#ÉLETEM

Kvíz: mennyire ismeri a kerékpáros KRESZ-t?

mzd 2015. augusztus 5., szerda 10:17

Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordítottunk a kerékpáros közlekedésre: itt megírtuk, hogy mely típusok zavarnak bennünket a leginkább (és azt is, miként lehetne ezen változtatni), ide kattintva pedig elolvashatja a posztra érkezett olvasói levelekből készült összeállítást. Úgy éreztük, ezek után igazán eljött az ideje egy olyan kvíznek, ahol a kerékpáros KRESZ-tudását tesztelheti (ha gyorsan felkészülne, ajánljuk a Magyar Kerékpárosklub Kisokosát). Szánjon ránk pár percet és tudja meg, vajon valóban tisztában van-e az elsőbbségadással, a kötelező felszereléssel vagy éppen a táblák jelentésével!

Minden kérdés megválaszolására 60 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Sírjon csak nyugodtan, nemcsak jót tesz, de egészséges is!

ST 2015. augusztus 5., szerda 09:13

Ha eddig úgy gondolta, hogy a könnyeknek a szem felületének nedvesítésén kívül nincs is semmi értelmük, akkor téved. Bár ez a hatásuk sem elhanyagolható, komoly egyéb egészségügyi hatásaik is vannak: például azonnal csökkentik a stresszt, fertőtlenít, de segíti az őszinte kommunikációt is - írja a Lifehack.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 ok, amiért mégsem olyan jó dolog a szénsavas víz

Dívány 2015. augusztus 4., kedd 10:06

Nyáron, különösen ha nagyon meleg van, mindenki feltankol ásványvízből, de az év többi szakában is többet fogyasztunk belőle mint régebben, mintha csapvíz már nem is létezne...pedig. Ennek megfelelően persze a választék is elég nagy, és ízlés kérdése, hogy a szénsavmentes, az enyhe vagy a szénsavas a nagy kedvenc. Sajnos rossz hírünk van azoknak, akik az utóbbit kedvelik. Nem, nem kell teljesen leszokniuk róla, de a Daily Mail szakértőkkel összegyűjtött pár szempontot, amiről jobb, ha tudnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hirtelen akartam mondani…na…mi is az?

Sákovics Diana 2015. augusztus 3., hétfő 16:20

Hirtelen akarja kimondani, majdnem ki is szalad a száján, de végül valahogy mégis bent reked, így agyalni kezd, de hiába érzi, hogy mindjárt megvan, a szót nem találja meg. Végül frusztráltan feladja az egészet. Ismerős? Ezt nevezik a pszichológusok “nyelvemen van” jelenségnek, és évtizedek óta találgatják mi lehet az oka. A legnépszerűbb elképzelés szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a szó jelentése és szótári formája egy memóriahiba miatt nem kapcsolódik össze az agyunkban. Ezek a dolgok ugyanis külön rendszerekben tárolódnak, de elvileg, ha minden simán megy, előhíváskor összetapadnak. Hát, ilyenkor nem. 

Maria C. D’Angelo és Karin R. Humphreys kutatók nemrég egy kísérletsorozattal vizsgálták a nyelvemen van jelenség hátterét, azt azt befolyásoló tényezőket és azt, hogy az ördögbe lehet csökkenteni az előfordulási kockázatát. A Cognition nevű szaklapban publikált kutatásukban új szavakat tanítottak a kísérletben résztvevőknek, majd ezeket kérdezték vissza a szavak definíciója alapján. Voltak esetek, amikor az embereknek simán ment a felidézés, máskor egyáltalán nem jutott eszükbe semmi, de a vizsgálat szempontjából az izgalmas az volt, amikor a kutatók a nyelvemen van jelenséget érhették tetten. Kiderült, hogy abban az esetben, ha a kísérletvezető néhány másodperc után megmondta a keresett szót, az emberek hajlamosak voltak a későbbiekben (5 perccel, 48 órával, 1 héttel az eredeti kísérlet után) is felidézési hibát véteni. Hogy miért? Mert az agyuk nem tanulta meg a kapcsolatot a szó jelentése és szótári alakja között. 

A mindennapi életünkre vetítve a tanulság az, hogy a legjobb, ha senki sem segít ki minket, amikor a nyelvünk hegyén ragad egy szó. Ha csak a kezdőbetűjét mondják meg az jó. Akkor legközelebb kevésbé valószínű, hogy elveszik az agyunkban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

9 dolog, amit megtehet azért, hogy egészségesebb legyen

ST 2015. augusztus 3., hétfő 14:42

Az ember folyamatosan törekszik arra, hogy egészségesebb legyen. Ezért mozog, vitaminokat szed, odafigyel az étkezésére és rendszeresen jár kontrollokra. Sok esetben azonban néhány apróbb trükkel is tehet az egészségéért, amik nem is követelnek erőfeszítéseket, csak egy kis odafigyelést, és biztosan ezerszer hallott már róluk, de nem lehet elégszer átismételni ezeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor veszélyes a medenceparton limonádézni

etelka 2015. augusztus 3., hétfő 11:34

Ne simogasson ismeretlen növényeket, majd feküdjön ki napozni, és nemcsak a limonádéval, de a citromos, lime-os koktélokkal is vigyázzon! Miért? Bizonyára sokan nem hallottak még a fitofotodermatitiszről. Okulásnak ott van a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikk, amely szerint egy 30 éves férfinél komoly bőrtüneteket okozott a medence melletti margaritázás. Szerencsétlen fickó több tucat lime-ot facsart ki, és két nappal később a bal keze felduzzadt, hólyagok jelentek meg rajta és égető fájdalom kínozta. Az orvosok szerencsére rájöttek, hogy mi okozta a tüneteket.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önről sem szállnak le a szúnyogok? Köszönje a géneknek!

S-W. Zsó 2015. augusztus 2., vasárnap 16:06

A szabadban töltött nyári esték hangulatát egyedül talán a szúnyogok tudják nagyon elrontani - főleg akkor, ha a társaság legtöbb tagjának nullás vércsoportja van, vagy szervezete sok húgysavat termel, és még az alkoholt sem vetik meg – legalábbis egyes kutatások szerint. Utánajártunk, hogy a vérszívók valójában mi alapján választják ki megfelelő táplálékforrásukat, és hogy léteznek-e hatékony szúnyogriasztó praktikák.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kísért a múlt… Így esünk egyik problémás kapcsolatból a másikba

Kuna Gábor 2015. augusztus 1., szombat 20:44

Levélírónk két erőszakos férjen, bántalmazásokon, válásokon van túl. Most végre talált valakit, akivel úgy érezte, új életet kezdhet. Úgy tűnik, mégsem működik a kapcsolat.  Az új párja féltékeny, bizonytalan, és őt is kétségek gyötrik. Mi történik? A múltjuk, a korábbi kapcsolatokban elszenvedett sérelmek és kudarcok akadályozzák a boldogulást még most is?

Olvasói levelek: ezeket a bringásokat utálják önök!

mzd 2015. augusztus 1., szombat 14:45

Nemrég írtam egy posztot, amelyben kilenc olyan bringást soroltam fel, akik különböző okok miatt idegesítenek. Zárásként arra buzdítottam önöket, osszák meg velem, hogy kikre akadnak ki a legtöbbször. A felhívásra pedig jó sok levél érkezett, többen a Facebookon is hangot adtak a véleményüknek. Úgy döntöttem, a fentiek alapján lehet poszt az önök által legkevésbé kedvelt kerékpáros típusokról is – természetesen most sem a feszültségkeltés a cél, inkább az, hogy kicsit jobban odafigyeljünk a másikra és magunkra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 dolog, amit rosszul tudott a naptejekről

Dívány 2015. augusztus 1., szombat 09:56

Vannak dolgok, amiket soha nem lehet elégszer elmondani. Ilyen például, hogy telefonálás közben bénábban vezetünk, hogy fogyókúrázni badarság, és ilyen az is, hogy naptejet kötelező használni. Ez utóbbi mantrát fogjuk most ismét az agyába sulykolni, némi pluszinfóval – köszi, Shape, köszi, Shape bőrgyógyásza! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Google fordítója annyira vicces, hogy függőséget okoz

Edicsek 2015. július 31., péntek 20:16

Már magyar nyelven is elérhető a Google Translate kamerás verziója, ami lehetővé teszi, hogy a szövegek begépelése nélkül, a telefonja kameráját használva fordítson le szövegeket. Mi is kipróbáltuk, és csak azért hagytuk abba, hogy megírhassuk azt a plusz funkciót, amiről eddig mélyen hallgattak: a Google már nemcsak a Youtube segítségével képes a legnyomibb bulit is feldobni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszívja, aki szexszel akarja eladni a termékét

Sákovics Diana 2015. július 31., péntek 17:59

Szexszel és erőszakkal mindent el lehet adni. Igaz? Úgy tűnik, hogy egyáltalán nem igaz. Sőt. A Psychological Bulletinben megjelent friss tanulmány szerint legalábbis a szexuális és erőszakos médiatartalmak közé tűzdelt reklámok és az ilyen elemeket felhasználó hirdetések az embereknek nemcsak nem jönnek be, de nem is emlékeznek rájuk és a hirdetett termékeket sem veszik lelkesebben. “Általánosságban kijelenthetjük, hogy a az erőszakos és szexuális tartalmú adások és reklámok csökkentik a hirdetési hatékonyságot” – mondta Brad J. Bushman pszichológia professzor, a tanulmány egyik szerzője.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 tipp a stresszmentes repüléshez

Steiner Kristóf 2015. július 31., péntek 11:12

Mostanában minden ismerősöm épp romantikus kiruccanásra, féktelen csaj-vakációra, vagy épp családi nyaralásra készül – ilyenkor nyáron pedig megsokasodnak a sztorik, amelyekben elhagynak, ott felejtenek tárgyakat, lekésik a gépet, esetleg túlságosan elragadtatják magukat a reptéri shoppingolás közben. Mivel minden hamarosan-nyaralónak élete legjobb nyarát kívánom, ezért úgy döntöttem, megosztok néhány szimpla tippet, hogyan ne változzon rémálommá az ígéretes utazás. Praktikus szabályok amelyekre időről időre emlékeztetem magam... mert a reptéri terminál bizony több szempontból is veszedelmes hely. Például nagyon könnyű sok pénzt költeni. Viszont annál nehezebb megtalálni a beszállókaput...

Távolról sincs vége, olvasson még »

A testünk újrafelfedezése gyógyítja a lelkünk

Sákovics Diana 2015. július 30., csütörtök 21:48

“Mindenkinek van saját hangja, egyéni éneke és egyedi tánca. Tánc minden mozdulatsor, ami bennünk, belőlünk születik. Mozdulatainkban ott van pillanatnyi állapotunk éppúgy, mint megtestesült élettörténetünk. S ott van a felfedezés, illetve a változtatás lehetősége is” – olvasható a Testbe Nyitva mozgás- és táncterápiás műhely honlapján. 

De mi az ördög az a táncterápia, hogyan gyógyít a mozgás, és egyáltalán, mi történik egy táncterápiás csoportban? Ezekről kérdeztem Nagy Orsolya  és Arnóth Eszter tánc- és mozgásterápiás csopvezetőket, a Testbe Nyitva alapítóit, akik kifejezetten nőknek tartanak önismereti tánccsoportokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, mi történik a testében, amikor megiszik egy dobozos kólát?

Edicsek 2015. július 30., csütörtök 20:22

Egy dobozos kóla ebéd után vagy a délutáni kávé helyett jó ötletnek tűnik, de tudja mit tesz igazából a szervezetével? A TrueTheory.com nevű oldal összeszedte, hogy mi minden vár ránk azután, hogy magunkba döntöttük az üdítőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már az okostelefon segít a csomagolásban is

etelka , Edicsek 2015. július 30., csütörtök 15:19

Megvan az az érzés, amikor kétszer annyi cucc kerül a kofferbe, mint kéne, cserébe a megérkezéskor kiderül, hogy így sem sikerült mindent elhozni, amire szükség lett volna? A pedáns lányok és asszonyok persze komoly listákkal készülnek a nyaralásra, a csomagban csak defibrillátor nincs. Ehhez képest én hagytam már otthon kontaktlencse-folyadékot (tudják milyen nehéz vidéken ilyesmihez hozzájutni? főleg vasárnap?), az összes bugyimat, illetve egy esetben sikerült papucsban elindulni otthonról, ami nem lett volna baj, ha bármilyen más lábbeli is kerül a bőröndbe - és ez csak az legutolsó három utazásom mérlege. Idén elhatároztam, hogy ez máshogy lesz, listázom és konstruktívan végiggondolom, mi is kell. Ehhez megragadtam a telefonom, hogy megnézzem, milyen appokat lehet beszerezni, amelyek helyettem is megmondják a tutit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A beszólogatás addig vicces, amíg nem a barátnőjével csinálják

mzd 2015. július 29., szerda 17:48

Annak ellenére, hogy a másokra tett hangos megjegyzések eleve taszítóak, sajnos még mindig elég gyakoriak – többnyire a férfiak részéről. Erre a jelenségre igyekszik most felhívni a figyelmet a Cosmopolitan magazin is, mégpedig úgy, hogy rejtett kamerával mutatták meg három férfinak, hogy mit kell átélniük a barátnőiknek az utcán sétálva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Örök kérdés: reggel vagy este zuhanyozzunk?

Dívány 2015. július 29., szerda 14:46

Az is baj, ha valaki nem fürdik eleget és az is, ha túl sokszor tusol, és nemcsak a mennyiség számít, hanem a minőség is, mert akár hiszi, akár nem a zuhanyzást is el lehet rontani. És akárcsak az élet olyan sok területén, a tisztálkodás is megosztja az embereket, van, aki szerint a reggeli a megfelelő napszak a pancsoláshoz, mások viszont inkább lefekvés előtt mossák le a koszt magukról. Jó, kánikulában persze mindenki lazít egy kicsit a saját szabályain, de nézzük, hogy a Yahoo Health szerint milyen érvek szólnak a kelés után és az esti tisztálkodás mellett. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hét tuti tengerpart, ha nem volt még nyaralni

travelo 2015. július 29., szerda 08:40

Még nem foglalta le a nyaralását, és egyszerűen nem tud dönteni, merre induljon? Csak abban biztos, hogy tengert szeretne látni? Van egy csomó tippünk! Önnek már csak azt kell eldöntenie, hogy fehér vagy rózsaszín homokot esetleg aprókavicsos plázst szeretne inkább, és hogy akar-e várost nézni, vagy legszívesebben egész héten ki se jönne a vízből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Több beszélt nyelv=nagyobb szürkeállomány

Sákovics Diana 2015. július 28., kedd 19:15

Azt már eddig is tudtuk, hogy a nyelvtanulás látható és mérhető anatómiai változásokat okoz az agyunkban, most egy friss tanulmányból az is kiderült, hogy mely agyterületek profitálnak leginkább abból, ha egynél több nyelvet beszélünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt dolog, amit utálunk a repülésben

Dívány 2015. július 28., kedd 14:11

A TripAdvisor minden évben készít felmérést a repülési szokásokról, idén sem volt ez másként, és ugyan az adatok nem annyira frissek, végre a Statista összefoglalta egy infografikán, hogy mi az az öt dolog, amitől a legtöbb utazót kirázza a hideg, ha repülőre kell ülnie. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket a bolti kajákat nyugodtan eheti

S-W. Zsó 2015. július 28., kedd 09:04

Amikor feldolgozott ételekről beszélünk, általában a gyorséttermek kínálata vagy az üzletek polcain és fagyasztóiban sorakozó kényelmi termékek ugranak be, amelyeket néhány perc alatt fogyasztásra készre melegíthetünk.

Éppen ezért az egészséges életmód hívei már a kifejezés hallatán is elborzadnak, holott a feldolgozott élelmiszer igen tág fogalom és a táplálkozási szakértők szerint nem minden fagyasztott, konzerves, félkész vagy készételtől kell tartani, csak ésszel vásárolni. A Daily Mail összegyűjtötte, mik azok a szupermarketekben kapható termékek, amelyek a tévhitekkel ellentétben teljesen ártalmatlanok a szervezetünkre. Íme:

Helyes gyerekkel könnyebb csajozni

Sákovics Diana 2015. július 27., hétfő 14:56

Az apaság nemhogy nem mond ellent a férfiszerepnek, de kifejezetten szexi. Különösen akkor, amikor valakinek helyes fia van. Legalábbis erre a megállapításra jutott Pavol Prokop a szlovákiai Trnava Egyetem kutatója. A jelenség hátterében pedig naná, hogy az evolúciós örökségünk áll.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 ok, hogy miért lenne sikeresebb, ha jógázna

S-W. Zsó 2015. július 27., hétfő 13:48

Az ősi jóga lényege ugyan kezd láthatatlanná válni a modern és felszínes irányzatok rohamos terjeszkedése miatt, egyre több híresség, sportoló és vállalatvezető fedezi fel és használja ki a meditálás pozitív hatásait. Az igazi jóga ugyanis nemcsak a lehetetlennek tűnő pózok gyakorlásáról szól, hanem egy életformáról, ami segít egyensúlyt teremteni mindennapjainkban. A Lifehack pontokba szedte, hogy pontosan miért is sikeresebbek az élet valamennyi területén azok, akik rendszeresen jógáznak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 dolog, ami a lelki jólléthez kell

Sákovics Diana 2015. július 26., vasárnap 19:42

Tudjuk, hogy a lelki egészségünk éppen annyira fontos, mint a testi, mégsem foglalkozunk vele eleget. Részben azért, mert azt sem tudjuk mi az. A nagyszüleink, szüleink keveset beszéltek erről - pláne nem konkrétan - az iskolában nem tanultunk róla, így vagy nem törődünk az egésszel vagy hagyatkozunk a saját tapasztalatainkra. Ez utóbbi egyébként klassz részmegoldás, hiszen a lelki egészség, vagyis az, hogy lelkileg jól legyünk szubjektív dolog. Ennek ellenére nem árt tudni azt sem, hogy mit mond erről az egészről a tudomány. Mert bizony sok mindent mond. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés