el lehet végezni, szóval még pont belefér a rohanásba, cserébe egészséges és jól felpörgetheti magát vele a kávé helyett. Ráadásul a magas intenzitású gyakorlatokkal nemcsak az izmok fejlődnek majd, de kalóriát is égethet. Jó, ehhez azért az is kell, hogy megfelelő étrenden legyen és legalább heti 3-4 alkalommal elvégezze ezt a kis rituálét. Hajrá!

A gyakorlatsor

  • Rendes vagy könnyített fekvőtámasz kétszer, majd guggolásból felállás. Az egészet négyszer ismételje meg.
  • A „superwoman” pozíciót legalább 10 másodpercig tartsa meg.
  • Ezután már csak a láb-, és csípőforgatás van hátra, ezt 5-8 alkalommal kell megismételnie.

Tényleg nem bonyolult és gyors is, már csak az a kérdés, hogy lesz-e annyi energiája reggel zuhanyzás előtt, hogy rávegye magát a gyakorlatok elvégzésére.

Inkább a hasznos, mint a jól fizető állásért kaparjon

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2015. március 3., kedd 16:23

Vajon mitől függ, hogy szeretjük-e a munkánkat? Mitől leszünk azzal elégedettek? A fizetésünk számít? Vagy a beosztásunk? És mi a helyzet a munkakörnyezetünkkel? És azzal, hogy jó arcok-e a munkatársaink? Legutóbbi kérdőívünkben többek között ezeket a kérdéseket tettük fel, önök meg lelkiismeretesen válaszoltak. Köszönjük, mind a 2683 kérdőív kitöltönknek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a Hoffice, avagy üljön át dolgozni valaki más nappalijába!

etelka 2015. március 3., kedd 15:46

Létezik közösségi bank, kert, lakás, bolt, törvényszerű volt tehát, hogy pár éve már beköszöntött a közösségi irodák ideje is. Ez azoknak volt jó megoldás, akik eddig otthon, magányosan dolgoztak, de utálták az egyedüllétet, a kávézókat viszont túl nyüzsgősnek találják. A co-working office, azaz közösségi iroda lényege, hogy nem egyetlen cég dolgozói végzik benne a munkájukat, hanem - közösen összedobott bérleti díj fejében - bárki igénybe veheti a jól megközelíthető, belvárosi elhelyezkedésű, korszerűen felszerelt irodai környezetet, kényelmes, mégis otthonos a hangulat, és akár még barátkozni is lehet. Persze, ezt is lehet überelni: hisz minek fenntartani irodahelyiséget, ha a hasonszőrűekkel akár a saját lakásukon is találkozhat? Így jelent meg a közösségi irodákat (talán) leváltó legújabb trend, a Hoffice.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 hajápolási módszer, amivel csak ront a helyzeten

ST 2015. március 2., hétfő 19:41

A nők egyik legszebb, természetes dísze a haj, nem csoda hát, hogy sokan rengeteg időt, energiát és pénzt fordítanak arra, hogy igazán szép és egészséges legyen. És ha nincs szerencséjük, simán belefuthatnak néhány olyan tévhitbe is, amelyek régóta tartják magukat a köztudatban, pedig nemhogy jót tennének a hajnak, de csak rontanak az állapotán. A Women's Health összeszedte, miket ne próbáljon ki inkább. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan miért segít a közérzetünkön a D-vitamin

Sákovics Diana 2015. március 2., hétfő 18:50

Az elmúlt évtized vitaminkutatásainak sztárja egyértelműen a D-vitamin volt, amelyről kiderült, hogy nemcsak a csontok egészségéhez, a sejt- és az idegrendszer fejlődéshez, és a megfelelő immunműködéshez kell, de hiánya kimutatható a depresszióban, a figyelemhiányos hiperaktivitási  és a bipoláris zavarban szenvedők, az autisták, de még a skizofrének szervezetében is. Arra, hogy mégis hogyan függ össze a D-vitamin a mentális betegségekkel eddig is a vitamin hormontermelésre kifejtett hatásában vadászták a választ a bölcsek, és most egy friss kutatás megerősítette, hogy nem is keresgéltek oylan rossz helyen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Délen nyaralna? Ne ott legyen beteg!

mzd 2015. március 2., hétfő 09:21

Imádunk mindent, ami vizuális, legyen szó térképekről vagy infografikákról. Ezért is örültünk meg, amikor megláttuk az International SOS szervezet ábráját, amely az országok egészségügyi ellátásának helyzetét mutatja be. Az elkészítésénél olyan tényezőket vettek figyelembe, mint például az alap- és a fogászati ellátás, hogy mennyire könnyű hozzájutni a vényköteles gyógyszerekhez, mekkora veszélyt jelentenek a fertőző betegségek, és hogy milyen adminisztratív buktatók, kulturális és nyelvi korlátok vannak. Azt hitte, a magyar egészségügy katasztrófa? Az, de itt megnézheti, mennyivel rosszabb is lehet még.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért lesznek évente 45 ezren öngyilkosok

mzd 2015. március 1., vasárnap 13:18

Egy friss kutatás szerint a világon évente elkövetett több mint kétszázezer öngyilkosság ötöde ugyanazon ok miatt történik meg: ez pedig a munkanélküliség. Úgy tűnik, a munkanélküliségnek csak a kevésbé árnyékos oldala az, hogy kellemetlen emberré tesz: évente 45 ezer ember dönt úgy, hogy eldobja magától az életet, mert nem tudja feldolgozni annak következményeit, hogy nem talál állást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthon a világ végén - tippek külföldön élő magyaroknak

Steiner Kristóf 2015. március 1., vasárnap 10:10

Az elmúlt évek során egyre több mailt kapok, amelyekben magyarok kérdeznek tőlem arról, milyen is magyarként külföldön élnem. 2009 óta átlagosan évente kétszer jártam Budapesten, ami vélhetően előrevetíti, hogy én elég jól vagyok itt kint – másként már visszatértem volna, de ilyesmi nincs tervben. Ugyanakkor nem árulok zsákbamacskát: külföldön sincs kolbászból a kerítés (például senki sem érti majd, ha azt mondja: “I don't sell cat in a bag: the fences are not made out of sausages”, mert legfeljebb bolondnak nézik). Gyulai Bence kollégám már írt egy remekbe szabott cikket egy évvel ezelőtt arról, mit érdemes átgondolni külföldre költözés előtt. Egy évvel az írás publikálása után most sorra veszem az érveit, és elmondom az én 7 tippemet arra, hogyan ne változzon rémálommá az eredetileg világmegváltásként induló külföldre költözés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem a génjeink, hanem baktériumok felelnek egyes örökletes betegségekért

Brownie 2015. február 28., szombat 23:21

A tudomány korábban kész tényként kezelte, hogy a súlyunkat vagy viselkedésmintánkat befolyásoló baktériumokat születésünk után, a külső világból szerezzük be. Újabb vizsgálatok során azonban felfedezték, hogy létezik olyan rendellenesség, ami az anyai szervezetben lévő kórokozók hatására öröklődik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 dolog a lakásban, amitől hízhat is

ST 2015. február 28., szombat 14:04

Nem is hinné, hányféle tényező létezhet egy fogyókúra megtorpedózására: akár olyan dolgok is hátráltathatják a súlyvesztést, vagy segíthetik az elhízást, amelyek az otthonában veszik körül, és azt gondolná róluk, hogy semmi közük a súlyához. A Health.com összeszedte, mik lehetnek felelősek: közéjük tartozhat az étkészlete, de a lakása hőmérséklete is, és az, hogy sokan nem tudják, az ember a szemével (is) eszik!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés