#ÉLETEM

Hat dolog, amit soha ne mondjon evészavarral küzdőknek

Sáfár Zsófia 2015. március 12., csütörtök 16:05

Magyarországon ma körülbelül 30-50 ezer ember küzd valamilyen evészavarral és a legtöbben még a közeli hozzátartozók előtt is éveken keresztül titokban tudják tartani problémájukat, így sokszor odáig sem jutnak el, hogy szakemberhez forduljanak segítségért (éppen ezért nincsenek még pontos adatok). Ha azonban egy barátja, családtagja vagy kollégája elég nyitott és bátor ahhoz, hogy beszéljen önnek kóros evési szokásairól, mert megbízik önben, akkor nem árt, ha képes megőrizni ezt a bizalmat azzal, hogy tudja, mit kell neki mondani.

Mivel egy evészavarral küzdő embernél még az egészséges fizikai megjelenés és látszólagos jókedv mögött is állandó lelki harcok zajlanak, ezért – ha ön soha nem tapasztalt hasonló gondokat – érdemes kétszer is meggondolnia, mikor hogyan nyilvánul meg a társaságában. Összeszedtük, mi az a hat dolog, amit jobb, ha soha nem mond evészavarral küzdőknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Képzeljen magának kollégákat, úgy jár a legjobban

Edicsek 2015. március 12., csütörtök 15:11

Bármennyire is úgy érzi, hogy a kollégái néha az őrületbe kergetik, egy új kutatás eredménye szerint jobban teljesítenek azok, akik csapatban dolgoznak, mint akik egyedül. Akkor is javul a teljesítmény és a motiváltság, ha csak úgy gondolja, hogy vannak munkatársai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két túró rudival letudja a napi cukoradagját

mzd 2015. március 12., csütörtök 13:32

Egész sokat foglalkoztunk mostanában a cukorral: nemrég megnéztük, hol a legolcsóbb; előtte az egészségesnek hitt, de egyébként ugyanúgy hizlaló édesítőket vettük sorra és megnéztük azt is, vajon tényleg annyival jobb-e a méz, mint a cukor. Legújabb ajánlásában pedig az Egészségügyi Világszervezet (továbbiakban WHO) azt javasolja, cukorbevitelünket csökkentsük a napi energiabevitelünk 10%-a alá (strong recommendation) – a legjobb pedig az lenne, ha az ez érték 5% lenne (conditional recommendation). Utóbbi 25 grammot, azaz 6 teáskanályni adagot takar, és ez adta az ötletet mostani posztunkhoz: megnéztük, hogy a gyakran a kosárban landoló élelmiszerek mennyi cukrot tartalmaznak és hány napra elegendő mennyiség van bennük. Magyaország egyébként egész meglepően jól áll: a norvégokkal együtt mi visszük be a legkevesebbet (a napi energiaforrásunk 7-8 százalékát teszi ki), a spanyolok és az angolok esetében ez az érték viszont 16-17%.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: Sugár Fitness

nemoszi 2015. március 12., csütörtök 09:10

Legújabb sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég, az viszont minél változatosabb, annál jobb. A rendszeres lovaglás mellett futni, spinningelni, aerobikozni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket (minimum) két alkalom után minősítem, és nem csak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol találhatók a legújabb gépek, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

365 foknyi tévedés egy hónap alatt

mzd 2015. március 11., szerda 18:18

"Kegyetlen", "extrém" és "antarktiszi" hideg – néhány jelző, amellyel elöljáróban illették az idei telet, és amelyek miatt hosszú évek után én is komolyan fontolóra vettem egy jó meleg kabát vásárlását. Az előző évekből tanulva azonban nem estem túl korán pánikba, és vártam, hogy miként is alakul az apokaliptikus előrejelzés: mivel az időjárás-előrejelzésekben sokszor egyik napról a másikra sem teljesen sikerül eltalálni a hőmérsékletet, nem voltam 100 százalékig biztos abban, hogy ezek a jóslatok tényleg valóra is válnak majd.

Mivel január közepe-vége felé jött az ötlet, adta magát, hogy februárt kísérjem figyelemmel. Három közismert, időjárással foglalkozó oldal adatait használtam: a MET.hu esetében a hétnapos, a Köpönyegnél a tizenötnapos, az Időképnél pedig a harmincnapos előrejelzést. Természetesen utóbbinak nehezebb dolga volt, hiszen neki egy hónapra kellett előrejelznie, míg az Országos Meteorológiai Szolgálatnak "csak" egy hétre – de erre ki is térek majd később.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bizonyított: a homeopátia hülyeség

mzd 2015. március 11., szerda 14:26

"A homeopátia nem hatásos semmilyen egészségügyi állapot kezelésében" – összegzi röviden a Guardian, hogy mire jutott az ausztrál National Health and Medical Research Council (továbbiakban NHMRC). A fenti elméletet ezidáig is cáfolta már több tanulmány, de Ausztrália vezető egészségügyi szervezete, az NHMRC most először 225 kutatási dokumentációt nézett át alaposan, hogy hitelt érdemlő megállapításokkal tudják bizonyítani az álgyógymód hatástalanságát. "Semmilyen bizonyítékot nem lehetett találni arra, hogy a homeopátia valóban hatékony lenne. Azok, akik ezt a gyógymódot választják, kockáztatják az egészségüket azzal, hogy elutasítják vagy későn veszik igénybe a bizonyítottan hatékony és biztonságos kezeléseket" – szögezi le a jelentés. 

Mi az a homeopátia?

"A gyógymód alkalmazói szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetőek, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Állításuk szerint sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetőek a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait" – olvasható a Wikipedián.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legénybúcsúra rendelt nőstény kecske a legextrémebb szállodai kérés

mzd 2015. március 11., szerda 11:01

Pár ezertől félmillió forintig terjednek azoknak az extra szolgáltatásoknak a költségei, amelyeket a 2014-es évben kértek a vendégek a magyar szálláshelyeken – tudtuk meg a Szallas.hu, 324 szállodatulajdonos online megkérdezésén alapuló felméréséből. A legdrágább kérés teljesítéséhez egy Rolls-Royce-ot kellett bérelni hölgykísérettel együtt, de több mint százezer forintot fizetett az a társaság is, amelynek a kedvéért külön leszerveztek egy vadászatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tipp, hogy ne égesse be magát utazás közben

travelo 2015. március 11., szerda 08:47

Zavarba jön, ha borravalót kell adni? Kikészíti, ha olyan helyre utazik, ahol a vásárlás egyet jelent a folyamatos alkudozással? Szégyenlős, ezért külföldön nem mer elmenni szaunázni? Néha mi is így vagyunk ezekkel, ezért egy komplett hónapon át foglalkoztunk a Travelón az etikett különféle vetületeivel alkudozástól a borravalón át a szaunázásig. Most pedig megosztjuk a legfontosabb következtetéseinket önökkel is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 illat, amely pozitívan hat a szervezetére

mzd 2015. március 10., kedd 14:55

A legtöbb irodában kávéillat terjeng, esetleg a nyomtató tintapatronjának szagát érezni, a szellőztetés hiánya miatti állottságról pedig inkább ne is beszéljünk. Az aromáknak sokszor kevés jelentőséget tulajdonítunk, holott a kedvünket (és ezzel együtt a hatékonyságunkat is) befolyásolják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most már hivatalos: a férfiak a narcisztikusabbak

Edicsek 2015. március 10., kedd 11:44

31 évnyi, 475 ezer fős kutatás eredményéből az derült ki, hogy a férfiak narcisztikusabbak, mint a nők. Legalábbis a Psychological Bulletin friss számában megjelent tanulmányban a férfiak a narcizmus skálákon generációkon keresztül, kortól függetlenül is magasabban pontszámot értek el, mint a nők. Arról már írtunk, hogy pontosan milyen is egy narcisztikus személy, és hogy úgy ismerhető fel a legkönnyebben, ha egyenesen rákérdezünk: narcisztikusnak tartja-e önmagát. Most pedig az is kiderült, hogy erre a kérdésre a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel válaszolnak majd igennel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehéz lejönni róla, de utána még a savanyú is édes, mi az?

Sáfár Zsófia 2015. március 10., kedd 10:12

Finomított cukrok nélkül a legtöbben el sem tudnák képzelni az életüket. Én is így vagyok vele: gyerekkorom óta alig telt el úgy nap, hogy ne ettem volna valami édességet, ha pedig mégis megpróbáltam lemondani róla, legfeljebb 3-4 napig bírtam cukor nélkül. Sokáig úgy hittem, hogy ez pusztán édesszájúság, ám egyre több neurokémiai és pszichológiai bizonyíték van arra, hogy a cukorfüggőség igenis létezik, sőt még az édesítőszerek is ugyanazokat a kémiai változásokat indítják be az agyban, mint a kokain vagy a heroin a kábítószerfüggők esetében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Simán sportolhat betegen is

Becca 2015. március 9., hétfő 15:04

Amikor meg van fázva, vagy izomláza van, talán a legjobb, ha kihagy egy edzést a menetből, hogy egy kicsit pihenni tudjon. Persze, ez nem minden esetben kötelező. Nyilvánvaló, hogy egy súlyosabb sérülés igényel kíméletet, de egy kis mozgástól jobban érezheti magát. A Huffington Post egy cikkében általános egészségügyi problémákhoz ad tippeket, hogy milyen gyakorlatokat érdemes űzni, illetve mikor kell mellőzni a sportolást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 tévhit a rákról

ST 2015. március 9., hétfő 13:42

A rák az egyik olyan betegség, melytől mindenki retteg – így nem is csoda, ha hozzáértők és hozzá nem értők egyaránt kifejezetten sokat foglalkoznak vele, tehát már kellőképp sok tévhit és részigazság kering róla a neten. Hogy ön is tisztábban lásson, az I Fuckin' Love Science tudományos blog összeszedte a 10 legismertebbet, és jól helyrerakta őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, miért szeretik a férfiak a kerek fenekeket

Sáfár Zsófia 2015. március 8., vasárnap 15:19

Amíg a nők hajlamosak túlzásba vinni a testalkatuk miatti aggodalmat, a férfiak nem győzik hangoztatni, hogy őket bizony a formás idomok vonzzák. Lehet, hogy ideje végre hinnünk nekik...

Fogyókúrázik? Nem kell a dráma!

Dívány 2015. március 8., vasárnap 10:35

Van egy rossz hírünk minden filmrajongónak, aki meg akar szabadulni a felesleges kilóitól vagy csak tartani szeretné a súlyát, ám nem szereti a vígjátékokat. A Cornell Egyetem kutatói szerint ugyanis sokkal többet nassolunk egy szomorú, drámai film közben – írja a Huffington Post.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szétesés ötven árnyalata - elköteleződési válság a párkapcsolatokban

Kuna Gábor 2015. március 7., szombat 19:37

Jó lenne elköteleződni egy párkapcsolatban… Szépen hangzik, tudjuk is, hogy ezt kellene tennünk, de tényleg jó lenne? Ha nézegetjük egy kicsit magát a szót, elkezd vészjóslóan hangzani. Kötél, kötelezettség, kötelező… Mégiscsak van ebben valami ijesztő. Szeretnénk magunkat biztonságban érezni egy jól működő kapcsolatban, de egy ilyen kapcsolat csak akkor maradhat fenn, ha mi magunk is elköteleződünk. Hoznunk kell egy döntést, hogy ezzel a partnerrel képzeljük el a jövőnket, mellette akarjuk folytatni az életünket. Sternberg elmélete szerint egy kapcsolat minőségét három tényező határozza meg: az intimitás, a szenvedély, és az elköteleződés. Ha mindhárom jelen van, az a hosszú távú, biztonságos beteljesedett szerelem. Ha viszont bármelyik ezek közül sérült, vagy hiányos, az alapvetően befolyásolja a kapcsolat formáját, menetét, és a benne megélhető elégedettség mértékét. 

Madonnánál edzettem - és majdnem belehaltam

Steiner Kristóf 2015. március 7., szombat 13:40

„Ha nem izzadsz meg, nem jár cukorka!” – hirdeti a Hard Candy edzőterem plakátja Berlin utcáin. A poszteren Madonna szuggessztív tekintettel stíröli az ártatlan járókelőt, mintha csak azt mondaná: „Igen, hozzád beszélek!” Nem csoda hát, hogy három nap non-stop dőzsölés és hedonizmus után felébredt bennem a bűntudat, és – ha már Madonna mondja – rávettem magam az edzésre. És bár az éves bérlet 600 Euróba kóstál (ezért viszont bármikor, bármennyi időt ott tölthet a fitneszőrült), szerencsére a próbaóra ingyenes. No, több se kellett, hisz mi lehetne jobb módja a 33 születésnapom ünneplésének megkezdéséhez, minthogy a kortalan díva edzőtermében gyúrjam ki magam? Olyan ez, mint egyfajta ómen, amely előrevetíti: 57 évesen nyilván én is kirobbanó formában leszek, és húszéves táncosfiúk versenyeznek majd a kegyeimért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl sok a stressz? Feküdjön be egy tartálynyi vízbe!

Dívány 2015. március 7., szombat 09:15

A Simpson család tizedik évadjának egyik részében Homer és Lisa elmegy egy helyi new age üzletbe, hogy rendezzék kapcsolatukat, és befekszenek egy-egy vízzel teli, ingermegvonásos vagy más nevén izolációs tartályba. A spirituális utazásuk persze nem lesz zökkenőmentes, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a Mashable szerint a rajzfilmben szereplő meditációs módszer most nagyon divatos lett az Egyesült Államok nyugati részén, és most már a keleti parton, valamint Kanadában is egyre több az érdeklődő. De mi is ez az eszköz, ami - ha már tévés utalással indítottuk a cikket, folytassuk is azzal -  A rejtély című sorozatban is fontos szerepet játszik?

Homer and Lisa try floating for the first time. (Sensory Deprivation Tank) from Kenneth Ried on Vimeo.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az agyának is árt az éjszakai evés

mzd 2015. március 6., péntek 18:15

Rutinos diétázók hallhatták már eleget, hogy lefekvés előtt 3 órával nem szabad (nehezet) enni. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy az éjszakai falatozások nemcsak a plusz kilókra, de az agyunkra is hatással vannak. Tudosók a testünk belső óráját vizsgálva arra jutottak, hogy ha "rossz időben" eszünk (mondjuk akkor, már aludnunk kéne), az megzavarhatja a tanulási és emlékezési képességeinket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön hogy érezné magát egy csókolózó leszbikus pár láttán?

Sákovics Diana 2015. március 6., péntek 16:41

Csókolózó pár. Milyennek képzeli őket? Fiatalnak? Öregnek? Kaukázusinak vagy ázsiainak? Heterónak vagy melegnek? És hogy érezné magát, ha kiderülne, hogy egyáltalán nem azok, mint akiknek hitte őket? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyatejjel növelnek izomtömeget a testépítők, pedig nem kellene

Sáfár Zsófia 2015. március 6., péntek 14:26

Igen, jól olvasta, sok hasznos összetevője miatt az emberi tej egyre több férfi testépítő kedvenc izomnövelő csodaszere, ami ráadásul természetes is, ezért leköröz minden más táplálékkiegészítőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

16 dolog a lakásban, amiktől jobb, ha gyorsan megszabadul

Toma 2015. március 6., péntek 10:02

Lassan itt van a tavaszi nagytakarítás ideje, így nem árt összeszedni azokat a holmikat, melyek csak rontják a közérzetét és az egészségét. Sőt, nem árt, ha minél előbb elkezdi, mivel vannak olyan dolgok, amiktől lehet, hogy már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna szabadulnia! A Health.com összeállításával könnyedén kilistázhatja, melyek ezek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fáj depressziósként jobban az elutasítás

mzd 2015. március 5., csütörtök 16:36

Egy friss kutatás szerint a depressziós emberek az átlagnál tovább szenvednek, ha társaik elutasítják őket – méghozzá azért, mert az ő agyuk a a kirekesztérsre kevesebb természetes fájdalomcsillapító termelésével reagál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kütyü jelzi, ha ideje vécét keresni

mzd 2015. március 5., csütörtök 15:53

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy ő döntse el, mikor megy vécére, de az okostelefonok korában miért pont ők maradnának ki a hasznos appok és szerkezetek célcsoportjából? A D Free nevű szerkentyű azoknak készült, akik valamilyen egészségügyi okból nem érzékelik, mikor kellene üríteniük, vagy csak egyszerűen nehezen mozognak, és időbe telik mellékhelyiséget keresniük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menjen ön is ingyenes hétvégi agytágításra!

Sákovics Diana 2015. március 5., csütörtök 14:48

Miért nehéz elkezdeni a karrierünket? Hogyan támogatja a világunk az evészavarok kialakulását? Milyen nehézségekkel néz szembe az, aki a válása után újrakezdeni igyekszik? Hogyan elemezhetőek a tüntetések pszichológiai szempontból? Milyen új trükköket vet be a marketing az agyunk manipulálására? 

Többek között ezekre a kérdésekre kap választ az, aki március 6 és 8 között ellátogat a Károli Gáspár Református Egyetem éves pszichológiai rendezvényére, a KAPSZLI-ra (helyszín: 1037. Bp. Bécsi út 324.). A Századnyitási pánik címmel megrendezésre kerülő konferencián három napon át, reggeltől estig követik egymást a programok. A műhelyfoglalkozásokon olyan módszereket lehet kipróbálni, mint a hipnózis, a pszichodráma, a szociodráma, a transztánc, miközben az előadásokon számos neves pszichológus beszél majd saját területéről, így ott lesz majd többek között Almási Kitti, Zacher Gábor, Tari Annamária, Hevesi Kriszta, Hoyer Mária és Túry Ferenc is. Ráadásul az egész ingyen van.  

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 ... 185

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés