#ÉLETEM

Így nem lesz felesleges szívás a házimunka

Sákovics Diana 2015. október 11., vasárnap 17:49

Mosogatás, mosás, teregetés, vasalás, takarítás: mind rengeteg időt vesznek el az életünkből. Oké, ma már jóval kevesebbet, mint ötven éve, de akkor is. Mennyi hasznos, klassz dolgot lehetne csinálni az életben ezek helyett, igaz? Talán. Vagy nem. Ahogy annyi más dolognál, ez is azon múlik, hogyan állunk hozzá, hogy mi jár mindeközben a fejünkben. Legalábbis ez derül ki egy frissen megjelent kutatásból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg betépünk a futástól

mzd 2015. október 11., vasárnap 13:16

Mivel a futás manapság (szerencsére) elég divatos lett, így biztosan hallotta már valamelyik ismerősétől, hogy azért is szereti ezt a sportot, mert ilyenkor dolgoznak az endorfinjai és emiatt eufórikus állapotba kerül az etap végén. A New York Times viszont egerekkel folytatott kutatásokra hivatkozva azt állítja ezért a tudatállapotért nem ők a felelősek, hanem az endokannabinoidok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Meleg vagyok, boldog vagyok!” – 13 sztár vall az előbújásról

Steiner Kristóf 2015. október 11., vasárnap 08:15

Október 11-e a nemzetközi „Coming Out Day”, azaz az „Előbújás Napja” – ilyenkor világ minden táján (kivéve persze ott, ahol a homoszexualitás főbenjáró bűnnek számit) ismert arcok és aktivisták emelik fel a hangjukat: félelemben és elnyomásban élni akkor sem lehet opció, ha egyesek szerint az LMBTQ közösség deviáns, bomlasztó, gusztustalan, immorális, vagy egyszerűen csak rájuk sütik, hogy „divatból csinálják”. Melegnek lenni ugyanis koránt sem habostorta: senki sem választaná trendérzékenységből, hogy egy olyan társadalmi csoporthoz csapódjon, amely jogfosztottságban él, és állandó atrocitásoknak van kitéve. Miért érdemes mégis megreszkírozni a „coming out”-ot? Személyes véleményem szerint leginkább azért, hogy egy olyan társadalom épülhessen, melyben a következő generáció tagjai már felvilágosult, emberszerető, elfogadó magatartással viszonyulnak majd a homoszexualitás kérdéséhez. Emellett pedig van még 13 másik indokunk – egyenesen kedvenc LMBTQ celebritásainktól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokkal könnyebb volt vékonynak lenni az 1980-as években

mzd 2015. október 10., szombat 19:49

"Nothing tastes as good as skinny feels", azaz semmi sem esik olyan jól, mint ha vékonyak vagyunk – szól Kate Moss egyik híres idézete. A topmodell valószínűleg nem is gondolta volna, milyen irreális célt tűzött ki annak idején a 21. századi nők elé. A The Atlantic ugyanis tételesen felsorolta, miért volt sokkal könnyebb vékonynak maradni a 80-as években.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha ezeket tapasztalja, akkor önnek alkoholproblémája van

Sákovics Diana 2015. október 10., szombat 13:40

Olvasónk fél. Fél az alkohollal való viszonyától. Fél attól, hogy az alkohol szórakoztatja, felszabadítja, fél attól, hogy ittasan érzi leginkább jól magát, és fél attól, hogy ez baj, hogy ez már betegség. Olvasónk névtelen, és azt sem szeretné, ha leveléből akár egy sort is idéznénk, de szeretné tudni, hogy mekkora nála a gond. És valóban, honnan az ördögből tudhatná? 

Amikor elkapunk egy fertőzést könnyű a dolgunk, valami - gyakran pillanatok alatt - megváltozik, máshogy vagyunk, és ez a máshogy rossz. Amikor egy betegség tünetei lassan, fokozatosan alakulnak ki (például egy porckorongsérvnél), már jóval nehezebb észrevenni, hogy betegek vagyunk. Ha nincs éles határvonal a jól- és a rosszullét között, sokkal nehezebb felismerni azt, hogy bajban vagyunk. Az alkoholproblémák pedig pont ilyenek: lassan, fokozatosan alakulnak ki és mélyülnek el. Ilyen esetekben hajlamosak vagyunk nem észrevenni, tagadni a problémát, hajlamosak vagyunk magyarázatokat találni az aktuális állapotunkra, vagy ha fel is ismerjük, hogy nem vagyunk rendben, hajlamosak vagyunk legyinteni, bagatellizálni a problémát, hinni, hogy az idő majd megoldja. Ez a jelenben, az itt és mostban sokkal könnyebb, mint szembenézni a helyzetünkkel, változtatni a szokásainkon. Súlyos esetben pedig a tagadás hátterében az áll, hogy nehezen mondunk le a viselkedésünk kellemes hozamáról, félünk, nem merjük, nem tudjuk abbahagyni az ivást.  

Ahhoz, hogy mégis képesek legyünk rendezni a szerrel való viszonyunkat, az első lépés az, hogy felismerjük, belássuk, hogy valami nincs rendben, ehhez pedig tudnunk kell viszonyítani valamihez, ismernünk kell a tüneteket. Az Amerikai Pszichológiai Társaság útmutatása alapján most összefoglaltuk hát, hogy mire érdemes figyelni.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így használja a Google fordítóját!

ermiz 2015. október 10., szombat 10:46

A Google fordítója nem új találmány, bár valamikor nyáron kapott mindenféle igen izgalmas új fejlesztést, amivel nem tudtunk betelni, és roppant jól szórakoztunk, bár ennek vélhetően a cég annyira nem örül.

Ennek ellenére nem gondoljuk, hogy a Google tök hülyeséget talált ki, csak a magyar nyelvvel vannak néha nehézségei, így bizonyos esetekben, érdemes mondjuk thairól angolra fordíttatni a szöveget, mint közvetlenül magyarra. Mi arra voltunk kíváncsiak, mennyire ismerik Magyarországon a zsebtolmácsként is emlegetett programot, és mit szeretnek legjobban lefordítani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cigányok, és egész nap a földeken kapálnak

ZZs 2015. október 9., péntek 18:28

Hejőkeresztúr alig másfél óra Budapesttől. Az M3-on pillanatok alatt ott van az ember, a település minden pontjáról rálátni az útra. A polgármesteri előtt találkozunk kísérőnkkel, Lengyelné Magyar Judittal. Az energikus nő bepattan az autójába, int, hogy kövessük, és percekkel később már csak az általa felvert port látjuk. Elhagyjuk az alig 1000 fős települést, a földek felé tartunk. A semmi közepén egyszercsak felbukkan néhány bicikli a kerítésnek támasztva. A pokoli meleg elől 8-10 ember húzódik a látszólag új tető alá. Ők a ProLecsó programban részt vevő önkéntesek: olyan munkanélküli, képzetlen falusiak, akik vegyszermentes zöldségek termesztésével találták meg a kiutat az éhezésből és a segélyezési csapdából.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért tűnik el teje a közös hűtőből

mzd 2015. október 9., péntek 08:51

Mindenkivel előfordult már a munkahelyén, hogy tejet öntött volna a kávéjába, de az egyszerűen eltűnt a hűtőből. Vagy nyúlt volna a tűzőgépéért, de az nem volt a helyén. Esetleg az, hogy zenét szeretett volna hallgatni, de nyoma veszett a tegnap este az asztalon hagyott fejhallgatójának. Bár általában kisebb értékekről van szó, a munkahelyi lopások kifejezetten gyakoriak. A Fast Company most annak járt utána, hogy mi áll az egész hátterében. Kiderült, hogy becsületesebbnek hisszük magunkat, mint amilyenek vagyunk, miközben  elfelejtünk szólni, ha a pénztáros túl sokat adott vissza, nem teszünk pénzt a becsületkasszába, ha az irodai konyhában kávézunk és így tovább. De nézzük az okokat! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az első szex ritkán frenetikus, de ettől még nem kell feladni

Sákovics Diana 2015. október 8., csütörtök 19:27

Ismeretlenül flörtölés, egymás kerülgetése, mulatozás vagy összehozott randi, bárhogy is kezdődik, de egyszer eljön az új partnerrel az első szex ideje. De vajon milyen lesz? És ez mitől függ? Egyáltalán számít, hogy milyen? Összeszedtük, amit az első együttlétről tudni érdemes. Legalábbis a kereteket. 

Azt ugyanis, hogy milyen lesz két konkrét, két különböző háttérrel, tapasztalattal, személyiséggel rendelkező ember első együttléte, rengeteg dolog befolyásolja. Eleve, hiába tudjuk, hogy a párkapcsolati és a szexuális elégedettség együtt jár, de az már kevésbé lőhető be, hogy egy embernél mit is takar adott esetben az elégedettség. Ez persze nem is csoda, hiszen már a miért szexelünk kérdésre is legalább 237 különböző indokot tudnak felsorolni az emberek, legalábbis ebben a kutatásban ennyit találtak az okosok. Az indokok között egyébként olyan kijelentések is szerepeltek, hogy “meg akartam valakit fertőzni nemi úton terjedő betegséggel” vagy hogy “szerettem volna tapasztalatot gyűjteni.” Ennyit a romantikáról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: Team Fitness

nemoszi 2015. október 8., csütörtök 16:34

Év eleje óta futó sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön mellém ülne, ha vörös hólyagok lennének a testemen?

Farkas Edina Lina 2015. október 8., csütörtök 14:35

Képzelje el, ahogy ellazultan ül a Szecska gőzfürdőjében. Nincs társasága, úgyhogy megnézi azokat, akik a medencébe ereszkednek, például azt a nőt is, aki óvatosan lépeget lefelé a lépcsőn. Furcsa, már majdnem térdig jár a vízben, de még mindig magán tartja a köntöst, és csak az utolsó pillanatban dobja ki a medencepartra. Több méterre van öntől, de még így is kivehető a vörös, elváltozott bőr. És a hólyagok. A hátán, a karján, a mellkasán. Most mit tesz? Ön elhagyja a medencét? Megkérdezi, fertőz-e? Esetleg figyelmen kívül hagyja az egészet?

Megértjük, ha nem jön csípőből a válasz, mi is sokat beszélgettünk a szerkesztőségben arról, hogyan reagálnánk hasonló helyzetekre. A diskurzus végén arra jutottunk, hogy a helyes válaszhoz legalább hozzávetőlegesen tudnunk kellene, milyen lehet a köntösös nőnek lenni, milyen lehet attól tartani, mit szól a környezet? A Több mint szépséghiba társadalmi kampány keretein belül pár napra én is kipróbáltam, milyen egy bőrelváltozással együtt élni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nyírhatja ki észrevétlenül párkapcsolatát

Sákovics Diana 2015. október 8., csütörtök 13:00

Az okostelefon klassz dolog. Az emberiség történetében soha nem volt még ennyi információ ilyen közel, mint amióta telefonjainkkal élünk, soha nem volt még ilyen könnyű interakcióba keveredni térben távoli társainkkal, vagy csak szimplán elszórakoztatni magunkat üres perceinkben. Az okostelefon tehát klassz, csak a folyamatos nyomkodása elvesz tőlünk egy fontos dolgot: azt, hogy megéljük a jelent. 

Amikor egy adott szituációban a telefonjainkba mélyedünk, akkor eltűnünk onnan, kikerülünk a helyzetből, nem éljük meg a pillanatot, ráadásul közösen nem éljük meg, nem osztozunk rajta a körülöttünk lévő emberekkel. Pedig az, hogy képesek legyünk szeretteinkkel valóban együtt lenni a kapcsolódás, a kötődés, az intimitás alapfeltétele, ha ezek nincsenek, akkor lelkileg, érzelmileg távolabb sodródunk, és hiába vagyunk fizikailag jelen, a másik magányossá válik mellettünk. Ez persze az egyik legsötétebb kimenetele a folyamatos telefonnyomkodásnak, de a pszichológiai kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a párkapcsolatunk boldogsága érdekében tényleg nem árt odafigyelni kütyühasználati szokásainkra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 ok, amiért akkor is érdemes futni, ha nem fogyni akar

ermiz 2015. október 7., szerda 16:47

Miután felismerte, hogy a lépcsőjárás nem nevezhető elegendő kardiónak, a Huffington Post egyik újságírója kezdett el rendszeresen futni. Aztán rájött, hogy a fogyás mellett annyi minden más pozitív hozadéka vannak ennek a mozgásformának, hogy gyorsan ki is listázta őket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A víz csodája: kúratippek luxustól a filléresig

travelo 2015. október 7., szerda 09:44

A vízből sohasem lehet elég! Íme három különleges, gyógyító vizes tipp, amivel feldobhatja az őszt. Az otthon maradóknak, a külföldre utazóknak és a belföldi turistáknak is van egy-egy ötletünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csapnivaló a memóriája? Utánozza a nagyokat!

S-W. Zsó 2015. október 6., kedd 21:52

Ha önnek is nehezére esik, hogy a néhány nappal ezelőtt történteket pontosan felidézze vagy gyakran tapasztalja „a nyelvem hegyén” jelenséget, akkor bizonyára irigykedve olvas olyan emlékezőzsenik történetéről, mint az új-zélandi Nigel Richards, aki annak ellenére, hogy soha nem beszélt franciául, idén júliusban megnyerte a francia nyelvű Scrabble világbajnokságot. Richards úgy készült fel a megmérettetésre, hogy kilenc hét alatt bebiflázta egy francia szótár szavait – azok jelentése nélkül. Ha kíváncsi rá, milyen módszereket alkalmaznak a profi emlékezők, görgessen tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz élvezetes az út a munkába

Dívány 2015. október 6., kedd 09:05

Nem elég, hogy az ülőmunka kinyír minket, még a melóba vezető út is veszélyes lehet. Persze egyiket sem lehet kiiktatni az életünkből, de van megoldás. Az Egyesült Államokban átlagos ingázó napjából egy órát vesz el, hogy bemenjen a munkahelyére, majd hazaérjen, de van, akiknek ez három óra is lehet. Igen, még autóval is, és egyébként ez a lehető legrosszabb választás, ha fontos az egészségünk. Ha nekünk nem hisz, higgyen a tudósoknak, akik bizonyítékait a Gizmodo gyűjtötte össze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egészségesebb étkezés csökkenti a depresszió kockázatát

Sákovics Diana 2015. október 5., hétfő 19:48

A szervezetünk csodálatosan bonyolult rendszer, amiben a különböző elemek egymással szoros kölcsönhatásban állnak. Ezért van az, hogy olyan egyszerű, a létfenntartáshoz elengedhetetlen viselkedések, mint az alvás, a mozgás vagy az étkezés, mind hatással vannak a pszichénk működésre, az aktuális hangulatunkra is. Korábbi kutatásokból tudjuk, melyek azok az ételek, amiknek gyakori fogyasztása a depresszió kialakulásához vezethet, és tudjuk azt is, milyen ételek segítenek feldobni az általános hangulatunkat. Most egy frissen megjelent kutatás a korábbi eredményeket erősíti, kiderült ugyanis, hogy az étrendünkben bevezetett apró változás már csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A húszperces szundítás az igazi

mzd 2015. október 5., hétfő 11:26

Azt már régóta tudjuk, hogy a szieszta jó dolog, és a főnököknek is jobban kellene szorgalmazniuk, de a mennyiség ebben az esetben sem mindegy. A Shape szerint 20 perc kell ahhoz, hogy valóban jótékony legyen az ebéd utáni szundítás, ha pedig valaki túl sokat alszik nap közben, az aggodalomra adhat okot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

9+1 étkezési szabály világutazóknak

mzd 2015. október 4., vasárnap 09:10

Nem tudjuk, hogy vannak vele, de mi szeretjük a külföldi kultúrákkal kapcsolatos érdekességeket. Éppen ezért örültünk, hogy belefutottunk a Wimdu blogon egy olyan infografikába, ami tíz ország (másoknak talán furának tűnő) étkezési szokásait mutatja be. A listán helyet kapott a mi sörkoccintással kapcsolatos tilalmunk is, de többek között az is kiderül, hogy Angliában nem illik evőeszközt használni a spárga elfogyasztásához. Még több érdekesség a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ne járkáljon bugyi nélkül!

mzd 2015. október 3., szombat 21:18

A legtöbben nem figyelnek oda arra, hogy milyen fehérneműt, pontosabban bugyit hordanak. A Huffington Poston bele is futottunk egy olyan cikkbe, ami a nyolc leggyakoribb hibát mutatja be. A hajtás utáni listából pedig kiderül, hogy mik is ezek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megaláz és hibáztat, pedig lemondtam mindenről a családért

Kuna Gábor 2015. október 3., szombat 18:38

Levélírónk a család és a gyerekek nevelése kedvéért lemondott a saját karrierjéről, Most évtizedes megaláztatások után végre rászánta magát a válásra. Ennek ellenére a lelki terror, az anyagi függés, és a zsarolás továbbra sem enyhül. Hogyan lehet ebből kilépni ennyi év után? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az aktivitásmérő azt is megmutatja, hogyan alszunk

Dívány 2015. október 3., szombat 09:22

Az aktivitásmérőkkel, például a FitBittel vagy a Jawbone-nal és/vagy a megfelelő telefonos alkalmazásokkal sok mindent kiderül arról, hogyan és mennyit alszunk. A Business Insider össze is szedett pár ilyen adatot és tényt, mi mindent deríthet ki az aktivitásmérő olyankor, amikor a legkevésbé vagyunk aktívak. Vagyis azt hisszük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Illemszabályok maratonfutóknak

mzd 2015. október 2., péntek 15:32

Mindegy, hogy valaki csak most kóstolt bele a futásba vagy már régóta űzi, valószínűleg eljön az a pont, amikor elgondolkodik azon, vajon milyen lehet lefutni egy maratont. Nekünk sajnos még nincs benne tapasztalatunk, viszont belefutottunk (haha) egy infografikába a Run Rock 'n' Roll oldalán, ami tippeket ad, hogy mit hogyan (nem) kéne csinálni a táv lefutása előtt, közben és után. Tévhitek és okosságok a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha így áll a világhoz, akkor nem is fog lefogyni

Sákovics Diana 2015. október 2., péntek 15:06

Mit gondol, mennyire képes befolyásolni, irányítani élete alakulását? Van értelme dolgoznia a célokért? Képes ön alakítani a dolgait, tud felettük kontrollt gyakorolni? Vagy az életét inkább öntől független tényezők irányítják, legyen az sors, szerencse vagy isteni akarat, és hiába tesz bármit, alapvetően mégis ki van szolgáltatva a külső körülményeknek és az önnél hatalmasabb erőknek?  Az, hogy ezekre a kérdésekre odabent mélyen milyen válasz él önben, hogy aszerint él-e, hogy képes kontrollt gyakorolni az élete felett vagy sem, alapvetően befolyásolja hogyan áll a világhoz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ne sminkeljen vezetés közben!

Dívány 2015. október 2., péntek 09:23

Ma sem halunk meg hülyén, mert kiderült, a nőknek bizony nem kellene úton-útfélen macerálniuk a sminkjüket, ugyanis egy váratlan mozdulattal könnyedén felsérthetik szaruhártyájukat, figyelmeztettek a szakértők a Telegraphon keresztül. (Ugyanitt, a macskát se tegyék be száradni a mikróba.) 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés