#ÉLETEM

A napozáskori leégésről nem a napsugarak forrósága tehet

Edicsek 2015. augusztus 10., hétfő 15:26

A közhiedelem szerint leégéskor azért lesz vörös és gyulladt a bőr, mert a Nap sugara és forrósága megégetik, "hát hiszen már a neve is ez!". A SciShow új kisvideója azonban, amit a Bustle.com-on találunk, szépen rendet vág az efféle tévedések közt, és többek közt azt is megtudhatjuk belőle, hogy micsoda kamikaze akcióval védenek bennünket a bőrsejtjeink mind a napsugárzástól, mind saját maguktól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10+1 trükk ami jól jöhet a Szigeten

etelka 2015. augusztus 10., hétfő 09:46

Itt a Sziget, meg a nyárból még hátralévő néhány fesztivál, így jól jöhetnek a Cosmopolitan trükkjei. Azt már tudja, hogyan kell sört nyitni egy átlagos női retikül tartalmának szinte bármelyik elemével, de a következőket is éppúgy használhatja, ha nyaral vagy bulizik, vagy e kettő keverékét műveli. Nem lesznek sorsfordító megoldások, de van köztük olyan, amitől az ember a fejére csap, hogy miért is nem jutott előbb eszébe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Közszolgálat: szőlőzsírral is kinyithatja a sörét!

mzd 2015. augusztus 9., vasárnap 19:24

Szokás azzal viccelődni, hogy minden sörnyitó, a BuzzFeed új videója szerint viszont ez tényleg így van. Annyira, hogy egy közepes méretű női táskában is 11 olyan dolog van, amivel ki lehet nyitni bármilyen üveges hűsítőt akkor is, ha pont az arra a célra kitalált eszköz nincs nálunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megoldottuk a rakparti biciklis kereszteződés rejtélyét

mzd 2015. augusztus 9., vasárnap 13:04

Az egész azzal kezdődött, hogy készítettem egy kvízt a kerékpáros KRESZ-ről. Ebben szerepelt egy olyan kérdés is, amely a Carl Lutz rakpartról felhajtó autósokra és kerékpárosokra tért ki – egészen pontosan arra, hogy melyiküknek van elsőbbsége. Az autóút végén lévő Elsőbbségadás kötelező tábla miatt egyértelműnek gondoltam, hogy a bringásoknak, de mint kiderült, a helyzet ennél összetettebb.

Kérdéseimmel a Magyar Kerékpárosklubot kerestem meg. Mivel a kvíz ominózus kérdése és az azt követő közös "nyomozás" kiderítette, hogy rossz a forgalomtechnikai kialakítás, ezért a klub jelezni fogja a problémát az illetékeseknek. Tudnivalók és tanulságok a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az összes nője szebb volt, mint én! Szerethet?

Sákovics Diana 2015. augusztus 8., szombat 19:10

“Teljesen össze vagyok zavarodva. Tudom, hogy szeret és nincs harag a szívemben iránta, de ez az egész dolog beárnyékolja az iránta való érzelmeimet és a boldog perceket. Úgy érzem, mintha ezek a gyönyörű lányok folyton suttognának a fülembe, ha már éppen lépnék túl rajtuk, hogy: mi kellünk a te szerelmednek, mi tetszünk neki igazán, nem az olyan csúnya kislányok, mint amilyen te is vagy.”

Olvasónk – nevezzük Katinak – elkeseredett levelében olyan problémával keresett meg minket, ami a legtöbb párkapcsolatban nem ismeretlen jelenség. Kati ugyanis féltékeny. Nagyon. Ráadásul tudja, hogy ez nincs rendben, tudja, hogy ezzel veszélyezteti a boldog együttlétet, mégsem tud felülkerekedni az érzésein. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fiatalon sok, később minőségi barátságra vágyunk

etelka 2015. augusztus 7., péntek 19:24

Egy új kutatás bizonyítja, hogy a mennyiségi barátkozás helyét átveszi a minőségi a 30-as éveink során – írja a Quartz. "Ifjú korunkban az ember felfedezni vágyik, és annyi információt begyűjteni, amennyit csak lehetséges. Ez a szocializálódás természetes része" – magyarázta el Paul Duberstein, a Rochesteri egyetem (New York) pszichiáter professzora. Később viszont a célok megváltoznak és ennek során a szociális hálónk megváltozik, a mennyiség helyett a minőségre helyeződik a hangsúly. És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy a társas kapcsolataink tesznek boldoggá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kibírható a hőség: röfögés a Duna partján

etelka 2015. augusztus 7., péntek 15:21

Ha ön városlakó, aki ilyenkor megőrül a melegtől, akkor nagy valószínűséggel a Margitsziget vagy a Római-part felé indul el, ha van egy szabad délutánja vagy estélye. Érdemes kicsit kitekinteni, mert a Fellinin vagy a Kopaszi-gáton kívül is akadnak jó helyek a Duna mindkét partján. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért lesz örökké légkondi-háború a nemek között

mzd 2015. augusztus 7., péntek 12:01

Ha olyan munkahelyen dolgozik, ahol van klíma, akkor minden bizonnyal volt már konfliktus a hőmérséklet miatt. Van, aki fázik, ezért kikapcsolja, másoknak viszont melege van, ezért a maximumra tekerik, majd az egész kezdődik előlről. A BBC egy tanulmányra hivatkozva azt állítja, ez azért van, mert a férfiak és a nők más hőmérsékleten érzik jól magukat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A spermahiány és a vaginazsugorodás is okozhat pszichés zavart

Sákovics Diana 2015. augusztus 6., csütörtök 21:47

Stresszbetegség, alkoholizmus, társfüggőség, depresszió. Mind hallottunk már ezekről. De mi a helyzet a koroval, a hwabyunggal vagy azzal, hogy amuk? Ezek éppen olyan pszichés problémák, mint az előzőek, csak éppen nem a mi a kultúránkban.  

A mentális betegségek, és az, ahogy címkézzük őket, kultúrafüggőek, ahogy kultúrafüggő az is, milyen okokat látunk az egészség és a betegség hátterében, hogyan reagálunk a betegségre, mennyire veszünk részt aktívan a kezelésében, mennyi munkát fektetünk a gyógyulásba. Az egymástól eltérő kultúrák, a különböző társadalmi berendezkedés, az emberekkel kapcsolatos különböző elvárások, a különböző értékek más és más mentális zavarokat – vagy legalábbis más és más tüneteket – termelnek ki. Nem véletlen, hogy a mentális zavarokat osztályozó nemzetközileg használt és elismert kézikönyv, a DSM külön ki is tér a kultúraspecifikus zavarokra. Ezekből válogattunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: Fitness & More

Dívány 2015. augusztus 6., csütörtök 10:55

Legújabb sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, lovagolni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nem csak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit csináljon, ha nem futja idén nyaralásra?

travelo 2015. augusztus 5., szerda 15:22

Itt az augusztus, úgy tűnik, mindenki nyaralni van, aki pedig nem, az éppen oda készül. Önnek viszont se pénze, se ideje, hogy idén a vakációzók táborát gyarapítsa? Sebaj, vegyen ki pár nap szabit, és szervezzen magának programot otthon! Szabadnap hiányában pedig valósítsa meg ugyanezt a következő hétvégén. Azt persze nem állítjuk, hogy az alábbi tippekhez ne kéne pénz, viszont tény, hogy egy nyaralásnál jóval olcsóbb lesz a dolog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: mennyire ismeri a kerékpáros KRESZ-t?

mzd 2015. augusztus 5., szerda 10:17

Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordítottunk a kerékpáros közlekedésre: itt megírtuk, hogy mely típusok zavarnak bennünket a leginkább (és azt is, miként lehetne ezen változtatni), ide kattintva pedig elolvashatja a posztra érkezett olvasói levelekből készült összeállítást. Úgy éreztük, ezek után igazán eljött az ideje egy olyan kvíznek, ahol a kerékpáros KRESZ-tudását tesztelheti (ha gyorsan felkészülne, ajánljuk a Magyar Kerékpárosklub Kisokosát). Szánjon ránk pár percet és tudja meg, vajon valóban tisztában van-e az elsőbbségadással, a kötelező felszereléssel vagy éppen a táblák jelentésével!

Minden kérdés megválaszolására 60 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Sírjon csak nyugodtan, nemcsak jót tesz, de egészséges is!

ST 2015. augusztus 5., szerda 09:13

Ha eddig úgy gondolta, hogy a könnyeknek a szem felületének nedvesítésén kívül nincs is semmi értelmük, akkor téved. Bár ez a hatásuk sem elhanyagolható, komoly egyéb egészségügyi hatásaik is vannak: például azonnal csökkentik a stresszt, fertőtlenít, de segíti az őszinte kommunikációt is - írja a Lifehack.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 ok, amiért mégsem olyan jó dolog a szénsavas víz

Dívány 2015. augusztus 4., kedd 10:06

Nyáron, különösen ha nagyon meleg van, mindenki feltankol ásványvízből, de az év többi szakában is többet fogyasztunk belőle mint régebben, mintha csapvíz már nem is létezne...pedig. Ennek megfelelően persze a választék is elég nagy, és ízlés kérdése, hogy a szénsavmentes, az enyhe vagy a szénsavas a nagy kedvenc. Sajnos rossz hírünk van azoknak, akik az utóbbit kedvelik. Nem, nem kell teljesen leszokniuk róla, de a Daily Mail szakértőkkel összegyűjtött pár szempontot, amiről jobb, ha tudnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hirtelen akartam mondani…na…mi is az?

Sákovics Diana 2015. augusztus 3., hétfő 16:20

Hirtelen akarja kimondani, majdnem ki is szalad a száján, de végül valahogy mégis bent reked, így agyalni kezd, de hiába érzi, hogy mindjárt megvan, a szót nem találja meg. Végül frusztráltan feladja az egészet. Ismerős? Ezt nevezik a pszichológusok “nyelvemen van” jelenségnek, és évtizedek óta találgatják mi lehet az oka. A legnépszerűbb elképzelés szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a szó jelentése és szótári formája egy memóriahiba miatt nem kapcsolódik össze az agyunkban. Ezek a dolgok ugyanis külön rendszerekben tárolódnak, de elvileg, ha minden simán megy, előhíváskor összetapadnak. Hát, ilyenkor nem. 

Maria C. D’Angelo és Karin R. Humphreys kutatók nemrég egy kísérletsorozattal vizsgálták a nyelvemen van jelenség hátterét, azt azt befolyásoló tényezőket és azt, hogy az ördögbe lehet csökkenteni az előfordulási kockázatát. A Cognition nevű szaklapban publikált kutatásukban új szavakat tanítottak a kísérletben résztvevőknek, majd ezeket kérdezték vissza a szavak definíciója alapján. Voltak esetek, amikor az embereknek simán ment a felidézés, máskor egyáltalán nem jutott eszükbe semmi, de a vizsgálat szempontjából az izgalmas az volt, amikor a kutatók a nyelvemen van jelenséget érhették tetten. Kiderült, hogy abban az esetben, ha a kísérletvezető néhány másodperc után megmondta a keresett szót, az emberek hajlamosak voltak a későbbiekben (5 perccel, 48 órával, 1 héttel az eredeti kísérlet után) is felidézési hibát véteni. Hogy miért? Mert az agyuk nem tanulta meg a kapcsolatot a szó jelentése és szótári alakja között. 

A mindennapi életünkre vetítve a tanulság az, hogy a legjobb, ha senki sem segít ki minket, amikor a nyelvünk hegyén ragad egy szó. Ha csak a kezdőbetűjét mondják meg az jó. Akkor legközelebb kevésbé valószínű, hogy elveszik az agyunkban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

9 dolog, amit megtehet azért, hogy egészségesebb legyen

ST 2015. augusztus 3., hétfő 14:42

Az ember folyamatosan törekszik arra, hogy egészségesebb legyen. Ezért mozog, vitaminokat szed, odafigyel az étkezésére és rendszeresen jár kontrollokra. Sok esetben azonban néhány apróbb trükkel is tehet az egészségéért, amik nem is követelnek erőfeszítéseket, csak egy kis odafigyelést, és biztosan ezerszer hallott már róluk, de nem lehet elégszer átismételni ezeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor veszélyes a medenceparton limonádézni

etelka 2015. augusztus 3., hétfő 11:34

Ne simogasson ismeretlen növényeket, majd feküdjön ki napozni, és nemcsak a limonádéval, de a citromos, lime-os koktélokkal is vigyázzon! Miért? Bizonyára sokan nem hallottak még a fitofotodermatitiszről. Okulásnak ott van a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikk, amely szerint egy 30 éves férfinél komoly bőrtüneteket okozott a medence melletti margaritázás. Szerencsétlen fickó több tucat lime-ot facsart ki, és két nappal később a bal keze felduzzadt, hólyagok jelentek meg rajta és égető fájdalom kínozta. Az orvosok szerencsére rájöttek, hogy mi okozta a tüneteket.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önről sem szállnak le a szúnyogok? Köszönje a géneknek!

S-W. Zsó 2015. augusztus 2., vasárnap 16:06

A szabadban töltött nyári esték hangulatát egyedül talán a szúnyogok tudják nagyon elrontani - főleg akkor, ha a társaság legtöbb tagjának nullás vércsoportja van, vagy szervezete sok húgysavat termel, és még az alkoholt sem vetik meg – legalábbis egyes kutatások szerint. Utánajártunk, hogy a vérszívók valójában mi alapján választják ki megfelelő táplálékforrásukat, és hogy léteznek-e hatékony szúnyogriasztó praktikák.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kísért a múlt… Így esünk egyik problémás kapcsolatból a másikba

Kuna Gábor 2015. augusztus 1., szombat 20:44

Levélírónk két erőszakos férjen, bántalmazásokon, válásokon van túl. Most végre talált valakit, akivel úgy érezte, új életet kezdhet. Úgy tűnik, mégsem működik a kapcsolat.  Az új párja féltékeny, bizonytalan, és őt is kétségek gyötrik. Mi történik? A múltjuk, a korábbi kapcsolatokban elszenvedett sérelmek és kudarcok akadályozzák a boldogulást még most is?

Olvasói levelek: ezeket a bringásokat utálják önök!

mzd 2015. augusztus 1., szombat 14:45

Nemrég írtam egy posztot, amelyben kilenc olyan bringást soroltam fel, akik különböző okok miatt idegesítenek. Zárásként arra buzdítottam önöket, osszák meg velem, hogy kikre akadnak ki a legtöbbször. A felhívásra pedig jó sok levél érkezett, többen a Facebookon is hangot adtak a véleményüknek. Úgy döntöttem, a fentiek alapján lehet poszt az önök által legkevésbé kedvelt kerékpáros típusokról is – természetesen most sem a feszültségkeltés a cél, inkább az, hogy kicsit jobban odafigyeljünk a másikra és magunkra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 dolog, amit rosszul tudott a naptejekről

Dívány 2015. augusztus 1., szombat 09:56

Vannak dolgok, amiket soha nem lehet elégszer elmondani. Ilyen például, hogy telefonálás közben bénábban vezetünk, hogy fogyókúrázni badarság, és ilyen az is, hogy naptejet kötelező használni. Ez utóbbi mantrát fogjuk most ismét az agyába sulykolni, némi pluszinfóval – köszi, Shape, köszi, Shape bőrgyógyásza! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Google fordítója annyira vicces, hogy függőséget okoz

Edicsek 2015. július 31., péntek 20:16

Már magyar nyelven is elérhető a Google Translate kamerás verziója, ami lehetővé teszi, hogy a szövegek begépelése nélkül, a telefonja kameráját használva fordítson le szövegeket. Mi is kipróbáltuk, és csak azért hagytuk abba, hogy megírhassuk azt a plusz funkciót, amiről eddig mélyen hallgattak: a Google már nemcsak a Youtube segítségével képes a legnyomibb bulit is feldobni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszívja, aki szexszel akarja eladni a termékét

Sákovics Diana 2015. július 31., péntek 17:59

Szexszel és erőszakkal mindent el lehet adni. Igaz? Úgy tűnik, hogy egyáltalán nem igaz. Sőt. A Psychological Bulletinben megjelent friss tanulmány szerint legalábbis a szexuális és erőszakos médiatartalmak közé tűzdelt reklámok és az ilyen elemeket felhasználó hirdetések az embereknek nemcsak nem jönnek be, de nem is emlékeznek rájuk és a hirdetett termékeket sem veszik lelkesebben. “Általánosságban kijelenthetjük, hogy a az erőszakos és szexuális tartalmú adások és reklámok csökkentik a hirdetési hatékonyságot” – mondta Brad J. Bushman pszichológia professzor, a tanulmány egyik szerzője.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 tipp a stresszmentes repüléshez

Steiner Kristóf 2015. július 31., péntek 11:12

Mostanában minden ismerősöm épp romantikus kiruccanásra, féktelen csaj-vakációra, vagy épp családi nyaralásra készül – ilyenkor nyáron pedig megsokasodnak a sztorik, amelyekben elhagynak, ott felejtenek tárgyakat, lekésik a gépet, esetleg túlságosan elragadtatják magukat a reptéri shoppingolás közben. Mivel minden hamarosan-nyaralónak élete legjobb nyarát kívánom, ezért úgy döntöttem, megosztok néhány szimpla tippet, hogyan ne változzon rémálommá az ígéretes utazás. Praktikus szabályok amelyekre időről időre emlékeztetem magam... mert a reptéri terminál bizony több szempontból is veszedelmes hely. Például nagyon könnyű sok pénzt költeni. Viszont annál nehezebb megtalálni a beszállókaput...

Távolról sincs vége, olvasson még »

A testünk újrafelfedezése gyógyítja a lelkünk

Sákovics Diana 2015. július 30., csütörtök 21:48

“Mindenkinek van saját hangja, egyéni éneke és egyedi tánca. Tánc minden mozdulatsor, ami bennünk, belőlünk születik. Mozdulatainkban ott van pillanatnyi állapotunk éppúgy, mint megtestesült élettörténetünk. S ott van a felfedezés, illetve a változtatás lehetősége is” – olvasható a Testbe Nyitva mozgás- és táncterápiás műhely honlapján. 

De mi az ördög az a táncterápia, hogyan gyógyít a mozgás, és egyáltalán, mi történik egy táncterápiás csoportban? Ezekről kérdeztem Nagy Orsolya  és Arnóth Eszter tánc- és mozgásterápiás csopvezetőket, a Testbe Nyitva alapítót, akik kifejezetten nőknek tartanak önismereti tánccsoportokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 ... 185

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés