#ÉLETEM

Mi és hogyan zajlik a nőgyógyásznál?

Brownie 2017. május 25., csütörtök 19:39

Dr. Hartman Gábor szülész-nőgyógyász főorvost kérdeztük arról, hogy pontosan mi, hogyan és miért történik a legelső, illetve a további nőgyógyászati vizsgálatokon.

Előbb-utóbb minden lány szembesül a ténnyel, hogy túl kell esnie az első nőgyógyászati vizsgálaton, amit a szakma szerint 14 és 16 éves kor között érdemes elvégezni. A legtöbb nő azonban még a sokadik ellenőrzés után is ódzkodik az újabb találkozás gondolatától, mert hát na, nem az új cipőnket mutogatjuk a barátnőnknek, hanem az intim testrészeinket egy tök idegen embernek. Ilyenkor akaratlanul is végigpörög a fejünkben egy csomó aggasztó kérdés és kép arról, hogy mi és hogyan fog történni, mennyire lesz kínos a helyzet, mit gondol majd a doki, amikor épp odalent nézelődik és így tovább. Aztán vagy jönnek a megnyugtató gondolatok, hogy csak a munkáját végzi, minek parázni? - vagy nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Ahhoz, hogy hősökké váljunk, deviánsnak kell lennünk, szembe kell mennünk a normával"

S-W. Zsó 2017. május 25., csütörtök 14:54

Philip Zimbardót, a stanfordi börtönkísérlet révén világhírt szerzett pszichológia professzort a gonoszság megismerése és hosszas tanulmányozása után ma már leginkább az foglalkoztatja, hogyan lehet előcsalogatni az emberekből a jót. Ehhez kapcsolódik az a nagyszabású összefogás és izgalmas kísérlet is, melynek köszönhetően egyre gyakoribb vendég nálunk.

"Dél-Bronxban, a gettóban nőttem fel, ahol hamar a gúnyolódás célpontjává váltam: egy Szicíliából bevándorolt szegény család vékonydongájú és folyton betegeskedő kissráca voltam, akit könnyen ki lehet közösíteni; lezsidózni, mert úgy néz ki, vagy lefeketézni, mert szereti a jazzt. Szóval már ekkor elkezdtem figyelni, miért lesznek egyes gyerekekből vezetők, míg másokból követők" - mesélte az ELTE Gólyavárban hétfőn megrendezett előadáson a 84 éves pszichológus, akit ezekhez hasonló gyerekkori élmények vezettek el oda, hogy olyan fontos témákat kutasson, mint az emberi agresszió, az erőszak, a közöny, a sztereotípiák, a félénkség vagy az időhöz való viszonyunk.

Zimbardo évtizedeken át tanulmányozta, hogyan válnak átlagos emberek "szörnyetegekké", ma már azonban a hétköznapi hősies magatartás terjesztése a legfontosabb küldetése, ezért is látogatott el újra Magyarországra. Meg azért, hogy bemutassa a Pszichológia mindenkinek című, magyar fordításban is megjelenő könyvsorozatának első kötetét, aminek már a címe is arról árulkodik, hogy nem egy sablonos, száraz tankönyvről, hanem egy módszeresen felépített kötetről van szó, ami közel hozza a pszichológiát a mindennapokhoz és a laikusok számára is élvezhető és hatékony tanulási stratégiát nyújt. "Egy kicsit fáradtan, de köszönöm, jól vagyok" - vallotta be, amikor találkoztunk, ám az előadásokban, sajtóeseményekben, könyvbemutatókban és szakmai megbeszélésekben gazdag néhány nap után is olyan átéléssel és szenvedéllyel mesélt munkásságáról, mintha életében először adna interjút.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megérzed, ha valaki téged néz a tömegből?

Aladár 2017. május 25., csütörtök 07:25

Hogy lehet, hogy gyakran a leglehetetlenebb szituációkban is képesek vagyunk észlelni, ha figyel minket valaki?

Az érzés, hogy valaki vagy valami bámul rád – esetleg egy folyamatosan megfigyelése alatt tartó kacsa – nem feltétlenül misztikus, minden fizikai magyarázatot nélkülöző, természetfölötti jelenség. Általában egyszerűen „megérzésként” könyveljük el, ha beigazolódik a gyanúnk, hogy valaki -  hátulró, felülről, alulról, de mindig valamilyen beláthatatlan leshelyről – szinte átfúr minket a tekintetével. A BBC írása alapján azonban úgy tűnik, könnyen lehet, hogy csak arról van szó, hogy a látásunkért felelős agyi építőelemek még bonyolultabbul működnek, mint gondoltuk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A terroristák pszichológiai fegyvere a félelem

Szalay Ágnes 2017. május 24., szerda 20:58

A terroristák fegyvere nem a bomba. Mentális háborút folytatnak, melyben fő eszközük a félelem. Az emberek viszont sokkal életrevalóbbak annál, hogy hajlandóak legyenek örökös félelemben élni. Egy terrorista merényletből azt is megtapasztalhatjuk, hogy mennyi erő, bátorság, együttérzés és ellenállóképesség lakik bennünk.

A hétfő esti manchesteri tragédia újra félelmetes és fájdalmas irányba tereli gondolatainkat. Vagy egyszerűen csak lefagyunk. Mi ez már megint? Egyre ördögibb, elképzelhetetlenebb dolgok… Bárhol, bármikor megtörténhet? Miféle sátáni és idióta célok azok, melyekhez az eszköz tizenéves kislányok brutális meggyilkolása?

A terrorizmussal foglalkozó szakemberek szerint ezeknek a merényleteknek éppen ez a célja. Mentális háború. Az öngyilkos merénylő bombája nem a fegyver, hanem a félelem, ami fagyos járványként terjed szét az agyakban és szívekben tízezer kilométeres távolságokban. Egy terrorista tettnek nem az az eredménye, ami kioltott életekben és anyagi károkban felmérhető, hanem a milliókat érintő félelem és stressz, ami megbénítja a gondolkodást, mélyíti a sebezhetőség érzését. Ez tartós pszichés károsodásokhoz, az életminőség romlásához, valamint ahhoz vezethet, hogy túlreagáljuk a dolgot, és mi is ostoba, vagy feleslegesen brutális tetteket hajtsunk végre. A tömegrendezvényeken, koncerteken, közlekedési eszközökön történő támadásoknak az az üzenete, hogy sosem vagy biztonságban, nincs hova elbújnod, nem tudod, mikor történik meg, de bármikor megtörténhet. Ezt a hatást a terrortámadások elkövetői tudatosan fokozzák.

GettyImages-687461558
Fotó: Leon Neal / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyre több az ADHD-ben szenvedő felnőtt

Aladár 2017. május 24., szerda 08:00

Az eddigi defínició inkább a gyerekekre koncentrált, így sok felnőtt problémái eddig diagnosztizálatlanok maradtak. Most egy hat itemből álló kérdéssor segíti a kutatók munkáját. Te hogy válaszolnál a kérdésekre?

ADHD, most felnőtteknek is

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar gyanúja általában gyerekekkel kapcsolatban merül fel, az Iflscience beszámolója alapján azonban egyre inkább úgy tűnik, a felnőttek között is sokan szenvednek a rendellenesség tüneteitől. A JAMA Psychiatryben megjelent kutatás szerint az ADHD-vel küszködő felnőttek száma még a közelmúlt, már megnövekedett értékekkel számoló felmérések sugallta 2-5 %-os arányoknál is magasabb lehet.

shutterstock 499407796
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg kinyírja a térdedet a futás?

Aladár 2017. május 23., kedd 08:07

Hiába rettegnek a riadt rokonok, egyáltalán nem biztos, hogy ártasz a térdeidnek, ha sokat futsz.

Jaaaj, ne fuss annyit fiacskám!

A gyakran emlegetett „jótanácsot”, miszerint az a sok futás előbb-utóbb megsemmisíti a térdeidet, általában otthon üldögélő emberektől, illetve az idősebb és törékenyebb rokonainktól hallhatjuk, jellegzetes, foghúzás utáni arcjátékoktól kísérve. De vajon igazuk van? A SciShow videójából kiderül, milyen veszélyeknek teszed ki a térded valójában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A csecsemőket is túl sok cukorral tömjük

Brownie 2017. május 22., hétfő 16:38

Egyszerűbb egészséges babákat nevelni, mint beteg felnőtteket gyógyítani, sok szülő mégsem törekszik eléggé a megelőzésre. Nem véletlen, hogy már kisgyermekkorban is népbetegség az elhízás.

“Az, hogy 12 hónapos kortól a baba már egyre többféle ételt kaphat, még nem jelenti azt, hogy mini felnőttként lehet, hiszen a tápanyag-, a vitamin- és ásványianyag-igénye jelentősen eltér a felnőttekétől. Arról nem is beszélve, hogy ha a fejlődésben lévő csecsemő ízérzékelése a túl cukros vagy túl sós ételekhez szokik, később is csak ezeket az ízeket fogadja majd el” – hívta fel a figyelmet az Európai Elhízás Elleni Nap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 gyakori válóok, amit nem veszünk komolyan

Brownie 2017. május 21., vasárnap 17:37

Nem újdonság, hogy a házasságok fele válással végződik, annál meglepőbb, hogy a hűtlenségen, az alkoholizmusból eredő problémákon vagy az anyagi gondokon kívül sok más, akár jelentéktelennek tűnő oka is lehet egy párkapcsolat megromlásának.

Már abba sem kellemes belegondolni, hogy ha Magyarországon ma ezer házasságkötésre kb. 560 válás jut, akkor a boldogító igent kimondó pároknak jóformán kisebb az esélye arra, hogy együtt öregednek meg, mint arra, hogy szétválnak útjaik. De a lesújtó adatok mellett nem árt azzal is szembesülni, hogy a legfőbb válóokok (hűtlenség, függőség, pénzügyi problémák) mellett jócskán akadnak sokkal hétköznapibb fenyegető tényezők is, mégsem beszélünk róluk eleget. Pedig kellene. A Prevention.com ezért most össze is gyűjtött ezek közül néhányat. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik a szervezetedben, ha verset hallgatsz

Aladár 2017. május 21., vasárnap 16:53

Hogy vannak-e testi tünetei a vershallgatásnak? Német kutatók erre keresték a választ.

Bizsereg a vers

Vladimir Nabokov a versolvasókra váró, a lapockák között várakozó bizsergéssel jellemezte a költészet nyújtotta élvezeteket, és bár a jellemzés maga költői túlzásnak tűnhet, úgy tűnik Nabokov nem járt messze az igazságtól. Egy nemrég publikált tanulmány arra kereste a választ, mi megy végbe azokban, akik igazi, szó szerint kézzel tapintható jeleit mutatják a katarzisnak egy-egy vers befogadása során. 

shutterstock 215785900
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tiszta a vérvonalad? Tévedsz.

Aladár 2017. május 20., szombat 13:51

A kutatások szerint ugyanis nincs olyan, hogy tiszta európai vér.

Ha valaki határozott kijelentést tesz nemzeti hovatartozását illetőleg, az inkább a közelmúlt történelme, vagy egy nemzet kultúrája szempontjából tekinthető érvényes kijelentésnek, egy-egy népcsoport „tiszta” származásával kapcsolatban nincs sok értelme az ilyen kinyilatkoztatásoknak. A Science magazin cikke alapján ugyanis úgy tűnik, az ausztrál őslakosok kivételével mindenki sárvérű. És hát ők sem mentek túl sokra a tisztaságukkal. 

shutterstock 170139323
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lekaptam a gumit, és gyorsan beleélveztem

Csonka Balázs 2017. május 19., péntek 19:31

Egyre felkapottabb téma a stealthing, vagyis az óvszer észrevétlen levétele szex közben. Nem kérdés, hogy erőszaknak számít, de korántsem újkeletű jelenség. Régóta rengeteg kárt okoz, mégsem annyira egyértelmű, hogy nem oké.

A külföldi és a magyar sajtóban is egyre többet hallani a stealthing (osonás, lopakodás) jelenségéről. Ez dióhéjban annyit jelent, hogy a férfi, jellemzően egyéjszakás kapcsolatokban a nő tudta nélkül lehúzza magáról az óvszert, majd úgy is élvez el. A velvet.hu nemrégiben megjelent cikkében olvasóit is megkérdezte az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról. Gyors felmérésük eredményei szerint olvasóik mintegy tíz százaléka találkozott már közvetve vagy közvetlenül a jelenséggel. Ezen belül közelítőleg hat százalék azok aránya, akik férfiként maguk is elkövették a szexuális erőszak e formáját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért érdemes kutyát tartani a családban

Szalay Ágnes 2017. május 19., péntek 17:38

Ha azt gondolod, hogy talán felesleges lenne pszichológushoz vinni a gyerekedet, de mégis azt szeretnéd, hogy lelkileg rendben legyen, akkor egyszerű a megoldás: szerezz neki egy kutyát.

Minden gyerek ösztönösen vágyik egy kutyára. Persze vannak olyan gyerekek is, akik félnek a kutyáktól, de megbízható forrásból állíthatom, hogy még azok is nagyon élénken érdeklődnek irántuk, imádják képeken vagy távolról nézegetni őket, és szívesen játszanak a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha nekik lenne kutyájuk. Ha boldog családra gondolunk – vagy a tévéreklámok készítői akarnak egy ilyet mutatni nekünk – akkor azon nyomban szöszi, fürtös kacagó gyerekek között loholó golden retriver (vagy valami hasonló kedves fejű szeretetgyáros) jut eszünkbe. Gerald Durrell is megmondta: egy ház attól lesz otthon, ha van benne kutya.

Nem kell tovább bizonygatni, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a gyerek-kutya jó párosítás. Mégis sok szülő (jelen pillanatban e cikk szerzője is) idegenkedik attól, hogy beszerezze végre a gyereke által oly régóta vágyott kutyát. Lehet, hogy néhány tudományos bizonyíték megváltoztatja majd a véleményüket?

shutterstock 111053942
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikortól válik láthatóvá, hogy öregszel?

Aladár 2017. május 19., péntek 12:41

A kutatások szerint nem egy markáns fordulóponton kezdünk öregedni, hanem szakaszosan. A szervezetünket pedig minden szakaszban segíthetjük. Mondjuk eleget aludni, inni és mozogni mindig érdemes.

És mit tehetsz ellene? Az Olay összeverbuvált egy genetikai kutatásokra szakosodott céget és harvardos bőrgyógyász professzort is sorai között tudó csapatot, és nekilátott kideríteni, mi történik pontosan a bőrrel amikor megjelennek rajta az öregedés első jelei. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ugyan anyukám, nem fáj az annyira – mondja az orvos, majd veszi a cilinderét és elhúz a klubba szivarozni

Szalay Ágnes 2017. május 18., csütörtök 18:39

A nők egészségügyi ellátásában még sokkal erősebb a férfi-nő megkülönböztetés, mint a fizetésükben. A világon sokszázmillióval több nő szenved fájdalomtól, mint férfi. A nőknek sokkal többet kell várakozni, míg sürgősségi ellátást kapnak, mint a férfiaknak. Ajaj.

Nő vagyok és szoktam fájdalmat érezni. Néha elgondolkodom azon, hogy vajon mennyire bírom „jól”. Általában azt hiszem, hogy kevéssé bírom, vagyis alacsony a fájdalomküszöböm. Magas sarkúban például már délre úgy érzem, mintha kalapáccsal ékeket vernének a lábszáramba – pedig sok nő szisszenés nélkül sétál évekig a tűsarkain. Másrészt ha a szülésre gondolok, úgy hiszem, a fájdalomelviselés királynője vagyok. Az viszont hatalmas szerencse, hogy eddig nem kellett valamilyen krónikus fájdalommal orvoshoz fordulnom. De mekkora szerencse! 

Mennyire vagytok tisztában azzal, hogy a nők egészségügyi ellátásában még sokkal erősebb a férfi-nő megkülönböztetés, mint a fizetésükben? Hogy a világon sokszázmillióval több nő szenved fájdalomtól, mint férfi? Hogy a nőknek a "hangulati bajait" kezelik, míg a férfiaknak a fájdalmát? Hogy a nőknek sokkal többet kell várakozni, míg sürgősségi ellátást kapnak, mint a férfiaknak? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egykék agya máshogy működik

Aladár 2017. május 18., csütörtök 07:32

Vannak előnyei és hátrányai az egyke életnek, és mindez az agy szerkezetén is meglátszik.

Egy gyermek mind fölött

Egy kínai kutatás eredményei azt mutatják, hogy az egyedüli gyerekek agyszerkezete különbözik a testvérek mellett felnőtt társaikétól. A különbség következménye pedig az, hogy az egykék kreatívabbak ugyan, de kevésbé alkalmasak a társas életre. Az 1979 és 2015 között hatályban volt „egy gyerek” népességszabályozási program miatt rengeteg egyke született az országban, nem csoda tehát, hogy pont a kínaiak foglalkoztak a kérdéssel. Az Iflscience beszámolójából kiderül, mire jöttek rá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit mindenkinek meg kell tanulni a szabad élethez

Szalay Ágnes 2017. május 17., szerda 19:24

Van egy dolog, ami nélkül esélye sincs az embernek, hogy jobbra forduljon az élete, hogy megváltozzon az, aminek változnia kéne. Csak azt fogod elérni, amit célul tűztél ki magad elé. De jó célokat kitűzni nem is olyan könnyű.

Az a helyzet, hogy cél nélkül nem lesz semmi. Nem érhető el változás, gyarapodás, fejlődés, növekedés, ha nincsenek célok. Óvodás gyerekeim folyamatosan célokat tűznek ki maguknak. Majd ha megtanulok olvasni, majd egyedül leülök és akkor olvasok, amikor csak szeretnék. A Balatonban is le fogok bukni nyáron a víz alá szemüveg nélkül. Én is szeretnék pörgős szoknyát. Majd ha nagy leszek, cukrászdát nyitok. Elhívom a barátnőmet és megmutatom neki a búvóhelyeimet a kertben… Sorolják és sorolják vég nélkül, ébredéstől elalvásig a céljaikat, hogy az ember füle kettéáll tőle. És tesznek is az elérésükért. A múltkor az ötéves képes volt egy órán keresztül, tök egyedül sorban állni, hogy kipróbálhassa a sziklamászást.

Azután ahogy telik-múlik az idő, a környezet sokunkat leneveli a célok kitűzéséről. Húsz-harminc-negyvenéves korában azon kapja magát az ember, hogy éli egyik napját a másik után, teszi, amit mondanak neki, meg ami a munkaköri leírásában írva van, meg amit a család megkövetel – és utána, ami ideje marad, azt valami agykikapcsoló tevékenységgel tölti, anélkül, hogy egy pillanatra is felmerülne benne, hogy célokat keresgéljen magának. Így aztán nem is történik semmi új. Nincs, ami meghozza a célok eléréséből fakadó elégedettséget, nincs ami arra serkentsen, hogy valami újat tanulj vagy kipróbáld magad a szokásosnál nehezebb helyzetekben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 4-es 6-os villamos ablakába soha nem süt be a nap

Aladár 2017. május 17., szerda 07:34

De ha mégis, valószínűleg az sem elég ahhoz, hogy elég D-vitaminhoz jusson a szervezeted. De mennyi D-vitaminra van szükségünk? És napfény nélkül mivel pótolható a vitaminszükségletünk?

Pár perc séta a metrómegállóig, néhány perc séta amíg beérsz az irodába. Elég napfény ér ahhoz, hogy biztonságban légy a napi D-vitamin fejadagokat illetőleg? A Science of Us által megszólaltatott szakértők elmondják, mit érdemes tudnia egy modern, napfény szempontjából rejtőzködő életmódot folytató városlakónak a D-vitaminól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nyeljük le a haragot?

Csonka Balázs 2017. május 16., kedd 19:12

Már óvodásként megtanuljuk az alapokat arról, hogy kezeljük a frusztrációt, hogy éljük meg, hogyan fejezzük ki a haragunkat. Felnőttkorban a düh gyakran más érzelmekkel vegyesen jelenik meg, leggyakrabban félelemmel, bűntudattal, szomorúsággal. Lelki és testi egészségünk, környezetünk védelme érdekében fontos megtanulnunk jól bánni a haragunkkal.

A harag az egyik legalapvetőbb emberi érzelem, kifejezése minden kultúrában, de még az állatvilágban is hasonló. Simán felismerjük, ha valaki dühös, legyen az illető óceániai őslakos, a saját rokonunk, vagy éppen a kutyánk. Persze, ha kifejezi ezt az érzelmet. A harag ugyanis agresszióba fordulva veszélyes, pusztító következményekkel jár, így megnyilvánulása minden közösségben szigorúan szabályozott. Az állatvilágban a hierarchia kialakítása éppen a fölösleges agressziótól véd. Így a magasabb pozíciójú egyed több erőforráshoz jut, nem kell azonban minden falatért, kortyért, nőstényért véres harcokat vívni, ami az egész közösség túlélését veszélyeztetné. Nálunk, embereknél a szocializáció az a folyamat, amelyben az egyén megtanulja haragját önmaga szabályozni. Ha valaki akadályoz törekvéseinkben, céljaink elérésében, vagy éppen agresszívan viselkedik velünk, dühösek leszünk. Ez pedig már a kezdetekkor így van, elég csak a kisgyermekek dackorszakára gondolnunk. A dacos kisgyermek dühéhez persze mindenki másként viszonyul. Ez pedig hosszú távra lerakja az alapjait annak, hogy az illető gyermek mihez kezd a haragjával később, nagyobb gyermekként, kamaszként és felnőtt korában.

shutterstock 407013514

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy módszer, amivel kevésbé fáj a szakítás

Aladár 2017. május 16., kedd 17:39

Segíthet a szívfájdalmon, ha őszintén elhisszük, találtunk kiutat. A kiút pedig lehet a pizzázás is.

Nehéz bizony

Szakítani egyáltalán nem könnyű. Sőt, van, hogy átkozottul nehéz. De van remény, már létezik olyan módszer, amivel könnyíthetünk a szívünkön!  A lifehacker beszámolója alapján úgy tűnik, segíthet a szakítás után érzett fájdalmon, ha sikerül elhitetnünk magunkkal, hogy valami olyasmit csinálunk, ami működőképes ellenszernek mondható. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába diagnosztizáljuk magunkat otthon, az még kevés a gyógyuláshoz

S-W. Zsó 2017. május 16., kedd 12:14

Milyen állapotokra vagy betegségekre tudjuk magunkat otthon szűrni? Egyáltalán mennyire megbízható egy gyorsteszt? És milyen kockázatai vannak, ha az orvostól függetlenül, önkényesen ítélkezünk az egészségünkről?

Harminc évvel ezelőtt még az utazási irodák intézték a nyaralásainkat, az áruházi eladók segítettek kitalálni, mire van szükségünk és azonnal orvoshoz fordultunk, amikor fura tüneteket észleltünk magunkon. Ehhez képest ma már egyedül is simán elboldogulunk, hiszen online hamar letudhatunk egy rakás teendőt, ráadásul már orvoshoz szaladgálás helyett is van gyorsabb és egyszerűbb megoldás: az öndiagnosztika. Szakértő segítségével összegyűjtöttük, hogy mi mindent érdemes tudni az önellenőrző eszközökről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A káromkodás az új dopping

Aladár 2017. május 15., hétfő 14:10

Nincs jobb teljesítménynövelő, mint egy-egy jól elhelyezett, szaftos káromkodás. Jó, nyilván van, de a kutatások a szerint a káromkodás rendeteget dob a teljesítményünkön.

Ha úgy érzed szükséged van némi plusz energiára, hogy képes legyél kellő agresszivitással befejezni a bicepsz napot vagy egy kerékpáros időfutamot, itt a megoldás. Nem kell mindjárt tűhöz nyúlni, elég, ha nekiállsz teli tüdőből káromkodni. Egy kis bazmegelés senkinek sem árt, és az edzést is lendületesebbé teszi!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tünetek, amikről nem is sejtenéd, hogy cukorbetegségre utalhatnak

Brownie 2017. május 15., hétfő 10:32

Magyarországon másfél évtized alatt több mint 70%-kal nőtt a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya, és ez a tendencia folytatódik. Pedig rendszeres szűréssel és nagyobb odafigyeléssel meg lehetne előzni a betegséget.

Becslések szerint hazánkban lassan már minden ötödik embert érinthet a cukorbetegség, és nehezítő körülmény, hogy sok esetben évekig nincsenek tünetei, vagy olyan jelek utalnak a betegségre, amikről nem is gondolnánk, hogy közük lehet hozzá. Éppen ezért " nagyon fontos a rendszeres szűrés, ahogy az is, hogy az emberek tudjanak róla, a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehet előzni”– emelte ki Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lécci ne dugdoss dolgokat a füledbe!

Aladár 2017. május 14., vasárnap 17:29

Kés, villa, olló, a füledbe nem való! De még a vattapálcika és a fülgyertya sem. Itt az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb ajánlása.

Az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb, a szakma mérvadó irányelveit összefoglaló helyzetjelentése elég egyértelműen fogalmaz: a vattapálcikáknak és fülgyertyáknak továbbra sincs semmi keresnivalója a füleinkben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért marhaság a paleolit étrend?

Brownie 2017. május 14., vasárnap 14:45

Paleoökológiai szempontból legalábbis biztosan az - állítja Peter Ungar paleoantropológus és evolúcióbiológus, aki a Scientific American oldalán fejtette ki érveit.

Mindig is vita tárgyát képezte, hogy mi számít "természetes", "alapértelmezett" emberi étrendnek. De van-e egyáltalán értelme ennek a kérdésnek? A paleoantropológus szerint nem sok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tartós életmódváltás 3 szabálya

Aladár 2017. május 13., szombat 17:38

A fogyókúrák csak rövid távon jelenthetnek megoldást, érdemes arra is gondolni, mi az ami hosszú távon is működőképes lehet.

Lassan járj, tovább érsz

Hiába az izgatottság és eltökéltség, amit egy-egy új, garantáltan hatékony fogyókúra elején érzel, ha a munkatáborok szigorával ellenőrzött zeller fejadagokkal csak azt éred el, hogy egy életre megutálsz 3-4 zöldségfélét, a diéta végén pedig az első utad a jégkrémes pulthoz vezet. Az ilyen szélsőséges szabályokra épülő fogyókúrák csak rövid távon működnek, ráadásul minél többször esik meg valakivel, hogy a „sikeres” böjt után lassan, de biztosan visszatér azokhoz a rossz szokásokhoz, amiktől eredetileg szabadulni akart, annál kevésbé érzi magát képesnek arra, hogy hosszú távon is sikeresen életmódot váltson. A Psychology Today összegyűjtött 3 olyan alapelvet, aminek segítségével tartós, maradandó változást érhetnek el azok, akik végleg belefáradtak a folyamatos fogyókúrázásba. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés