#ÉLETEM

Így reagál a teste, amikor hanyagolja az edzést

S-W. Zsó 2015. október 1., csütörtök 20:13

Megesik, hogy kihagyunk egy-egy edzést, akár nyomós okunk van rá, akár csak el akarjuk sumákolni a mozgást. De egy háromnapos szünet aztán egy-két hétig is elhúzódhat, ha nagyon elkényelmesedik az ember. Mi is tapasztaltuk már, hogy ilyenkor bizony nem is olyan egyszerű visszarázódni a régi kerékvágásba, de kíváncsiak voltunk arra is, mit mond a tudomány. Arra kerestük a választ, hogy mennyi idő alatt veszítjük el jó kondíciónkat és állóképességünket, ha egyszer csak abbamarad a rendszeres sportolás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tanács, hogy boldog legyen a házassága

Sákovics Diana 2015. szeptember 30., szerda 16:59

Összeköltözünk, családot alapítunk, elköteleződünk egy életre, hisszük, reméljük, hogy tényleg kitartunk majd egymás mellett jóban rosszban, és tényleg boldogan élünk majd, amíg meg nem halunk. Ehelyett az esetek felében elválunk, egy részében kínlódunk egymás mellett, de persze akadnak, akiknek sikerül az a boldog élet, a boldog párkapcsolat hosszú távon is. Vajon mit tudnak ők, amit más nem? Ez a kérdés régóta foglalkoztat mindenkit, aki vágyott már valaha párkapcsolatra, így nem véletlen, hogy az okosok is igyekeznek tudományos igénnyel kutatni a kérdést. A témában megjelent számlálhatatlan könyv és cikk közül mondjuk a frankót még egy sem írta le, így nyilván mi sem fogjuk, de kutatási eredményeket azért ismertetünk, mert ha a tökéletes kapcsolat receptjét nem is adják meg, arra legalább rávilágítanak hogyan csinálhatnánk jobban az együttélősdit.

Dr. Karl Pillemer amerikai szociológus a világ egyik legnagyobb és legalaposabb házasságkutatását vitte véghez: több, mint 700 idős ember, 40 ezer évnyi házassági tapasztalatát elemezte. A szociológus célja az volt, hogy tudományosan megbízható és érvényes módszerekkel gyűjtse be és összegezze, olyan idős emberek tanácsait, akik régóta élnek házasságban. A kutatásban résztvevők számtalan kérdésre válaszoltak, köztük olyanokra hogyan lehet hozzánk illő párt találni, hogy lehet túljutni egy kapcsolatban a nehézségeken, és megoszthattak bármilyen élettapasztalatot a szerelemmel és a házassággal kapcsolatban is. Pillemer kutatásából nemrég könyv született, a Psy Blog pedig most a könyv alapján összefoglalta a boldog házasságra vonatkozó 5 leggyakoribb tanácsot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Profi tippek, hogy a világjárás igazi élmény legyen

travelo 2015. szeptember 30., szerda 09:53

Sokan vágynak rá, hogy bejárják a világot, de félnek megtenni az első lépést, mert nincs ötletük, hogyan vágjanak bele. Utazási irodával vagy inkább egyedül induljak útnak? Mit tegyek, ha külföldön váratlan szituációba kerülök? Íme a Travelo tippjei kezdő és gyakorló világutazóknak!

Tanuljon meg nemet mondani!

S-W. Zsó 2015. szeptember 29., kedd 21:59

Értékes jellemvonás a segítőkészség és az odaadó természet, hiszen nemcsak a család vagy a barátok, de a munkatársak is jól tudják, hogy kihez fordulhatnak, ha szívességet akarnak kérni. Vannak azonban, akik annyira igyekeznek megfelelni mások elvárásainak, hogy gondolkodás nélkül igent mondanak, időt és energiát ölnek abba, hogy kielégítsék környezetük igényeit, miközben megfeledkeznek saját életükről és vágyaikról. Szakértőhöz fordultunk, hogy kiderítsük, mit lehet tenni a megfelelési kényszer ellen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanuljon meg viselkedni a kávézókban!

mzd 2015. szeptember 29., kedd 18:10

Kávézni és kávézókba járni iszonyatosan menő dolog lett – mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az Instagramot pörgetve naponta legalább 5 „neves” pohár jön szembe, és évek óta egymásra nyílnak a hipszter helyek a Belvárosban. Azt viszont tudjuk, hogy ha valami trendi, az még nem biztos, hogy együtt jár az illemtudó közönséggel – éppen ezért örültünk meg a TheKitchn listájának, ahol kilenc pontba foglalták össze, hogyan is érdemes viselkedni a kávézókban. Posztunk nem is lehetne aktuálisabb, ugyanis szeptember 29-e a kávé(zás) világnapja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Unaloműző tippek a következő Facebook-leálláshoz

maze 2015. szeptember 29., kedd 15:24

Ha rákattintott erre a cikkre, akkor az bizonyára azt jelenti, hogy valamilyen formában megviselte a híres/hírhedt közösségi oldal, a Facebook pár órás leállása, ami ráadásul az elmúlt napokban többször is borzolta a kedélyeket, kiváltképp mivel magyarázatot sem kaptunk rá. A leállás - bár nem tartott sokáig - az interneten nagy port kavart, mindenhol utaltak arra, hogy központi problémáról van szó, és nem önnek kell kihajítania a számítógépét, azaz össznépi megnyugtatásban lehetett részünk. 

Fotó: Thanasak Wanichpan

Az, hogy a Facebook kinek mit jelent, nyilván akkor derül ki csak igazán, ha megvonják az embertől, de mivel az elmúlt leállások csak rövid ideig tartottak, ezért nem igazán lehetett globális pánikról beszélni. Mi igazán bízunk benne amúgy, hogy akkor sem lehetne, ha az egész örökre megszűnne, de ebben sajnos korántsem vagyunk biztosak. Az elmúlt években ugyanis annyira hozzánk nőtt már a Zuckerberg-birodalom, hogy nyilván sokaknak a Facebook egyenlő az internettel, és ezek az emberek nemcsak a mindennapi hírekhez jutnak hozzá ezen az úton, hanem a fél életüket idegen családi fotók, cuki animgifek és Coelho-idézetek bűvöletében töltik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerű trükk, amivel fenntarthatja a kötődést párkapcsolatában

Sákovics Diana 2015. szeptember 28., hétfő 19:55

Tudjuk, hogy hosszú távon boldog és kielégítő párkapcsolatot fenntartani nagyon kemény meló, nem véletlen, hogy annyi pszichológiai kutatás szól arról, hogyan is kellene csinálni. Ezekből tudjuk, hogy nem árt gyakorolni a másikkal szembeni alázatot, hogy érdemes kerülni a teljes összeolvadást, vagy hogy függés helyett függetlenségre van szükség. Ezek mind hasznos tanácsok, és nem is árt, ha az agyunkba véssük őket, de a megvalósításuk nem mindig egyszerű. Szerencsére nemcsak ilyeneket tud a pszichológia. Akad olyan egyszerű dolog is, amit nap mint nap könnyen gyakorolhatunk, és bizonyítottan növeli a felek közötti kötődést és intimitást. Ilyen például a közös étkezés. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készen áll a maratonra? Figyeljen a jelekre!

S-W. Zsó 2015. szeptember 28., hétfő 18:23

Egyeseket a puszta kíváncsiság, önbizalmuk növelése, vagy saját határaik megismerése hajt, de vannak, akik csak azért indulnak maratoni versenyeken, hogy a bakancslistájukon kipipálhassanak egy-egy nagyobb kihívással való megküzdést, vagy azzal ösztönzik magukat, hogy a nagy napra készülve hatékonyabb lehet a fogyókúra. Ismerős? De olyan is előfordul, hogy edzettebb és tapasztaltabb futók invitálják a barátokat, akik persze beadják a derekukat, mert jó bulinak tartják a versenyzést. Bérces Editet, a 100 km-es és a 24 órás ultramaratoni futás világ- és Európa-bajnokát kérdeztük arról, hogy mi a gond az ilyen hozzáállással.

Idegesíti a lábával dobogó kolléga? Pedig csak az életéért küzd!

mzd 2015. szeptember 28., hétfő 13:41

Arról már írtunk korábban, hogy vannak olyan rossz szokások, amik végülis jót tesznek velünk, most pedig a Guardian oldalán futottunk bele egy érdekes kutatás eredményeibe. Kiderült ugyanis, hogy ha az ülőmunkát végzők fészkelődnek, azzal számos egészségügyi problémát megelőzhetnek – és a szexről sem kell lemondaniuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ 12 érdekesség, amit eddig nem (biztos, hogy) tudott a csiklóról

ST 2015. szeptember 27., vasárnap 20:36

12 érdekes tény, amit eddig nem tudott a csiklóról

Sajnos, sok férfi számára még mindig nem mond semmit a csikló neve, nem beszélve arról, hogy milyen remek dolgokat lehet vele kezdeni. De ha azt hiszi, hogy a nők mindent tudnak a klitoriszról, akkor is nagyot téved. A womenshealthmag.com összeszedett 12 meglepő tényt, amiket valószínűleg ön sem tudott a csiklóról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit jó tudnia, ha gyakran dühbe jön

S-W. Zsó 2015. szeptember 27., vasárnap 19:12

Előfordult már, hogy mérhetetlen dühöt érzett valaki vagy valami iránt, mégsem tudta megfogalmazni, hogy pontosan mi is váltotta ki önből a heves indulatokat? Pedig ahhoz, hogy jól kezeljük érzelmeinket, fontos tudnunk, mi áll azok hátterében. Érdekes és hasznos tényeket gyűjtöttünk össze a haragról, és azt is eláruljuk, legközelebb mit tegyen – vagy mit ne –, amikor nagyon begurul.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kolosztómiás zacskó egy testépítő versenyzőnek se ciki

ermiz 2015. szeptember 26., szombat 12:53

Nyáron írtunk egy bikinimodellről, aki Chron-betegként azért harcol, hogy jobban elfogadják a hozzá hasonló problémákkal küzdő embereket. Sokan csatlakoztak is a mozgalomhoz, és most itt egy újabb fiatal lány, aki példakép lehet azoknak, akiknek kolosztómiás zacskóval kell együtt élni.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A drogos a kötődések hiányát pótolja

Sákovics Diana 2015. szeptember 26., szombat 12:00

Mit kell tenni a drogfüggőkkel? Leszoktatni őket, nyilván. Büntetni kell őket, mert helytelenül viselkednek, szervezett szinten tiltani, elvenni tőlük a drogot, hozzáférhetetlenné tenni azt. Szenvedjenek, akkor majd megtanulják, hogy mi a megfelelő viselkedés. Legalábbis ezek azok az elvek, amiket a társadalmunk követ, és emögött az az alapvető tévhit húzódik, hogy maga a szer és a szert használó ember a rossz. A kokain, a heroin addiktív, ha valaki rákap, függővé válik, aki függő lesz, az gyenge, tehát azzal valami hibádzik. De vajon tényleg helytálló ez a megközelítés? Korántsem. 

 

Fotó: ted.com

Johann Hari brit újságíró három évet töltött a függőség tanulmányozásával, világszerte ismert szakembereket interjúzott, történelmi adatokat, statisztikákat bújt, függőkkel és volt függőkkel beszélgetett. Ebből a kutatómunkából született meg Chasing the Scream című könyve, és erről tartott nemrég egy TED-es előadást. Elég jót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó szex akkor van, ha találkoznak az igények

Sákovics Diana 2015. szeptember 25., péntek 21:27

A rendszeres szexuális élet éppen úgy kell a testi és lelki jóllétünkhöz, mint az egészséges étkezés, az alvás, az edzés vagy a családunkkal, barátainkkal eltöltött minőségi idő. Korábban számos pszichológiai kutatás megállapította, hogy a gyakoribb szexuális élet és a boldogság kéz a kézben járnak, amiből könnyen hihetnénk, hogy boldogabbak vagyunk, ha többet szexelünk. Pedig nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 érv, amiért jól járnánk a háromnapos hétvégékkel

S-W. Zsó 2015. szeptember 25., péntek 11:25

Ön is többször ábrándozott már arról, milyen jó lenne, ha már péntek reggel se kellene dolgozni járnia, vagy ha a munkaidő felét szórakoztató tevékenységekkel tölthetné? Ha ön munkavállaló, nyilván nem kellene nagyon győzködni a háromnapos hétvégék előnyeiről. Csakhogy a munkaadóknak is vannak tudományosan is alátámasztott érveink, amik bizonyítják, hogy ez tényleg mindenkinek jobb volna.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyókúra helyett inkább tartsa meg normál testsúlyát!

Sákovics Diana 2015. szeptember 24., csütörtök 21:29

Aki nem tud lefogyni, annak nincs elég akaratereje, lusta, igénytelen és gyenge. Igaz? Francokat. Az, hogy képesek vagyunk-e lefogyni rengeteg dologtól függ, kezdve azzal, hogy miért híztunk meg, hogy mit jelent számunkra mélyen, legbelül, tudattalanul ez a súlytöbblet, hogy mi a szerepe az életünkben, mitől óv meg minket. Aztán függ a környezetünktől, attól, hogy mit nézünk a tévében, milyen a munkánk, milyen barátaink van, hogyan tudjuk megszervezni az életünket. Az, hogy testalkatunkhoz képest újra normál súllyal élhessünk függ persze a személyiségünktől és az aktuális élethelyzetünktől is, de nem függ és nem múlik az akaraterőnkön. Legalábbis ezt állítja Traci Mann amerikai pszichológus Secrets from the Eating Lab: The Science of Weight Loss, the Myth of Willpower, and Why You Should Never Diet Again (Az evéslabor titkai: a fogyás tudománya, az akaraterő mítosza és a miért nem kellene soha többet diétáznia) című könyvében. Mann állítja, hogy gyakorlatilag nincs az az akaraterő, ami a rendszeres kísértésnek hosszú távon ellenáll. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: Bank Center Fitness

Dívány 2015. szeptember 24., csütörtök 13:28

Év eleje óta futó sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nem csak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a válasz arra, miért lehet olyan jól szállodai szobában aludni!

ermiz 2015. szeptember 24., csütörtök 09:51

Ismerős az az érzés, amikor felébred egy hotelben, rálép a süppedős szőnyegre, belebújik a papucsba és a köntösbe, és úgy érzi életében nem aludt még olyan jól, mint most? 

A Huffington Post szerkesztői arra jutottak, hogy a jó alvás titka a fehér ágynemű! Tényleg! Képzelje el a kedvenc szállodai szobáját úgy, hogy az ágyban nem fehér, hanem vibráló, színes és mintás huzatok várják? Na ugye! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt dolog, amit érdemes megfogadni szakítás után

Sákovics Diana 2015. szeptember 23., szerda 20:37

Az ember kifordul önmagából, küzd a fájdalommal, a szomorúsággal, a megválaszolhatatlan kérdésekkel, a kilátástalan jövővel, kínlódik, szenved a lelke és a teste is. Ilyen, amikor az ember éppen túl van egy kapcsolaton. Átkozottul fáj ugyanis a szakítás. Különösen fájdalmas, amikor az ember úgy érzi, még mindig szereti a partnerét, mert amíg a szerelem csak mentális káosz, addig a viszonzatlan szerelem egy kegyetlen érzelemcunami. Ilyenkor olyan agyterületek aktivizálódnak, melyek a függőségben, kockázatvállalásban, szorongásban, depresszióban, kényszeres viselkedésben és a harag kontrollálásában is részt vesznek. Nem véletlen, hogy a kirúgott fél rosszul van a bőrében, rágódik, fura dolgokat csinál és gyakran kényszeres tüneteket mutat, zaklatja volt partnerét. 

Egy hosszú kapcsolatban nemcsak érzelmi függőségbe kerülünk a másikkal, de a mindennapjaink, a jövőnk, a terveink, az életünk részévé is válik, közös szokásokat, rutinokat alakítunk ki vele: lényünk minden szintjén megszokjuk, ő a jutalmunk, és ha nincs, hát sóvárgunk utána. És ez így van jól, így vagyunk programozva. A szoros szociális kötelékek fenntartása alapvető igényünk, társak nélkül magányosak vagyunk, a magány pedig fáj, méghozzá valódi testi tünetekkel. Ráadásul a másikkal kialakult rutinok leképeződnek az agyunkban, szokásokká válnak, és a megszokott dolgokat átalakítani, megtörni hosszú és nehéz folyamat. Az, hogy mennyire, egyénenként változó. 

Az elmúlt hetekben két olvasónk is megkeresett minket a szakítás utáni gyászidőszakban, leveleikre külön külön is válaszolok és összeszedtem néhány, mindkettejük számára hasznos tanácsot is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Borkóstoló után ne vezessen haza: szuper hotelek borvidékeken

travelo 2015. szeptember 23., szerda 15:07

Imádjuk a szüreti hangulatot és a jó bort, ezért az elmúlt hetekben jobbnál jobb út célokat és programokat javasoltunk olvasóinknak a Travelón. Mindenkinek van egy jó tippünk, vágyjon akár külföldi, akár belföldi borfesztiválra, vagy éppen meseszép tóparti borvidékre. Sőt, azoknak is írtunk egy cikket, akik ugyan nem isznak alkoholt, de a vidám hangulat, a tarkába forduló táj miatt – vagy éppen egy borrajongó családtag unszolására – borvidékre látogatnak idén ősszel. A sok program és iszogatás után nyilván senki nem akar hazavezetni, ezért most a legjobb borvidéki hoteleket mutatjuk be, határon innen és túl.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így indítsa a napot, ha jót akar magának

Dívány 2015. szeptember 23., szerda 09:16

Nehezen indul a reggel? Hát, vagyunk ezzel így egypáran, de a Huffington Post szerzője, Jennifer Rollin összeszedte, mit kell tenni ahhoz, hogy ne kezdődjön annyira borzasztóan a nap.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Figyelem, ezektől a kajáktól lesz depressziós!

Divany.hu 2015. szeptember 22., kedd 12:28

Sokat írtunk már arról, mit kell ennie az embernek, hogy jobban érezze magát, mint ahogy arról is volt már szó, hogy mely tápanyagok fogyasztása javítja az elméjét, de egy új tanulmány most arra próbál rávilágítani, melyek azok az ételek, amiktől nem jobban, hanem rosszabbul leszünk, azaz amik elősegíthetik a depresszió kialakulását. 

Ilyen például a finomított szénhidrátot magas számban tartalmazó diéta, ami simán vezethet depresszió kialakulásához, adta hírül a spring.org.uk. Finomított szénhidrátokat a fehérkenyér, a rizs és a szénsavas üdítőitalok is tartalmaznak. Ezeknek az élelmiszereknek magas a glikémiás indexe, ami hormonális elváltozást okozhat, amitől aztán elfáradunk, hangulatváltozásink lehetnek és megjelenhetnek a depresszióra utaló első jelek is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tünet, amikre nőként fokozottan figyelnie kell

Toma 2015. szeptember 22., kedd 09:59

Életünk során több hétköznapi panasszal is találkozhatunk, melyek az esetek többségében csupán ártalmatlan jelenségek. Viszont vannak olyan tünetek, amelyek akár súlyos problémákat is jelezhetnek, és amelyeket nőként különösen figyelembe kell vennie. Hipochonderek csak saját felelősségükre olvassanak tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ép ésszel: ki segít a segítőknek?

Farkas Edina Lina 2015. szeptember 21., hétfő 18:26

Bár a szeptember tizenötödikével bevezetett határzár óta jóformán kiürültek a pályaudvarok tranzitállomásai, a civil önkéntesek munkájára továbbra is szükség van, a rendőröknek pedig ezután is helyt kell állni, csak éppen máshol: a déli határmenti településeken vagy a befogadótáborokban. De vajon kik segítenek számukra feldolgozni azt a sok emberi tragédiát és pszichés terhet, amit az elmúlt időszakban koncentrált dózisban kaptak? Bognár Katalinnal, a Menedék Egyesület programvezetőjével, Kékesi Márk Zoltánnal, a MigSzol Szeged egyik koordinátorával, Soltis Lilla szociális munkással, aki a Segítsünk együtt a menekülteknek Facebook csoport tagja, Révész Renáta Lilián pszichológussal, önkéntessel (Migration Aid), valamint Szeles Erika alezredessel, az ORFK szakpszichológusával kerestük a válaszokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napi két perc ugrálással elkerülhető az időskori csontritkulás

Brownie 2015. szeptember 21., hétfő 13:10

Legalábbis ezt állítják a Loughboroughi Egyetem kutatói, akik 34 idős férfi csontozatának állapotváltozását figyelték meg egy éven keresztül. Az persze nem újdonság, hogy a rendszeres edzés jót tesz a csontoknak, de a meglepően pozitív eredmények szerint az idősebbeknek elég naponta egy rövid ugróedzést lezavarniuk, ha meg akarják előzni a kellemetlen és veszélyes csonttöréseket. Persze csak óvatosan...

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés