#ÉLETEM

Nem kell szakítania a csokival, ha fogyózik!

etelka 2015. június 14., vasárnap 11:48

A Daily Mail cikke nagy lelkesedéssel töltött el minket, ugyanis azt állítják, a fogyókúra alatt sem kell teljesen lemondani a csokoládéról és egyéb szénhidrátokról, mert bűnözés nélkül nem lehet sikeres a diéta. Persze ezt már eddig is tudtuk, de jó, ha az ilyesmit többször, többen is bebizonyítják. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pannonhalma: ahol jó lenni és jó enni

LS 2015. június 13., szombat 15:28

Mostanában Pannonhalma az újságírók által gyakran emlegetett helyek közé került, de nem azért, amiért ők szeretnék. Pedig botrány ide vagy oda, a Pannonhalmi Apátság és környéke tökéletes kirándulóhely, a bencések szorgos munkával (na meg sok pénzzel) fantasztikus helyet varázsoltak a környezetükbe. Egy napig kirándultunk ott, hogy kiderüljön, mi mindennel lehet eltölteni az időt, ha az ember nyugat felé turistáskodna.

A bencésekről nagyon dióhéjban annyit kell tudni, hogy ők a katolikus egyház első szerzetesrendje, akik Szent Benedek reguláját követik. Meglepő módon Szent Benedek alapította meg az első kolostort, Monte Cassinóban, majd ezt több is követte a térségben. Hazánkba 996-ban jutottak el, és Szent Márton hegyét kiválasztva alapították meg a Pannonhalmi apátságot, melynek alapítólevelét 1001-ben adták át. A törökök és a reformáció nem tett jót az egyháznak, ekkor még Pannonhalma sem működött.

Aztán a szerzetesek újra benépesítettek az akkori Magyarországot, ám II. József két kivétellel az összes kolostort bezáratta. 1802-ben alakult újra a kongregáció. A kommunizmus persze betette a kaput a rendnek, ám pont Pannonhalmán az akkori szociális otthont állami kézbe adták, ám a szerzetesek legalább ott maradhattak az idősek mellett, így vészelve át a nehéz időket. Jelenleg világszerte 260 kolostor található, Magyarországon Pannonhalmán kívül Bakonybélben, Győrben, Budapesten, és Tiszaújfaluban élnek bencések. Egyébiránt magyar irányítás alatt áll Szent Gellért Apátság,amely Saõ Pauloban található meg.

Az rend jelenleg számos épületnek és tevékenységnek ad helyet, könyvkiadót és gimnáziumot működtetnek, szociális otthonuk van, gyógyfüveket és bort termelnek valamint ásványvizet is palackoznak. Nem utolsósorban pedig fogadják a zarándokokat és turistákat, akik egyre nagyobb számban keresik fel a szakrális helyeket.

Enni mindenhol lehet

A Pausa cukrászda és kiállítótér nem messze található az apátságtól, az egykori major az évtizedek alatt lepusztult, ám végül megmentették. 1,6 milliárd forintot költött a kormány és az unió a felújításra, az  épületegyüttest a Czita stúdió tervezte. A cukrászda erőteljesen épít a gyógy- és fűszernövényekre, kapható itt levendulás csokoládékosárka, zsályás málnafagylalt és persze egy csomó klasszikus sütemény is, de itt azon sem lepődik meg senki, ha valaki májtisztító teát kér.

Viator étterem egy hatalmas tiszta üveg téglatestnek tűnik a távolból de annál azért jóval koncepciózusabb épület, melyet Dick Sikkes irodája tervezett. Gyakorlatilag az emelet a földszint,és a mélyben bújik meg a garázs, és a kiszolgáló helyiségek. Az immár 5 éves születésnapját ünneplő hely séfje Gyurik Gábor, aki szívesen komponálja bele ételeibe a bencésektől származó alapanyagokat, fűszernövényeket. A szezon sztárja az eper és a spárga, a zsályás-kakukkfüves kacsamáj viszont megunhatatlan kedvenc, le sem tud kerülni az étlapról. Az étterem egyrészt simán veri egy csomó budapesti hely színvonalát, a kiszolgálás profin barátságos, mésrészt az árak is teljesen vállalhatóak. A kilátás pedig 10 pontos. 

Kultúra itt és ott

A barokk épületegyüttes a bencés életről és hitvallásról szóló kiállítást mutatnak be. Itt található meg az az Adelheid-kereszt, melyet Szent László felesége rendelt meg, és állítólag ott van benne a Keresztfa egyik szilánkja is. A 83 cm-es ereklyetartó kereszt tele van drágakövekkel és gemákkal, egy csomó arany veszi körül, és egészen fantasztikus a kidolgozása, mi jó 10 percig bámultuk ezt a fantasztikus munkát. A lavanttali bencés monostor kódexgyűjteménye is fantasztikus látvány, az iniciálék aprólékos kivitelezése, az aranyozások, a gyönyörű betűk még azokat is elbűvölik, akiket nem érdekel a vallás. Ők persze lemehetnek a pincébe, ahol borászati leletekkel lehet találkozni.

A Szent Márton Bazilika valójában nem egy, hanem három templomot foglal magába. Egyik része a XIII. század elején épült, kora gótikus stílusban, 1224-ben szentelhették fel.  A magyar mesterek mellett felső-rajnai és észak-francia mesterek dolgoztak az épületen. Mátyás király alatt bővítették a helyet, a Szent Benedek kápolna is ekkor épült meg. A török hódoltság nem tett jót a helynek, 1720-as években kezdték el tatarozni. Utoljára 2012-ben nyúltak hozzá, John Pawson angol építész tervei alapján. A kerengőt és a Porta Speciosát (ékes kapu) már csak azért is érdemes megnézni, mert csodás graffitik vannak az oldalában, különböző évszázadokból, és be lehet lesni a belső kertbe is, amelyet a középkorban csak Paradicsomkertnek neveztek. A bencések egy csomó programmal készülnek, a teljes listát itt érheti el. Van ebben jazzkoncertől néptáncig minden. 

Fűszerkert - testnek és léleknek

Potyondi Ákos bencés diák volt, kertész lett és ezzel együtt az apátság 11 hektáros fűszerkertjlnek a vezetője. Hitvallása, hogy főzni lehet, de fűszer nélkül nehéz és ennek szellemében termeszti az apátság számára a jobbnál jobb fűszereket. Az egykori ispotály mellett már 996-ban is kert volt, nem véletlenül, mert a bencések gyógyítottak is. Az égtájak szerinti tájolás során keleti irányba kerültek a növények, mert az akkoriak abban hittek, hogy a nap felkelésének helye a megújulás kezdete is. Jelenleg 30-35 gyógynövény terem a területen, ennek fele a levendula. Potyondi szerint a levendula mostanában reneszánszát éli, "amit lilára festünk, azt el tudjuk adni"- fejtette ki. Ennek ellenére a bencések számára a levendula nem múló hóbort, ők évszázadok óta termesztik. A mintegy 6 hektáron temesztett fő gyógynövény mellett, kakukkfüvet, zsályát, citromfüvet és borsosmentát termesztenek. A kiválasztás szempontje volt, hogy ne egyszerre legyen a növények beérése és munkacsúcsa. A növényeket lepárolják, olaj készül belőlük. A lepárlás ideje nagyon fontos, akár egy hidegebb reggel is befolyásolhatja a növény olajtartalmát. 

A 2014-es év jó volt, elégedettek voltak vele. A lepárlás során 300 kg-nyi virág került üstbe, ebbe  forró gőzt engednek. Itt 1-1,5 órát áll a növény, majd egy csőspirállal visszahűtik  a folyadékot. A víz és az olaj pedig különválik. Azt érdemes tudni, hogy míg 300 kg levendulából 2-2,5 liter olaj lesz, addig a citromfűből mindössze 1-1,5 dl. Tehát a túl olcsó citromfűolaj esetén érdemes gyanakodni. A lepárlás során keletkező növényi hulladék egyrészt a biomassza fűtőműbe kerül, másrészt vissza a földbe, így biztosítva a megfelelő tápanyagot a talajnak. Annak ellenére, hogy nincs minősítve, Panonnhalmán nem használnak vegyszereket, itt csak olyan növényvédőszerek kerülhetnek a földbe, melyeket a biogazdák is használnak. Amelyik növényből nem lesz olaj, az a Herbáriához kerül. Van egy szappanfőzdéjük is, ahol Reisch Elek 1734-ös recepteskönyvének felhasználásával állítják elő a növényi szappanokat. Kókusz és olívaolaj az alap, ebbe kerülnek az illatos  gyógynövények.

Bor és pálinka - még hogy, a szerzetesek puritánok

A bor és a pálinka szintén évszázados hagyomány a bencéseknél, pálinkát egészen 1953-ig főztek, de az államosítás véget vetett a főzőcskének. A borászat szerencsére maradt, sőt, a Czita stúdió tervei alapján fel is újították, borásznak pedig megfűzték a Gál Tibor pincészetet, akiknek neve nem cseng rosszul a szakmában. Létre is hozták a nehezen kimondható nevű, de annál könnyebben fogyasztható boraikat. A Prior, a Tricollis, az Infusió vagy a Hemina mind jólhangzó nevek a borszeretők számára. A furcsa névválasztás nem véletlen, mindegyiknek meg van a maga története. Ezek közül kedvencünk a Hemina, mely egy egészen cseles mértékegység neve. A hemina az a mennyiség, amit ha megiszol megtalálod Istent, de még nem kísért meg az ördög.“ - vélte Szent Benedek, aki regulába foglalta, mennyit ihatnak a szerzetesek. Ugyanis naponta egy heminányit ihatnak a csuhások, ám azt mindenki maga dönti el, mennyi az annyi. 

Az álom az a hely, ahol a halottaink rejtőznek

Sákovics Diana 2015. június 12., péntek 21:03

Hatvanezer óra. Körülbelül ennyi időt töltünk az életünk során álmainkban, ennyi idő megy el arra, hogy a fantáziánkat és a valóságot egy egy új, furcsa, néha bizarr, néha félelmetes, néha csodálatos egyvelegbe gyűrjük az agyunkban. Persze ez nem azt jelenti, hogy az életünk végén hatvanezer órányi álomemlék vibrál bennünk, hiszen az álmaink többségére nem emlékszünk. A kutatások szerint a gyakran álmodók is csak 5,2 álomra emlékeznek hetente, és olyanok is akadnak, akiknél már félévente egy álomfoszlány is ritkaságszámba megy. De miért fontos egyáltalán emlékezni az álmainkra? Mit adnak nekünk ezek az emlékek? Krystine Batcho amerikai pszichológiai professzor hat pontban szedte össze, hogyan hatnak az életünkre az álmaink.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az OEP nem, a tetoválók viszont segítenének a mellrákból felépült nőkön

Edicsek 2015. június 12., péntek 18:31

A masztektómián átesett nők rekonstrukciós műtétében sokkal több lehetőség van, mint ahogyan azt a legtöbben gondolnák. Sajnos annál is több, mint ahogyan azt az Országos Egészségbiztosító Pénztár gondolná. A probléma röviden az, hogy a rekonstrukció részeként a mellimplantátumot támogatja az állam, de hogy mellbimbót tetováljanak, azt már nem. Pedig ez is a rekonstrukció része kellene hogy legyen – nem csak szerintünk, de maguk az érintettek, a mellrákot legyőző nők és a tetoválóművészek szerint is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Le kellene szoknia a Facebook állandó csekkolgatásáról!

Edicsek 2015. június 12., péntek 14:57

Azt mindenki tudja, hogy mikor egyszerre több feladatot végez és kizökken valamiből, akkor hosszú ideig tart, mire újra fel tudja venni a fonalat. A kutatók szerint nagyjából negyed órába is beletelik, amíg visszarázódik az illető. Erre jön rá az, hogy mióta a közösségi média belépett a mindennapi életünkbe, az agy állítólag 31 másodpercenként érez késztetést, hogy megnézze, mi történt a Facebookon, még akkor is, ha pontosan tudja, hogy ezzel sokat lassít a munkatempóján. A The next web nevű oldal előállt néhány tanáccsal, amivel nem biztos, hogy megváltja a világot, de egy próbát megér. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tegye, ha hőgutát kap az eb!

Dívány 2015. június 12., péntek 11:03

Hőguta tünetei:

túlmelegedés, rosszullét, testi gyengeség, a 
nyálkahártyák halvány színe, felületes légzés, levegő után kapkodás, a lábak és a fülek ijesztő hidegsége, a tájékozódási képesség elvesztése, nyöszörgés, pupillatágulat hányás, akaratlan széklet és vizeletürítés

 Az Azúr kutyaiskola osztotta meg a figyelmeztetést, mit kell tenni, ha a kutya hőgutát kap, illetve,hogy hogyan előzze azt meg. Ha a hőguta tüneit tapasztalja egy kutyán azonnal vigye orvoshoz, aki célirányos sokkterápiát alkalmaz a fellépő folyadékvesztesgére -írák.

A kutyák - és a macskák -számára azért nehéz a meleg kezelése, mert nincsenek verejtékmirigyeik, mint nekünk, (jó a talpukon van, de az semmi) ezért csak a nyelvükön keresztül tudnak hőt leadni. Ezért is érdemes időnként lelocsolni a kutyákat, esetleg keresni egy kutyabarát strandot a közelben. Tehát, amíg az ebbel nem jut el az orvoshoz, hűtse le a testét vízzel, itassa, és rakja hideg helyre. És soha, de soha ne hagyja a napon álló kocsiban!

.....˝Mindenki számára alapszabály, hogy1. kedvencének biztosítsa a tiszta, friss, hideg ivóvizet,Így a nap bármely...

Posted by Azúr Kutyaiskola on Monday, June 8, 2015
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

A jövő lehetne a hétköznapi hősöké

Dívány 2015. június 11., csütörtök 20:21

A Design Terminál, a We Love Budapest, az Akvárium klub és a HG Media 2015 nyarán első alkalommal rendezte meg a Brain Bar Budapest fesztivált, ami a következő 15 évet meghatározó gazdasági változásokról és azok egyénre és közösségre gyakorolt hatásairól szól. A főbb témák között a nagyvárosok, a vállalkozások, a tanulás, az egészség és az innováció jövőjét meghatározó trendek és dilemmák szerepeltek. A három napos eseményen rengeteg előadás és beszélgetés volt, mi kettőre mentünk el, beszámolónkat a hajtás után olvashatja! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 ok, amiért szeretettel várjuk a bevándorlókat

Steiner Kristóf 2015. június 11., csütörtök 18:25

A napokban egy kedves barátommal arról beszélgettünk, hogy van az, hogy nem ismerünk senkit, aki gyűlölné az idegeneket, a buzikat, a zsidókat, a cigányokat, vagy csak úgy általában véve mindenkit, aki más mint ő, mégis - amikor szavazásra kerül a sor, a kirekesztők magasan győznek az elfogadók felett. A haverom volt annyira tökös, hogy ott helyben „coming outolt” nekem: az édesapja történetesen rendkívül büszke a miniszterelnökünkre, amiért halált megvető bátorsággal lépett fel a bevándorlás-hullám ellen. A sors iróniája, hogy mégis a jó barátom, nem pedig a kedves papa olvassa majd ezt a cikket. Személyes ismerőseim és olvasóim is gyakran mondogatják: írhatok én amit akarok az antiszemtizmus vagy homofóbia elleni harcról, úgyis mindez csak azokhoz jut el, akik egyébként is egy véleményen vannak velem.

Még ha így is van, most arra kérem a hozzám hasonlóan gondolkodókat: ha ismernek olyat, aki „a mocskos bevándorlók” „elveszik a hunok munkáját”, és „lassan a fehér, keresztény magyar embert majd lombikban kell mutogatni múzeumban” véleményeket hangoztatja, küldjék el neki – legyen szó kollégáról vagy családtagról - ezt a szerény kis listát. 10 okot szedtem egy csokorba, miért is jó nekünk - mit jó nekünk, kötelességünk! - emigránsokat fogadni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bántottak, száz kilósra híztam bánatomban. Mit tegyek?

Kuna Gábor 2015. június 11., csütörtök 16:34

Sokan szenvednek a testsúlyuktól, levélírónkat is épp ez zavarja: 24 éves korára 100 kilónál is többre hízott, és hiába igyekszik, nem tud lefogyni. Korábban egy fiú bántotta, zaklatta, és úgy gondolja, ez az élmény lehet a problémái alapja. De hogyan lehet feldolgozni egy múltbéli sérelmet? Hogyan szabadulhatna meg a súlyfölöslegétől? Igyekszünk segíteni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bükfürdő kezdő és profi fürdőzőknek is jó választás

Edicsek 2015. június 10., szerda 12:49

A gyógyfürdőzésről sokaknak az jut eszébe, hogy egész nap a strandon kell ülni a meleg vízben, miközben a környéken mást nem is nagyon lehet csinálni. Ehhez képest van egy jó hírünk és egy tippünk azoknak, akik eddig úgy érezték nem ők a célközönségei strandolós-gyógyvízes nyaralásnak: Bük és Bükfürdő az a hely, ahova bátran mehet az egész család, sőt még fiatal párok is, ugyanis messze több élmény várja őket, mint a napi lángos és a napégés elleni gondos védelem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába alszanak többet a nők

mzd 2015. június 10., szerda 12:07

A múltkori, napi bontású után újabb érdekes statisztikát közölt a Sleep Cycle, amelyből többek között kiderül az is, hogy a nők többet alszanak, viszont a férfiak boldogabban kelnek fel reggelente. Ha kíváncsi a régiós bontásra, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha alacsony, tovább élhet, cserébe hamarabb lesz hülye, süket és szívbeteg

.syl. 2015. június 9., kedd 19:40

A kis mellűek nagyra, a göndör hajúak egyenesre, az alacsony növésűek plusz centikre, a túl magasak meg néhánnyal kevesebbre vágynak, pedig hát valójában az összes állapotnak van előnye, na meg hátránya is. Az Ohio Állami Egyetem kutatói nemrég például kiderítették, hogy a magasra nőtt emberek általában jobb kommunikációs és szociális készségekkel rendelkeznek és okosabbak, mint alacsonyabb társaik, talán épp ennek köszönhető az is, hogy ők jellemzőbben jobban is keresnek – egy harmincéves pályát nézve ez a különbség akár 100 ezer font, azaz kb. 43,6 millió forint is lehet. Van ám más előnye is a magas növésnek, meg persze hátránya is – a Daily Mail összeszedte a vonatkozó, főként egészségügyi kérdésekre fókuszáló érdekes kutatásokat a témában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A cinikusok megszívják az életet

etelka 2015. június 9., kedd 13:05

Ha ön cinikus, rossz hírünk van: kevesebbet keres, mint optimista társai – derül ki az Amerikai Pszichológiai Társaság most publikált jelentéséből. Nem kevés pénzről van szó, akár 300 dollárral (83000 forinttal) is kevesebb ütheti a markát azoknak akik gunyorosan tekintenek az életre. „A cinikusok többet betegeskednek, nem bíznak annyira a képességeikben és kevesebbet is keresnek " – magyarázta a tanulmányról beszámoló Shape.com-nak Alisa Bash, Beverly Hills-i pszichológus. Az igazi károkat azonban az okozza, hogy kevéssé bíznak meg a többi emberben, ezért nem könnyű együtt dolgozniuk másokkal. És mivel gyakran sugároznak maguk körül negatív energiát, ezért mások sem szívesen dolgoznak velük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszi a testével a maratonfutás

S-W. Zsó 2015. június 9., kedd 10:56

Nemrég kiderült, hogy egyre többen és egyre jobb eredményekkel futunk maratont, miközben a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen magas intenzitású testedzések többek között a szív vagy az immunrendszer megfelelő működését is veszélyeztetik. Persze azért sok jó oldala is van a hosszútávfutásnak; egyesek szerint például fejleszti a memóriát és vonzóbbá tesz. Utánajártunk, hogy mi minden zajlik le a futók szervezetében a 42 km-es verseny alatt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dolgozna más nappalijában? Igen!

pk 2015. június 8., hétfő 14:54

Pár hónappal ezelőtt írtunk Christofer Gradin Franze skandináv közgazdász ötletéről, a Hoffice-ról, ami tulajdonképpen az otthoni munkavégzés és a közösségi iroda szerelemgyereke. A modell lényege: a támogatók felajánlják lakásukat, ahol az ismerősök (vagy akár ismeretlen emberek) egy napig alkalmi munkaközösséget alkotva, megszokott környezetükből kiszakadva dolgozhatnak. Az iskolai tanórákhoz hasonlóan a 45 perces szegmenseket 15 perces szünetek váltják, ebben a negyedórában meg lehet beszélni, hogy ki milyen feladatot végez, hol akadt el éppen és így tovább.

Jól hangzik? Nos, Magyarországon még gyerekcipőben jár a Hoffice, de a Telenor és a Microsoft idén is meghirdette a Dolgozz Otthonról Napot, és ennek keretében mi is kipróbálhattuk mi ez az egész. Igaz, csak egy délelőttünk volt rá, de azért így is ajánljuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magyar turista hangos, slampos és szendvicsen él

Divany.hu 2015. június 8., hétfő 14:46

A magyarok több mint fele gondolja úgy, hogy ránézésre felismeri honfitársait egy külföldi, turistáktól nyüzsgő nyaralóhelyen – derült ki a Szállás.hu nem reprezentatív felméréséből, amelynek során valamivel több mint 1300 embert kérdeztek meg. Az általános vélekedés szerint a viselkedésünkkel tűnünk ki a leginkább a tömegből.

A leggyakoribb vélemény szerint a magyarok hangosan, harsányan beszélnek – általában épp az anyanyelvükön –, így nem nehéz megállapítani, melyik nemzetiséghez tartoznak. „Az elhangzottakat azonban néha külföldön dolgozó honfitársaink vagy magyarul értő külföldiek is meghallják, ami olykor kínos szituációkat eredményez. A megkérdezettek harmadával fordult már elő ilyen” – mondta el Dorcsinecz József, a Szállás.hu ügyvezetője, majd példaként megemlítette: előfordulhat, hogy valaki az eldörmögött káromkodásra hasonlóan ékes magyarsággal megfogalmazott választ kap.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Több tízezres pezsgőket kóstolhattunk a luxusvacsorához

LS 2015. június 7., vasárnap 21:00

Degusztációs menü

Welcome Drink – Moet and Chandon Imperial Magnum

Moet and Chandon Imperial Brut
Tengeri sügér, zöldalma, uborka és spárga

Moet and Chandon Imperial Rosé Brut
Kecskesajt, eper, édeskömény és szecsuáni bors

Dom Pérignon 2005
Borjú fartő, endívia és körte

Dom Pérignon Rosé 2003
Kacsamell, sóska és gyömbéres jus

Hennessy Fine de Cognac
Aszalt füge mousse , sós-mandulás crumble

Séf:Kurucz Attila

 Csütörtök este, 28 fok. A Belvárosban mozdulni sem lehet a turistáktól, az összes terasz tele, mi pedig pezsgőbemutatóra tartunk, ahol végre kiderül, hogyan sikerült a Dom Perignon 2005-ös évjárata. A szűkkörű vacsorára a beugró 30000 Ft, ez öt fogást takart, és persze egy csomó pezsgőt, meg némi konyakot.

Furcsa hely az Innio, nem jutott volna eszünkbe, hogy pont ide szerveznek pezsgőkóstolót: nem kimérten elegáns, nem is a túltolt trendiség sugárzik belőle, nincs aggályosan kitalálva minden részlet, inkább egy laza, "este beugrom egy pohárra" helynek tűnik.

A vacsora némileg nyögvenyelősen indul, a légkondi nélküli helyre nehéz beterelni a népeket, inkább kint dohányoznak az utcán, várva a hőség enyhülését. Rövid bevezető után kóstolhattuk meg az előételt, apróra vágott tengeri sügért zöldalma és uborka darabokkal, tengeri spárgával és mákkal. Az Innio hitvallása, hogy minőségben a legjobbat igyekeznek kínálni, így tengeri sügér a párizsi piacról érkezett - tökéletes is volt, a hozzá kóstolt Moet Brut Imperial (13000 Ft) pedig kiemelte a gyümölcsös aromákat - ezt a szakkértő fogalmazta így, mi képtelenek lettünk volna ilyeneket mondani. Közben Fütő Bea pezsgőmániás szakírótól megtudtuk, hogy a Cristal, hasonló presztizsű termék mint a Dom Perignon. Előbbi egyszer pezsgőbotrányba keveredett: Jay-Z rasszistának titulálta az addig általa előszeretettel fogyaszott és megénekelt méregdrága Cristalt gyártó cég vezetőjét, és azóta nemhogy nem fogyasztja, de még éttermeiből is kitiltotta.

Azt érdemes tudni, hogy Champagne egy borvidék Franciaország észak-keleti részén. Központja Reims, itt található a legtöbb nagy pezsgőház is (a másik központ Epernay városa). Champagne relatíve hűvös időjárása és meszes talaja miatt nagyon éles, savas borokat terem, ezek pedig kitűnő alapanyagai a pezsgőnek. Az 1700-as évektől készítenek itt pezsgőket, és a mai napig a Champagne-ban készült pezsgőket tartják a legjobbnak a világon. Bár az egész világ azonosítja Champagne-nyal a pezsgő fogalmát, a legendával ellentétben nem itt találták föl ezt az italfajtát. Már két évszázaddal azelőtt, hogy Dom Perignon bencés apátsági pincemester elkezdte a pezsgőkészítést Champagne-ban, készítettek szénsavas borokat Franciaország délebbi területein.

Dom Pérignon alaptézisek


a Dom Pérignon mindig évjáratos champagne

mindig házasítás, amely a fehér- és kékszőlő, a pinot noir és a chardonnay egyensúlyára épít

a termőhely legjobb minőségű szőlőiből készül

 kifejezi mind a terroirt, mind az adott évjáratot

 intenzitásának alapfeltétele a precizitás

 a hosszú érlelés következtében kivételesen komplex

aromáiban a Dom Pérignon ásványossága összetéveszthetetlen ismertető jegy

 mindig különleges

Az azonban kétségtelen, hogy a ma pezsgőként ismert ital gyártási technológiáját a champagne-i pezsgőházakban dolgozták ki. Az évjáratos pezsgő mindig egy minőségi jellemző, a legjobb alapborokból készült csúcspezsgők  többnyire egyetlen évjárat borából készülnek, ezek a presztízs cuvée-k, amelyeken természetesen feltűntetik az évszámot. A szüret után – a Dom Pérignon esetében – 7-8 év palackos érlelés következik, aztán jöhet a degorzsálás és likőrözés, majd palackban is pihentetik, tovább érlelik. Ez azért is érdekes, mert egy nem évjáratos champagne-t csak 1,5 évig kötelező érlelni, egy évjáratosat  pedig csak 3 évig, de még a presztízs cuvée-k között is magasnak számít a 7-8 éves érlelés.

A továbbképzés közben megérkezett a kacsamell sóskával, spenóttal, gyömbéres jus-szel. A fotósunk szerint a kacsa volt rágós, mi a gyömbért nem leltük fel az ételben, de kárpótolt a sóska-spenót épp csak párolt, nagyon zöld íze, amihez kaptunk egy kicsi 2003-as Dom Perignon Rosé-t (84000 ft - 94 pont), amitől a világ szebb lett, és hirtelen szinte mindenkit szeretni tudtunk. Ezen az sem változtatott, hogy az asztalfüge mousse iszonyatosan édesre sikerült, pedig került hozzá egy kis sós crumble is, de ezt már észre sem vettük, mert csak a Hennessy konyak lüktetését éreztük a szánkban.

Az persze kiderült, hogy mi itt nem leszünk törzsvendégek, pezsgőszakértőként sem fogunk dolgozni maradék éveinkben, és a méregdrága pezsgő is kár belénk, mert nem vagyunk képesek megkülönböztetni egy tizenezrest egy majdnem százezrestől. De sokakkal ellentétben mi legalább bevalljuk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

10 ok, amiért érdemes epret enni azon kívül, hogy finom

ST 2015. június 7., vasárnap 14:22

Itt az eperszezon, ami már önmagában is nagyon jó hír, de most kiderült, nem csak azért, mert az eper finom. Többek között hatékony lehet ugyanis az öregedés, az asztma, az allergia vagy akár a rák ellen, de használható a szeplőkre, vagy az aknék eltüntetésére is – írja a lifehack.org.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bambuljon füves tetőkertet, ha fáradt!

mzd 2015. június 7., vasárnap 10:52

Érdekes megállapításra jutottak kutatók: elég 40 másodpercig bámulni egy fűvel borított tetőkertet ahhoz, hogy élénküljön az összpontosítási képességünk. Ráadásul a PSYBlog szerint ezzel a mentális zavarok is csökkenthetőek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Életközepi válság, avagy a negyvenesek krízise

Révész Renáta Liliána 2015. június 7., vasárnap 09:05

Ha harmincas évei végén, negyvenes évei elején jár, és úgy érzi, élete bizonyos területein akár száznyolcvan fokkal is változtatna, mert attól érezné jól magát, ne ijedjen meg: ezzel nincs egyedül. A jelenséget életközepi krízisnek nevezik, és elsőként Carl Gustav Jung svájci pszichiáter foglalkozott vele. De mi is ez? Elmondjuk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mosolyogjon, ha újabb kapcsolatokra vágyik!

Sákovics Diana 2015. június 6., szombat 20:55

Tudjuk, hogy a pasik lelkesen próbálják felszedni a mosolygó nőket, amit a nők persze pontosan tudnak, nem véletlen, hogy flörtrepertoárjuk egyik fontos eleme a mosolygás. Az azonban egyáltalán nem mindegy, milyen az a mosoly. A kutatók ugyanis kétféle mosolyt különböztetnek meg (éppen úgy, mint a nevetésnél): azt, amikor csak a szánk mosolyog és azt, amikor az egész arcunk felderül. Az előbbi egy ún. társasági mosoly, amit a szociális kapcsolataink gördülékenyebbé tétele és azok erősítése miatt, tudatosan alkalmazunk, míg az utóbbi – a Duchenne-mosoly – általában őszinte és szívből jövő örömöt fejez ki. Na, ez az, ami segíti az új kapcsolatok kialakítását. 

shutterstock 112021145
Távolról sincs vége, olvasson még »

Jógázni csak vékonyan? Hagyjuk már!

mzd 2015. június 6., szombat 11:13

Ha jógás videókra vagy képekre keres rá a neten, mindenhol tökéletes testű nőket láthat gyakorlat közben. Legalábbis eddig - ugyanis Jessamyn Stanley, aki jógaőrült és túlsúlyos nőként írja le magát, Instagramján rendszeresen posztolja a torna közben készült fotóit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az apácás után jöhet a sötét bunkó, aztán meg egy ravasz hód!

Edicsek 2015. június 6., szombat 09:19

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Főzdefesztet, amin már nem csak szimplán a kézműves söröket lehet kóstolni, hanem a street food is nagyobb szerepet kapott. Idén 33 helyen lehet enni és 50 sőrfözdét lehet megismerni. Az ingyenes rendezvényre évről-évre többen járnak, ráadásul a 2011-es első Főzdefeszt óta nem csak a látogatók, hanem a kiállítók száma is a többszörösére nőtt, ezért idén lett egy csomó újítás, mi meg kimentük és megnéztük, hogy mik azok. Na meg persze ettünk és söröztünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Belföldi vízpartra megy strandolni? Megnyugodhat.

mzd 2015. június 5., péntek 14:37

Mint minden évben, idén is értékelte a hazai természetes vízi fürdőhelyeket az Országos Közegészségügyi Központ (OKK). A jó hír az, hogy a vizsgált strandok négyötöde jó vagy kiváló minősítést kapott, „kifogásolt" jelző csak négy fürdővíz mellé került a listában – ám ettől sem kell megijedni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pulzusmérés életet menthet!

etelka 2015. június 5., péntek 11:19

Nem titok, hogy Magyarország vezet a kardiovaszkuláris megbetegedések számában, aminek részben oka a rossz általános egészségügyi állapot. A probléma világszinten sem kicsi, jelenleg évente 17,3 millió halálesetért tehető felelőssé a szív. A ritmuszavar lehet az első tünet, ami arra utalhat, hogy valami probléma van a háttérben. Egészséges embereknél az ilyen szívritmuszavarok általában ártalmatlanok, de vannak olyan formái, amelyek súlyos betegségre figyelmeztethetnek, vagy akár az életünket is veszélyeztethetik. A megelőzés vagy diagnosztika egyik fontos része pedig a pulzusmérés - hívják fel a figyelmet a Szívritmus hetének szervezői.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés