#ÉLETEM

Ezért szeretik a nők lenyúlni a pasijuk ruháit

Aladár 2017. április 15., szombat 17:06

Nem kell többé szégyellni, ha aláírt poszterek között alszunk. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni ugyanakkor, mennyire fontos, hogy egy-egy labdás játéknál mindenkinek passzoljunk!

Miért értékelünk olyan nagyra egy-egy örökölt ingóságot, vagy épp egy híresség által megérintett/viselt tárgyat? Az ilyen szinte varázserővel bíró emlékekkel teljesen megegyező külsejű tárgyaknak nincs története, nem tudunk úgy kötődni hozzájuk. Kutatások bizonyítják, hogy a régi, egy-egy emlékhez köthető tulajdonok a gyakorlatban azt az embert hivatottak helyettesíteni, aki előttünk birtokolta őket. Ezt a jelenséget részletezi a Scientific American cikke. 

GettyImages-481065210
Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan kezdjünk el sportolni?

Sákovics Diana 2017. április 15., szombat 14:40

A lényeg, hogy ne valamikor kezdjük, hanem holnap. Turóczi Réka hosszútávfutót, három gyerekes anyukát kérdeztük.

Már az óvodában kiderül, ki bagoly és ki pacsirta

Sákovics Diana 2017. április 14., péntek 17:39

Alvás szempontból tényleg baglyok vagy pacsirták vagyunk? Mindenkinek nyolc óra alvás kell? Mire jó a szunyókálás? Dr. Purebl György alvás-specialistát kérdeztük.

Sokan szenvedünk attól, hogy rosszul alszunk, nem véletlen, hogy az életmódmagazinok tele vannak alvást segítő tippekkel és praktikákkal. (Írtunk ilyet mi is, nyilván.) A jó tanácsok mellett az újságokban bőven akadnak az alvással kapcsolatban olyan általános elterjedt elképzelések is, amiket tényként kezelünk. De vajon ezeknek tényleg van tudományos alapja? Erről kérdeztem pszichológiai rendezvénysorozatunk következő előadóját, dr. Purebl György alvás-specialistát, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docensét. Jöjjön hat népszerű elképzelés a szakértő magyarázatával.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 hasznos dolog, amit a kamaszoktól tanulhatsz

Brownie 2017. április 14., péntek 14:23

Nemcsak az idősebbektől vehetünk leckéket a boldogságról.

“Túl gyakran hallom a praxisomban felnőttektől, hogy dögunalmas az életük. Megcsömörlöttek, kiégtek, elvesztették az újdonságkeresés vágyát és letaglózza őket a monotónia unalma” - írja Dr. Daniel J. Siegel klinikai pszichiáter és agykutató Okostojás című könyvében. Márpedig az egyhangú, rutinszerűen élt mindennapok könnyen kétségbeeséshez, apátiához, sőt depresszióhoz és elmagányosodáshoz vezethetnek. Aki felismeri, hogy automata üzemmódba kapcsolt, mert már szinte semmi sem köti le vagy élteti igazán, annak érdemes megfogadni Siegel tanácsait és felerősíteni magában néhány kamaszkori tulajdonságot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amit otthon felejtünk utazáskor

Aladár 2017. április 14., péntek 11:57

Kevés frusztrálóbb dolog létezik, mint amikor üdülés közepén döbben rá az ember, hogy otthon felejtett valamilyen esszenciális, máskor szinte láthatatlan tárgyat, és egész napokat kell a helyettesítésükre pazarolnia.

 Az Amazon most összeszedett 5 olyan tárgyat, amit szerintük a leggyakrabban hagyunk otthon. A listát a hajtás után olvashatod! 

shutterstock 538647577
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyenek a túl szexi testek

Csonka Balázs 2017. április 13., csütörtök 20:21

Tripladés mellek a pornóban, tökéletesen feszes idomok a videoklipekben, sima, ránctalan arc a mozifilmekben. És még csak a nőkről volt szó. A férfiaknak ott vannak a rommá gyúrt szuperhősök, vagy csak szimplán egy világítón fehér fogú milliárdos egy vagány sportkocsival. És hát fel kéne venni a tempót.

Nálunk, embereknél a párválasztás egyik alapköve, hogy vegyük észre a másikat, illetőleg hogy minket vegyenek észre. És ha észrevesznek, lássák bennünk a termékenységet, a vitalitást, a potenciális partnert. Nekünk pedig legyenek kapaszkodóink arra vonatkozóan, mire figyeljünk, ha utódaink életrevalóságát és biztonságát szeretnénk szavatolni. Ez az evolúciós alap, erre épül rá minden más.

Például a civilizáció és a kultúra, amelyek valamilyen mértékben meghatározzák, mi az, ami az adott helyen és korban a rátermettség jelzésének számít. A modern világban ilyen a divat és a különféle más, például technikai trendek, korszakokban gondolkodva pedig ilyenek az adott időre jellemző élethelyzetekben hasznos tulajdonságok, tárgyak. Ezek azok a dolgok, amire felfigyel a potenciális partner, és vonzza. Hasonló módon működik egyébként a páva is, náluk a színes toll számít menőnek. 

shutterstock 340320908
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk az Angolfalut, avagy 3 nap alatt a Föld körül

km 2017. április 13., csütörtök 16:49

Elvonultam 3 napra angolozni, és a nyelvtanulás mellett sok mindent tudtam meg a világról is, és sok kedves emberrel is megismerkedhettem.

Nyelvtanár-végzettségű és nyelvtanári múlttal rendelkező emberként azt tapasztaltam, hogy akik felnőtt fejjel kezdik el vagy folytatják idegennyelvi tanulmányaikat, nehezen szólalnak meg. A nyelvtant általában még az iskolában jól megtanuljuk, a szókincsünk egyre gyarapszik, hiszen bármikor nézhetünk angol nyelvű filmeket, sorozatokat, de amikor aztán meg kéne mukkani mondjuk egy külföldi állásinterjún vagy konferencián, sokan nem mernek megszólalni. Talán attól tartanak, rosszul használják majd élesben a nyelvtant, esetleg nem jut eszükbe a megfelelő kifejezés, vagy simán csak nem szoktak hozzá, hogy egy idegennyelvű ember előtt megnyilvánuljanak. Az Angolfalu pont erre kínál megoldást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért lesznek ráncosak az ujjaink egy hosszú fürdő után?

Aladár 2017. április 13., csütörtök 11:26

Jól járunk például, ha kincseket kell felhordanunk a víz alól, hisz egy ráncos kéz több aranyrudat képes megmarkolni mint egy sima.

Gyakran elhangzik ez a kérdés nyáron, és ezekhez a vitákhoz szolgáltat muníciót a kísérletekkel is megerősített, tudományos igényű válasz. Minden kérdések legalapvetőbbikének megválaszolását Mark Changizinek idegbiológusnak köszönheti az emberiség. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Mennék én is Ibizára, hej, hej!"- a skandálás pszichológiája

Sákovics Diana 2017. április 12., szerda 17:57

Mire jó, ha közös rigmusokat skandál a tömeg? Hogyan hat ez az egyénre? És a csoportra? Megnéztük, mit mond erről a pszichológia.

Ahogy ezeket a rigmusokat hallgattam (akad itt még bőven ) kirázott a hideg, összeugrott a gyomrom, az arcom megfeszült, felpörögtem: tele lettem erővel, energiával. De vajon miért? Miért hat rám így a tömeg skandálása? A válasz nyilván összetett, de az biztos, hogy köze van hozzá a túlérzékeny tükörneuronjaimnak, vagyis azoknak az idegsejteknek, melyek ugyanúgy tüzelnek, amikor egy cselekvést éppen végrehajtunk, mint akkor, ha megfigyeljük azt. A tükörneuronok felelősek azért, hogy izgulunk egy focimeccsen, hogy sírunk, ha meghal a főhős a filmben, és nekünk fáj, ha a barátunk szenved. A tükörneuronok állnak tehát amögött is, hogy érzelmileg együtt mozgok a képernyőn történtekkel. A jelen esetben pedig bőven van mivel.

"Viszonylag sok tüntetésen ott voltam az elmúlt években, és ha már a skandálás a kérdés, akkor a CEU melletti tüntetés messze kilóg a sorból. Sosem volt titok, hogy az utóbbi években főleg az értelmiség vonult az utcára, akik nem nagyon mertek, vagy nem nagyon akartak kiabálni. De az is kiderült, hogy a néma ácsorgás, és sétálás egyenlő a nulla progresszivitással. Személy szerint kezdem kiábrándulni az ilyen jellegű apatikus tüntetésekből, de most megtört a jég, amihez hozzátartozik, hogy többé már nem fej lehajtva kullog több tízezer ember A-ból B-be,. Az elmúlt hetek tüntetésein egyértelművé vált, hogy a kreatív, pontos rigmusok milyen energiákat tudnak felszabadítani, hogy akár egy üzenet (pl. Szabad ország, szabad egyetem), amivel ezrek tudnak azonosulni, képes sok éves apátiát feloldani, önbizalmat adni és cselekvésre buzdítani olyanokat is, akik eddig valamiért úgy gondolták, hogy nem tesznek, vagy nem tudnak tenni semmit. Egyszóval a skandálás erőt ad, és bátorságot. Felszabadító tud lenni." -  osztotta meg élményeit egy kollégám a vasárnapi tüntetésről.

De mi a hatása, mi a szerepe ezeknek a rigmusoknak egy tömegben? Mit mond a jelenségről a pszichológia?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Derítsd ki, hogy mennyire vagy átlagos!

Aladár 2017. április 12., szerda 08:00

Hányan vannak a szemüvegesek, hányan vannak a Zsófik, ki mikor vesztette el a szüzességét? Megannyi kérdés amiben kis szerencsével akár átlagosak is lehetünk! Mert átlagosnak lenni nem is olyan rossz.

 Ha valaki úgy érzi, hogy tök a dinnyeföldön, ritka, mint a fehér holló, ha fél, hogy sosem találja meg a helyét, jó ötlet lehet a kirívó jellemvonások és szokások helyett az átlagosra koncentrálni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberkísérlet: bebarnultam, mint Pumpedék!

km 2017. április 11., kedd 19:02

Amikor először néztem be az RTL Spike-on a Pumpedék című műsorba, megigéztek a látottak és csak úgy kapkodtam a fejem. Mi történik? Van egy teljes (szub)kultúra, ahol nincs nagyobb sértés annál, mint hogy "fehér vagy, össze vagy esve"? És vannak, akik életvitelszerűen fújatják magukat barnítóval? Ezt azonnal ki kellett próbálnom!

Hisz Pumped Gabó nem tévedhet. Úgyhogy mondhatni, példát vettem róla, és a hóvégi utolsó ötezresemmel bejelentkeztem egy UV-mentes barnításra (költhettem volna még fehérjeporra is, de attól még nem leszek barnább sajnos, azon meg nem segít semmi pár nap alatt, hogy nem vagyok kigyúrva). Szóval belevetettem magam a netes keresgélésbe, majd választottam egy szimpatikus kozmetikát, ahol egyébként UV-mentes barnításra is van lehetőség. Korai dátumra kaptam időpontot – ezek szerint nem tolonganak tömegek a barnítókban?  –, és már mentem is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A panaszkodás művészete

Aladár 2017. április 11., kedd 16:58

Fontos, hogyha panaszkodásba kezdünk, a megfelelő módon tegyük azt, ne nyeljük le a sérelmeinket, de ne is reagáljunk szükségtelen dühkitörésekkel.

A mindennapok sérelmei

Meglehetősen frusztráló érzés erre gondolni, de minden egyes nap van valaki a környezetünkben, aki valamilyen úton-módon megbánt minket. Mindez megannyi formát ölthet, és szinte elkerülhetetlen. Legyen szó egy kollégáról, partnerről, barátról vagy éppen gyerekről, jó eséllyel lesz valaki, aki semmibe vesz valamit, ami számunkra kifejezetten fontos. Viselkedhet ez az illető ridegen, tapintatlanul, vagy épp sértőn, durván, az erre adott reakciónk olyasmi, ami formájától függetlenül sokat elmond arról, kik vagyunk valójában. Az, ahogy ilyenkor hangot adunk panaszainknak, könnyen válhat további frusztrációk forrásává, de ha ésszerű utat választunk, az a toleráns együttélés alapjává válhat életünkben. A The School of Life videójából kiderül, mire érdemes vigyázni, ha panaszkodásra adjuk a fejünket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket a tanácsokat kaptuk nullkilométeres futóként

moana 2017. április 10., hétfő 15:41

A Vivicittán készült képeket nézegetve elkapott a hév, és te is szeretnél csatlakozni az egyre növekvő hobbifutók táborához? Akkor nem vagy egyedül, bennem is régóta érik már a gondolat, hogy belevágok. A Millenárison megrendezett szakvásáron meg is kérdeztem pár hozzáértőt, ők milyen tippekkel indítanának utamra.

Tavasszal egymást érik a különböző tematikus vásárok, illetve kiállítások, és most már a futásnak is van saját expója. Időszerű volt, hiszen ez az egyik legnépszerűbb testmozgás a hobbisportolók körében. A rendezvény nem is csak versenyzőknek szólt, hanem a kezdő kocogóknak is, és mivel tervbe van véve, hogy én is magamra húzom végre a futócipőt, megnéztem magamnak, mire számíthatok, ha az elhatározást tettek követik majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rosszul alszom. Mit tehetek?

Sákovics Diana 2017. április 9., vasárnap 18:06

Sokan szenvedünk attól, hogy keveset és rosszul alszunk, pedig a testi és lelki egészségünk szempontjából az alvás kritikus tényező. Szigorúbb napirenddel és életmódváltással azonban segíthetünk magunknak.

Nem tudok elaludni...

Hajnalban felébredek, és csak forgolódom reggelig...

Több alvásra lenne szükségem, de nincs időm...

Folyton fáradt vagyok, mindegy mennyit alszom...

Ilyen és ehhez hasonló panaszokból mostanában rengeteget hallottam, amikor megemlítettem, hogy pszichológiai rendezvénysorozatunk következő előadója egy alvás-specialista lesz. Persze könnyen megeshetne, hogy csak az én ismeretségi körömben ugrott meg az alvászavarosok száma, esetleg valamiért vonzom a problémás embereket, de a statisztika nem ezt mutatja.

shutterstock 318334130
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem árt, ha vigyázunk az orrcsepp használattal

Aladár 2017. április 9., vasárnap 16:41

Egy New York-i orr-füll-gégész szerint, ha túl gyakran használják őket, az oximetazolin hatóanygú készítmények ronthatnak az orrdugulásos tüneteken. A megoldást minderre az jelentheti, ha többféle, különböző hatóanyaggal dolgozó készítményt is használunk.

A meleg idő nem csak a rövidnadrágokat hozza el, hanem a szezonális allergiák érkezését is jelzi. A bedugult orrok ellen folytatott elkeseredett küzdelmükben sokan ragadnak orrsprayt, nem árt tudni azonban, hogy egyes hatóanyagok túl gyakori használat hosszú távon akár ronthat is a helyzeten. 

shutterstock 167927381
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hüttemagyarok Ausztriában: hogyan tovább?

Rimai Tímea Éva 2017. április 9., vasárnap 16:38

Négy hónap alatt akár kétmillió forintot is össze lehet vele szedni, viszont rettenetes daráló, és a végén az ember már egy pillangó látványát is ajándékként éli meg. Mi az? Szezonmeló az osztrák hüttékben. A síszezon végén négy Ausztriában dolgozó magyar őszintén elmesélte benyomásait. Volt, akinek ez volt az első és utolsó szezonja, más már évek óta kint dolgozik.

Síszezonban kis túlzással nincs osztrák hütte vagy szálláshely, ahol ne lenne legalább egy magyar alkalmazott. Kíváncsi voltam, most, hogy vége a szezonnak, mi lesz velük. A cikk szereplőivel egy kivétellel mind vendégként találkoztam korábbi osztrák útjaimon, ezért az interjúkat e-mailben bonyolítottuk. Kérdéseimre Cs. Vivien Schladmingból, U. Krisztián Grossarltalból, Iványi Márton St. Antonból és Konkolics Péter Loipersdorfból válaszolt, őszinteségükért nagyon hálás vagyok. Ha kíváncsi vagy, mennyit lehet keresni egy szezon alatt Ausztriában, vagy hogy mi a legrosszabb a melóban, és ennek ellenére miért tér vissza valaki évről-évre a hegyek közé, mindenképp olvass tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bennünk ketyegő órák és a kizökkent idő, avagy miért alszunk ilyen rosszul?

Sákovics Diana 2017. április 8., szombat 19:02

Időpont: 2017. április 21., 19.00 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ – Kupolaterem , 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Az alvás az egyik leghétköznapibb tevékenységünk – mégis kevés olyan testi működésünk van, amelyet ennyi titok és misztikum venne körül. Miért is alszunk, és miért is alszunk ilyen sokat? Spórolhatunk-e az alvásunkon? Mire jók az álmaink, és megmutatnak-e valamit rólunk? Tényleg létezik-e bioritmus, és mi köze van az alváshoz? Tényleg leképeződik a naprendszer működése a génjeinkben? Láthatjuk, hogy az egészséges, hétköznapi alvás is számos kérdést vet fel az érdeklődők számára. Sajnos sokan azonban nemcsak a kíváncsiságból szeretnének minél többet tudni az alvásról – az alvászavarok az elmúlt időszakban népbetegséggé váltak, a lakosság több mint egyharmada szenved, életében legalább egyszer, legalább egy hónapig tartó alvási elégtelenségtől. Árt-e nekem, ha nem alszom ki magam? Ha árt, mennyi idő után? Milyen következményei lehetnek a tartós kialvatlanságnak? És főleg: hogyan tudom rendbe tenni az alvásomat, ha az egyszer elromlott? Az előadás során az előadó közel negyedszázados klinikai tapasztalatai, valamint a hallgatóság saját mindennapi élményei alapján, közösen próbálunk meg a fenti kérdésekre választ találni.  

Tarts velünk, és hallgasd meg Dr. Purebl György alvás-specialista, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet egyetemi docensének előadását! Jegyeket a képre kattintva vásárolhatsz.

A bennunk ketyego orak 640x360

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, hogyan vethetnénk véget a jojózásnak!

Brownie 2017. április 8., szombat 15:29

Elmagyarázzuk, mi köze van a bélflóránknak ahhoz, hogy valamennyi sikeres fogyókúrát a visszahízás követ.

Aki túl van már néhány fogyókúrán, annak valószínűleg nem kell ecsetelnünk, mi az a jojóhatás. A legszörnyűbb az egészben az, hogy egy súlyvesztést követően a nagy nehezen leadott kilóknál több is visszaszalad. Ráadásul a zsírszövet gyarapodásával a metabolikus szindróma (magas vérnyomás, magas vércukorszint, elégtelen koleszterin –és trigliceridszint, nagy csípőméret, zsírmáj) kialakulásának esélye is nő. És miközben a testi épségünkkel játszunk, a sorozatos kudarcélmények az önbizalmunkat is lerombolják, így előbb-utóbb szó szerint belebetegedhetünk ebbe az ördögi körbe. De akkor mégis mi a megoldás?

shutterstock 221693668
Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg szeretné őrizni lelki egészségét? Kertészkedjen!

Szalay Ágnes 2017. április 8., szombat 13:04

A kertészkedés annyira jó hatással van a lelki egészségre, hogy terápiás módszerként is használják. Nem hiába javasolta Pangloss mester kertjeink nevelgetését. De hogy mennyiféle módon segít a kert abban, hogy boldogabbak legyünk, az egész meglepő.

Sosem gondoltam, hogy a kertészkedés különösebben izgalmas dolog. Most sem gondolom, hogy az lenne. Csak éppen már nem vágyom izgalmakra. Békére, nyugalomra és elégedettségre vágyom. Jártam egyszer a Fűvészkertben. Akkoriban még nem vonzott annyira a föld szaga, mint Katalin hercegnét a testszínű körömcipők, de a cseresznyefa-virágzás szép programnak tűnt. Az is volt. Hamarosan újra aktuális, ajánlom. Míg végigjártam, feltűntek az emléktáblák, amiket a kert egykori főkertészei tiszteletére helyzetek el kaktuszok mentén és bukszusok mögött. Ha betűt látok, elolvasom, úgyhogy ezeket is végigolvasgattam. Azt vettem észre, hogy a főkertész urak minimum ötven, de inkább hatvan évig voltak a kert alkalmazásában, és talán mindegyikük egészen matuzsálemi kort ért meg. Ez aztán az életbiztosítás! Jöhetett háború, vagy ötvenhat, ők szaporították a beleéri puszpángot és gondozták a szecsuáni végzetcserjét. És ez jót tett nekik.

shutterstock 403288657

Aki kertészkedik, annak nem újdonság, amit írok: nagyon jó hatással van a lelkiállapotra, a stressz kezelésére és az életörömre egy kert. Már önmagában az, hogy az ember megtermeli a saját ennivalóját nagy elégedettséget jelent. De ezen kívül rengeteg dolog van a kertészkedésben, ami céllal és értelemmel tölti meg az életet, és segít abban, hogy kezeljük a feszültséget és egyéb negatív érzéseinket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha jobb arc lennél, boldogabb lenne az életed!

Szalay Ágnes 2017. április 7., péntek 20:08

Jocó bácsi Zöld Elefántja azt mondja, hogy tegyél egy kis erőfeszítést, ne lustálkodj, durcáskodj és kockulj - máris boldogabb leszel, és barátaid karéjában örömteli pillanatokban kacagsz majd a természet lágy ölén. Rendben van ez így?

Jocó bácsi jófej. Nagyon jó annak, aki úgy nevelkedett fel, hogy az a vezérlőhite a világról, hogy ő oké, és mások is azok. Aki hisz a saját jóságában, aki kezdeményező, aki mosolyog és aki vidámságot áraszt maga körül. Egy ideális világban mindenki hasonló lenne. Az ilyen embereket sokan szeretik, és az ilyen emberek képesek változást hozni, javítani mások életén. De abba talán egy kicsit nehezen képzelik bele magukat vagy már elfelejtették, hogy milyen az árnyékos oldalra születni. Milyen annak, aki undorítónak érzi magát, mert még fél éves korában sem mondta neki senki, hogy te egy csoda vagy, nemhogy később. Aki felett mindig átnéznek. Akit egész életében csak használnak: fegyvernek a másik felnőtt ellen, vagy pofonzsáknak, hogy kiengedjék a megalkuvó gőzüket, vagy kiscicának, aki beleül a papa ölébe.

A rémisztő kék bálna kihívás helyett vírusosan terjed a Jocó bácsi által felajánlott életigenlő és pozitív Zöld Elefánt kihívás. Csupa-csupa jó dologgal, mint mosolygás, segítés, beszélgetés. Hiszem, hogy érdemes ezeket csinálni, hogy sokkal többet és sokkal pozitívabban kellene kommunikálni másokkal, hogy a kedvesség kedvességet szül, mosolyogj és a világ is visszamosolyog rád és így tovább. Mint ahogy a naplemente is gyönyörű Fonyódról nézve. De a fonyódi naplementés képek általában giccsesek. Mint ahogy ez a zöld elefánt 10 pont is túl szép, hogy igaz legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha hangosan mondod, elhiszik: az önfényezés pszichológiája

Aladár 2017. április 7., péntek 13:47

Ahhoz, hogy sikeresen érvelhessünk egy-egy álláspont mellett, sokszor magunkat is meg kell hogy tévesszük. Ennek a mikéntjére már Richard Dawkins egy könyvében is volt utalás, de most több kutatás is részletezte.

Ami késik nem múlik

Rengeteg mindennapi példával ki lehet mutatni, milyen gyakran vezetjük félre magunkat. Bebeszéljük magunknak, hogy jobban nézünk ki, mint mások, hogy a párt vagy politikus, akire szavaztunk sosem hibázik, vagy hogy azért nem tudunk segíteni egy kollégának, mert túl elfoglaltak vagyunk. Már Richard Dawkins 1976-os Az önző gén című könyvének előszavában is elhangzott egy feltételezés ennek a jelenségnek a miértjével kapcsolatban. A biológus Robert Trivers szerint, azért csapjuk be magunkat, mert ez megkönnyíti, hogy ugyanezt másokkal is megtehessük. 40 évvel az előszóban leírt feltételezése után, Trivers és kollégái lefolytattak egy kutatást, ami megerősíteni látszik a feltevést. Köszi a feldolgozást Scientific American

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit a mosolygödröcskékről tudni akartál

Aladár 2017. április 7., péntek 10:42

Ismerd meg a gribedlik anatómiáját, hogy mi idézheti őket elő, és hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki szeretne belőlük egy párat.

Joseph Gordon-Levitt és Adam Levine elképzelhetetlen nélkülük, és plasztikai sebészek is szívesen varázsolnak ilyet bárkinek, aki ilyenre vágyik.  Bizony, az arcon felbukkanó gödröcskék, más néven gribedlik, nagy népszerűségnek örvendenek, de sajnos kevés tudományos igényű kutatás lelhető fel velük kapcsolatban. A SciShow videója összeszedte, mit érdemes tudni a mosolygödrökről. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hosszúhétvége Észak-Olaszországban: mit tud Grado és könyéke?

km 2017. április 6., csütörtök 18:00

Most már tényleg csodálatos az idő, ami meghozza az ember kedvét a hosszúhétvégékhez, utazásokhoz. Most egy háromnapos autós kirrucanást ajánlunk Olaszország északi partjainak közelébe, ahol a városnézés és a tenger mellett ejtőzés remekül keverhető egymással!

Hihetetlen, de Budapesttől alig 6-7 órányi autózásra olyan olasz lidók várnak, melyeknél jobbat nem is kívánhatunk: tavasszal azonban a víz még túl hideg a fürdőzéshez, ezért a tengerparti Grado megtekintésén kívül ajánlunk még látnivalót, nehogy unalomba fulladjon a hosszúhétvége! Napra lebontva osztjuk meg veled programajánlatainkat, de hogy mit hozol ki egy 3 napos útból és hogyan kevered a programokat, az már rajtad múlik!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az alkoholizmusra nem a beültetés a megoldás

Sákovics Diana 2017. április 5., szerda 20:02

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Úgy tűnik, a gyógyszer, a beültetés csak tüneti kezelés, gyengeség, a vereség beismerése adja meg azt az erőt, ami a józannak maradáshoz kell. Bajzáth Sándor felépülő függő tapasztalatai.

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Megoldás-e ha mindent az orvosokra bízunk? Elég-e önmagában a beültetés? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

tumblr o03kfpx5Vv1v3r3mjo1 1280

Szerzőnk sok évig használt intravénásan kábítószereket, főleg ópiátokat (heroin, codein, morfium, methadon) valamint serkentőket (amfetamin, kokain) és nyugtatókat, altatókat, és sok-sok alkoholt. Tapasztalatairól, valamint az állam és drogozás viszonyáról a Repülök a gyógyszerrel – A kábítószerezés története a szocialista Magyarországon című könyvben írt bővebben. Körülbelül 15 kórházi elvonós leállási kísérlet és több rehabilitációs intézetben eltöltött 40 hónap után már több mint 14 éve él szer- és alkoholmentesen, felépülésben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezerkilónyi banánnal és jótékonysági szelfizéssel készülnek Budapest egyik legnagyobb futóversenyére.

Dívány 2017. április 5., szerda 14:57

Szombaton elrajtol a tavasz legnagyobb szabadidős sporteseménye, a 32. Telekom Vivicittá Városvédő Futás Budapesten.

Megdöbbentő számokkal lehet leírni a hétvégi rendezvényt, aminek hivatalos pólóján egy igazán jó ügy is megjelenik Varga Máté autizmussal élő művésznek köszönhetően. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 185

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés