#ÉLETEM

40 felett mindenki több szexre vágyik

mzd 2015. június 19., péntek 09:08

Közel kétezren töltötték ki a 2015. január és április közötti időszakban a Webbeteg portálon futó kérdőíveket, amelyben többek között a 40 feletti emberek szexuális preferenciáira voltak kíváncsiak. Ebből kiderült, hogy mindkét nem több együttlétre vágyik és hogy több férfi szed potencianövelőt, mint ahogy azt a hölgyek tudják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lenyűgözően logikus a kisgyerekek agya

Sákovics Diana 2015. június 18., csütörtök 20:41

A tudományos kutatások során a kutatók kis mintából következtetnek a populáció egészére, vagyis az emberek egy kisebb csoportja alapján vonnak le általános érvényű következtetéseket. Így tippeljük meg a választási győzelmeket, így kerülnek ki tesztelés után az új gyógyszerek, és így jelenthetjük ki azt is, hogy cinikusnak lenni szívás. De mikor működik ez az általánosítás? Kizárólag akkor, ha a vizsgált emberek csoportja jól tükrözi a populáció egészét. Tehát az, hogy egy jelenségből milyen következtetéseket vonhatunk le, a megfigyelt minta jellemzőitől függ. Ahhoz, hogy gondolkodásunkban ezt az elvet kövessük, kell az a sok évnyi tanulás, a fejlett, logikus gondolkodás, a tudományos szemlélet. Igaz? Nem igaz. Ugyanis egy 15 hónapos gyerek is képes rá. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rosszfej volt a gazdival? A kutya is utálni fogja

Dívány 2015. június 18., csütörtök 17:13

Nem újdonság, hogy a kutyák mennyire rá vannak hangolva gazdáikra, hogy érzékenyek azok hangulatváltozásaira, hogy viselkedésük tökéletesen igazodik a bennük zajló történésekhez. De ez mind semmi. Most egy friss kutatásból úgy tűnik, hogy nemcsak tükrözni, hanem átvenni is képesek a gazdi lelkiállapotát. Ha például valaki rossz arc a gazdával a kutya is bizalmatlanná válik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Igazságot a macskás videóknak!

Sákovics Diana 2015. június 18., csütörtök 15:54

Macskás videókat nézni jó. Nem, nem felesleges időeltöltés, nem halogatás, nem munkaellenes béna alibi, hanem olyan elfoglaltság, ami kell a pszichénknek, csakúgy, mint a munkaidőbe iktatott alvás. Legalábbis ezt mondja róla a tudomány. 

tumblr noirkmfFts1t95h1uo1 400.gif
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért megy azonnal vécére a reggeli kávé után!

etelka 2015. június 18., csütörtök 12:36

A reggeli kávé után azonnal jön az inger, ezt elég sokan ismerik. De ez vajon pszcihés, vagy tényleg van hashajtó hatása a kávénak? Erről cikkez a Huffington Post

Távolról sincs vége, olvasson még »

Betegséget is jelezhet, ha folyton izzad

ST 2015. június 18., csütörtök 08:28

A test a túlmelegedés ellen izzadással védekezik. Ez szükségszerű, hiszen a túlhevülés ájuláshoz, sőt, halálhoz is vezethet – de ettől még utálunk izzadni. A problémát ezzel nem csak a ruhán terjengő foltok megjelenése jelenti, hanem a kellemetlen szag, ami viszont nem minden típusú izzadásnál jelentkezik. A testben ugyanis kétféle izzadságmirigy található: az egyik az ekrin mirigy, mely testszerte mindenhol megtalálható, de legnagyobb számban a tenyéren és a talpon. A verejtékezés pedig idegrendszeri és érzelmi hatásra jellemző (ezért nyirkos az ember tenyere egy fontos meeting, vagy éppen vizsga előtt).

shutterstock 259027382

Az izzadságtermelő mirigyek másik fajtái az apokrin mirigyek. Ezek hormonális hatásra folyamatosan termelik a nedvességet, és nagy számban találhatóak a nemi szervek, az emlőudvar, valamint a hónalj környékén. A váladékuk lúgos kémhatású, ami még nem jelentene alapvetően gondot, ugyanis mind az ekrin, mind az apokrin mirigyek váladéka eredendően szagtalan, ám utóbbi kémhatása miatt, ha sokáig a bőrön marad, akkor ott baktériumok szaporodnak el, melyek az ott maradt anyagok lebontása közben olyan vegyületeket is előállítanak, melyek felelősek a jellegzetes izzadságszagért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak a magány, az maradt a bántalmazó kapcsolat után

Kuna Gábor 2015. június 17., szerda 21:54

A családon belüli, párkapcsolati erőszakról több alkalommal írtunk már. Korábban abban igyekeztünk segíteni, meddig érdemes kibírni egy ilyen kapcsolatot (semeddig), vagy hogy mi történik a szakítás időszakában. Egy levélírónk most megtette a legnehezebb lépést: véget vetett a bántalmazásnak. Ám mégsem boldog, az átélt traumák hatásaitól szenved. Hogyan lehet folytatni az életet egy ilyen kapcsolat után? Milyen lelki utóhatásokkal kell megküzdeni? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hazaút mindig gyorsabbnak tűnik – de miért?

Edicsek 2015. június 17., szerda 19:53

Talán már ön is észrevette, hogy mikor nyaralni, vagy egy ismeretlen helyre indul, az odafelé vezető út sokkal hosszabbnak tűnik, mint amikor hazafelé veszi az irányt (kivéve az M7-est vasárnap esténként). A Kiotói Egyetem kutatói egy új tanulmányukban arra keresték a választ, hogy miért érezzük ezt így akkor is, ha a két útvonal egy és ugyanaz, a forgalomban sincs semmilyen különbség, és időtartamban is pontosan ugyannyi ideig tart a két út. A választ még nem találták meg, de több magyarázat is lehetséges.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Félkarú zongoristától mentettük meg Budapest lakosait

zezse 2015. június 17., szerda 19:02

Budapest titkos kertjei, az Újlipótváros titkai, tematikus séták, bédekkerek és a klasszikus idegenvezetés. Nagyjából ennyiből választhattunk - eddig. Azok, akik viszont nem akarnak városnézésre befizetni, vagy alkalmazkodni a tematikus sétákhoz, most kapnak egy alternatívát. A Miratia nevű játékról mindössze annyit tudtam, hogy le kell tölteni egy applikációt, majd megvenni a kinézett játékot, amely valamilyen kerettörténeten keresztül kalauzol végig a városon, jelen esetben Budapesten. A romantikus, vicces, történelmi vagy épp kocsmatúra lehetőségek közül mi a krimit próbáltuk ki, melyet egy napra ingyenessé tett a cég.

Reggel fél tíz, Clark Ádám tér, nullás kilométerkő - valamint sok turista és néhány Miratia pólós lelkes ember. A játék innnen indul, a keretprogram már a telefonon figyel, innen nincs más feladat, mint bekapcsolni a GPS-t, netet nem is igényel a program. Az ingyenes nap alkalmából riksával is lehet teljesíteni a távot, de a riksás fiúk szeretnek sokáig aludni, így addig beszélgetek a startup - mert mi más lenne - ötletgazdájával, Korbuly Ádámmal.

Az hamar kiderül, hogy a nemzetközi szinten szeretnék terjeszteni a játékot (ez mondjuk logikus is), és az is, hogy a fizetős verzió 8400 forint, ami nagyjából 25 euró közeli összeg. Erre a 8400 forintra elsőre felszisszenek, de Korbuly szerint ha 3-4 ember összeáll, akkor már egyáltalán nem vészes a dolog, az Európa boldogabb felén élők pedig röhögve kicsengetik ezt az összeget. A játékot meg lehet venni majd trafikokban is, ahol gyakorlatilag egy QR-kódot kap az ember, illetve letölteni Google Play-ből vagy Appstore-ból. Hát igen, a Nokia/Windows telefonosok szokás szerint megszívták.

A játékban kiderül, hogy egy félkarú zongorista gonosz tettre készül, és megállítására mindössze két óránkvan - ha ennyi idő alatt nem sikerül, összecseréli a budapesten élők és a turisták füleit, akkor pedig vége a világnak. Ez volt az a pont, amikor azt hittem, hogy egy gyerekjátékba csöppentem, de nem. Nincs mese, indulni kellett, és szerencsére a riksa is befutott, amit nem bántam, mert már ekkor 28 fok volt. A kamaszgyerekkel súlyosbított túrán elvileg egymásra épített feladatokat kellett megoldanunk, de valójában a négy stáció közül már kettő elég volt ahhoz, hogy megoldjuk a feladatot, a végső megoldás pedig annyira egyszerű, hogy jobban örültünk volna, ha kicsit gondolkodni kell hozzá. Ráadásul az lett volna igazán menő, ha van valami nyeremény is a játék teljesítőinek: valami apróság, mondjuk egy bón egy kávéra valamelyik helyes kávézóba, hogy úgy érezzem, tényleg kaptam valami kézzel foghatót - ráadásul ez olyan jófejség lenne, hogy tuti mindenki megjegyezné, és tényleg nem is kerülne túl sokba.

A kérdés csak az, kapunk-e új információkat, felfedezhetjük-e a várost ilyen alternatív úton, ajánlanánk-e a Pestre érkező külföldi haveroknak, vagy befizetnénk-e néhány baráttal, hogy jobban megismerjük a várost? A válasz erre nem, és nem azért, mert nem zseniális ötlet, amit kitaláltak, hanem azért, mert gyakorlatilag semmilyen információt nem kaptunk arról, hogy miért is érdekes az adott hely. Elsétáltunk a kőtől a Lánchídon át a Széchenyi térre, onnan a Marriotthoz, majd megfejtettük, ki lehetett a haza bölcse (és nagyon remélem, hogy angolul nem fordításban kapták a szöveget, mert a itt megáll vélhetően a külföldiek tudománya), átsétáltunk a Deákra, ahol futólag megtudtuk, hogy van egy evangélikus templom, majd onnan jött a Bazilika, amiről szintén nem derült ki semmi, csak, hogy mit jelent a latin felirat a tümpanon felett magyarul - gondolom, azért lehet még egy-két érdekességet találni az egyik legismertebb budapesti templomról, viszont, mivel a játékban időkorlát van, ezért nincs idő megállni nézelődni. Mi nem találtunk olyan gombot a játékon, ami extra infókat adna hozzá ahhoz a helyhez ahol épp állunk, de lehet, hogy ez a mi bénaságunk, mert a Miratia alapvetően egy jól felépített, mozgóképes tartalommal ellátott, profi színészekkel elkészített játék. Kár, hogy minden zsenialitása ellenére én nem szereztem igazán új, érdekes információkat a városról - anélkül pedig nem sokat ér az egész.

A tüsszentést simán kicsavarhatja az orrából

Dívány 2015. június 17., szerda 14:28

Vannak helyzetek, amikor kifejezetten nagyon rosszul jön egy hatalmas tüsszentés. Mondjuk egy előadáson, egy esküvőn vagy akkor, amikor az ember éppen szexi szeretne lenni. 

De mit lehet tenni ilyenkor? Hogyan állítható le a kitörni készülő óriási tüsszentés? Alexander Freiherr szociológus professzornak és a Lifehackernek köszönhetően már ezt is tudjuk. 

Össze kell szorítani az orrunkat. Pontosabban el kell kapni az orrhegy feletti területet, nem feltétlenül fájdalmasan, de erősen összenyomni, körülbelül úgy, mintha le akarnánk szedni az orrunkat az arcunkról. A porc összeszorítása pedig megakadályozza a tüsszentést. Vagy legalábbis időben eltolja egy kicsit, hiszen ami ki akar jutni a testünkből, az egyszer ki fog. 

Egyébként tudta, hogy milyen szörnyű fejet vág tüsszentés közben?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

A tökéletes minivakáció: 4 nap alatt hegyen, városban és tengeren

travelo 2015. június 17., szerda 08:34

Idén úgy alakult az élete, hogy már annak is örül, ha a nyáron két nap szabival meg tudja toldani az egyik hétvégét? Ha jól választja meg úti célját, négy napba bámulatosan sok minden beleférhet. Például városnézés, havas hegycsúcsok meghódítása és egy kis tengerpartozás is. Ráadásul mindezt kapkodás nélkül. Hol lehetséges ez? A szomszédos Szlovéniában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, mit csinál az agya, ha épp semmit nem csinál

Sákovics Diana 2015. június 16., kedd 20:36

Mark Gungor amerikai showman, házasság specialista szerint a férfiak agyában létezik egy semmi doboz, azaz – a nőkkel ellentétben – ők képesek úgy létezni, hogy közben nem gondolnak semmire. De vajon tényleg képes erre az ember? Mit csinál az agy, amikor látszólag semmit sem csinál? Kaliforniai agykutatók most megtalálták a választ – ami egyébként nemtől független.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Viselkedési kisokos, hogy ne égesse magát külföldön

.syl. 2015. június 16., kedd 18:46

Azt már tudjuk, hogy a magyar turistát hangoskodásáról, harsányságáról, övtáskájáról, rántott húsos szenvdicséről és a zokni-szandálról, na meg a nejlonszatyorról lehet megismerni külföldön – legalábbis ezeket a jellegzetességeket emelték ki a megkérdezett magyarok egy friss, nem reprezentatív kutatásban. Na de mikre kell igazán odafigyelni, ha az ember külföldön jár, mik azok a szokások, amiket illik tiszteletben tartani? A Business Insider 15 országról írta meg egy fórum alapján egy infografikában, hogyan NE viselkedjünk, ha odamegyünk. Íme.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egész immunrendszerét hazavághatja a helytelen fogmosás

ST 2015. június 16., kedd 15:17

A fogmosás fontosságára nem győzzük elégszer felhívni a figyelmet, ennek ellenére még mindig sokan nem veszik kellően komolyan a szájhigiéniát. Pedig ennek hiánya nem csak esztétikai gondokat okozhat: a fogak és az íny betegsége az egész szervezetére is komoly veszélyt jelenthet – írja a Daily Mail.

stockfresh 110695 brushing-teeth sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tel Aviv Pride: amikor a Fehér Város szivárványszínbe öltözik

Steiner Kristóf 2015. június 16., kedd 14:51

Nem túlzás azt állítani, hogy a Tel Aviv Pride egy másik dimenzióban történik. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer, vagy „questioning” (azaz mindenki, aki nem kívánja eldönteni, hogy melyik „kategóriába” sorolná magát) emberek ilyenkor egy teljes hétre átlényegülnek főállású akivistává – ilyenkor minden a toleranciáról és az egyenlő jogokért való küzdelemről, no meg a felhőtlen partizásról szól. Néhány nappal a Pride-hét kezdete előtt felkerülnek a város fő utcáinak villanyoszlopaira a szívárvány zászlók, a városházát hatalmas szivárványos led fallal borítják be, a lobogó pedig a humusz bároktól a ruhaüzleteken át a magánházakig mindenütt feltűnik. Idén még a város kedvenc hot-dogosa is színes szószokkal csíkozott „gay-kolbásszal” készült, sőt, a legnépszerűbb taxirendelő app is ezer színűre változtatta a logóját. Aki csak számítani akar, részt vesz az ünneplésben – így tulajdonképpen nem is meglepő, hogy idén több, mint 120 (egyes források szerint 180) ezer ember masírozott az évi rendes felvonuláson.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ajándékdoboz: a közösségi adományozó pont, ahol fő a bizalom

etelka 2015. június 15., hétfő 18:02

Az elmúlt napokban nyílt meg az első olyan közösségi adományozó pont, amit nem figyelnek őrök, nincs személyzet, sem kamera. Az Ajándékdobozba mindenki behelyezheti a számára felesleges dolgokat, amit esetleg valaki más hasznosítani tud. Az első hírek után azt vizionáltuk, hogy itt pillanatok alatt kő kövön nem marad, a decens halmokba pakolt ruhákon hajléktalanok fognak horkolni, és a levetett cuccok valamelyik aukciós oldalon kötnek ki. Ehhez képest alig találtuk meg a meglehetősen eldugott házacskát, amely a Mészáros utca végén, a semmi közepén, egy óvoda mellett álldogál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyorsan szokjon le a kézfertőtlenítőről!

mzd 2015. június 15., hétfő 15:08

A víz és szappan nélkül is használható kézfertőtlenítők azért praktikusak, mert elég bármikor előkapni őket és máris sterilizálhatrja velük a kezét – csakhogy az IFLScience egyik cikkéből kiderült, hogy bizony többet árt, mint amennyit használ: ugyanis megkönnyíti a biszfenol-A, azaz a BPA felszívódását a szervezetünkbe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A súlyosan depressziósra nem hatnak az érzelmes szavak

Edicsek 2015. június 15., hétfő 10:35

Aki depressziós, az igazából csak szomorú, és elég lenne összeszedni magát, mert ez nem egy betegség, igaz? Hát, nem igaz. És ahogy az most egy kutatásból kiderült, hiába a negatív attitűd, a súlyosan depressziósok nem érzik ki jobban egy beszélgetésből a negatív érzelmi mondanivalót, mint kevésbé depressziós társaik. Meg úgy általában is kevésbé tudnak kinyerni egy beszédből bármiféle érzelmi mondanivalót, írja a PsyBlog

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak alszik egyet, és lecsökken önben a rasszizmus

Divany.hu 2015. június 14., vasárnap 21:30

Milyen egyszerű is lenne az élet, ha simán ledobálhatnánk magunkról a gyűlöleteinket és az előítéletet, ugye? Nos, nem biztos, hogy mindez lehetetlen lesz a jövőben, a chicagói Northwestern Egyetemen kutatók egy csoportja ugyanis úgy manipulálta az agy alvás alatti tanulási folyamatát, hogy ezzel a rasszizmus és a szexizmus tudattalan szintjeit lecsökkentették, írja a BBC. A kutatócsapat általános meglátása pedig az, hogy a szexuális és rasszista jellegű előítéletek gyakoriak ugyan, de gyakran egyáltalán nem szándékosak. 

stockfresh 1211514 relaxed-man-at-home sizeM

A kísérletet negyven emberen végezték el, a végeredményt pedig a Science című lapban publikálták azzal a biztató konklúzióval, hogy az előidézett pozitív változások legalább egy hétig tartottak a tesztalanyoknál. És hogy hogyan érték el a változást? Úgy, hogy a kutatók az alvó résztvevőknek olyan hangokat játszottak le, amik elősegítették és megerősítették az aznap elvégzett gyakorlataikra történő visszaemlékezést. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szakmát váltanék, de 40 leszek, nem kellek sehova

Révész Renáta Liliána 2015. június 14., vasárnap 13:23

Az életközépi válság a 30-as, 40-es éveink természetes krízise, melynek hátterében a valódi énünk kiteljesítésének vágya, önmagunk mélyebb megismerése áll. A harmincas éveink általában az életünk újraértékeléséről szól, negyvenen túl pedig hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni addigi életünket, és komoly érzelmei viharok közepette erős keresésbe fogunk: kutatjuk, mi is kell nekünk valójában. A kutatás számos területet érinthet a párkapcsolattól kezdve, a munkán, az identitáson, a spirituális, vallási kérdéseken át az ideológiai kérdésekig. Ez a kutatás különösen intenzív és nehéz például azoknál, akik életük korábbi szakaszaiban nem valósíthatták meg vágyaikat, álmaikat.

Ebben a cipőben jár olvasónk is, az épp életközépi szakaszban lévő két gyerekes családanya, akinek küzdelme középpontjában a munkahelyváltás, a megfelelő szakma keresése, megtalálása áll. Sikerülhet-e 40 évesen megvalósítani, amit mindig is szeretett volna?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magas EQ-val egészségesebb, viszont rosszfej lesz

mzd 2015. június 14., vasárnap 12:48

A készségeink rendkívül fontosak: elég csak megnézni az álláshirdetéseket és láthatjuk, hogy a legtöbb helyen méretes listába gyűjtik, mivel kell rendelkeznie az optimális jelöltnek. Most már nem elég, ha precízek vagyunk, tudunk csapatban dolgozni, de azért önállóan is megálljuk a helyünket – legalább ennyire számít az érzelmi intelligenciánk is. Hiszen akiknek magasabb az EQ-ja, azok jobban dolgoznak, kevesebb egészségügyi problémájuk van és általában véve elégedettebbek az élettel is. Azonban mint mindennek, ennek is van árnyoldala, tudtuk meg a The Atlantic-tól. És hogy mégis mi? Hát, a kutatók szerint van összefüggés aközött, hogy megértjük és aközött, hogy kihasználjuk az embereket

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell szakítania a csokival, ha fogyózik!

etelka 2015. június 14., vasárnap 11:48

A Daily Mail cikke nagy lelkesedéssel töltött el minket, ugyanis azt állítják, a fogyókúra alatt sem kell teljesen lemondani a csokoládéról és egyéb szénhidrátokról, mert bűnözés nélkül nem lehet sikeres a diéta. Persze ezt már eddig is tudtuk, de jó, ha az ilyesmit többször, többen is bebizonyítják. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pannonhalma: ahol jó lenni és jó enni

LS 2015. június 13., szombat 15:28

Mostanában Pannonhalma az újságírók által gyakran emlegetett helyek közé került, de nem azért, amiért ők szeretnék. Pedig botrány ide vagy oda, a Pannonhalmi Apátság és környéke tökéletes kirándulóhely, a bencések szorgos munkával (na meg sok pénzzel) fantasztikus helyet varázsoltak a környezetükbe. Egy napig kirándultunk ott, hogy kiderüljön, mi mindennel lehet eltölteni az időt, ha az ember nyugat felé turistáskodna.

A bencésekről nagyon dióhéjban annyit kell tudni, hogy ők a katolikus egyház első szerzetesrendje, akik Szent Benedek reguláját követik. Meglepő módon Szent Benedek alapította meg az első kolostort, Monte Cassinóban, majd ezt több is követte a térségben. Hazánkba 996-ban jutottak el, és Szent Márton hegyét kiválasztva alapították meg a Pannonhalmi apátságot, melynek alapítólevelét 1001-ben adták át. A törökök és a reformáció nem tett jót az egyháznak, ekkor még Pannonhalma sem működött.

Aztán a szerzetesek újra benépesítettek az akkori Magyarországot, ám II. József két kivétellel az összes kolostort bezáratta. 1802-ben alakult újra a kongregáció. A kommunizmus persze betette a kaput a rendnek, ám pont Pannonhalmán az akkori szociális otthont állami kézbe adták, ám a szerzetesek legalább ott maradhattak az idősek mellett, így vészelve át a nehéz időket. Jelenleg világszerte 260 kolostor található, Magyarországon Pannonhalmán kívül Bakonybélben, Győrben, Budapesten, és Tiszaújfaluban élnek bencések. Egyébiránt magyar irányítás alatt áll Szent Gellért Apátság,amely Saõ Pauloban található meg.

Az rend jelenleg számos épületnek és tevékenységnek ad helyet, könyvkiadót és gimnáziumot működtetnek, szociális otthonuk van, gyógyfüveket és bort termelnek valamint ásványvizet is palackoznak. Nem utolsósorban pedig fogadják a zarándokokat és turistákat, akik egyre nagyobb számban keresik fel a szakrális helyeket.

Enni mindenhol lehet

A Pausa cukrászda és kiállítótér nem messze található az apátságtól, az egykori major az évtizedek alatt lepusztult, ám végül megmentették. 1,6 milliárd forintot költött a kormány és az unió a felújításra, az  épületegyüttest a Czita stúdió tervezte. A cukrászda erőteljesen épít a gyógy- és fűszernövényekre, kapható itt levendulás csokoládékosárka, zsályás málnafagylalt és persze egy csomó klasszikus sütemény is, de itt azon sem lepődik meg senki, ha valaki májtisztító teát kér.

Viator étterem egy hatalmas tiszta üveg téglatestnek tűnik a távolból de annál azért jóval koncepciózusabb épület, melyet Dick Sikkes irodája tervezett. Gyakorlatilag az emelet a földszint,és a mélyben bújik meg a garázs, és a kiszolgáló helyiségek. Az immár 5 éves születésnapját ünneplő hely séfje Gyurik Gábor, aki szívesen komponálja bele ételeibe a bencésektől származó alapanyagokat, fűszernövényeket. A szezon sztárja az eper és a spárga, a zsályás-kakukkfüves kacsamáj viszont megunhatatlan kedvenc, le sem tud kerülni az étlapról. Az étterem egyrészt simán veri egy csomó budapesti hely színvonalát, a kiszolgálás profin barátságos, mésrészt az árak is teljesen vállalhatóak. A kilátás pedig 10 pontos. 

Kultúra itt és ott

A barokk épületegyüttes a bencés életről és hitvallásról szóló kiállítást mutatnak be. Itt található meg az az Adelheid-kereszt, melyet Szent László felesége rendelt meg, és állítólag ott van benne a Keresztfa egyik szilánkja is. A 83 cm-es ereklyetartó kereszt tele van drágakövekkel és gemákkal, egy csomó arany veszi körül, és egészen fantasztikus a kidolgozása, mi jó 10 percig bámultuk ezt a fantasztikus munkát. A lavanttali bencés monostor kódexgyűjteménye is fantasztikus látvány, az iniciálék aprólékos kivitelezése, az aranyozások, a gyönyörű betűk még azokat is elbűvölik, akiket nem érdekel a vallás. Ők persze lemehetnek a pincébe, ahol borászati leletekkel lehet találkozni.

A Szent Márton Bazilika valójában nem egy, hanem három templomot foglal magába. Egyik része a XIII. század elején épült, kora gótikus stílusban, 1224-ben szentelhették fel.  A magyar mesterek mellett felső-rajnai és észak-francia mesterek dolgoztak az épületen. Mátyás király alatt bővítették a helyet, a Szent Benedek kápolna is ekkor épült meg. A török hódoltság nem tett jót a helynek, 1720-as években kezdték el tatarozni. Utoljára 2012-ben nyúltak hozzá, John Pawson angol építész tervei alapján. A kerengőt és a Porta Speciosát (ékes kapu) már csak azért is érdemes megnézni, mert csodás graffitik vannak az oldalában, különböző évszázadokból, és be lehet lesni a belső kertbe is, amelyet a középkorban csak Paradicsomkertnek neveztek. A bencések egy csomó programmal készülnek, a teljes listát itt érheti el. Van ebben jazzkoncertől néptáncig minden. 

Fűszerkert - testnek és léleknek

Potyondi Ákos bencés diák volt, kertész lett és ezzel együtt az apátság 11 hektáros fűszerkertjlnek a vezetője. Hitvallása, hogy főzni lehet, de fűszer nélkül nehéz és ennek szellemében termeszti az apátság számára a jobbnál jobb fűszereket. Az egykori ispotály mellett már 996-ban is kert volt, nem véletlenül, mert a bencések gyógyítottak is. Az égtájak szerinti tájolás során keleti irányba kerültek a növények, mert az akkoriak abban hittek, hogy a nap felkelésének helye a megújulás kezdete is. Jelenleg 30-35 gyógynövény terem a területen, ennek fele a levendula. Potyondi szerint a levendula mostanában reneszánszát éli, "amit lilára festünk, azt el tudjuk adni"- fejtette ki. Ennek ellenére a bencések számára a levendula nem múló hóbort, ők évszázadok óta termesztik. A mintegy 6 hektáron temesztett fő gyógynövény mellett, kakukkfüvet, zsályát, citromfüvet és borsosmentát termesztenek. A kiválasztás szempontje volt, hogy ne egyszerre legyen a növények beérése és munkacsúcsa. A növényeket lepárolják, olaj készül belőlük. A lepárlás ideje nagyon fontos, akár egy hidegebb reggel is befolyásolhatja a növény olajtartalmát. 

A 2014-es év jó volt, elégedettek voltak vele. A lepárlás során 300 kg-nyi virág került üstbe, ebbe  forró gőzt engednek. Itt 1-1,5 órát áll a növény, majd egy csőspirállal visszahűtik  a folyadékot. A víz és az olaj pedig különválik. Azt érdemes tudni, hogy míg 300 kg levendulából 2-2,5 liter olaj lesz, addig a citromfűből mindössze 1-1,5 dl. Tehát a túl olcsó citromfűolaj esetén érdemes gyanakodni. A lepárlás során keletkező növényi hulladék egyrészt a biomassza fűtőműbe kerül, másrészt vissza a földbe, így biztosítva a megfelelő tápanyagot a talajnak. Annak ellenére, hogy nincs minősítve, Panonnhalmán nem használnak vegyszereket, itt csak olyan növényvédőszerek kerülhetnek a földbe, melyeket a biogazdák is használnak. Amelyik növényből nem lesz olaj, az a Herbáriához kerül. Van egy szappanfőzdéjük is, ahol Reisch Elek 1734-ös recepteskönyvének felhasználásával állítják elő a növényi szappanokat. Kókusz és olívaolaj az alap, ebbe kerülnek az illatos  gyógynövények.

Bor és pálinka - még hogy, a szerzetesek puritánok

A bor és a pálinka szintén évszázados hagyomány a bencéseknél, pálinkát egészen 1953-ig főztek, de az államosítás véget vetett a főzőcskének. A borászat szerencsére maradt, sőt, a Czita stúdió tervei alapján fel is újították, borásznak pedig megfűzték a Gál Tibor pincészetet, akiknek neve nem cseng rosszul a szakmában. Létre is hozták a nehezen kimondható nevű, de annál könnyebben fogyasztható boraikat. A Prior, a Tricollis, az Infusió vagy a Hemina mind jólhangzó nevek a borszeretők számára. A furcsa névválasztás nem véletlen, mindegyiknek meg van a maga története. Ezek közül kedvencünk a Hemina, mely egy egészen cseles mértékegység neve. A hemina az a mennyiség, amit ha megiszol megtalálod Istent, de még nem kísért meg az ördög.“ - vélte Szent Benedek, aki regulába foglalta, mennyit ihatnak a szerzetesek. Ugyanis naponta egy heminányit ihatnak a csuhások, ám azt mindenki maga dönti el, mennyi az annyi. 

Az álom az a hely, ahol a halottaink rejtőznek

Sákovics Diana 2015. június 12., péntek 21:03

Hatvanezer óra. Körülbelül ennyi időt töltünk az életünk során álmainkban, ennyi idő megy el arra, hogy a fantáziánkat és a valóságot egy egy új, furcsa, néha bizarr, néha félelmetes, néha csodálatos egyvelegbe gyűrjük az agyunkban. Persze ez nem azt jelenti, hogy az életünk végén hatvanezer órányi álomemlék vibrál bennünk, hiszen az álmaink többségére nem emlékszünk. A kutatások szerint a gyakran álmodók is csak 5,2 álomra emlékeznek hetente, és olyanok is akadnak, akiknél már félévente egy álomfoszlány is ritkaságszámba megy. De miért fontos egyáltalán emlékezni az álmainkra? Mit adnak nekünk ezek az emlékek? Krystine Batcho amerikai pszichológiai professzor hat pontban szedte össze, hogyan hatnak az életünkre az álmaink.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az OEP nem, a tetoválók viszont segítenének a mellrákból felépült nőkön

Edicsek 2015. június 12., péntek 18:31

A masztektómián átesett nők rekonstrukciós műtétében sokkal több lehetőség van, mint ahogyan azt a legtöbben gondolnák. Sajnos annál is több, mint ahogyan azt az Országos Egészségbiztosító Pénztár gondolná. A probléma röviden az, hogy a rekonstrukció részeként a mellimplantátumot támogatja az állam, de hogy mellbimbót tetováljanak, azt már nem. Pedig ez is a rekonstrukció része kellene hogy legyen – nem csak szerintünk, de maguk az érintettek, a mellrákot legyőző nők és a tetoválóművészek szerint is.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 ... 184

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés