#ÉLETEM

Nem csak részegen vagy elviselhetetlen

Aladár 2017. június 7., szerda 07:41

Egy új kísérlet elsozlatni látszik a részeg emberek viselkedéséről alkotott sztereotípiákat: úgy látszik még sincs nagy különbség a józan és a részeg kiadásod között.

Egy friss tanulmány eredményei alapján legalábbis úgy tűnik, nincs túl nagy különbség a józan és a részeg személyiségünk között, vagy ha mégis, az főleg abban érhető tetten, ahogy a saját viselkedésünket leírjuk. A tanulmányt igyekeztek teljesen golyóállóvá tenni a szerzők, a kísérlet során külső, józan szemlélődők is figyelemmel kísérték, hogyan részegednek le a kísérleti alanyok, ami az eredményektől függetlenül kifejezetten hálás feladatnak tűnik. A Science of Us ismertetőjében azért elhangzik a szerző részéről, hogy ő bizony józanul még sosem próbált kutyán lovagolni, de az ilyen ellenvetésekből csak egyféle következtetést lehet levonni: a szerző bizony pehelysúlyú. 

shutterstock 646886821
Távolról sincs vége, olvasson még »

Rengeteg pornót nézünk. Világszinten.

Csonka Balázs 2017. június 6., kedd 19:23

A tavalyi év során több, mint öt évszázadnyi pornót néztünk egyetlen oldalon. A szélessávú internet hozzáférhetővé, az okostelefonok kényelmessé és még láthatatlanabbá tették a felnőttfilmeket. A pornóoldalak százezrein pedig korlátlan választék áll folyamatosan rendelkezésre.

Idén tíz éves a PornHub nevű pornós fájlmegosztó oldal. A cég elemzői megdöbbentő infografika-folyammal köszöntötték a jubileumot. Elképesztő méretek, globális kiterjedés, korlátlan tartalomválaszték. Úgy tűnik ráadásul, hogy az elmúlt években minden technikai újítással extrán jól jártak: a szélessávú internet terjedésétől az okostelefonokon át a VR-szemüvegekig. A sikersztoriból pedig nekünk is van mit tanulni.

Ha érdekel a pszichológia...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Távolról sincs vége, olvasson még »

24 városi legenda az egészséges életmódról

Brownie 2017. június 6., kedd 13:52

Igyál naponta legalább nyolc pohár vizet! Ne ropogtasd az ujjaid, mert tönkrevágod az ízületeid! Ha megfáztál, felejtsd el a fagyit! Napi egy alma…

Szeretünk okosak lenni (akkor is), ha az egészségünkről van szó, csakhogy hiába érezzük magunkat jól informáltnak, úgy tűnik, még mindig hadilábon állunk a tudatos életmóddal és bedőlünk egy rakás tévhitnek. A Science Alert nyomán most megosztjuk azt a 24 makacs egészségügyi mítoszt, amik miatt feleslegesen parázunk, vagy akár olyan döntéseket hozunk, amikkel csak ártunk magunknak vagy a környezetünknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kapar a torkod bizonyos gyümölcsök vagy magvak után

Aladár 2017. június 6., kedd 08:21

Az orális allergia szindróma a pollenszezonon kívül is megkeserítheti az allergiások életét, pedig a tüneteket kiváltó gyümölcsök nem is tartalmazzák az eredeti allergént.

A jelenségért az orális allergia szindróma, vagy általánosabb nevén a keresztallergia jelensége a felelős. Ez nem azonos a sokkal veszélyesebb ételallergiákkal, és általában enyhe tünetekkel jár csak, leginkább a csiklandó, kaparó, elzsibbadó torokról és ajkakról lehet felismerni. A keresztallergiás reakciók a pollenek, és bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben fellelhető, hasonló felépítésű fehérjék, allergének hasonlósága miatt jönnek létre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg kellett tennem, az érzelmeknek nem lehet parancsolni!

Csonka Balázs 2017. június 5., hétfő 12:42

Az érzelmeket, amiket megélünk nem tudjuk irányítani, az azonban csakis rajtunk múlik, mit kezdünk velük. A tudatosítás, az érzelmek megkülönböztetésének képessége sokat segíthet, ahogyan az egészséges életmód is.

Az érzelmeknek nem lehet parancsolni - hangzik az egyik legfélrevezetőbb közhely. A csúsztatás ebben ott van, hogy egy érzelmi állapot nem egyenlő a viselkedéssel. Hogy mit érzek egy adott helyzetben, hogy hogy élek meg valamit, az nem ugyanaz, mint hogy mit csinálok, hogyan reagálok a történtekre. Ha valaki megsért, és dühös vagyok rá, az egy természetes dolog. Ha agresszívan viselkedek vele, az azonban már a saját döntésem. Így, bár az érzelmek fölött valóban kevés befolyásunk van, az, hogy mit kezdünk velük, teljes egészében rajtunk múlik. Saját felelősségünk minél jobban bánni azokkal az érzésekkel, amiket megélünk. De hogyan lehet ebben fejlődni? 

Ha érdekel a pszichológia...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszállottan számolgatjuk, de a születéséről semmit nem tudunk. Mi az?

Brownie 2017. június 4., vasárnap 14:37

A kalória. Azt hitted, mindent tudsz róla? A bőséges vagy éppen visszafogott vasárnapi ebéded után most elolvashatod a kalória teremtéstörténetét.

Hallottál már Lulu Hunt Petersről? Ha nem, akkor bizonyára a Diet and Health: with key to the calories című könyvet sem ismered. Pedig az orvosnő elhivatott munkájának és ennek a majd' száz éves könyvnek köszönhető, hogy a világ megismerkedhetett a kalória fogalmával - és hogy ma is sokan annak szorgalmas számlálgatásával fogynak le. Ha kíváncsi vagy a kalória születésének nem éppen tündérmesébe illő történetére, görgess tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a legmenőbb betegségek

Aladár 2017. június 4., vasárnap 09:47

Dag Album Norvégiában azt vizsgálja, hogyan alakul ki a legnagyobb presztízzsel bíró, az orvosok által leginkább "kedvelt" betegségek listája, és milyen következményei vannak mindennek.

Vajon léteznek olyan, nagy presztízzsel rendelkező betegségek, amik irracionális mértékben befolyásolják, milyen szakterületet választanak az orvostanhallgatók, vagy mire jut pénz az egészségügyben? És pontosan melyek a legmenőbb betegségek, és miért? A norvég szociológusnak, Dag Albumnak úgy tűnik, ezek a kérdések a vesszőparipái, és a Science of Us beszámolója alapján nem is maradt tétlen velük kapcsolatban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tipp, ha jobb szerető akarsz lenni

Csonka Balázs 2017. június 3., szombat 18:23

Ismerd magad, figyelj a másikra, légy altruista, kommunikálj, és csináljatok néha valami különlegeset. Kutatási eredmények alapján foglaljuk össze, mi kell ahhoz, hogy a partnered még jobban élvezze a szexet. Ha sikerül, te is fogod.

A jó szex nem csak kapcsolatunk szempontjából nagyon fontos, de általában önértékelésünknek, magabiztosságunknak is jót tesz, ha jó szeretőnek érezzük magunkat. Ahhoz azonban, hogy jó szerető legyen valaki, nem igazán tudásra, sokkal inkább készségekre és megfelelő viszonyulásra, gondolkodásmódra van szükség. Jó szeretőnek lenni nem teljesítmény vagy adottság, hanem igényesség önmagunk felé, nyitottság a másik és alázatosság a kapcsolat felé. Ezért, ha jobb szexre vágysz, ne praktikákat keress, hanem lehetőségeket a fejlődésre, a kapcsolatod elmélyítésére és a másik teljesebb megértésére. Íme néhány tipp, kutatási eredmények alapján, a gyűjtés pedig a NYMag érdeme.

Ha szívesen fejlődnél...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért eszünk ennyit akkor is, ha le akarunk fogyni?

Sákovics Diana 2017. június 3., szombat 17:30

Forgács Attila gasztropszichológus "A testsúlyom és én, avagy a túlfogyasztás lélektana" című előadásának hanganyagát hallhatjátok. Hosszabb utazáshoz tökéletes társ.

"Senki sem ébredt még arra, hogy kövér, pedig soványan feküdt le!" - állította Forgács Attila gasztropszichológus - aki még márciusban, pszichológiai rendezvénysorozatunkon beszélt az elhízás lélektanáról - és nyilván igaza van. Az elhízás általában lassan, fokozatosan, szinte észrevétlenül történik. Elég, ha naponta csak egy marék mogyoróval, egy banánnal vagy egy kis darab csokival eszünk többet a szükségesnél: napi plusz 100 kcal egy év alatt 6 kiló súlytöbbletet jelent.

De vajon mit tud a pszichológia az elhízás hátteréről? Milyen okai vannak a tömeges elhízásnak és a kényszeres fogyásvágynak? És hol van ebben a média szerepe? Forgács Attila többek között ezekről a témákról beszélt márciusban, de hogy pontosan miről, azt az alábbi videóban meghallgathatod. Felvettük ugyanis a telejes előadás. Jó infoszerzést kívánunk, és ha neked is van kedved eljönni a következő előadásunkra, csak kattints ide a programért!

A legtöbb családban a HPV tabu

Brownie 2017. június 3., szombat 11:06

Egy friss hazai felmérésből az derül ki, hogy a családok többségénél szóba sem kerül a fertőzés vagy a vírus elleni védőoltás.

Ahol a szex tabu téma, ott nagy eséllyel a nemi úton terjedő betegségekről sem beszélnek. Ezt támasztja alá az MSD Pharma Hungary által készített kisfilm is, melyben 14-15 éves gimnazistákat kérdeztek a HPV-ről és a felvilágosításról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 tipp notórius későknek

Terebélyes Tibor 2017. június 2., péntek 17:46

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik valahogy sose érnek oda a megbeszélt helyre időben. Vagy mi magunk vagyunk krónikus késők. Sokszor az időmenedzsmenten múlik a dolog, de előfordul az is, hogy valmilyen nem tudatos ellenállás van bennünk.

A reggeli készülődés sokak számára a burleszk és a horror műfaját egyesíti. A zombifejjel rohanás, a stresszes kapkodás és keresgélés korántsem a legjobb napindítók, különösen, ha elkésni is sikerül. Ez azután számos további problémához is vezet, a munkahelyen, az iskolában, a társas kapcsolatokban. Hogy segítsük a krónikus későket, a Psychology Today cikke nyomán összeszedtük azt a hat pontot, ahol az időben elindulás leggyakrabban megcsúszik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogamzásgátlás a mennydörgésisten indájával

Aladár 2017. június 2., péntek 17:30

A Csendes-óceáni szigetek bennszülöttei olyan növényeket használtak fogamzásgátlásra, amik akadályozzák a hímivarsejtek ostorának mozgását, és megakadályozzák, hogy a spermiumok sikerrel törjék át a petesejtek falát.

A molekuláris biológiával foglalkozó Nadja Mannowetz és kutatótársai a Csendes-óceáni szigetvilág és Ázsia bennszülött törzsei által fogamzásgátlásra használt növényeket tanulmányozták, és a Quartz beszámolója alapján úgy tűnik sikerült kideríteniük, miként nyírja ki a hímivarsejteket az egyik növény egy összetevője. A mennydörgésisten indájával fogamzásgátló nők minden esetre biztosan jobban jártak, mint a hüvelyükbe krokodil ürüléket, esetleg macska herét dugdosó társaik. 

shutterstock 464817722
Távolról sincs vége, olvasson még »

Laktózérzékeny vagy? Akkor az ázsiai konyha neked való.

Brownie 2017. június 2., péntek 16:09

Miért okoz olyan sok ember számára gondot a tejcukor megemésztése? Miért van az, hogy egyes népcsoportoknál a laktózintolerancia egy “természetes” állapot? Hogyan alakul ki? Milyen típusai vannak? És hogy lehet együtt élni ezzel a hiánybetegséggel?

Gasztrokérdőívünkből kiderült többek között az is, hogy a harminc év alatti olvasóink közül minden nyolcadik tartja magát laktózérzékenynek. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség kb. 75%-a valamilyen okból nem képes lebontani a tejcukrot. Hazánkban pedig az európai átlagnál magasabbra, 2-3 millió főre teszik a laktózintoleranciában szenvedők számát, ami leginkább talán annak köszönhető, hogy míg a nyugat-európai országok lakói ismerik érintettségüket, addig nálunk a laktózérzékenyek zöme nem is tudja, hogy ebben a hiánybetegségben szenved. Szakértőkhöz fordultunk, hogy tisztázzuk a legégetőbb kérdéseket és a félreértéseket a laktózintoleranciáról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szakítani a családdal: attól hogy tabu, még megtörténik

Szalay Ágnes 2017. június 1., csütörtök 19:26

Rengeteg ember dönt vagy dönthetne úgy, hogy saját egészsége érdekében megszakítja a kapcsolatot egyes családtagjaival. Most végignéztük azt, hogy általában hogyan szokott ez zajlani, milyen okok állnak a háttérben, és akik megtették ezt, azoknak mi segített leginkább.

A gyerekek kiskorában Júlia egyetlen támasza a nagy fia, Géza volt. Nehéz idők voltak, háború, menekülés, szegénység és munka-munka hajnaltól éjszakáig. Géza hiába volt még csak tízéves, mindenből kivette a részét – és okos volt, mint a Nap. Dolgozott a földeken, szántott-vetett, ganajozott. A legjobb tanuló volt az osztályban, már kiskorában jó humora volt. Mindig megvédte a testvéreit is. Odaállt részeg apja elé, amikor az elővette a nadrágszíjat. Őt üsse, ne az öccsét meg a húgát. Jól forgott a nyelve, hamar ő is ugyanolyan maró és kegyetlen gúnnyal szólt vissza az apjának, ahogyan az öreg őket szapulta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lebuktál: 13 titkod van, és ötöt még senkinek sem mondtál el!

Aladár 2017. június 1., csütörtök 07:44

A sokat titkolózó emberekre szó szerint nagyobb nyomás nehezedik, ráadásul szinte mindegy, mit titkolunk, bármilyen kis dolog tönkreteheti a rejtegető fél egészségét.

Ez most már tudományosan igazolható tény: egy ember átlagosan 13 titkot rejteget, ráadásul 5 darab olyat is, amit még soha nem osztott meg senkivel. Egy új, a titkolózás körülményeit és hatásait vizsgáló kutatás jutott erre a számszerűsíthető következtetésre. A kutatók jó pár konkrét titkot, egészen pontosan 13.000, korábbi kutatások alatt rögzített titkot és azok létrejöttének körülményeit vizsgálták meg, és nem kevés meglepő következményét jegyezték fel a titkolózásnak. A Science alert cikkéből kiderül, mik is voltak ezek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hova tűnt a kapcsolatunkból a szex?

Csonka Balázs 2017. május 31., szerda 19:13

A szenvedélyt bizony ugyanúgy ápolni, gondozni kell, mint magát a kapcsolatot. Egy kutatás szerint a férfiak vágya nagyrészt a kölcsönösségen, a kapcsolat minőségén, a spontaneitáson, valamint a partner megjelensésén múlik. A legfontosabb tippek következnek szexmentes kapcsolatok ellen.

Egy kapcsolat elején általában könnyen megy minden. Megvan a kémia, lángol a szerelem, az elsöprő vágy és a szenvedély pedig csodálatos élménnyé teszi az együttléteket is. Az idő múlásával azonban világossá válik, hogy ez az állapot nem marad fenn magától. Nem lehet mindent a feromonokra bízni. Az újdonság varázsa egyszerre megkopik, az együttlétek egyre ritkulnak, és nem nehéz eljutni a szexmentes kapcsolatig sem. Főleg, ha ott a stressz, a kapcsolati konfliktusok vagy a gyerek-kérdés, ami mind-mind megnehezíti az egymásra hangolódást. És nem, a nagy ő-vel sem megy minden magától. A vágyat tehát mi magunk tudjuk fenntartani, mi magunk tudunk tenni azért, hogy kapcsolatunkban hosszabb távon is megmaradjon a szenvedély. Szerencsére már a tudomány is segítségünkre van ebben, a legfontosabb szempontokat egy tavaly publikált amerikai tanulmány alapján gyűjtöttük össze. Bár a kutatók a férfiak vágyát vizsgálták, esélyes, hogy komolyabb nemi különbségek azért még sincsenek ebben.

shutterstock 218019286
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az Instagram súlyosan károsítja Ön és környezete egészségét

Aladár 2017. május 31., szerda 12:20

Az különböző közösségi médiás platformok felhasználóit elárasztó őszíntétlen, a valósággal köszönő viszonyban sem lévő tartalmak komoly lelki problémák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

A gyakran rosszul vagy előnytelenül megvilágított, filterek nélküli életünk, az úgynevezett „valóság”, és az Instagramon és társain látott retusált, némi segg nagyobbításon, vagy épp csökkentésen átesett képek között ég és föld a különbség. Egy független jótékonysági szervezet által készített felmérés alapján pedig úgy tűnik, a valóság és a közösségi médiákon prezentált álomvilág közötti szakadék komoly lelki problémákat is eredményezhet, írja a Quartz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Játszd el, hogy elmentél, gyorsabban szabadulsz!

Csonka Balázs 2017. május 30., kedd 19:28

A nők háromnegyede színlelt már orgazmust, de a férfiak negyven százaléka is. Előbbiek azért gyakrabban teszik. Leginkább azért, hogy a partner örüljön, ne törjön össze, vagy ne legyen konfliktus a dologból. Mások ezzel manipulálják párjukat, de olyan is akad, aki megjátszani is élvezi a gyönyört.

Az orgazmus színlelését sztereotipikusan női dolognak tartjuk, és egy amerikai tanulmány eredményei szerint a nők több, mint háromnegyede játszotta már meg életében, a válaszadók több, mint fele pedig kisebb-nagyobb rendszerességgel gyakorolja is. Meglepőbb eredmény, hogy bár a férfiak orgazmusát a legtöbbször magömlés is kíséri, tehát valamivel jobban látható jelei vannak, negyven százalékuk mégis színlelte már életében. Annak, hogy ki miért játssza meg a gyönyört, sokféle oka lehet. Van, aki a partnerének akar jót, akad, aki bizonytalan magában vagy a kapcsolatban, és van olyan is, akinek semmi kedve az egészhez, csak a másik miatt ment bele egyáltalán az együttlétbe. A szerzők ezt is vizsgálták, mi pedig a kitöltők válaszai alapján leggyakoribb okokat szedtük össze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokat aggodalmaskodsz? Nyugi, van értelme.

Aladár 2017. május 30., kedd 17:34

Bár a mindennapok hangulatának nem tesz valami jót, ha nem visszük túlzásba még jól is jöhet az aggodalmaskodás.

Az aggódósok fellélegezhetnek: egy friss tanulmány szerint az aggodalmaskodás olyan jellemvonás, ami akár hasznot is hajthat tulajdonosainak. A Social & Personality Psychology Compass által publikált írás kiemeli például, hogy az aggodalmaskodás segíthet a depresszió vagy a traumatikus események utáni felépülésnél, és elősegíti a tervezéssel, a nem várt eseményekre való felkészüléssel, és az egészségünk megóvásával kapcsolatos szokások kialakulását. Úgy tűnik tehát, hogy legalább a saját aggodalmaskodásukkal szemben érzett aggályaikat félretehetik az önmarcangolók. 

shutterstock 582597946
Távolról sincs vége, olvasson még »

7 szülői üzenet, ami aláássa az önbizalmat

Csonka Balázs 2017. május 29., hétfő 20:05

Az önbizalom alapja az önállóan elért siker. A felnőttkori magabiztosság, bátorság, kezdeményezőkészség sokszor már gyerekkorban eldől. A túlféltő szülő éppúgy rombolja a gyerek önbizalmát, mint az, aki túl nagy elvárások elé állítja, túl sokat követel tőle. A felnőttkori önbizalomhiány mögött nem ritkán jellegzetes szülői üzenetek húzódnak.

Mersz-e nagyot álmodni, vagy igyekszel inkább a tutira menni? Hiszel-e a sikerben, ha valamilyen kihívás előtt állsz? Mersz-e kezdeményezni? Mennyire bizonytalanítanak el a negatív visszajelzések? Gyermekkorunkban alakulhat ki személyiségünknek az a belső magja, ami később az önbizalom, a bátorság, a magabiztosság alapja lesz. Amitől hinni tudunk a sikerben, és ami megvéd attól, hogy mások visszajelzéseitől függjön, mit gondolunk magunkról. Az önbizalom receptje pedig rendkívül egyszerű: önállóan elért sikerek. Ennyi. Ez pedig nagyon sokban múlik azokon az üzeneteken, amiket gyerekkorodban kapsz. Lássuk a leggyakoribbakat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

IKEA-hatás: sokkal jobban szeretem azt, amit én csináltam

Szalay Ágnes 2017. május 29., hétfő 10:14

Valóban létezik olyan pszichológiai fogalom, hogy IKEA-hatás. És tényleg arra vonatkozik, hogy milyen "torzulás" lép fel azoknak a fejében, akik maguk rakják össze a bútoraikat.

Azt vettem észre magamon, hogy bárki jön hozzánk először látogatóba, nagyjából a harmadik percig kell eljutnunk (a tipikus pillanat, amikor már éppen levette a kabátját, de még nem volt ideje leülni), hogy elkezdjem neki magyarázni, hogy nézd, a könyvespolcot meg ezt a szekrényt mi csináltuk, és igen, az előszobai padot is mi terveztük, festettük és raktuk össze. Nem vagyok az a fajta, aki olthatatlan vágyat érez, hogy büszkélkedjen a teljesítményével. Ha leülsz velem kávézni, nem kell attól tartanod, hogy a beszélgetésünk nyolcvankét százaléka a saját kiváló eredményeimről fog szólni – létezik ugye ilyen embertípus is, de nem tartozom közéjük. De azt nem bírom kihagyni, hogy a bútorainkkal dicsekedjem. Itt állnak már 4-5 éve, és még mindig tudom nézegetni őket, hogy milyen szépek. Ráadásul a vendégeink is tök udvariasan azt szokták mondani, hogy Hű! meg ha!, és nem azt, ami talán kicsit jogos lenne, hogy a szekrény oldalát azért lehetett volna vastagabb anyagból csinálni.

Szóval folyamatos és nem csökkenő büszkeségre adnak okot, jól használhatók, szerintem szépek, és még az az öröm is megvan velük, hogy jóval olcsóbbak voltak, mintha készen vettünk volna hasonló bútort. Nem is kaptunk volna ilyet, mert ezek éppen ránk vannak szabva: kialakításuk figyelembe veszi a lakás összes kiszögellését, éppen akkorák, hogy az összes könyv elférjen rajtuk, pont olyan színük van, amilyet elképzeltem – szóval tökéletesek. Talán túlzás, hogy semmi pénzért nem adnám őket, de véleményem szerint igen sokat érnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem jó ötlet gluténmentes diétával fogyni

Aladár 2017. május 29., hétfő 07:55

A valóban gluténérzékenyeknek sem feltétlenül kedvező a trend, hiába kerül egyre többféle étel az áruházak polcaira, ha akárhányszor étteremben esznek frusztrált pincérek hada tör az életükre.

Bár leggyakrabban a lisztben és az élesztőben találkozunk vele, a glutén nem szénhidrát, hanem a kalászos gabonafélékben fellelhető 2 fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Tény, hogy a kenyérről és a tésztafélékről való lemondás valóban segíthet a fogyásban, a Quartz szerint ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, hogy a gluténmentes diétáknak negatív egészségügyi következményei is lehetnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem akkor kell a gyereket felvilágosítani, mikor már negyedik hónapos terhes.

Csonka Balázs 2017. május 28., vasárnap 18:06

A tizenévesek szexuális ismeretei úgy tűnik meglehetősen hiányosak, helyenként tévesek. Míg azonban a pornóra és az iskolára mutogatunk, úgy tűnik, szülőként sem teszünk eleget a tizenévesek szexuális egészségéért.

A jó szexhez egy szuper partner, elsöprő szenvedély és az intimitás biztonsága a legfontosabb. Meg persze az, hogy ne kapj el közben semmit. Bár a kínos sorban állás a nemibeteg-gondozóban könnyen megelőzhető időpontfoglalással is, óvszerhasználattal azért valamivel egyszerűbb. Az olyan gyógyíthatatlan betegségek terjedése pedig, amilyen például a HIV, legkönnyebben ezzel akadályozható meg. És persze a nem kívánt terhesség megelőzésére is jó. Sokak számára az óvszer mégis körülményes, kényelmetlen, hangulatgyilkos dolognak számít, és ha csak tehetik, kerülik. Hogy ez már serdülőkorban is így van, azért pedig sokan a pornót okolják, mások a szexuális edukáció hiányosságaira mutogatnak. 

shutterstock 518364061
Távolról sincs vége, olvasson még »

A bélbaktériumainkon is múlhat, hogyan reagálunk a félelemre

Aladár 2017. május 28., vasárnap 15:19

A mikrobák hiánya bizony könnyen zavarba hozta a kísérletek egér alanyait.

Amigdala, te mindenre gondolsz!

A félelemért többnyire az amigdala, a halántéklebenyben található mandula alakú neuroncsoport a felelős, nagyjából itt dől el, érzünk-e félelmet vagy nyugtalanságot egy-egy fenyegető szituációban. Egy új kutatás alapján azonban úgy tűnik, más is befolyásolja a reakcióinkat, írja az Iflscience.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Ugyanazokat a párharcokat vívjuk újra, amiket a szüleink is vívtak egymással."

S-W. Zsó 2017. május 27., szombat 19:38

Ha vasárnap, akkor irány a nagyiék! Lesz pörkölt nokedlivel, Bodri kutyázás, sok móka és kacagás. Minden családnak megvannak a maga rutinjai, értékei, szabályai és játszmái, amiket a fiatal generáció akarva-akaratlanul továbbvisz. De hogyan tudjuk ezeket a családi mintákat felhasználni a boldogulásunkhoz?

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus előadásán egy csomó érdekességet megtudhattunk arról, hogy bizonyos családi minták mekkora hatással vannak az életünkre - a hétköznapi szokásainktól a párkapcsolatunkon át a hivatásunkban elért sikereinkig. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ősöket kell hibáztatni, ha valamiben kudarcot vallunk, hiszen csakis rajtunk múlik, hogy mit kezdünk (vagy nem kezdünk) az otthonról hozott mintákkal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés